Иригация на зъбите: Ползите от оралната иригация

Total
0
Shares

Зъбният душ е чудесен допълнителен инструмент за личната хигиена и здравето на устната кухина. Използването на иригатор ще подобри денталния Ви арсенал за избягване на кариеси и ежедневна орална грижа. Редовното практикуване на Waterpik е основното правило за опазване на здравето на зъбите. Високата ефективност се обуславя от наличието на широк набор от индивидуални дюзи, няколко програми за работа и възможност за дозиране на специални течности за още по-старателно почистване.

Устната кухина е идеална среда за образуване и растеж на микробен биофилм. Зъбната плака, вид бактериален биофилм, се състои от различни бактерии, които се намират по повърхността на зъбите и меките тъкани на венците, езика и вътрешната страна на бузите в устата, и допринася за редица стоматологични заболявания. За да се запази здравето на устната кухина, плаката трябва да се отстранява. Най-разпространените начини за отстраняване на плаката са чрез миене на зъбите с четка и конец за зъби. Друг начин е оралната иригация.

Докато повечето хора използват четка за зъби редовно и систематично, конците за зъби се използват по-рядко и невинаги правилно. В същото време са необходими ефективни и удобни методи за повишаване на нивото на почистване на междузъбните пространства.

Зъбният душ е ефективен и лесен за прилагане метод за отстраняване на плаката. Много полезна информация за тези устройства, тяхното приложение и възможности можете да намерите в статията „Какво е зъбен душ“.

Сега нека разберем за какво точно е полезен зъбният душ? Какви са ползите от иригацията на зъбите със специален уред?

Ползи от употребата

Денталната иригация се понася добре от хора с диабет и зъбни импланти, както и от пациенти с ортодонтски апарати.

  • Нежно почистване при профилактика и лечение на пародонтални заболявания

Мерките за пародонтална профилактика и лечение обикновено се фокусират върху премахването на субгингивалната плака, за да се възстанови здравословната орална флора. Медицинското лечение включва полиране на корените, почистване на зъбния камък и локални или системни антибиотични режими, предназначени за унищожаване на микробите и стимулиране на възстановяването на флората. Хората с пародонтални заболявания могат да изпитват затруднения при използването на конец за зъби поради загуба на костна тъкан и свързаните с това структурни проблеми. В този случай е необходим по-щадящ метод, а за това може да помогне иригацията на устата, благодарение на способността ѝ да унищожава бактериите в дълбочина.

Зъбия душ подава воден разтвор за промивка чрез пулсиращи водни струи. Този метод на почистване има потенциала да спомогне за поддържане на бактериалната редукция, постигната по време на медицински процедури като полирането на зъбните корени.

В допълнение, изборът на този метод за почистване на устната кухина намалява кървенето и възпалението по време на поддържащите пародонтални процедури. Трябва също така да се отбележи, че ефикасността може да се увеличи чрез добавяне на антимикробни агенти, които обикновено се използват за поддържаща пародонтална терапия.

  • Достъпни за потребители с ортодонтски апарати

Хората с поставени ортодонтски апарати се сблъскват с много предизвикателства в процеса на отстраняване на плаката. Тези стоматологични аксесоари задържат парченца храна, като потенциално увеличават количеството на микробите в устата Ви.

В същото време използването на конци за зъби за почистване на тесните пространства между зъбите често е невъзможно поради конструктивните особености на ортодонтските апарати. Най-подходящият вариант в тази ситуация е зъбен дъш със специализиран ортодонтски накрайник, която се използва след ръчно измиване на зъбите.

  • Удобен за диабетици

Хората, диагностицирани с диабет, са изложени на потенциален риск от развитие на пародонтално заболяване. Това важи с особена сила за хората, които не следят редовно нивата на глюкоза в кръвта. Оралната иригация със зъбе душ е поддържаща мярка за нежно почистване на зъбите с цел намаляване на количеството плака и развитието или влошаването на дентални заболявания.

  • Препоръчва се за хора със зъбни импланти

За успешното поставяне на зъбни импланти е необходимо да се запазят и поддържат здрави всички тъкани на устната кухина. Рискът за издръжливост на имплантите се увеличава критично, когато се натрупа биофилм и предизвика възпаление на меките тъкани около имплантите. Пояистването с четка и конец за зъби около имплантите може да бъде трудно. В Същевременно зъбен душ със специален накрайник от мека гума позволява ефективно и нежно почистване на устната кухина, като предотвратява натрупването и размножаването на бактерии.

Основни предимства

Използването на зъбен душ има основни положителни ефекти върху личната хигиена и състоянието на устната кухина:

  • Безопасност;
  • Обстойно почистване на зъбите, венците и езика;
  • Избягване на зъбния камък;
  • Масажиране на венците с високo налягане;
  • Подпомага предотвратяването и свеждането до минимум на гингивит, пародонтит и възпалителни заболявания на устната кухина;
  • Поддържане на здравето на зъбите като цяло;
  • Удължаване на експлоатационния живот на импланти, коронки;
  • Подпомага предотвратяването на кариеси;
  • Възможност за избор на различни режими;
  • Използване на терапевтични течности, като се вземат предвид характеристиките на личната устна кухина.

Съвети за използване на зъбен душ

Лечението на устната кухина с пулсиращи водни струи е полезно в различни ситуации. А ако е способно да навреди, то е само в случай на неправилно използване на устройството в нарушение на правилата за употреба. Зпознайте се със следния кратък списък със съвети, за да отстраните и предотвратите грешките при използването на зъбен душ:

  • Почиствайте устата си със зъбен душ не повече от 2 пъти дневно.
  • Прочетете ръководството за употреба преди употреба и не нарушавайте мерките за безопасност.
  • Не пръскайте вода под високо налягане.
  • Не използвайте зъбния душ, ако са налице противопоказания.
  • Не използвайте устройството с приставки, които не са Ваши, и редовно сменяйте Вашите.
  • Задължително използвайте четка за зъби – тя не може да бъде заменена напълно от зъбния душ.
  • Консултирайте се с Вашия зъболекар за препоръчителния режим на грижа за устната кухина.

Предпазни мерки при използване на зъбен душ

Макар и с всички предимства, важно е да помните, че има ситуации, в които трябва да избягвате или да използвате зъбния душ с повишено внимание. Противопоказания за използване на зъбния душ са:

  • Отложен сърдечен удар, инсулт;
  • Наличието на електрически кардиостимулатор;
  • Купероза с изтъняване на стените на кръвоносните съдове;
  • Наранявания на лигавицата или новообразувания в устната кухина;
  • Скорошни операции на венците, екстракции на зъби и първите дни след поставяне на ортодонтски апарат.

Острото пародонтално заболяване и хроничното кървене на венците изискват пауза или използване на зъбен душ с повишено внимание и под наблюдението на лекар.

Ако венците кървят силно, използването на зъбен душ е забранено. Първо трябва да проведете лечение и да изчакате обострянето, да сведете до минимум кървенето и едва след това да започнете да го използвате.

Важно е да запомните, че поради риска от увреждане на млечните зъби, децата под 6-годишна възраст не се нуждаят от зъбен душ.

Кратко ръководство за употреба

За да постигнете желания резултат за доброто състояние на устната си кухина, е важно да спазвате следните правила:

  • Водата в устройството трябва да е топла. Това е важно за комфорта в устната кухина. Ако напълните системата със студена вода, това може да доведе до съдов спазъм, образуване на малки възпаления и повишаване на степента на чувствителност на зъбите.
  • Уверете се, че държите зъбния душ правилно – струята трябва да е под ъгъл 90˚ към повърхността на зъбите или венците. Необходимо е да държите уреда правилно, за да не повредите емайла.
  • Започнете да използвате устройството с минимален натиск, за да избегнете нараняване, така че венците постепенно да се адаптират. Това е необходимо в началото, за да свикнат с действието на уреда. Необходимо е да отбележим, че в началото при използването на уреда може да усетите дискомфорт. Това е нормално, тъй като зъбите и венците трябва да се адаптират към действието на иригационната система.
  • Последователно повишавайте налягането до 600-700 kPa. Това ниво на налягане е достатъчно, за да осигури терапевтичен ефект.

Инструкции за използване:

1. Напълнете резервоара с течност, поставете го върху основата и го фиксирайте;

2. Поставете подходящ накрайник;

3. Настройте на минимално налягане;

4. Поставете накрайника в устната кухина, като леко притиснете с устни;

5. Включете устройството;

6. Задайте оптималното ниво на мощност;

7. Обработете зъбите в устата. Започнете с предните зъби, като постепенно се придвижвате към дъвкателната област и обръщате повече внимание на междузъбните пространства;

8. Обработете езика.

Как да почиствате брекети или други стоматологични аксесоари?
Трябва да започнете с отдалечените зъби, като почистите всяка скоба поотделно, както и елементите на системата, плътно долепени до емайла. След това преминете към почистване на венците и разстоянията между зъбите.

Колко време отнема почистването на устата с зъбен душ?
Обикновено едно стандартно почистване отнема около 2 минути. В случай на използване на специални дюзи процедурата може да отнеме до 5 минути.

Резултати от правилната употреба на зъбния душ

Редовната и правилна употреба на уреда за почистване на устната кухина в ежедневието ще доведе до следните резултати:

  • Отстраняване на плаката във възможно най-голяма степен, включително и в труднодостъпните зони на устната кухина, тъй като пулсиращата водна струя ефективно се справя с остатъците от храна в междузъбните пространства, където четката за зъби е безсилна.
  • Извършвате нежен масаж на венците, който намалява риска от заболявания, възпаление на венците и устната лигавица.
  • Нежно почистване без увреждане на венците. За разлика от конците за зъби, водата не оставя драскотини, рани или пукнатини.
  • Отстраняване на остатъците от храна и плака в джобовете на венците. Полезна е за профилактика на пародонтални заболявания.
  • Подпомагане на грижата за ортодонталните апарати: брекети, коронки, мостове, импланти. Водната струя Ви позволява да почистите старателно и деликатно всички труднодостъпни места.
  • Премахване на лошия дъх, причинен от плаката по зъбите и езика, с която зъбният душ се справя по-добре от четката за зъби.

Как да се грижите за зъбния душ и да го съхранявате

Както с всяко приспособление, така и със зъбния душ трябва да се работи внимателно, за да се удължи животът му. Това няма да изисква допълнителни усилия – с ясни и кратки инструкции то ще се превърне в почти неусетно действие, което ще запази привлекателния външен вид и работата на устройството за дълъг период от време. С помощта на прост контролен списък можете лесно да почистите уреда си у дома.

Правила за грижа и съхранение

  • Съхранявайте зъбния душ на сухо място. Когато се съхранява във влажно помещение, по уреда ще се образува мухъл. За да избегнете това, избърсвайте устройството старателно след употреба. Ако все пак се появи мухъл, използвайте мека кърпа или гъба с антибактериален разтвор (например хлорхексидин), за да избършете всички достъпни места.
  • Не използвайте абразивни продукти (сол, сода, прах за почистване) или алкохолни разтвори за почистване на външния корпус.
  • Не пълнете резервоара с твърда вода. Тя оставя налепи и утайки в онези части на конструкцията, които не могат да бъдат измити. Постепенно такива отлагания намаляват мощността на устройството и в крайна сметка водят до повреда.
  • Изплаквайте зъбния душ след използване на балсами.
  • Ако вземете устройството на път през студения сезон, отстранете от него останалата вода. За да направите това, включете уреда и се уверете, че останалата течност е напълно излязла от него, след което го подсушете. В противен случай течността може да замръзне и да повреди устройството.

Контролен списък:
Как да почистите зъбния душ

1. Отстранете резервоара, обърнете го и промийте клапана със силна струя вода.

2. Избършете резервоара и външния корпус с мека кърпа или гъба.

3. Използвайте специален почистващ препарат, за да почистите вътрешните структури. Той не само ще отстрани замърсяванията, но и ще предотврати образуването на варовик и котлен камък.

4. Подсушете всички части на уреда преди сглобяването му.

5. Сглобете уреда.

Обобщение

Водната иригация на зъбите спомага за намаляване на гингивита и пародонталните заболявания и е от особена полза за здравето на пациенти с диабет и зъбни импланти, както и на носещите ортодонтски апарати. Затова зъбния душ е функционално допълнение към рутинната орална грижа. Този метод Ви позволява да направите процедурата по почистване приятна, същевременно прониквайки в пародонталните джобове, където обикновено започва да се натрупва плака. Оралната иригация е алтернатива на използването на конци за зъби, която може да се използва като допълнение към миенето на зъбите.

Прочетете за видовете и характеристиките на това оборудване в статията “Как да изберем зъбен душ: ръководство за покупка на Waterpik”.

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Как да изберем зъбен душ: ръководство за покупка на Waterpik

Зъбните душове не са най-известните продукти за лична хигиена. Ето защо може да се окаже предизвикателство да сте наясно откъде да започнете и какво да вземете предвид, ако искате да…
View Post

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post