Защо ви е необходим пречиствател на въздуха – какво прави пречиствателят на въздуха и с какво е полезен | AENO

Total
0
Shares

Ако сте попаднали на тази статия, значи се питате: каква е ползата от пречиствателя на въздуха и защо ми е нужен такъв? По-долу ще се опитаме да отговорим на тези въпроси, но първо, за да избегнем объркване, ще определим какви видове пречистватели на въздух има.

Видове пречистватели на въздуха

Пречиствателите на въздух могат да бъдат класифицирани по много начини. Най-често те се групират според използваните филтри, но ние решихме да ги разделим много по-практично от гледна точка на потребителя. Можем да разделим устройствата на:

Пречистватели на въздух за смог
Пречистватели на въздух с функция за овлажняване
Пречистватели на въздух за хора с алергии
Пречистватели на въздух с функция за йонизиране на въздуха – йонизатори на възду

Пречиствател на въздуха за страдащи от алергии

Хрема, кихане, зачервени, възпалени очи и дразнене на горните дихателни пътища. Познати ли са ви тези симптоми? Ако е така, вероятно вие или ваш близък страдате от инхалаторни алергии.

Инхалационните алергии са състояние, причинено от замърсители във въздуха. Най-често срещаните алергени включват прах, полени, животински косми, акари и гъбични спори.

Как да се справите с алергените и да се освободите от симптомите за известно време? Традиционно всички предмети, които могат да бъдат източник на алергени, трябва да бъдат отстранени от дома. Избягвайте килими, завеси и пердета и почиствайте често с прахосмукачка (за предпочитане с HEPA филтър). Сред съвременните методи за неутрализиране на алергените най-ефективно е използването на пречиствател на въздуха с филтър.

ВАЖНО: Когато купувате въздухопречиствател за човек, страдащ от алергия, обърнете внимание на наличието на вграден HEPA филтър и на това колко дълго трябва да работи пречиствателят на въздуха.

Пречиствател на въздуха за смог

Смогът е една от най-опасните форми на замърсяване на въздуха. Смогът съдържа много опасни вещества, включително прахови частици PM2,5 и PM10. Тези свръхфини частици, с размер съответно не повече от 2,5 и 10 микрометра, са много токсични за организма. Вдишването им може да причини много заболявания, включително астма, сърдечна аритмия, хроничен бронхит, проблеми с кръвообращението, дихателна недостатъчност, забавяне на растежа на плода и дори инсулт.

За съжаление лошото качество на въздуха е проблем, който засяга почти цялата ни страна. Според проучване, публикувано от Ipsos, почти половината от поляците смятат, че замърсяването на въздуха е изключително важен екологичен проблем. В световен мащаб замърсяването на въздуха се нарежда на второ място сред глобалните проблеми.

За да се предпазим от негативните последици от смога, си струва да почистваме въздуха около нас. Филтрите-чистачи бързо и безопасно премахват вредните вещества от помещенията, в които живеем. Отличните абсорбиращи свойства на филтрите (HEPA и въглен), използвани в пречиствателите, помагат за постигането на почти кристално чист въздух. Ефективността на филтрите-пречистватели достига 99,97% – което е безспорно предимство на пречиствателя на въздуха.

Пречиствател на въздуха за деца

Човешкият мозък и имунната система се формират най-добре в добра среда без замърсяване. Имунната система на малките деца все още не е развита, затова е важно да се осигурят подходящи условия за нейното развитие. Децата, които дишат мръсен въздух, са по-податливи на инфекции и са изложени на риск от респираторни заболявания, церебрална хипоксия и алергии. Ето защо микроклиматът в стаята, в която детето ви прекарва най-много време, е толкова важен. Чистият въздух е източникът на правилно развитие на малчуганите.

На пазара има много видове пречистватели на въздуха. Някои от тях, които са много тихи, могат да бъдат специално проектирани за детски стаи. Когато избирате въздухопречиствател за детето си, проверете дали той има функция за йонизация. Тази опция помага да се неутрализират замърсители като вируси, алергени, плесени, гъбични спори и други много малки замърсители.

Почистване на въздуха от цигарен дим

Добре известно е, че цигареният дим е вреден за здравето. Не само димът, вдишван директно в белите дробове от пушача, но и димът, издишван от пушача (наречен основен дим). Според проучванията пасивните пушачи могат да абсорбират до 4000 вещества в дима. Най-малко 60 от тях са канцерогени. Други 6, включително никотин и въглероден оксид, са съединения, които влияят отрицателно на клетъчния растеж. През 1993 г. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ включи тютюневия дим в списъка на най-опасните канцерогени.

Ето защо е толкова важно да го елиминираме от околната среда. Цигареният дим се обработва много ефективно от пречиствателите на въздух, оборудвани с HEPA филтри или филтри с въглен. Активният въглен и HEPA имат изключителни абсорбиращи свойства и ефективно премахват най-опасните вещества от въздуха, включително тези, които се съдържат в основния дим.

Пречиствател на въздуха с функция за овлажняване

Ако въздухът, който дишаме в къщата или апартамента, е твърде сух, това може да предизвика редица неприятни усещания. Най-вече от страна на дихателната система, но също така и кожни проблеми и сухи лигавици. Човек се чувства най-добре в помещения, в които влажността на въздуха е между 40 и 60%. Подходящата влажност на въздуха е особено важна по време на заболяване или по време на сън.
Овлажняването на въздуха е особено важно през зимата, когато радиаторите или камините лишават въздуха от влага. Подходящите нива на влажност улесняват дишането и правят съня по-комфортен.

Можем да овлажняваме въздуха по различни начини – от традиционните, като например мокра кърпа, поставена върху горещ радиатор, до естествените, като растения – алое, фикус или бръшлян, и механични овлажнители. В зависимост от нуждите си можем да закупим парни, ултразвукови и изпарителни овлажнители. Съвременната технология съчетава овлажнителите с възможности за пречистване на въздуха.

Един пречиствател и овлажнител обикновено се нарича “2 в 1”. Двете функции, скрити в едно устройство, могат да спестят място и да сведат до минимум разходите за енергия. Когато го използвате обаче, не трябва да забравяте да проверявате редовно нивото на водата (при някои модели). В повечето случаи функцията за овлажняване може да бъде изключена с бутон, разположен на дисплея.

Струва си да запомните, че не само твърде ниската, но и твърде високата влажност може да бъде вредна за нас. Твърде високите нива на влажност могат да допринесат за развитието на плесени и гъбички, които са опасни за здравето.

Пречиствател на въздуха от животински косми

Почти всеки, който има домашен любимец, се бори с един и същ проблем – косми по пода, диваните, столовете и мебелите. За съжаление козината е доста труден материал за почистване. Ръчното почистване е монотонно и отнема много време. Въпреки всички наши усилия проблемът с хвърчащите косми във въздуха бързо се връща. За собствениците на домашни любимци това е доста неприятна част от ежедневието.

Пречиствателят на въздуха може да бъде ефективно решение. Предварителният филтър се справя с космите, като улавя частици с размер до 200 микрона (0,2 мм), така че се справя добре и с по-големи битови замърсители. Капакът за засмукване на мръсен въздух ефективно улавя косми и ексфолирана кожа, а вградените филтри премахват нежеланите миризми на домашни любимци.

Вирусен пречиствател на въздуха

Наличието на бактерии и вируси във въздуха е неизбежно. Всеки от нас се сблъсква с тях всеки ден, несъзнателно пренасяйки ги наоколо. Внасяме вирусни частици в домовете си, например по повърхността на якетата, мрежите за пазаруване или чантите. Докато в случая с бактериите можем да говорим за добри и лоши бактерии, вирусите принадлежат само към втората група.

Вирусите са микроскопични организми, които при навлизане в организма се прикрепят към здрави клетки, като ги карат да се размножават. Резултатът е вирусна инфекция. Тя е опасна, защото е устойчива на антибиотици и лекарства. Симптомите на инфекцията могат да бъдат облекчени, но самият вирус трябва да бъде преодолян индивидуално.

Можете ли да се предпазите от вирусите? До известна степен да. Един от начините за отстраняване на вирусите от околната среда е използването на пречистватели на въздуха. Най-ефективни в този случай са въздухопречиствателите с вграден филтър HEPA H14 от най-висок клас. Според изследванията ефективността на филтриране от клас H14 е 99,995%, което означава, че от 100 000 частици, които влизат във филтъра, само 5 успяват да преминат от другата страна.

В епохата на глобалната пандемия на вируса SARS-CoV-2 много от нас вероятно се питат: може ли пречиствателят на въздух да улавя коронавируси? Теоретично, да.

Например една частица от коронавируса SARS-CoV-2 (който причинява острото респираторно инфекциозно заболяване COVID-19) достига размер от 0,12 до 0,16 микрометра, докато филтрите HEPA H14 могат да блокират частици с размер между 0,1 и 0,2 микрометра. Това означава, че въздухопречиствателите, оборудвани с подходящи филтри, са в състояние да улавят вирусите на SARS-CoV-2 от въздуха.

ЗАБЕЛЕЖКА: Използването на пречиствател на въздуха не гарантира, че няма да се заразите с SARS-CoV-2, но може значително да намали риска от разпространение на вируса в околната среда. В съчетание с предприемането на препоръчаните предпазни мерки и спазването на определени хигиенни практики можете значително да намалите риска от заразяване с болестта.

Пречиствател на въздуха от акари

Недостиг на въздух, зачервяване на конюнктивите, хрема, кихане, сърбеж в носа, дрезгавост или кашлица, главоболие, сълзене на очите, зачервяване на кожата са типични симптоми на алергия към акари от домашен прах. По-конкретно, алергия към техните изпражнения.

Акарите живеят по дрехите, мебелите и цветята. Живеят и в матраците, спалното бельо и одеялата. Тъй като са невидими за окото, контролът върху тях често е много труден. В 1 грам прах могат да живеят до 100 000 акари!

В допълнение към обичайните мерки при алергии, като често проветряване, ежедневно почистване, недопускане на прегряване на помещението и избягване на килими, могат да се вземат и допълнителни мерки.

Съвременните въздухопречистватели, оборудвани с HEPA филтри, ефективно абсорбират праховите акари, като пречистват въздуха почти на 100 %. Чистият въздух, издухван от почистващото устройство, е перфектният антидот на изтощителните симптоми на алергия. Нереагирането на алергиите към прахови акари е риск от развитие на бронхиална астма.

Пречиствател на въздуха – струва ли си?

Като се има предвид огромният брой приложения на пречиствателите на въздух, си струва да се помни, че това е устройство за целогодишна употреба. Съвременните модели пречистватели не само отстраняват замърсителите, но също така овлажняват и йонизират въздуха, действат като климатик, помагат да се отървете от алергените и неприятните миризми, а освен това изпълняват превантивна функция срещу вируси. Ето защо тези устройства са изключително полезни в ежедневието.

Пречистеният въздух е полезен както за психическото, така и за физическото здраве. Редовното почистване може да бъде противоотрова срещу инхалаторните алергии, проблемите с дишането, хвърчащите във въздуха косми и токсичните свойства на цигарения дим. С помощта на почистващото устройство ще избавите дома си от смога, неприятните миризми, неорганизираните газове, бактериите, вирусите и гъбичките. Ще осигурите на детето си отлична среда за психологическо развитие и ще елиминирате факторите, които предизвикват алергии (например праховите акари).

И ако все още се съмнявате, имате ли нужда от пречиствател на въздуха?

Или пък търсите доста универсално устройство за много цели: разгледайте нашите пречистватели на въздух: https://aeno.com/bg/category/climate

Нашите пречистватели на въздух са изключително универсални!
Те могат да ви помогнат да решите почти всички проблеми, изброени по-горе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post

Къде да поставите пречиствателя на въздух | AENO

Къде трябва да се постави пречиствателят на въздух? Въздуха в дома ви може да съдържа множество вредни вещества. На първо място това са праховите частици PM2,5 и PM10. По-големите от…
View Post