Irigarea dinților: Beneficiile irigării orale

Total
0
Shares

Irigatorul este un instrument suplimentar interesant pentru igiena personală și sănătatea cavității dvs. bucale. Utilizarea unui irigator vă va consolida arsenalul dentar pentru a evita cariile și îngrijirea zilnică. Practicarea regulată a waterpik-ului este regula de bază pentru sănătatea dentară. Eficiența ridicată este condiționată de prezența unei game largi de duze individuale, mai multe programe de funcționare și posibilitatea de a doza lichide speciale pentru o curățare și mai abruptă.

Cavitatea bucală este un mediu propice pentru formarea și dezvoltarea biofilmului microbian. Placa, un tip de biofilm bacterian, este formată dintr-o varietate de bacterii care se găsesc pe suprafața dinților și pe țesuturile moi ale gingiilor, limbii și în interiorul obrajilor și contribuie la o serie de afecțiuni dentare. Pentru a salva sănătatea orală, biofilmul de placă trebuie îndepărtat. Cele mai comune modalități de îndepărtare a plăcii bacteriene sunt periajul și folosirea aței dentare. O altă modalitate este irigarea bucală.

În timp ce periajul dentar este practicat în mod obișnuit și regulat de majoritatea oamenilor, folosirea aței dentare este utilizată mai rar și nu întotdeauna corect. Între timp, sunt necesare metode eficiente și practice pentru a crește nivelul de curățare interdentară.

Un irigator bucal este o metodă care poate îndepărta eficient placa bacteriană și este ușor de utilizat. O serie de informații utile despre aceste dispozitive, aplicarea și opțiunile lor pot fi găsite în articolul „Ce este un irigator”.

Acum să ne dăm seama pentru ce anume este util irigatorul? Care sunt beneficiile irigării dinților cu un gadget special?

Beneficii de utilizare

Irigarea dentară este bine acceptată de persoanele cu diabet și implanturi dentare, precum și de pacienții cu aparate ortodontice.

  • Curățarea delicată în prevenirea și tratamentul bolii parodontale

Măsurile de prevenire și tratament parodontal se concentrează de obicei pe îndepărtarea plăcii subgingivale pentru a restabili o floră bucală sănătoasă. Tratamentele medicale includ lustruirea rădăcinilor, detartrajul și regimurile de antibiotice topice sau sistemice menite să elimine microbii și să stimuleze refacerea florei. Persoanele cu boală parodontală pot avea dificultăți în utilizarea aței dentare din cauza pierderii osoase și a problemelor arhitecturale asociate. În acest caz, este necesară o metodă mai blândă, iar irigarea gurii poate ajuta, datorită capacității sale de a pătrunde adânc în cavitate și de a distruge bacteriile.

Irigarea bucală oferă o soluție apoasă pentru spălare prin evacuarea pulsatorie a apei. Această metodă de curățare are potențialul de a ajuta la menținerea reducerii bacteriilor obținute în timpul procedurilor medicale, cum ar fi lustruirea rădăcinilor.

În plus, alegerea acestei metode de curățare a cavității bucale în cursul procedurilor parodontale de susținere poate reduce sângerarea și inflamația. De asemenea, trebuie remarcat faptul că eficacitatea poate fi crescută prin adăugarea de agenți antimicrobieni care sunt utilizați în mod obișnuit pentru terapia de întreținere parodontală.

  • Admis pentru utilizatorii cu aparate ortodontice

Persoanele cu aparate ortodontice montate se confruntă cu multe provocări în ceea ce privește îndepărtarea plăcii bacteriene. Aceste accesorii dentare rețin bucățile de mâncare, crescând potențial cantitatea de germeni din gură.

În același timp, utilizarea aței dentare pentru a purifica zonele înguste dintre dinți este adesea imposibilă din cauza caracteristicilor de design ale aparatelor ortodontice. Un irigator bucal cu un vârf ortodontic specializat, utilizat după periajul manual al dinților, este cea mai potrivită opțiune în această situație.

  • Confortabil pentru diabetici

Persoanele diagnosticate cu diabet prezintă un risc crescut de a dezvolta boli parodontale. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care nu au o monitorizare regulată a nivelului de glucoză. Irigarea orală cu un irigator este o măsură de susținere pentru curățarea delicată a dinților în vederea reducerii cantității de placă bacteriană și a dezvoltării sau agravării bolilor dentare.

  • Recomandat persoanelor cu implanturi dentare

Pentru succesul instalării implanturilor dentare, este necesar să se păstreze și să se mențină sănătoase toate țesuturile cavității bucale. Riscul în ceea ce privește supraviețuirea implanturilor crește critic atunci când biofilmul se acumulează și provoacă inflamarea țesuturilor moi din jurul implanturilor. Poate fi dificil pentru o periuță de dinți și ață dentară să manevreze în jurul protezelor susținute de implanturi. În același timp, un irigator cu un vârf special din cauciuc moale vă permite să curățați eficient și delicat cavitatea bucală, împiedicând acumularea și multiplicarea bacteriilor.

Avantaje de bază

Există și efecte pozitive asupra igienei personale și a sănătății cavității bucale ca urmare a utilizării unui irigator bucal:

  • Siguranță;
  • Curățarea temeinică a dinților, gingiilor și limbii;
  • Evitarea tartrului dentar;
  • Masarea gingiilor cu acupunctură ridicată;
  • Sprijin pentru prevenirea și minimizarea gingivitei, parodontitei și a bolilor inflamatorii ale cavității bucale;
  • Menținerea sănătății dentare în general;
  • Prelungirea duratei de viață a implanturilor, coroanelor;
  • Ajutor pentru evitarea cariilor;
  • Posibilitatea de a selecta diferite moduri;
  • Utilizarea lichidelor terapeutice, ținând cont de caracteristicile cavității bucale personale.

Sfaturi privind irigatoarele

Tratamentul cavității bucale cu jeturi pulsatorii de apă este benefic pentru diferite situații. Și dacă acesta dăunează, o face doar în caz de utilizare necorespunzătoare a dispozitivului prin încălcarea regulilor de utilizare. Punem la dispoziție o listă de sfaturi pentru a elimina eventualele greșeli atunci când utilizați un irigator:

  • Periați-vă gura cu un irigator nu mai mult de 2 ori pe zi.
  • Citiți manualul înainte de utilizare și nu încălcați măsurile de siguranță.
  • Nu pulverizați apă la presiune ridicată.
  • Nu utilizați irigatorul dacă există contraindicații.
  • Nu utilizați dispozitivul cu capete care nu sunt ale dvs. și înlocuiți-le pe ale dvs. în mod regulat.
  • Asigurați-vă că utilizați o periuță de dinți, aceasta nu poate fi înlocuită cu un irigator.
  • Consultați medicul dentist pentru regimul de îngrijire orală recomandat.

Precauții atunci când utilizați un irigator

Cu toate beneficiile, este important să rețineți că există situații în care ar trebui să evitați sau să utilizați irigatorul cu precauție. Contraindicațiile pentru utilizarea unui irigator sunt:

  • Atac de cord amânat, accident vascular cerebral;
  • Prezența unui stimulator cardiac;
  • Cuperoză cu subțierea pereților vaselor de sânge;
  • Leziuni ale mucoasei sau neoplasme în cavitatea bucală;
  • Operații recente ale gingiilor, extracții dentare și primele zile după instalarea unui sistem ortodontic.

Boala parodontală acută și sângerarea cronică a gingiilor necesită o pauză sau utilizarea unui irigator cu precauție sub supravegherea unui medic.

Dacă gingiile sângerează puternic, atunci utilizarea unui irigator este interzisă. Mai întâi trebuie să faceți tratamentul și să așteptați până când se exacerbează, minimizați sângerarea și abia apoi începeți să-l utilizați.

Este important să ne amintim că, datorită riscului de deteriorare a dinților de lapte, copiii sub 6 ani nu au nevoie de un irigator.

Scurt manual de utilizare

Pentru a obține rezultatul dorit pentru sănătatea cavității dvs. orale, este important să respectați o serie de reguli:

  • Apa din dispozitiv trebuie să fie caldă. Acest lucru este important pentru confortul oral. Dacă umpleți sistemul cu apă rece, acest lucru poate duce la spasm vascular, formarea de mici inflamații și o creștere a gradului de sensibilitate a dinților.
  • Asigurați-vă că țineți corect irigatorul – jetul trebuie să fie la un unghi de 90˚ față de suprafața dinților sau a gingiilor. Este necesar să țineți corect irigatorul pentru a nu deteriora smalțul.
  • Începeți să utilizați irigatorul cu o presiune minimă pentru a evita rănirea, astfel încât gingiile să se adapteze treptat. Acest lucru este necesar la început pentru a se obișnui cu acțiunea dispozitivului. De asemenea, merită menționat faptul că la început, atunci când utilizați un irigator, poate exista disconfort. Acest lucru este normal, deoarece dinții și pulpa gingiilor trebuie să se adapteze la efectele sistemului de irigare.
  • Creșteți constant presiunea la 600-700 kPa. Acest nivel de presiune este suficient pentru a oferi un efect terapeutic.

Instrucțiuni pas cu pas:

1. Umpleți rezervorul cu lichid, instalați pe bază și fixați;

2. Instalați o duză adecvată;

3. Setați presiunea minimă;

4. Introduceți duza în cavitatea bucală, apăsând ușor cu buzele;

5. Porniți dispozitivul;

6. Setați nivelul optim de putere;

7. Începeți cu dinții din față, deplasându-vă treptat spre zona de masticație și acordând mai multă atenție spațiilor interdentare;

8. Tratați limba.

Cum să curățați aparatele dentare sau alte accesorii dentare?
Trebuie să începeți cu dinții mai îndepărtați, curățând fiecare bracket separat, încuietori și elemente ale sistemului care sunt strâns adiacente smalțului. Apoi treceți la curățarea spațiilor dintre dinți și gingii.

Cât durează să vă curățați gura cu un irigator?
De obicei, o curățare standard durează aproximativ 2 minute. În cazul utilizării duzelor speciale, procedura poate dura până la 5 minute.

Rezultatele utilizării corecte a irigatorului

Utilizarea regulată și corectă a irigatorului pentru curățarea cavității bucale în rutina zilnică va obține următoarele rezultate:

  • Îndepărtați placa bacteriană cât mai mult posibil, inclusiv zonele greu accesibile ale cavității bucale, deoarece jetul pulsatoriu de apă face față eficient resturilor alimentare din spațiile interdentare, unde periuța de dinți nu ajunge.
  • Faceți un masaj delicat al gingiilor, ceea ce reduce riscul de boli, inflamații ale gingiilor și ale mucoasei bucale.
  • Curățare delicată fără a deteriora gingiile. Spre deosebire de ața dentară, apa nu lasă zgârieturi, răni sau crăpături.
  • Îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii din cavitățile gingivale. Este util pentru prevenirea bolii parodontale.
  • Asistență în îngrijirea accesoriilor dentare: bretele, coroane, punți, implanturi. Jetul de apă vă permite să curățați temeinic și delicat toate zonele greu accesibile.
  • Eliminarea respirației urât mirositoare cauzate de placa de pe dinți și limbă, cu care irigatorul face față mai bine decât periuța de dinți.

Cum să îngrijiți și să depozitați irigatorul

Ca orice gadget, irigatorul trebuie manipulat cu grijă pentru a-i prelungi durata de viață. Acest lucru nu va necesita un efort suplimentar și, cu o instrucțiune clară și concisă, va deveni o acțiune normală care va păstra aspectul atractiv și performanța dispozitivului pentru o lungă perioadă de timp. Cu o listă de verificare simplă, vă puteți curăța cu ușurință irigatorul acasă.

Reguli pentru îngrijire și depozitare

  • Depozitați irigatorul într-un loc uscat. Atunci când este depozitat într-o încăpere umedă, pe irigator se va forma mucegai. Pentru a evita acest lucru, ștergeți bine dispozitivul. Dacă se formează mucegai, utilizați o cârpă moale sau un burete cu o soluție antibacteriană (cum ar fi clorhexidina) pentru a șterge toate zonele accesibile.
  • Nu utilizați produse abrazive (sare sau praf de curățat) sau soluții alcoolice pentru a curăța carcasa exterioară.
  • Nu umpleți rezervorul cu apă dură. Aceasta lasă plăci și sedimente în acele părți ale structurii care nu pot fi spălate. Treptat, astfel de depuneri reduc puterea dispozitivului și, în cele din urmă, conduc la defecțiuni.
  • Clătiți irigatorul după utilizarea balsamurilor.
  • Dacă luați dispozitivul în călătorie în sezonul rece, eliminați apa rămasă din el. Pentru a face acest lucru, porniți irigatorul și asigurați-vă că lichidul rămas a ieșit complet din el, apoi uscați-l. În caz contrar, lichidul poate îngheța și rupe dispozitivul.

Checklist:
Cum să curățați irigatorul

1. Deconectați rezervorul, întoarceți-l și spălați supapa sub un jet puternic de apă.

2. Ștergeți rezervorul și carcasa exterioară cu o cârpă moale sau un burete.

3. Utilizați un agent de curățare special pentru a curăța structurile interne. Acesta nu numai că va îndepărta murdăria, dar va preveni și formarea de calcar.

4. Uscați toate părțile aparatului înainte de asamblare.

5. Asamblați aparatul.

Rezumat

Irigarea dentară cu apă ajută la reducerea gingivitei și a bolilor parodontale și are beneficii speciale pentru sănătatea pacienților cu diabet și implanturi dentare, precum și a utilizatorilor de aparate ortodontice. Așadar, irigatoarele cu apă sunt o completare funcțională a ritualurilor de spălare a dinților. Această metodă vă permite să faceți ca procedura de curățare să nu fie traumatizantă și nesigură, pătrunzând în cavitățile parodontale, unde placa începe de obicei să se acumuleze. Irigarea bucală este o alternativă la folosirea aței dentare care poate fi utilizată ca adjuvant la periajul dinților. Irigarea dentară ajută la reducerea gingivitei și a bolii parodontale și are beneficii de sănătate deosebite pentru pacienții cu diabet și implanturi dentare, precum și pentru purtătorii de ortodonție.

Citiți despre tipurile de astfel de echipamente și caracteristici în articolul „Cum să alegeți irigatorul bucal potrivit: ghid practic cu sfaturi”.

Doriți să cumpărați acest produs?

Consultați lista comercianților din țara dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like