Как работи пречиствателят на въздух: принцип на действие на пречиствателя на въздух | AENO

Total
0
Shares

Как работи пречиствателят на въздух

Принципът на действие на пречиствателя на въздух – е един. Въздухът, приведен в движение от вентилатора, преминава през система от филтри и пречистеният въздух се изпуска навън. В повечето въздухопречистватели на пазара замърсеният въздух се засмуква отстрани или отзад на въздухопречиствателя, а филтрираният въздух се изпуска отгоре. По този начин се осигурява добра циркулация на въздуха в помещението, а оттам и по-добро пречистване на въздуха.

ЗАБЕЛЕЖКА: Поради циркулацията на въздуха и въздушния поток се препоръчва един въздухопречиствател за едно помещение. Не купувайте въздухопречиствател с по-голям капацитет с оглед на две стаи, тъй като циркулацията на въздуха няма да е оптимална и уредът няма да може да филтрира правилно въздуха.

Етапи на филтриране на пречиствателя на въздуха

В един пречиствател на въздух замърсеният въздух първо преминава през предварителен филтър. Той е отговорен за филтрирането на най-големите струпвания на мръсотия, прах и косми, като по този начин предпазва останалите филтри от преждевременно износване.
Следващият филтър, през който преминава въздухът, е въглеродният филтър, който абсорбира летливите органични съединения (ЛОС) и неприятните миризми. Последният етап на филтриране е HEPA филтърът. Той спира най-малките замърсители с почти 100% ефективност. Качеството на пречистване зависи от качеството на всеки от тези филтри, на което си струва да обърнете внимание, когато избирате пречиствател на въздуха за себе си.

ЗАБЕЛЕЖКА: Когато избираме HEPA филтър (високоефективен филтър за малки частици), можем да се позовем на тяхната класификация. Колкото по-висока е тя, толкова по-висока е степента на филтриране. Най-често срещаните филтри, които се намират в пречиствателите на въздух, са EPA (Efficiency Particulate Air) клас E12 (обикновено наричан H12) или високоефективен H13 (буквата H означава High). Дори филтрите с клас E12 (H12) премахват ≥ 99,95 % от замърсителите. За по-взискателни потребители препоръчваме въздухопречиствател с филтър клас H13, който постига ефективност ≥ 99,97 %.

Ситуацията е малко по-различна при филтрите с активен въглен. Тук колкото повече, толкова по-добре. Дебелината на слоя активен въглен също е важна, тъй като колкото по-дебел е слоят, толкова по-голям е контактът на въздуха с повърхността на въглена.

Сензори, които реагират на промени в качеството на въздуха

Други важни елементи, които влияят върху работата на пречиствателите на въздух, са сензорите, които измерват качеството на въздуха, и сензорът за светлина. Проверете какви сензори има избраният модел, защото от това ще зависи как работи, колко бързо реагира и каква е точността на автоматичния режим. Правилно работещият автоматичен режим ще осигури бързо отстраняване на възникналото замърсяване, а след това устройството преминава в безшумен режим, а също и в екологичен. По-висока точност, по-бърза реакция на променящото се качество на въздуха осигурява лазерният сензор, затова си струва да инвестирате в пречиствател на въздух, който разполага с него.

Вентилатор – ключов компонент на въздухопречиствателя

Важен елемент, който влияе върху работата на пречиствателя на въздух, е вентилаторът. Модерният такъв ще гарантира тиха, ефективна и безпроблемна работа, като същевременно консумира минимално количество енергия. Това ще бъде оценено от тези, които планират да използват въздухопречиствателя в детската стая или спалнята. Дори лекото бръмчене може да затрудни заспиването, затова си струва да инвестирате в пречистватели на въздух, които генерират т.нар. бял шум. Постоянният звук, произвеждан от пречиствателя на въздуха, не само няма да пречи, но дори може да улесни заспиването.

Изберете как да работите с вашия пречиствател на въздух

Струва си да обърнете внимание и на начина на работа с него. Дали моделът, който сте избрали, е интуитивен, дали има основни бутони на корпуса, като например за избор на режим, скорост на вентилатора, дали има информация за качеството на въздуха, необходимостта от смяна на филтрите, дали можете да изключите подсветката. Потребителите, които очакват повече, трябва да изберат въздухопречиствател, оборудван с WiFi модул, който ви позволява да управлявате устройството и да четете работните параметри и качеството на въздуха на телефона или таблета си.

Необходимо е и почистване на пречиствателя

Последният, но също толкова важен елемент, свързан с работата на нашето устройство, е методът на почистване. Филтрите, използвани в пречиствателите на въздух, обикновено издържат много дълго – около 12 месеца. Въздухопречиствателят ще работи ефективно, но е необходимо да ги сменяте периодично, затова трябва да проверите и дали можете да го направите сами и дали това е интуитивно. Заслужава си също така да проверите дали можете да измиете предварителния филтър или дали можете допълнително да отстраните панелите на входа и изхода на въздуха, които с течение на времето се замърсяват и могат да бъдат трудни за почистване.

Вече знаете как работят пречиствателите на въздух. Когато избирате модел, не забравяйте да обърнете внимание на неговата производителност (препоръчителен размер на помещението), използваната филтърна система и нейното качество, начина и възможността за работа

Пречиствател на въздуха и консумация на енергия

Разгледаните по-горе функции, като режими на работа и автоматична програма, значително намаляват консумацията на енергия на въздухопречиствателя. Средната консумация на енергия в нормален режим трябва да бъде между 15-20 W. В нощен режим тази стойност трябва да бъде по-малка от 10 W, докато в максимален режим тя може да бъде дори два пъти по-висока от тази в нормален режим. Имайте предвид обаче, че тази програма обикновено се използва само временно.

Ако искате да изпитате какво е да дишате истински чист въздух, разгледайте нашите пречистватели AENO: https://aeno.com/bg/category/climate

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post

Защо ви е необходим пречиствател на въздуха – какво прави пречиствателят на въздуха и с какво е полезен | AENO

Ако сте попаднали на тази статия, значи се питате: каква е ползата от пречиствателя на въздуха и защо ми е нужен такъв? По-долу ще се опитаме да отговорим на тези…
View Post