Кога е изобретен сешоарът за коса: историята на сешоарите за коса

Total
0
Shares

В съвременния забързан свят сешоарите за коса са съществена част от ежедневната ни грижа за тялото, но интересували ли сте се някога от тяхната история? Нека направим едно пътуване във времето, за да открием кога е бил създаден сешоарът за коса и как се е превърнал в елегантното и високотехнологично устройство, което познаваме днес.

Ранни прототипи

И така, кога е изобретен сешоарът за коса?
В края на XIX в. се появяват първите прототипи на сешоари, които поставят скромното начало на този незаменим инструмент и откриват историята на сешоарите за коса. Заслугата за създаването на първия уред за сушене на коса е на Александър Фердинанд Годефрой, френски собственик на салон, който през 1888 г. изработва масивна машина. Това приспособление прилича на колосална тръба и е вдъхновено от технологията на прахосмукачките.

Големият уред, разположен в седалката, издухвал топъл въздух върху косата, като в никакъв случай не беше преносим. Със сигурност не е бил практичен и удобен за жената, също така е бил и далеч от безопасен. Въпреки това той положил основите на пластмасовите ръчни сешоари, които използваме днес.

Пътят към преносимостта

Е, кой е направил първия сешоар за коса? Около 1920 г. компанията Racine Universal Motor Company представя първия преносим електрически сешоар, което е значителна крачка напред в развитието на този основен уред за грижа за тялото. Тези ранни модели са усъвършенствани от Габриел Казанджиян, който използва нагрят въздух за сушене на косата.

Завършвайки стъпката с изобретяването на сешоара за коса, тези ранни преносими версии проправят пътя на съвременните сешоари за коса, които се намират в домакинствата и салоните по целия свят.

Съвременните чудеса на сешоарите

Бързо се пренасяме в наши дни, като продължаваме с изобретяването на сешоара, и сегашните варианти са претърпели забележителни трансформации. Тези машини са станали по-яки, по-високо технологични и заредени с функции, които отговарят на модните ни нужди.

Сега е време да видим няколко плюса на съвременните уреди за оформяне на косата:

1. Бързо сушене: сегашните сешоари драстично съкратиха времето за сушене, което позволява по-бързото оформяне на прическата.

2. Лесно оформяне: потребителят адаптира конфигурациите на топлината и скоростта за различни прически – от респектиращ личен имидж до игриви къдрици.

3. По-малко топлинно увреждане: всекидневните сешоари разполагат с мощни технологии, които предават топлината равномерно, като по този начин свеждат до минимум риска от топлинно увреждане на кичурите коса.

4. Повишена гладкост: някои модели използват особени (например керамични) инженерни методи, за да направят косата ви по-малко начупена, което значително подпомага полирания и гладък външен вид и сигилира кутикулите на косата.

5. Преносимост: компактни и леки, съвременните сешоари са лесни за пренасяне по време на пътуване, което ви дава възможност да запазите предпочитаната прическа дори извън дома ви.

6. Фантастични допълнения, като дифузьори и концентратори, съпътстват много от съвременните сешоари, позволявайки на жените да прилагат всички възможни стилове за по-красива коса.

7. Тиха работа: днешните вентилатори в сешоарите работят по-тихо, повишавайки цялостния комфорт по време на употреба.

Множество видове сешоари за коса и техните предимства:

– Йонни сешоари за коса излъчват йони с отрицателен заряд, които разграждат водните молекули, като намаляват времето за сушене и дават възможност на косата да бъде по-гладка и по-малко склонна към къдрене.

– Керамичните сешоари разпределят оптимално топлината, за да елиминират горещите точки и да намалят топлинното увреждане, което прави този вид оптимален за честа употреба.

– Турмалиновите вентилатори прилагат инфрачервена топлина, наситена с натрошен турмалин. Този продукт за оформяне на косата изсушава косата отвътре, като е по-бърз в сушенето и прави излагането на прекомерна топлина по-малко.

– Компактните електрически сешоари за пътуване са ясно ориентирани към преносимост, сгъваеми са и са леки, като по този начин се превръщат в перфектни помощници при всяко пътуване.

– Инфрачервените сешоари за коса са най-новата технология, която осигурява на клиентите насочен въздушен поток и лесно управление на къдриците.

– Четката за гореща коса е вашият специфичен избор, ако косата ви е къдрава или гъста.

В заключение

Историята на изобретяването на ръчните сешоари е смесица от разнообразни технологии – от обикновена вакуумна форма до най-ефективните инструменти. Благодарение на появата на множество изобретатели и на първо място на Александър Фердинанд Годефрой, който е направил първия сешоар, те се е превърнали в основен домашен уред за красота, допринасящ за невероятната форма на косата ни в ежедневието!

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Как да изберем зъбен душ: ръководство за покупка на Waterpik

Зъбните душове не са най-известните продукти за лична хигиена. Ето защо може да се окаже предизвикателство да сте наясно откъде да започнете и какво да вземете предвид, ако искате да…
View Post

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post