Jak funguje čistička vzduchu: princip čističky vzduchu

Total
0
Shares

Jak funguje čistička vzduchu?

Princip fungování čističky vzduchu je jeden. Vzduch uvedený do pohybu ventilátorem prochází systémem filtrů a vyčištěný vzduch je vypouštěn ven. U většiny čističek vzduchu na trhu je znečištěný vzduch nasáván z boku nebo ze zadní části čističky vzduchu a filtrovaný vzduch je vypouštěn nahoře. Tím je zajištěna dobrá cirkulace vzduchu v místnosti a i lepší čištění vzduchu.

POZNÁMKA: Vzhledem k cirkulaci a proudění vzduchu se doporučuje jedna čistička vzduchu pro jednu místnost. Nekupujte čističku vzduchu s vyšším výkonem s ohledem na dvě místnosti, protože cirkulace vzduchu nebude optimální a jednotka nebude schopna vzduch řádně filtrovat.

Stupně filtrace čističky vzduchu

V čističce vzduchu prochází znečištěný vzduch nejprve předfiltrem. Ten je zodpovědný za odfiltrování největších shluků nečistot, prachu a vlasů, čímž chrání ostatní filtry před předčasným opotřebením. Dalším filtrem, kterým vzduch prochází, je uhlíkový filtr, který pohlcuje těkavé organické látky (VOC) a nepříjemné pachy. Posledním stupněm filtrace je HEPA filtr. Ten s téměř 100% účinností zastaví nejmenší nečistoty. Kvalita čištění závisí na kvalitě každého z těchto filtrů, čemuž se vyplatí věnovat pozornost při výběru čističky vzduchu.

POZNÁMKA: Při výběru filtru HEPA (High Efficiency Particulate Air Filter) se můžeme řídit jejich klasifikací. Čím vyšší je, tím vyšší je stupeň filtrace. Nejčastěji se v čističkách vzduchu vyskytují filtry třídy EPA (Efficiency Particulate Air) E12 (běžně nazývané H12) nebo vysoce účinné H13 (písmeno H znamená High). I filtry s třídou E12 (H12) odstraňují ≥ 99,95 % znečišťujících látek. Náročnějším uživatelům doporučujeme čističku vzduchu s filtrem třídy H13, který dosahuje účinnosti ≥ 99,97 %.

V případě filtrů s aktivním uhlím je situace poněkud odlišná. Zde platí, že čím více, tím lépe. Důležitá je také tloušťka vrstvy aktivního uhlí, protože čím silnější je vrstva, tím větší je kontakt vzduchu s povrchem uhlí.

Senzory reagující na změny kvality ovzduší

Dalšími důležitými prvky, které ovlivňují výkon čističek vzduchu, jsou senzory, které měří kvalitu vzduchu a světelný senzor. Zkontrolujte, jakými senzory vybraný model disponuje, protože bude záležet na tom, jak funguje, jak rychle reaguje a jaká je přesnost automatického režimu. Správně fungující automatický režim zajistí rychlé odstranění vzniklého znečištění a poté přístroj přejde do tichého režimu, který je zároveň ekologičtější. Vyšší přesnost, rychlejší reakci na měnící se kvalitu vzduchu zajišťuje laserový senzor, proto se vyplatí investovat do čističky vzduchu, která jím disponuje.

Ventilátor – klíčová součást čističky vzduchu

Důležitým prvkem, který ovlivňuje výkon čističky vzduchu, je ventilátor. Moderní ventilátor zaručí tichý, účinný a bezproblémový provoz při minimální spotřebě energie. To ocení ti, kteří plánují používat čističku vzduchu v dětském pokoji nebo ložnici. I mírné hučení může ztížit usínání, proto se vyplatí investovat do čističek vzduchu, které generují tzv. bílý šum. Stálý zvuk vydávaný čističkou vzduchu nejenže nebude rušit, ale může dokonce usnadnit usínání.

Zvolte si způsob ovládání čističky vzduchu

Za pozornost stojí také způsob ovládání. Zda je vybraný model intuitivní, zda jsou na krytu základní tlačítka, jako je volba režimu, rychlost ventilátoru, zda jsou k dispozici informace o kvalitě vzduchu, nutnosti výměny filtrů, zda můžete vypnout podsvícení. Uživatelé, kteří očekávají více, by si měli vybrat čističku vzduchu vybavenou WiFi modulem, který umožňuje ovládat zařízení a číst provozní parametry a kvalitu vzduchu na telefonu nebo tabletu.

Je také nutné čističku čistit?

Posledním, ale neméně důležitým prvkem souvisejícím s výkonem našeho zařízení je způsob čištění. Filtry používané v čističkách vzduchu mají obecně velmi dlouhou životnost – přibližně 12 měsíců. Čistička vzduchu bude pracovat efektivně, ale je nutné je pravidelně měnit, proto byste si také měli ověřit, zda to zvládnete sami a jak je to složité. Vyplatí se také zkontrolovat, zda můžete umýt předfiltr, případně zda můžete dodatečně vyjmout panely přívodu a odvodu vzduchu, které se časem zašpiní a jejich čištění může být složité.

Už víte, jak čističky vzduchu fungují. Při výběru modelu nezapomeňte věnovat pozornost jeho výkonu (doporučená velikost místnosti), použitému filtračnímu systému a jeho kvalitě, způsobu a možnosti manipulace s ním.

Čistička vzduchu a spotřeba energie

Výše uvedené funkce, jako jsou provozní režimy a automatický program, výrazně snižují spotřebu energie čističky vzduchu. Průměrná spotřeba energie v běžném režimu by se měla pohybovat mezi 15-20 W. V nočním režimu by tato hodnota měla být nižší než 10 W, zatímco v maximálním režimu může být dokonce dvakrát vyšší než v běžném režimu. Mějte však na paměti, že tento program se obvykle používá pouze dočasně.

Pokud chcete zažít, jaké to je dýchat skutečně čistý vzduch, podívejte se na naše čističky AENO:
https://aeno.com/cz/category/air-treatment

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like