Tipuri de purificatoare de aer

Total
0
Shares

Din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume încearcă să aibă grijă de sănătatea lor: beau doar apă filtrată, urmează o dietă și o nutriție echilibrate și fac sport. În același timp, trăim cu toții într-un mediu în poluarea își face simțită prezența din ce în ce mai mult. Efectele industriale și menajere, deșeurile solide, transportul, emisiile atmosferice schimbă mediul în rău și ne afectează sănătatea. Bolile respiratorii se numără în mod regulat printre primele motive de deces pentru oamenii din întreaga lume.

Putem influența într-o mică măsură deșeurile de pe străzi și din ocean sau aerul din orașele noastre. Dar cu siguranță putem verifica și reglementa microclimatul din casele și spațiile noastre de lucru și ceea ce respirăm acolo.

În ajutor vin aparatele electrocasnice climatice care purifică, umidifică și climatizează aerul sau încălzesc locuințele noastre.

De ce aveți nevoie de un purificator de aer

Purificatorul de aer filtrează particulele de praf, murdăria și bacteriile, sporii fungici, mirosurile neplăcute și fumul de tutun, precum și aerul poluat care vine din exterior prin intermediul ferestrelor.

Clasificări

Există mai multe tipuri de purificatoare de aer în funcție de diferiți parametri: metoda de instalare, caracteristici suplimentare, tipuri de purificare a aerului cu diferite tehnologii de curățare și filtrare.

  • Instalare
    Purificatoarele de aer sunt concepute sub formă de dispozitive de podea și de tip suspendat. Există și modele portabile și compacte de birou. Unitățile individuale concepute special pentru montarea pe tavan sunt destinate în principal neutralizării poluanților volatili, cum ar fi fumul de tutun. Astfel de dispozitive nu fac față bine prafului din casă.
  • Funcții suplimentare
    Unele modele au funcția nu numai de curățare, ci și opțiuni suplimentare care îmbunătățesc calitatea aerului: ionizare sau umidificare. Există modele care pot fi controlate de la distanță, fie cu o telecomandă IR, fie cu o aplicație mobilă pe un smartphone. De asemenea, pentru confort, unele purificatoare folosesc indicatori pentru modul de alimentare, nivelul de praf, nivelul de zgomot și necesitatea de a schimba sau curăța filtrele.
  • Tehnologii de purificare și filtre
    Acestea sunt categoriile principale de purificatoare de aer, bazate pe tehnicile de purificare a aerului și pe filtrele utilizate:
    – HEPA
    – Adsorbant
    – UV
    – Ionizatoare
    – Generatoare de ozon

„Tipuri de purificatoare de aer
în funcție de tehnologie și filtru”

Filtrele și tehnicile de curățare utilizate au cea mai mare influență asupra puterii și atributelor dispozitivului. Citiți în continuare un ghid rapid al principalelor tipuri de purificatoare de aer.

  • Purificatoare HEPA

Filtrele HEPA de purificare a aerului (High Efficiency Particulate Arresting) oferă o eficiență superioară în eliminarea particulelor de impurități. Filtrele HEPA sunt o caracteristică generică în echipamentele de purificare a aerului și sunt adesea componenta de filtrare supremă. Filtrele HEPA au fost create inițial pentru sistemele de ventilație din clinici și alte spații cu norme ridicate de puritate a aerului. Această tehnică este utilizată pe scară largă în zonele publice, în fabrici și în camerele de zi.

Principiul fundamental care stă la baza funcționării filtrelor HEPA este că fracțiunile de praf sunt eliminate prin deplasarea aerului prin filtru cu ajutorul unui ventilator. Filtrul HEPA captează în mod eficient mai mult de 99% din fracțiunile de 0,3 µm (microni), inclusiv polenul, sporii fungici, părul și fibrele de animale și alergenii proveniți de la acarienii de praf din casă. În consecință, filtrele HEPA sunt utilizate atât în aspiratoare, cât și în purificatoare de aer, ambele fiind recomandate celor care suferă de alergii. Cu toate acestea, deoarece suprafețele filtrelor ar putea servi ca o suprafață propice pentru germeni, producătorii le impregnează cu un anumit amestec chimic care împiedică bacteriile să își îndeplinească rolul ( verificați dacă această impregnare este disponibilă pentru filtrul pe care l-ați ales).

Filtrul HEPA este un element înlocuibil care trebuie curățat și înlocuit pe măsură ce se murdărește, durata sa de viață fiind de obicei de la 6 luni la 5 ani, în funcție de gradul de contaminare a aerului.

  • Modele adsorbante

Filtrele de aer adsorbante sunt proiectate pentru purificarea aerului în spații industriale și specializate, care sunt supuse unor cerințe mai stricte. Sunt utilizate în instalațiile de fabricare a componentelor electronice și în stațiile de tratare a apelor reziduale pentru a elimina contaminanții și mirosurile.

Echipamentul de curățare este livrat sub formă de module umplute cu componente chimice din clase speciale care asigură eficiența filtrării pe întreaga durată de viață. Cumpărați filtre de aer cu adsorbție cu o compoziție diferită de module, care variază în funcție de gradul și tipul de poluare, caracteristicile procedurii tehnologice. Datorită structurii modulare și a fixării fiabile, procesul de instalare este mult simplificat și facilitat, ceea ce elimină utilizarea de garnituri și etanșanți.

Poluanții și mirosurile care pot fi prezente în casa dvs. sunt captate de modelele adsorbante, care sunt în mod frecvent fabricate din cărbune activ. Adsorbanții sunt utilizați în mod obișnuit în diferite proceduri de remediere a mediului ca urmare a capacității lor de a acționa ca un burete pentru compușii nocivi.

În loc să se bazeze pe funcționarea mecanică, purificatoarele prin adsorbție utilizează substanțe cunoscute sub denumirea de adsorbanți, care atrag impuritățile pe suprafața lor fizică sau chimică.

Utilizând interacțiunile electrostatice dintre molecule, adsorbția fizică leagă materialele nepolare de adsorbanții nepolari și compușii polari, precum apa, de adsorbanții polari. Toate componentele sunt legate chimic de adsorbent în timpul adsorbției chimice (chimisorbție). Adsorbția chimică adesea nu poate fi inversată, în timp ce adsorbția fizică poate fi inversată.

Când aerul trece prin dispozitiv, gazele nedorite sunt absorbite de stratul poros de agent adsorbant, producând aer proaspăt fără contaminanți gazoși periculoși.

  • Purificatoare UV

Purificatoare de aer UV – permit nu numai să elimine praful, lâna sau acarienii și alergenii din aer, ci și să efectueze un tratament bactericid cu ajutorul unei lămpi ultraviolete. Circulând prin camera cu astfel de radiații, aerul este dezinfectat. Bacteriile, virușii și ciupercile sunt distruse. Astfel de purificatoare de aer germicidale sunt frecvent solicitate în clinici. Astfel de modele sunt achiziționate pentru dezinfectarea aerului casnic, pentru a proteja împotriva infecțiilor virale. Aceasta a fost o tendință specială în timpul pandemiei de coronavirus.

Pentru a începe procedura, aerul este mai întâi trecut prin purificatoare UV. Aerul este apoi expus unei lămpi UV, care emit de obicei radiații UV-C. Prin distrugerea legăturilor chimice pe care moleculele de ADN le-au format, UVGI (iradierea germicidă ultravioletă) inactivează virușii și distruge bacteriile și ciupercile.

Aceste dispozitive fac față în mod eficient oricărui tip de poluare organică, descompun compușii chimici. Conceptul de funcționare este similar cu dezinfecția UV. Dar purificatoarele cu ultraviolete pot fi pornite în prezența oamenilor, deoarece au o carcasă închisă și radiația nu iese afară.

  • Purificatoare ionice

Baza funcționării purificatoarelor de aer ionice este puterea de creare a ionilor din aer în zona de descărcare electrică. Acești ioni se lipesc de fracțiunile din aer și le reîncarcă. Și, întrucât există un câmp electrostatic puternic în interiorul dispozitivului, aceste particule sunt atrase de electrodul încărcat opus.

Gadget-urile sunt cunoscute ca ionizatoare – dispozitive care câștigă consolidarea ionilor negativi de oxigen în spațiu. Există convingerea că ionizarea aerului are un efect benefic asupra bunăstării umane.

În realitate, există două tipuri de dispozitive ionice: ionizatoare și precipitatoare electrostatice (ESP).

Ionizatoarele generează ioni, care sunt fracțiuni încărcate ce pot fi pozitive sau negative. Un număr mare de ionizatoare utilizează o tehnică numită descărcare corona pentru a genera ioni negativi, care se adaugă fracțiunilor care rămân în jurul purificatorului. Utilizatorii pot șterge cu ușurință unitățile ionizate odată ce acestea au adunat suprafețe în întreaga casă.

Principii similare sunt utilizate în precipitatoarele electrostatice (ESP), cu excepția faptului că, în aceste dispozitive, fracțiunile sunt depuse în interiorul purificatorului pe plăci încărcate pozitiv mai întâi față de suprafețele exterioare. Pentru că este mai simplu de gestionat fracțiunile prin curățarea panourilor decât a întregii încăperi, ESP-urile sunt mai des utilizate decât ionizatoarele.

  • Generatoare de ozon

Ozonizatorul este conceput pentru a distruge aproape complet microorganismele dăunătoare. Echipamentul sterilizează mediul și este cel mai adesea utilizat în încăperi cu destinație specială: de exemplu, în cele medicale.

Ozonul acționează rapid, de multe ori mai rapid decât alte metode de curățare. Îndepărtează metalele dăunătoare, cum ar fi fierul, manganul, care pot fi găsite în cantități mari în apă. Purificarea cu ozon asigură sterilizarea completă a apei, distrugând toate bacteriile în proporție de 100% (nu există astfel de bacterii în natură care să fie rezistente la ozon).

Generatoarele de ozon (denumite uneori purificatoare de aer cu ozon sau purificatoare de aer cu ozon) împart moleculele de oxigen în doi atomi de oxigen cu ajutorul descărcării corona sau al luminii UV, unde sunt apoi recombinate în cele trei molecule de oxigen pe care le numim ozon. Ozonul este extrem de reactiv, modificând frecvent compoziția chimică a moleculelor din imediata sa vecinătate și „cedând” un atom de oxigen.

Ozonizatoarele necesită o utilizare mai atentă și grijulie în conformitate cu măsurile de siguranță. La finalizarea ozonizării, este necesar să se ventileze spațiile timp de cel puțin 40 de minute până când ozonul este complet descompus. După aceea, aerul din apartament sau casă devine complet sigur pentru oameni și animale de companie.

Cel mai bun tip de purificator de aer pentru casă

Atunci când alegeți un purificator de aer pentru zonele de locuit din casa dvs., ați putea alege cele mai fiabile modele, cu un minim de riscuri. Care este cel mai bun tip de purificator de aer pentru dumneavoastră? Nu ar fi rău dacă dispozitivul ar fi echipat nu cu un singur tip de filtru, ci cu un întreg sistem de filtrare: un filtru HEPA pentru captarea fragmentelor mari, un filtru de carbon pentru neutralizarea mirosurilor, un UV încorporat ascuns în carcasă pentru eliminarea microbilor invizibili și, de exemplu, un ionizator. Dacă doriți, puteți alege și un model doi în unu complet caracteristic: un purificator de aer cu o funcție de umidificare a aerului.

Atenție! Cea mai mare parte a purificatoarelor de aer sunt proiectate să funcționeze continuu la putere minimă, în acest caz, nivelul de zgomot produs va fi modest.

Categoria de produse de aparate electrocasnice climatice AENO include mai multe modele, împreună cu caracteristicile de purificare a aerului UV și ionizare extra sigure: https://aeno.com/ro/category/air-treatment/air-purifiers

Aruncați o privire atentă la modelele inteligente: acestea vor ajuta la automatizarea procesului cât mai mult posibil și vor urmări funcționarea dispozitivului.

Doriți să cumpărați acest produs?

Consultați lista comercianților din țara dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *