Как работи пречиствателят на въздух: принцип на действие на пречиствателя на въздух

Total
0
Shares

Как работи пречиствателят на въздух?

Принцип на работа на пречиствателя на въздух е един. Въздухът, задвижван от вентилатора, преминава през система от филтри и пречистеният въздух се пропуска навън. В повечето въздухопречистватели на пазара замърсеният въздух се засмуква отстрани или отзад на въздухопречиствателя, а филтрираният въздух се изпуска отгоре. По този начин се осигурява добра циркулация на въздуха в помещението, а оттам и по-добро пречистване.

ЗАБЕЛЕЖКА: Поради циркулацията на въздуха и въздушния поток се препоръчва един пречиствател на въздуха за една стая. Не купувайте въздухопречиствател с по-голям капацитет с цел пречистването на две стаи едновременно, тъй като циркулацията на въздуха няма да е оптимална и уредът няма да може да филтрира ефикасно въздуха.

Етапи на филтриране на въздушния пречиствател

В пречиствателя на въздух замърсеният въздух първо преминава през предфилтър. Той е отговорен за филтрирането на най-големите струпвания на замърсители, прах и косми, като по този начин предпазва останалите филтри от преждевременно износване.
Следващият филтър, през който преминава въздухът, е въглеродният филтър, който абсорбира летливите органични съединения (ЛОС) и неприятните миризми. Последният етап на филтриране е HEPA филтърът. Той спира най-малките замърсители с почти 100% ефективност. Качеството на пречистване зависи от качеството на всеки от тези филтри, на което си струва да обърнете внимание, когато избирате пречиствател на въздух за себе си.

ЗАБЕЛЕЖКА: При избора на HEPA филтър (високоефективен филтър за частици) можем да се позовем на тяхната класификация. Колкото по-висока е тя, толкова по-висока е степента на филтриране. Най-често срещаните филтри, които се намират във въздухопречиствателите, са клас Е12 (обикновено наричан H12) или високоефективен H13 (буквата H е съкращение на High). Дори филтрите с клас E12 (H12) премахват ≥ 99,95 % от замърсителите. За по-взискателни потребители препоръчваме въздухопречиствател с филтър клас H13, който постига ефективност ≥ 99,97 %.

Ситуацията е малко по-различна при филтрите с активен въглен. Тук, колкото повече, толкова по-добре. Дебелината на слоя активен въглен също е важна, тъй като колкото по-дебел е слоят, толкова по-голям е контактът на въздуха с повърхността на въглена.

Сензори, реагиращи на промени в качеството на въздуха

Други важни елементи, които влияят на работата на пречиствателите на въздух, са сензорите, които измерват качеството на въздуха, както и сензорът за светлина. Проверете какви сензори има избраният модел, защото от това ще зависи как работи, колко бързо реагира и каква е точността на автоматичния режим. Правилно работещият автоматичен режим ще осигури бързо отстраняване на възникналото замърсяване, след което устройството преминава в безшумен и екологичен режим. По-високата точност и по-бързата реакция на променящото се качество на въздуха се осигурява от лазерния сензор, затова си струва да инвестирате в пречиствател на въздух, който разполага с него.

Вентилатор – основен компонент на въздухопречиствателя

Важен елемент, който несъмнено влияе върху работата на пречиствателя на въздух, е вентилаторът. Модерният вентилатор гарантира тиха, ефективна и безпроблемна работа, като същевременно консумира минимално количество енергия. Това е плюс за тези, които планират да използват въздухопречиствателя в детската стая или спалнята. Дори лекото бръмчене може да затрудни заспиването, затова си струва да инвестирате в пречиствател на въздух, който генерират т.нар. бял шум. Постоянният звук, произвеждан от пречиствателя на въздух, не само няма да пречи, но дори може да улесни заспиването.

Изберете как да използвате вашия пречиствател на въздух

Струва си да обърнете внимание и на начина на работа с него. Дали моделът, който сте избрали, е интуитивен, дали има основни бутони на корпуса, като например за избор на режим, скорост на вентилатора, дали има информация за качеството на въздуха и необходимостта от смяна на филтрите, дали можете да изключите подсветката и др. Потребителите, които желаят повече информация за моментното състояние на устройството, трябва да изберат въздухопречиствател, оборудван с WiFi модул, който Ви позволява да управлявате устройството и да четете работните параметри и качеството на въздуха чрез телефона или таблета си.

Необходимо е и почистване на пречиствателя

Последният, но и също толкова важен елемент, свързан с работата на нашето устройство, е методът на почистване. Филтрите, използвани в пречиствателите на въздух, обикновено издържат много дълго – около 12 месеца. Необходимо е да ги сменяте периодично, затова трябва да проверите дали можете да го направите сами и дали начинът на сменяне е интуитивен. Заслужава си също така да проверите дали можете да измиете предфилтъра и допълнително да отстраните панелите на входа и изхода на въздуха, които с течение на времето се замърсяват и могат да затруднят почистването впоследствие.

Вече знаете как работят пречиствателите на въздух. Когато избирате модел, не забравяйте да обърнете внимание на неговата производителност (препоръчителен размер на помещението), използваната филтърна система и нейното качество, начина и възможността за работа.

Пречиствателя на въздух и консумация на енергия

Разгледаните по-горе функции, като режими на работа и автоматична програма, значително намаляват консумацията на енергия на въздухопречиствателя. Средната консумация на енергия в нормален режим трябва да бъде между 15-20 W. В нощен режим тази стойност трябва да бъде по-малка от 10 W, докато в максимален режим тя може да бъде дори два пъти по-висока от тази в нормален режим. Имайте предвид обаче, че тази програма обикновено се използва само временно (при силно замърсен въздух).

Ако искате да усетите какво е да дишате истински чист въздух, разгледайте нашите пречистватели AENO:
https://aeno.com/bg/category/air-treatment

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post

Как работи йонизатора на въздух – принцип на работа на йонизатора на въздуха

С нарастването на популярността на здравословния начин на живот, хората отделят все по-голямо внимание на комфортния микроклимат у дома и в офиса. Качеството на въздуха, който дишаме, е от особено…
View Post

Защо ви е необходим пречиствател на въздух – какво прави пречиствателят на въздух и с какво е полезен

Ако сте попаднали на тази статия, значи се питате: каква е ползата от пречиствател на въздух и защо ми е нужен такъв? По-долу ще се опитаме да разберем, но първо,…
View Post

Къде да поставите пречиствателя на въздух

Къде трябва да се постави пречиствателя на въздух Във въздуха в дома Ви могат да се съдържат множество вредни вещества. На първо място това са праховите частици PM2,5 и PM10.…
View Post