Ce este Internet of Things (IoT)

Total
0
Shares

Potrivit cercetării IoT Analytics, la sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, existau deja 12,2 miliarde de dispozitive IoT la nivel mondial, în timp ce numărul acestora a crescut cu 8% pe parcursul anului. Internet of Things nu înseamnă doar aparate electrocasnice inteligente, cu posibilitatea de a fi controlate de la distanță prin intermediul unei aplicații de pe un smartphone sau al asistenților vocali, cu care ne-am obișnuit deja. Tehnologia IoT este utilizată în comerțul cu amănuntul, în logistică și transport, în sistemele de navigație rutieră, în medicină, în construcții și chiar în agricultură pentru a monitoriza condițiile de sol și umiditate. Internet of Things a devenit o parte din viața noastră de zi cu zi. Doriți să știți ce este IoT, cum funcționează și de ce ne face viața mai confortabilă?

Ce este Internet of Things în termeni simpli?

Conceptul de “Internet al obiectelor” (prescurtat IoT) reprezintă un sistem de dispozitive interconectate, conectate la internet și care interacționează prin schimbul de informații prin intermediul unei rețele, fără a fi nevoie de contact uman cu un computer sau cu alte persoane.

Internet of Things include dispozitivele fizice (“lucruri”), software-ul special, tehnologiile, protocoalele și modalitățile de conectare la rețea, datele primite și transmise (big data) care pot fi colectate, analizate și utilizate pentru a îmbunătăți operațiunile. IoT este de obicei împărțit în IoT pentru consumatori și IoT industrial. Industria caselor inteligente este strâns legată de IoT pentru consumatori.

Cum funcționează Internet of Things?

Ecosistemul IoT este construit din dispozitive inteligente conectate la internet, care utilizează elemente încorporate (procesoare și senzori) pentru a capta, acumula și prelucra indicatori ai mediului extern. Dispozitivele IoT fac schimb de date colectate de la senzori prin conectarea la hub, unde informațiile sunt fie trimise direct în cloud storage, fie procesate și analizate la fața locului. Astfel de dispozitive inteligente își îndeplinesc majoritatea funcțiilor fără intervenție umană directă, după ce sunt configurate pe baza informațiilor pe care le primesc unele de la altele. În acest caz, utilizatorul poate accesa singur informațiile, statisticile privind datele și poate modifica setările.

Protocoalele de conectare, tipul de rețea și comunicațiile utilizate cu aceste diverse dispozitive depind în mare măsură de platforma IoT specifică și de capacitățile tehnologice și funcționale ale acesteia.

IoT folosește stocarea în cloud, inteligența artificială (AI) și tehnologiile de învățare automată pentru a simplifica și accelera procesul de colectare a datelor și pentru a automatiza și optimiza analizele.

De ce este important Internet of Things?

Internet of Things ne ușurează viața, ne ajută să ne gestionăm mai eficient timpul și elimină o mare parte din rutină. Soluțiile IoT pot nu numai să facă casa “inteligentă” cu ajutorul sistemelor Smart Home, ci și să automatizeze companiile comerciale și industriale. IoT oferă utilizatorilor b2b posibilitatea de a urmări procesele, oferind informații despre tot ceea ce există în companie: de la nivelul de performanță al echipamentelor până la structura logistică.

Soluțiile inteligente oferă companiilor posibilitatea de a crește nivelul de automatizare a proceselor și de a reduce costurile. Toate acestea reduc, în general, costurile de producție și de transport și îmbunătățesc calitatea serviciilor.

De ce este necesar Internet of Things și unde este utilizat?

Multe companii dintr-o gamă largă de industrii folosesc tehnologiile IoT pentru a crește productivitatea, pentru a înțelege mai bine clienții și pentru a îmbunătăți performanța generală a afacerii.

Beneficiile pe care le oferă soluțiile bazate pe IoT pot fi fie unice pentru o anumită industrie, fie universale. Tehnologiile IoT ajută la rezolvarea diferitelor probleme:

  • să automatizeze procesele de producție și să urmărească evoluția proiectelor de afaceri;
  • să monitorizeze și să analizeze comportamentul clienților pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor;
  • să monitorizeze activitatea angajaților și să urmărească implementarea KPI;
  • să integreze și să adapteze modelele de afaceri;
  • să utilizeze resursele în mod eficient.

Internet of Things este cel mai răspândit în producție, transporturi și utilități, unde sunt utilizați senzori și alte dispozitive inteligente. Tehnologiile IoT au găsit, de asemenea, opțiuni de utilizare eficientă în agricultură, pentru automatizarea gestionării infrastructurii urbane. Internet of Things este implementat în multe domenii, inclusiv în medicină și în comerțul cu amănuntul.

Agricultură

Sistemele inteligente bazate pe tehnologiile IoT ajută la controlul și menținerea nivelului dorit al mai multor indicatori: iluminare, temperatură, umiditatea aerului și a solului, aciditatea solului în câmp. Toate aceste date sunt colectate cu ajutorul unor senzori conectați. Internetul obiectelor joacă un rol important și în automatizarea sistemelor de irigare – udare automată.

Orașe inteligente

Într-un oraș inteligent, implementarea și extinderea sistemelor IoT: iluminatul stradal inteligent, contoarele inteligente de utilități, sistemele de control al traficului și monitorizarea poluării aerului permit reducerea traficului, economisirea energiei și monitorizarea situației mediului.

Senzorii inteligenți și supravegherea video sunt utilizați pentru a controla infrastructura urbană. Acest lucru vă permite să optimizați costurile și să îmbunătățiți calitatea vieții populației.

Automatizarea casnică și industrială permite utilizarea IoT pentru a monitoriza și controla sistemele mecanice și electrice din clădiri, instalații industriale și depozite. Sistemele inteligente de gestionare a deșeurilor din orașele inteligente pot contribui la reducerea semnificativă a deșeurilor și a consumului de energie.

Costurile cu energia electrică pot fi reduse cu ajutorul unor senzori care determină cantitatea de lumină necesară în funcție de numărul de persoane din încăpere. De asemenea, puteți automatiza menținerea unei temperaturi confortabile – porniți aparatul de aer condiționat la o anumită temperatură ridicată sau dacă senzorul detectează că încăperea este plină de oameni. Încălzirea în birou poate fi oprită automat atunci când un angajat pleacă acasă.

Logistică și transport

Tehnologiile IoT fac posibilă optimizarea livrării de bunuri și a funcționării sistemului de transport. Implementarea acestora asigură urmărirea parametrilor de funcționare a echipamentelor, a rutelor și a locației.

Instrumentele bazate pe IoT monitorizează în timp real datele privind mișcarea unui obiect (mașină sau camion) și coordonează navigația.

De asemenea, mașinile în sine pot fi echipate cu senzori speciali – de exemplu, senzorii pot raporta nivelul de presiune sau deteriorarea anvelopelor, astfel încât șoferul să poată remedia problema în timp util.

Casă inteligentă

Din punctul de vedere al consumatorului de masă, acesta este probabil cel mai ușor de înțeles domeniu de aplicare a tehnologiilor IoT. Aceasta include aparatele electrocasnice inteligente controlate prin intermediul unui smartphone: aspiratoare robotizate, roboți de bucătărie, frigidere și fierbătoare de apă; și întregi sisteme casnice inteligente cu senzori de umiditate a aerului, de fum și de deschidere a ușilor, echipate cu încălzire, iluminat și alte dispozitive conectate. Toate aceste dispozitive inteligente pot face schimb de informații între ele și pot funcționa conform unor scenarii preconfigurate. Un sistem de casă inteligentă poate combina mai multe dispozitive și configurații pentru interacțiunea acestora în același timp. De obicei, dispozitivele inteligente pot fi conectate la un hub sau la un router și configurate deja în aplicația de pe smartphone. De exemplu, aprindeți întotdeauna lumina în hol atunci când deschideți ușa de la intrare și detectați mișcare. De asemenea, pot fi prevăzute programe de funcționare pentru încălzitor, umidificator, aspirator robot și aparat de aer condiționat. Pe piața aparatelor de uz casnic, există o tendință de achiziționare a aparatelor inteligente, deoarece acestea elimină o parte semnificativă a rutinei unei persoane și fac viața mai confortabilă.

Medicină

“Internetul lucrurilor” medicale (IoMT, Smart Health) reprezintă infrastructura de dispozitive inteligente, programe și aplicații speciale, servicii. IoMT extinde posibilitățile medicinei tradiționale și permite medicilor să ofere îngrijiri de la distanță, colectând în același timp o bază suficientă cu privire la starea de sănătate a pacientului. Dispozitivele inteligente și soluțiile IoT în medicină pot fi de două tipuri:

  • profesional pentru medici și clinici;
  • dispozitive de utilizare.

Dispozitivele inteligente dedicate pentru urmărirea stării de sănătate sunt foarte diferite: gadgeturi purtabile (fitness tracker, ceasuri inteligente) și senzori, tensiometre și aparate de măsurat tensiunea arterială și ritmul cardiac. Toate acestea colectează și acumulează informații. Acest lucru îi permite medicului chiar să diagnosticheze de la distanță și să sugereze un plan de tratament. De asemenea, utilizatorul poate introduce date în aplicații speciale de fitness și își poate urmări singur indicatorii de sănătate pentru a primi sfaturi și recomandări online generate cu ajutorul inteligenței artificiale (AI).

Pe lângă monitorizarea directă a stării pacienților, sistemele inteligente pot fi folosite de spitale, de exemplu, pentru a gestiona stocurile de medicamente.

Comerț cu amănuntul

Comerțul cu amănuntul are perspective largi în ceea ce privește punerea în aplicare a Internet of Things. Tehnologiile IoT ajută la optimizarea contabilității depozitelor, la controlul logisticii de aprovizionare, la interacțiunea cu clienții în modul cel mai eficient și la îmbunătățirea ergonomiei spațiului și a proceselor din sălile de vânzare.

IoT industrial

Internet of Things al obiectelor (IIoT) acoperă multe industrii, inclusiv industria auto, telecomunicațiile și energia. Această direcție vă permite să optimizați procesele de producție din fabrici, să automatizați funcționarea sistemelor robotizate și să reduceți costul energiei electrice și al resurselor.

Avantajele și dezavantajele implementării tehnologiilor IoT

Dezvoltarea tehnologiilor IoT și introducerea tot mai profundă a acestora în viața de zi cu zi extind capacitățile umane în multe domenii, delegând o parte din rutina de rutină spre execuție independentă de către sistemele inteligente. Principalele avantaje ale soluțiilor IoT:

  • accesibilitatea informațiilor de oriunde și în orice moment de pe dispozitivul utilizatorului;
  • lucrul orchestrat al dispozitivelor inteligente conectate și capacitatea acestora de a interacționa în conformitate cu un scenariu prestabilit fără participarea directă a unei persoane;
  • transferul unor cantități mari de date printr-o rețea conectată între toate dispozitivele implicate în același timp;
  • automatizarea proceselor care contribuie la îmbunătățirea confortului din locuință sau a calității serviciilor de afaceri;
  • eliberarea de timp pentru utilizator.

Cu toate acestea, creșterea oportunităților este asociată în mod inevitabil cu o creștere a riscurilor. Ce dificultăți îl așteaptă pe un utilizator individual sau pe o companie care a decis să implementeze tehnologiile IoT în procesele sale de afaceri sau de producție? Iată câteva dificultăți și riscuri posibile pe care este important să le luați în considerare:

  • securitatea informațiilor confidențiale;
  • creșterea numărului de dispozitive IoT, care va îngreuna colectarea și gestionarea datelor;
  • riscul de deteriorare a tuturor dispozitivelor din sistem în cazul în care apare o eroare în funcționarea unuia dintre ele;
  • lipsa unui standard internațional unic de interoperabilitate pentru IoT și, prin urmare, este posibil ca dispozitivele de la diferiți producători să nu funcționeze întotdeauna corect între ele.

Cu toate acestea, tehnologiile nu stau pe loc, iar profunzimea implementării IoT în diverse industrii, împreună cu dezvoltarea tehnologiilor cloud, este în continuă creștere.

Vă propunem să începeți să faceți cunoștință cu IoT din direcția Smart Home și cu aparatele inteligente pentru casă AENO, care facilitează rutina treburilor casnice și contribuie la o viață mai confortabilă în fiecare zi. Puteți face cunoștință cu gama de produse ale mărcii la link-ul: https://aeno.com/ro

Doriți să cumpărați acest produs?

Consultați lista comercianților din țara dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like