Основни типове блендери I AENO

Total
0
Shares

Блендерът е задължителен за приготвяне на разнообразни ястия през всеки сезон: от смутита през лятото до супа през зимата. Устройството ви позволява лесно да приготвяте тесто за сладкиши, кайма, картофено пюре и смутита. То може напълно да замени пълноценния кухненски робот, благодарение на големия брой различни остриета и допълнителни аксесоари. От една страна, няма да изненадате никого с блендер в кухнята. Но при цялата привидна простота на операциите често не е ясно на какво да се обърне внимание при покупка.

Марките предлагат голямо разнообразие от блендери, с всевъзможни механични характеристики, функционалност и дизайн. И така, какви видове блендери има? Какви са предимствата на различните модели? Кой блендер е най-подходящ за желаните функции или за работа с конкретни продукти?

Ръчните блендери и блендерите с кана имат различен дизайн. И двата имат своите предимства в областта на естетиката и функционалността. Друг начин за класификация е да се разграничат персоналните блендери и комбинираните модели.

Ръчен блендер

Ръчният блендер е най-компактният модел. Устройството се нарича още потапящ се или пръчков блендер. Приспособлението се състои от дълго рамо с мотор отвътре и бутони за управление отвън. Към тази основа е прикрепена потапящата част с остриета в края.

Този тип устройство може да се продава със или без кана. Остриетата за блендера могат да бъдат за нарязване, разбиване и смесване на съставки. Стандартният комплект включва:приставка с остриета, приставка за разбиване, кука или S-образна приставка.

Корпусът на ръчният блендер може да бъде изработен от пластмаса или стомана. Остриетата обикновено са изработени от неръждаема стомана, но има и пластмасови приставки с метални остриета. Каната за разбиване, ако се предлага в кутията – е изработена от пластмаса или от закалено стъкло.

Този тип блендер е подходящ за приготвяне на пюрета и смутита, за месене на тесто, а също така може да се използва за приготвяне на млечни шейкове. Това е най-преносимият модел, тъй като можете да готвите с него в почти всеки съд. Но пръските могат да се разлеят из цялата кухня, ако готвите без капак.

Имайте предвид, че това устройство трябва да се държи постоянно в ръка по време на употреба. Но, в случай на дълга непрекъсната работа на устройството, потребителят не трябва да се притеснява – много марки са предвидили защита на мотора срещу прегряване, така че устройството трябва да издържи на всички обявени скорости.

Между другото, броят на скоростите, на които може да работи един ръчен блендер, е важна характеристика на устройството. Те могат да бъдат от 2 до 20. Основното правило тук е: колкото повече, толкова по-добре. Изборът между различни диапазони на скоростта дава повече възможности при приготвянето на различни ястия с различна текстура, защото за месене на тесто, разбиване на сметана на меренге или приготвяне на крем е по-добре да се използва различна интензивност.

Освен това някои модели поддържат режим Turbo за увеличаване на скоростта при поискване. Този режим е важен, за да се получи максимално гладка консистенция.

Блендери с кани

Блендерът с кана, известен още като блендер със стойка и блендер с плот, представлява кана върху основата на двигателя с контролен панел. Този тип устройство е подходящо за приготвяне на смутита, шейкове, тесто за палачинки, бебешка храна и крем или пюре за супи. С достатъчно мощност той може да разбива и лед.

Контейнерът на този блендер винаги има капачка и това решава проблема с пръските.

Устройството от този тип се монтира върху хоризонталната повърхност на кухненската маса. Потребителят не трябва да държи нищо в ръцете си и постоянно да го контролира. Достатъчно е да зареди продуктите в каната, да затвори капачката и да натисне бутона “Старт” на устройството. Можете да се отпуснете, докато блендерът работи, и да приготвите нещо друго.

Някои съвременни модели имат предварително програмирани настройки с фиксирано време и скорост, в зависимост от продуктите за приготвяне: пюре, смути или тесто. Например марката AENO предлага модели с различен брой автоматични предварително програмирани режими за всеки вид продукт и текстура на съставките: мляко, супа, смути, зеленчуци и др. Освен това блендерите AENO позволяват не само да смилате, но и да приготвяте различни ястия, както в обикновена тенджера – в режим на готвене. Трябва само да заредите продуктите в буркана, да изберете програмата, да натиснете бутона “Старт” и да изчакате, докато всичко е готово. Панелът за управление е разположен на сензорния екран, който е интуитивен – цифровият дисплей показва цялата необходима информация: температура, време за готвене и избрания режим. Друга удобна опция, която предлага марката AENO, е таймерът за отложен старт: за да го използвате, напълнете каната, изберете програмата и задайте времето, за което искате да отложите началото на работата.

Минималната мощност за нормална работа на стоящия блендер е от 600 W. Но например само по-мощните модели могат да се похвалят със способността да разбиват лед – от 750 W. В този случай е необходимо посочване на тази опция от марката. За такива цели могат да бъдат предвидени допълнителни конструктивни характеристики на устройствата. Така например блендерите AENO с мощност 800 W имат и специални зъби, които служат за разбиване на лед. Това ви позволява да зареждате замразени плодове в каната, което значително спестява време за готвене.

Ако блендерът с кана има достатъчна мощност, висококачествени ножове с висока скорост на въртене, то това устройство ще се справи и със задачата за нарязване на месо. Моделите от гамата на марката AENO с 8 ножа от неръждаема стомана и скорост на въртене до 28 000 об/мин определено са в състояние да го направят.

Важна, макар и не най-очевидната, характеристика на стоящите блендери е безопасността. Това може да е важно, ако имате деца. Ножовете на блендера са разположени вътре, на самото дъно на буркана, и е изключително трудно случайно да се стигне до тях по време на работа.

В случай на прегряване на двигателя, марките са предвидили защитна опция за автоматично изключване на устройството. Освен това, например, блендерът на марката AENO се самоизключва, ако бъде изваден от основата и при отваряне на капака.

Материалът на буркана също е от значение – той може да бъде пластмасов или стъклен. Разбира се, стъклените буркани са по-екологични, по-издръжливи и по-безопасни от пластмасовите. Топлоустойчивото стъкло не отделя вредни вещества по време на готвене.

Формата на буркана под формата на кана прави удобно изсипването на готовите смеси от блендера в чинии за сервиране. По-малко известна тънкост е, че основен критерий за избор на стационарен блендер е именно обемът на буркана, който може да е различен за различните модели. Колкото по-голям е той, толкова по-удобно можете да се чувствате. Средно той е 1,2 – 1,4 литра. При моделите на стационарни блендери с марка AENO обемът на стъклената купа е 1,75 литра, което ви позволява да приготвяте веднага храна дори за голямо семейство.

Освен това редица марки предлагат в своите модели отделен режим на самопочистване. След като използвате блендера, трябва да налеете вода в купата, да добавите малко почистващ разтвор, да изберете режима за самопочистване и да го стартирате. Блендерите AENO също имат внедрена тази функция.

Комбинирани модели

Комбинираните модели имат всички шансове да заместят мощния кухненски робот по отношение на функционалността. Основната характеристика на тези устройства е комбинацията от функциите на ръчният блендер и блендерът с кана. Комплектът включва ръчен блендер с комплект ножове и остриета, още един съд, както и допълнителни аксесоари: бъркалка за разбиване, кука за тесто и други. Също така комплектът може да включва “шейкър” – чаша върху работна основа с мотор, както при стоящия блендер.

Съществуват и специфични видове блендери: блендери за сокове, блендери за готвене на пара и блендери за супа. Тези уреди се различават по това, че освен да смилат, те могат веднага да приготвят специфични ястия.

Личен блендер

Личният блендер е компактен. Той може да бъде ръчен блендер с чаша, нещо подобно на шейкър или миниатюрен стоящ блендер. С това устройство се приготвят по 1-2 порции наведнъж. Чашата обикновено има капак, който е лесен за транспортиране. Той е удобен за спортно хранене и за бизнес пътувания.

Какъв тип блендер да изберете

И така, как да направите добър избор сред разнообразието от блендери на пазара? Важно е да обърнете внимание на вашите нужди и изисквания: какво планирате да готвите? Нуждаете ли се от допълнителни функции и автоматични режими? Видът на блендера трябва да се избере въз основа на функционалността, която се изисква от устройството.

Ако устройството е избрано само като по-усъвършенстван заместител на миксера, тогава ще е подходящ ръчен блендер. Съвсем друга е ситуацията, ако планирате често да приготвяте кайма – нужен ви е блендер с отделна купа и възможност за избор на различни ножове, които да инсталирате вътре, който ще се справи добре с тази задача. В същото време не забравяйте да вземете предвид, че цената на устройството зависи от неговата мощност и броя на сменящите се ножове. Както беше споменато по-горе, по-голямата мощност е полезна за обработката на месо или твърди зеленчуци, ядки. Определете видовете остриета, от които се нуждаете, според вида на ястията: за корейски моркови ви е необходимо ренде, за приготвяне на съставки за салати – нарязване на кубчета.

Най-добрият вариант за приготвяне на смутита и йогурти, зърнени храни и супи е блендер с кана. Ако разгледаме мощни модели с висока скорост на въртене на ножовете, то те ще се справят и с нарязването на месото на кайма. И ако се опитвате да водите здравословен начин на живот и да поддържате правилно хранене, а високата активност означава много за вас, за да сте успешни на работа и у дома, най-добрият вариант е блендер с кана с допълнителни опции. Това ви позволява бързо да приготвяте овесена каша или супа: едно устройство ще смели съставките и ще ги сготви. Просто зареждате продукта, избирате режима и продължавате да се занимавате с работата си, без да се разсейвате дълго време с рутинни дейности. Това е най-добрият вариант за приготвяне на смутита, кисело мляко, зърнени храни и супи. А ако пълният цикъл е важен за вас, тогава е по-добре да обърнете внимание на моделите с опции за режим на готвене, като AENO. Можете да научите повече за възможностите на блендерите с марка AENO на следния линк: https://aeno.com/bg/category/kitchen#Blenders.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post

Ръководство за покупка на фурна: как да изберете добра фурна

В съвременната кухня фурната е необходим готварски уред. Голямата фурна позволява невероятен набор от ястия. Можете да готвите домашна пица, пуйка или пиле, пай или бисквитки във фурната. На рафтовете…
View Post

Как да изберем електрическа скара – какво да търсим при избора на скара

Храната, приготвена на електрическа скара, е вкусна, разнообразна и здравословна, а приготвянето ѝ не отнема много време. На пазара се появяват все повече и повече различни модели, защото търсенето на…
View Post