Kdy byl vynalezen fén: historie fénu

Total
0
Shares

V současném rychlém světě jsou fény na vlasy nezbytnou součástí naší každodenní péče, ale zajímala vás někdy jejich historie? Pojďme se vydat na cestu časem a zjistit, kdy byl fén poprvé vynalezen a jak se proměnil v elegantní a technologicky vyspělé zařízení, které známe dnes.

První prototypy

Kdy byl tedy fén na vlasy vynalezen?
Na konci 19. století se objevily první prototypy fénů, které znamenaly skromné počátky tohoto nepostradatelného nástroje a otevřely historii fénů. Zásluhu na vynalezení prvního fénu má Alexandre Ferdinand Godefroy, francouzský majitel kadeřnického salonu, který v roce 1888 sestrojil masivní stroj. Toto zařízení připomínalo obrovskou trubici a inspirovalo se technologií vysavačů.

Velký přístroj, v němž se sedělo, vháněl do vlasů teplý vzduch a nebyl v žádném případě přenosný. Rozhodně nebyl pro ženu praktický a pohodlný, k bezpečnosti měl také daleko. Přesto položil základ plastovým ručním fénům, které používáme dnes.

Cesta k přenosnosti

No a kdo vyrobil první fén? Kolem roku 1920 představila společnost Racine Universal Motor Company první přenosný elektrický fén, což byl významný krok vpřed ve vývoji této nezbytné pomůcky. Tyto první modely dále zdokonalil Gabriel Kazanjian, který k vysoušení vlasů využil ohřátý vzduch.

Na závěr tohoto období byl vynalezen fén a tyto první přenosné verze připravily půdu pro současné fény, které se nacházejí v domácnostech a salonech po celém světě.

Moderní zázračné fény

Přesuňme se v čase do současnosti. Dnešní fény prošly pozoruhodnou proměnou. Tyto přístroje se staly chladnějšími, technologicky vyspělejšími a byly vybaveny funkcemi, které uspokojují naše módní potřeby.

Nyní je čas podívat se na několik mocných kladů současných moderních přístrojů pro úpravu vlasů:

1. Rychlé vysoušení: Současné fény výrazně zkrátily dobu vysoušení, což umožňuje rychlejší zkrášlení účesu.

2. Snadný styling: uživatel si přizpůsobí konfiguraci tepla a rychlosti pro různé účesy – od respektující osobní image až po hravé kudrlinky.

3. Menší poškození teplem: fény jsou vybaveny výkonnými technologiemi, které rovnoměrně předávají teplo, čímž minimalizují riziko poškození pramenů vlasů teplem.

4. Zvýšená hladkost: některé modely využívají zvláštní (například keramické) technické metody, díky nimž se vlasy méně zacuchávají, což výrazně napomáhá lesklému a hladkému vzhledu a zpevňuje vlasové kutikuly.

5. Přenosnost: díky kompaktnímu a lehkému vzhledu se současné fény snadno přenášejí na cestách, což vám umožňuje použít je kdekoli.

6. K mnoha dnešním fénům patří fantastické doplňky, jako jsou difuzéry a koncentrátory, které ženám umožňují vytvořit jakýkoli možný účes.

7. Tichý provoz: dnešní fény pracují tišeji, což zvyšuje celkový komfort při používání.

Množství druhů fénů a jejich přednosti:

– Fény na vlasy s ionizačním efektem vypouštějí ionty se záporným nábojem, které rozkládají molekuly vody, zkracují dobu sušení a umožňují, aby vlasy byly hladší a méně náchylné ke kroucení.

– Keramické vysoušeče optimálně rozvádějí teplo rovnoměrně, aby se zamezilo horkým místům a snížilo se poškození teplem, takže tento typ je optimální pro časté používání.

– Turmalínové fény využívají dálkové infračervené teplo s přídavkem drceného turmalínu. Tento stylingový přípravek vysušuje vlasy jakoby zevnitř, čímž se stává rychlejším při sušení a snižuje vystavení nadměrnému teplu.

– Kompaktní cestovní elektrické spotřebiče na vysoušení vlasů jsou jednoznačně zaměřeny na přenosnost, jsou skladné a lehké, a stávají se tak dokonalými pomocníky na každé cestě.

– Infračervené fény jsou nejnovějším technickým řešením, které zákazníkům poskytuje soustředěné proudění vzduchu a snadnou úpravu vlasů.

– Pokud máte kudrnaté nebo husté vlasy, můžete si vybrat speciální kartáč.

Závěrečné slovo

V historii vynálezů ručních fénů se prolínají různorodé technologie, od jednoduchého tvaru až po nejúčinnější nástroje, které známe dnes. Díky mnoha vynálezcům a především Alexandru Ferdinandu Godefroyovi, který vyrobil první fén, se fén zformoval do podoby základního kosmetické pomůcky pro domácnost a přispěl k úžasnému každodennímu rituálu úpravy našich vlasů!

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like

Výhody ústních sprch

Ústní sprcha je skvělým doplňkovým nástrojem pro osobní hygienu a zdraví ústní dutiny. Používání ústní sprchy posílí váš zubní arzenál, a přejdete tak vzniku zubního kazu. Pravidelné používání ústní sprchy…
View Post