Как работи йонизатора на въздух – принцип на работа на йонизатора на въздуха

Total
0
Shares

С нарастването на популярността на здравословния начин на живот, хората отделят все по-голямо внимание на комфортния микроклимат у дома и в офиса. Качеството на въздуха, който дишаме, е от особено значение за градските жители, които трябва да се справят със стрес и прекомерно замърсяване на въздуха.

Увлажнителите, пречиствателите на въздух и йонизаторите отдавна вече не са впечатляваща гледка. Всички тези уреди правят въздуха в жилището или работното място по-здравословен. Всеки желае ползите от чист, добре увлажнен въздух. Процесът на йонизация обикновено е по-сложен и по-малко изучен. Нека разгледаме: как работи йонизаторът на въздух и какво е неговото предназначение?

Какво представлява йонизатора на въздух

Йонизаторът е уред, който позволява на въздуха да преминава и генерира положителни и отрицателни йони на кислорода. В природата този процес се случва под влиянието на слънцето или по време на гръмотевична бурия. В градски апартамент, където не проветряваме толкова често, концентрацията на йони е 15-20 пъти по-ниска от естествените показатели.

Принцип на работа на йонизатора на въздуха
Основният компонент е специален излъчвател, който създава йонизиращо поле, през което преминава замърсеният въздух. Йонизаторите на въздуха се класифицират в два типа според принципа им на работа: униполярни и биполярни.

Униполярните йонизатори са подходящи за апартаменти и офиси. Тези уреди освобождават само отрицателни йони и поради това са особено популярни. Факт е, че всички домашни и офис уреди около човека зареждат частиците във въздуха положително. За да се създаде комфортен микроклимат в стаята, можем да добавим отрицателни йони във въздуха, за да постигнем баланс. Биполярните йонизатори освобождават и положителни, и отрицателни йони на въздуха. Такъв тип уред е необходим само в пространства, лишени от електрически уреди. В съвременния свят, когато хората са заобиколени от електрически устройства, биполярните йонизатори са ненужни.

Как работи

В повечето случаи съотношението на йони във въздуха варира от 600 до 50 000 на 1 кубически метър въздух. Обикновено въздухът е особено наситен в планински райони, далеч от големи градове и в курортни райони, близо до морето. Какво прави и как работи йонизаторът на въздуха?

Вътре в устройството има йонизиращи електроди (отрицателен O2 и положителен H+). Между тях има високо напрежение. Работният принцип на тези устройства се основава на ефекта на коронния разряд. Чрез електрически ток се формира разряд, в резултат на което йоните на въздуха се излъчват в околната среда, смесват се с молекулите на кислорода и пространството се запълва с отрицателно заредени йони. Тяхното действие се поддържа в радиус от 2-3 метра от устройството.

Йонизираният въздух е много полезен за човешкия организъм: подобрява общото бидение на обитателите, повишава тяхното настроение и отстранява летаргията.

Устройството почиства въздушното пространство в стаята. Мъглата изчезва от въздуха за около 7 минути, а бактериите – за 2-3 часа.

За стаи с площ от 20 кв.м. са подходящи уреди с ниска мощност, а за стаи с площ над 20 кв.м. е необходимо да се инсталират по-мощни йонизатори на въздуха.

Основни ползи

Основното положително качество на отрицателно заредените анионни молекули е да подобрят активността на червените кръвни клетки. Този ефект обяснява благоприятното въздействие на йонизирания въздух върху човешкия организъм. Освен това, йонизаторът активно се бори с недостига на кислород. Какви са ползите от използването на йонизатори за хората?

По-добър сън и благополучие
Тялото има възможност да се отпусне и възстанови през нощта, така че през деня се чувстваме живи, свежи, активни, с добро настроение, повишена ефективност и концентрация.

Ускоряване на метаболизма
Метаболичният процес влияе на теглото и външния вид. Ускоряването на процесите има положителен ефект, например в поддържането на здравословно тегло на тялото. Освен това, този процес може да допринесе за възстановяването на тъканите и облекчаването на изгаряния и някои заболявания, включително бронхит, фарингит и пневмония.

Подобряване на имунитета
Снабдяването на тъканите и органите на човешкото тяло с кислород помага за заздравяване на имунната система.

Здравословен въздух
Предимствата включват почистване на стаята от замърсители, бактерии и вируси. Обаче ситуацията всъщност е по-сложна. Истина е, че отрицателните йони събират някои от вредните вещества, но те остават на повърхностите, ако не бъдат премахнати допълнително по време на ръчното почистване на помещението. Също така, за по-ефективна работа на йонизатора, се препоръчва да се включва след почистването на въздуха с помощта на пречистватели или да се избира модел пречиствател с опция за йонизация, което AENO предлага в своята гама.

Грижа за себе си
Съществуват мнения, че устройствата, които потенциално влияят положително върху благосъстоянието, могат да бъдат допълнителна подкрепа за профилактични мерки при онкологични и сърдечносъдови заболявания и да ускоряват метаболизма, да имат предразположение да намаляват отрицателното въздействие на токсичните вещества и да неутрализират вредните положителни йони в близост до компютъра, възможно е дори да неутрализират микроби и вируси.

Мерки за безопасност

При използването на йонизатор, както и при всяко друго електрическо устройство, трябва да се спазват някои предпазни мерки.

Сертификат за качество
Всеки уред трябва да има сертификат за качество, който потвърждава безопасността му при използване. Ако устройството произвежда повече от 55 000 йони на 1 кубичен сантиметър, то трябва също така да притежава медицински сертификат, тъй като такива устройства се класифицират като модели на професионална техника.

Условия за използване
Йонизаторът е предназначен за работа в закрити помещения. Прозорците и вратите трябва да са затворени докато уредът работи. Препоръчителната влажност в стаята трябва да бъде между 45 и 75%.

Ограничение на времето
Важно е да се отбележи, че йонизацията увеличава количество на озон във въздуха. Ако се злоупотребява и неговата концентрация надхвърли нормалните стойности, здравето на хората се влошава, а оборудването (лаптопи, компютри, телевизори и др.) страда. Поради това е по-добре да не се превишава препоръчителното работно време, указано от производителя, и да се наблюдава нивото на озон във въздуха.

Съвети за използване

За най-добра ефективност се препоръчва да използвате йонизатора след почистване на въздуха с пречиствател за въздух и след овлажняване на въздуха с помощта на овлажнител. Можете също така да разгледате възможността за закупуване на по-универсални устройства: пречистватели на въздух или овлажнители с функция за йонизация.

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Защо ви е необходим пречиствател на въздух – какво прави пречиствателят на въздух и с какво е полезен

Ако сте попаднали на тази статия, значи се питате: каква е ползата от пречиствател на въздух и защо ми е нужен такъв? По-долу ще се опитаме да разберем, но първо,…
View Post

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post

Разликата между овлажнител и пречиствател на въздуха

Въздухът, който дишаме, е излкючително важен, но рядко му обръщаме внимание, тъй като сме заети с използването на своите електронни устройства. Иронията в това е, че именно тези устройства са…
View Post