Cum funcționează purificatorul de aer: principiul purificatorului de aer

Total
0
Shares

Cum funcționează un purificator de aer?

Principiul de funcționare a purificatorului de aer. Aerul pus în mișcare de ventilator trece printr-un sistem de filtre, iar aerul purificat este eliberat în exterior. În majoritatea purificatoarelor de aer de pe piață, aerul poluat este aspirat în partea laterală sau din spate a purificatorului de aer, iar aerul filtrat este eliberat în partea superioară. Acest lucru asigură o bună circulație a aerului în încăpere, deci o mai bună curățare a aerului.

NOTĂ: Din motive de circulație și flux de aer, se recomandă un singur purificator de aer pentru o cameră. Nu achiziționați un purificator de aer cu o capacitate mai mare pentru a acoperi două camere, deoarece circulația aerului nu va fi optimă și unitatea nu va putea filtra aerul în mod corespunzător.

Etapele de filtrare a purificatorului de aer

Într-un purificator de aer, aerul poluat trece mai întâi printr-un pre-filtru. Acesta este responsabil de filtrarea celor mai mari aglomerări de murdărie, a prafului și a părului, protejând astfel celelalte filtre de uzura prematură.
Următorul filtru prin care trece aerul este filtrul de carbon, care absoarbe compușii organici volatili (COV) și mirosurile neplăcute. Ultima etapă de filtrare este filtrul HEPA. Acesta oprește cei mai mici contaminanți cu o eficiență de aproape 100%. Calitatea purificării depinde de calitatea fiecăruia dintre aceste filtre, lucru la care merită să acordați atenție atunci când vă alegeți un purificator de aer.

NOTĂ: Atunci când alegem un filtru HEPA (filtru de aer cu particule de înaltă eficiență), ne putem referi la clasificarea acestora. Cu cât este mai mare, cu atât mai mare este gradul de filtrare. Cele mai frecvente filtre întâlnite în purificatoarele de aer sunt cele din clasa EPA (Efficiency Particulate Air) E12 (denumită în mod obișnuit H12), sau cele de înaltă eficiență H13 (litera H înseamnă High). Chiar și filtrele cu clasa E12 (H12) elimină ≥ 99,95% din poluanți. Pentru utilizatorii mai pretențioși, recomandăm un purificator de aer cu un filtru din clasa H13, care atinge o eficiență de ≥ 99,97 %.

Situația este ușor diferită în cazul filtrelor cu carbon activ. Aici, cu cât mai multe, cu atât mai bine. Grosimea stratului de carbon activ este, de asemenea, importantă, deoarece cu cât este mai gros, cu atât mai mare este contactul aerului cu suprafața de carbon.

Senzori care reacționează la schimbările în calitatea aerului

Alte elemente importante care afectează performanța purificatoarelor de aer sunt senzorii care măsoară calitatea aerului și senzorul de lumină. Verifică ce senzori are modelul ales, deoarece va depinde de modul în care funcționează, de cât de repede reacționează și de acuratețea modului automat. Modul automat care funcționează corect va asigura o eliminare rapidă a poluării rezultate, iar apoi aparatul trece în modul silențios, dar și ecologic. O precizie mai mare, un răspuns mai rapid la schimbarea calității aerului este asigurată de un senzor laser, deci merită să investești într-un purificator de aer echipat cu acest tip de senzor.

Ventilatorul – o componentă cheie a purificatorului de aer

Un element important care afectează performanța unui purificator de aer este ventilatorul. Unul modern va garanta o funcționare silențioasă, eficientă și fără probleme, consumând în același timp o cantitate minimă de energie. Acest lucru va fi apreciat de cei care intenționează să folosească purificatorul de aer în camera copiilor sau în dormitor. Chiar și un ușor zumzet poate face dificil somnul, așa că merită să investești în purificatoare de aer care generează ceea ce se numește zgomot alb. Sunetul constant produs de purificatorul de aer nu numai că nu va deranja, dar poate chiar să faciliteze procesul de adormire.

Alegeți modul de funcționare a purificatorului de aer

De asemenea, merită să acordați atenție modului în care îl folosiți. Dacă modelul pe care îl alegeți este intuitiv, dacă are panou de control prin care se poate face selectarea programelor, sau se poate verifica viteza ventilatorului. Totodată acest panou poate afișa informații despre calitatea aerului, te poate atenționa când să schimbi filtrele sau poți opri lumina de fundal. Utilizatorii care se așteaptă la mai mult ar trebui să aleagă un purificator de aer echipat cu un modul WiFi care permite să controlați dispozitivul și să citiți parametrii de funcționare și calitatea aerului pe telefon sau tabletă.

Curățarea purificatorului este necesară

Ultimul element, dar la fel de important, legat de performanța dispozitivului nostru este metoda de curățare. Filtrele utilizate în purificatoarele de aer au, în general, o durată de viață foarte lungă – aproximativ 12 luni. Purificatorul de aer va funcționa eficient, dar este necesar să le schimbați periodic, așa că ar trebui să verificați dacă puteți face acest lucru singur și dacă este intuitiv. De asemenea, merită să verificați dacă puteți spăla prefiltrul sau dacă puteți îndepărta suplimentar panourile de intrare și ieșire a aerului, care se murdăresc în timp și pot fi dificil de curățat.

Știți deja cum funcționează purificatoarele de aer. Atunci când alegeți un model, nu uitați să acordați atenție performanțelor acestuia (dimensiunea camerei recomandate), sistemul de filtrare utilizat și calitatea acestuia, modul și posibilitatea de manipulare.

Purificatorul de aer și consumul de energie

Funcțiile discutate mai sus, cum ar fi modurile de funcționare și programul automat, reduc foarte mult consumul de energie al purificatorului de aer. Consumul mediu de energie în modul normal ar trebui să fie între 15-20 W. În modul de noapte, această valoare ar trebui să fie mai mică de 10 wați, în timp ce în modul maxim poate fi chiar de două ori mai mare decât în modul normal. Rețineți, totuși, că acest program este utilizat de obicei doar temporar.

Dacă doriți să experimentați cum este să respirați un aer cu adevărat curat, verificați purificatoarele AENO:
https://aeno.com/ro/category/air-treatment

Doriți să cumpărați acest produs?

Consultați lista comercianților din țara dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like