Jak často byste měli měnit zubní kartáček?

Total
0
Shares

„Úsměv je křivka, která vše narovnává.“ – Phyllis Dillerová

Zářivý úsměv vypovídá o vaší osobnosti a spolu s přesnou ústní hygienou je klíčem k úspěchu. V popředí zájmu o zubní zdraví stojí skromné, ale nezbytné nástroje, zubní kartáček s nití. Používáte ho denně, ale jak často jej vlastně měníte?

Vhodný výběr zubního kartáčku

Než se ponoříme do detailů, probereme výběr správného zubního kartáčku. Zvláště důležitý je nákup zubního kartáčku s jemnými štětinami, který nepoškodí vaše dásně a sklovinu a zároveň se dostane do všech prostor ústní dutiny. Optimální hlava má tradičně výšku 1 palec a šířku 0,5 palce.

Druhy zubních kartáčků

V dnešní době je na trhu nepřeberné množství zubních kartáčků. Můžete si tak vybrat z různých typů tvarů a objemu štětin manuálních zubních kartáčků. Elektrické zubní kartáčky naopak nabízejí automatizované, naprogramované čištění zubů pro dosažení optimálních výsledků. Oba jsou vysoce účinné, pokud jsou správně použity.

Výměna zubního kartáčku

Jak často byste tedy měli měnit zubní kartáček? To je otázka k zamyšlení. Americká asociace zubních lékařů (ADA) doporučuje každé čtvrtletí si pořídit nový nástroj na čištění zubů. Přesto existují zásadní případy, kdy se svým štětinovým kamarádem rozloučit dříve:

  • Štětiny se znehodnocují, když se začnou třepit, ohýbat nebo rozlézat a ztrácejí účinnost čištění.
  • Poté, co jste byli nemocní, konkrétně infekční nebo bakteriální onemocnění. Některé bakterie mohou zůstat na štětinách a nesou sebou riziko opětovné infekce.
  • Zubní chirurgické zákroky nebo zavádění implantátů, které mohou způsobit opakované infekce.
  • Kolikrát byste měli měnit zubní kartáček? Každý měsíc. Pro uživatele elektrických zubních kartáčků platí jednou za 30 dní vyměnit hlavici přístroje.
  • Pokud barevné štětinky postupně blednou, kartáček vyměňte.

Údržba zubního kartáčku

  • Vhodná údržba zubního kartáčku prodlužuje jeho životnost, proto jej vždy pečlivě omyjte teplou vodou.
  • Udržujte jej rovně a v suchu.
  • Nepřikrývejte jej víčkem ani ve vzduchotěsné nádobě; vlhké prostředí může podporovat růst bakterií.

Co nastane, když zubní kartáček pravidelně nevyměňujeme?

Časem se štětiny zubního kartáčku stávají méně účinnými při čištění zubů a dásní. Nahromadění bakterií může vést k infekcím ústní dutiny a zápachu z úst. Navíc intenzivně používané štětiny mohou být drsné a poškozovat zubní sklovinu a dásně.

Co dělat pro to, abyste prodloužili životnost zubního kartáčku?

Prodloužit životnost vašeho zubního kartáčku pomůže jednat rutinní péče o samotný kartáček, ale i správný technický postup při čištění zubů:

  • Dávejte pozor na tlak při čištění zubů.
  • Udržujte svůj přístroj na čištění zubů mimo dosah ostatních, abyste zabránili křížové infekci.
  • Je k dispozici high-tech ultrafialová (UV) dezinfekční metoda, která vás zbaví bakterií.

Studie Nadace pro zdraví ústní dutiny

Nadace pro zdraví ústní dutiny, přední autorita v oblasti ústního zdraví, která opakuje doporučení ADA nahrazovat vaše zubní zařízení každé 3 až 4 měsíce. Výzkumy nadace zdůrazňují význam pravidelné obnovy zubních kartáčků pro udržení zdravé ústní dutiny.

Udržování zdravé rutiny

  • Pečlivě vybírejte svůj jídelníček, volte správné potraviny, protože významně přispívají k dobrému stavu ústní dutiny.
  • Neustálá kontrola chrupu: Bez ohledu na to, jak pečlivě se doma staráte o chrup, jsou nezbytné profesionální zubní prohlídky. Pravidelné návštěvy u zubního lékaře mohou včas zachytit problémy a zabránit tak rozsáhlejším a nákladnějším zákrokům v budoucnu.
  • Slušná metodika čištění zubů a používání zubní nitě, která není o mechanickém přepínání nástrojů, ale o účinnosti dodržování doporučených pokynů.
  • Omezte škodlivé návyky, myslete pozitivně.
  • Pijte vodu a dobře spěte.
  • Eliminujte stres, aplikujte relaxační a hluboké dechové techniky.
  • Hygienické zvyklosti: Spolu s běžnou výměnou zubních kartáčků dodržujte i další hygienické zvyklosti, jako je čištění jazyka, používání ústní vody a používání zubní nitě nebo mezizubních kartáčků podle potřeby.

Konečné výsledky

Mějte na paměti, že zdraví naší ústní dutiny je propojeno s celkovým zdravím. Osvojením zdravých hygienických návyků si udržíte zářivý úsměv a vsadíte na dlouhodobou pohodu a kvalitu života. Navíc nezapomínejte měnit hlavice u svého elektrického zubního kartáčku – jednou za měsíc.

Pro ty, kdo hledají pokročilé produkty pro domácí péči o zuby, se mohou podívat na chytré přístroje pro domácí péči od společnosti AENO. Jejich snaha o inovace jistě dokonale doplní váš režim ústní hygieny. Koneckonců, pěkný vzhled je celoživotní investice a společnost AENO vám s tím pomůže!

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *