De ce aveți nevoie de un purificator de aer – ce face un purificator de aer și cum este el util

Total
0
Shares

Dacă ai ajuns la acest articol înseamnp că te întrebi: la ce folosește un purificator de aer și de ce am nevoie de unul? Mai jos vom încerca să ne dăm seama, dar mai întâi, pentru a evita confuziile, vom defini ce tipuri de purificatoare de aer există.

Tipuri de purificatoare de aer

Purificatoarele de aer pot fi clasificate în mai multe moduri. Cel mai adesea sunt grupate în funcție de filtrele folosite, dar noi am decis să facem o împărțire mult mai practică din punctul de vedere al utilizatorului. Putem împărți dispozitivele în:

Purificatoare de aer pentru smog
Purificatoare de aer cu funcție de umidificare
Purificatoare de aer pentru persoanele cu alergii
Purificatoare de aer cu funcție de ionizare a aerului – ionizatoare de aer

Purificator de aer pentru persoanele care suferă de alergii

Scurgerea nasului, strănut, ochi roșii, inflamați și iritarea tractului respirator superior. Vă sunt cunoscute aceste simptome? Dacă da, probabil că dumneavoastră sau o persoană dragă suferă de alergii prin inhalare.

Alergiile prin inhalare sunt o afecțiune cauzată de contaminanții din aer. Cei mai comuni alergeni includ praful, polenul, părul de animale, acarienii și sporii de ciuperci.

Cum faci față alergenilor și cum te elimini simptomele pentru o perioadă? În mod tradițional, toate obiectele care pot fi o sursă de alergeni ar trebui eliminate din casă. Evitați covoarele, perdelele și draperiile și aspirați frecvent (de preferință cu un filtru HEPA). Dintre metodele moderne de neutralizare a alergenilor, utilizarea unui purificator de aer cu filtru este cea mai eficientă.

IMPORTANT: Atunci când cumpărați un purificator de aer pentru o persoană care suferă de alergii, fiți atenți la prezența unui filtru HEPA încorporat și la durata de funcționare a purificatorului de aer.

Filtru de aer Smog

Smogul este una dintre cele mai periculoase forme de poluare a aerului. Smogul conține mulți agenți periculoși, inclusiv particule PM2,5 și PM10. Aceste particule ultrafine, cu dimensiuni de cel mult 2,5 și, respectiv, 10 micrometri, sunt foarte toxice pentru organism. Inhalarea lor poate provoca multe boli, inclusiv astm, aritmii cardiace, bronșită cronică, probleme circulatorii, insuficiență respiratorie și chiar accident vascular cerebral.

Din păcate, calitatea slabă a aerului este o problemă care afectează aproape toată țara noastră. Potrivit unui studiu publicat de IPSOS, aproape jumătate dintre români consideră că poluarea aerului este o problemă de mediu extrem de importantă. La nivel mondial, poluarea aerului ocupă locul al doilea în topul problemelor globale.

Pentru a ne proteja de efectele negative ale smogului, merită să curățăm aerul din jurul nostru. Filtrele de curățare elimină rapid și sigur substanțele nocive din încăperile în care trăim. Proprietățile excelente de absorbție ale filtrelor (HEPA și cu cărbune) utilizate în purificatoare ajută la obținerea unui aer aproape cristalin. Eficiența filtrelor-purificatoare ajunge la 99,97% – ceea ce reprezintă un beneficiu incontestabil al unui purificator de aer.

Purificator de aer pentru copii

Creierul uman și sistemul imunitar se formează cel mai bine într-un mediu echilibrat, fără poluare. Sistemul imunitar al copiilor nu este încă dezvoltat, așa că este important să le oferim condițiile potrivite pentru dezvoltarea lor. Copiii care respiră aer murdar sunt mai sensibili la infecții și sunt expuși riscului de boli respiratorii, hipoxie cerebrală și alergii. De aceea, microclimatul din camera în care copilul dvs. își petrece cel mai mult timp este atât de important. Aerul curat este sursa unei dezvoltări adecvate pentru cei mici.

Există multe tipuri de purificatoare de aer pe piață. Unele dintre ele, care sunt foarte silențioase, pot fi concepute special pentru camerele copiilor. Atunci când alegeți un purificator de aer pentru copilul dumneavoastră, verificați dacă acesta are o funcție de ionizare. Această opțiune ajută la neutralizarea poluanților, cum ar fi virușii, alergenii, mucegaiul, sporii de ciuperci și alți poluanți foarte mici.

Curățarea aerului de fumul de țigară

Este bine cunoscut faptul că fumul de țigară este dăunător pentru sănătate. Nu numai fumul inhalat direct în plămâni de către fumător, ci și fumul expirat de către fumător (numit fum de bază). Potrivit studiilor, fumătorii pasivi pot absorbi până la 4.000 de substanțe din fum. Cel puțin 60 dintre acestea sunt substanțe cancerigene. Alte 6, inclusiv nicotina și monoxidul de carbon, sunt compuși care afectează negativ creșterea celulară. În 1993, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a catalogat fumul de tutun ca fiind unul dintre cei mai periculoși agenți cancerigeni.

De aceea este atât de important să o eliminăm din mediul înconjurător. Fumul de țigară este tratat foarte eficient de purificatoarele de aer echipate cu filtre HEPA sau cu cărbune. Carbonul activ și HEPA au proprietăți excepționale de absorbție și elimină eficient cele mai periculoase substanțe din aer, inclusiv cele care se găsesc în fumul obișnuit.

Purificator de aer cu funcție de umidificare

Dacă aerul pe care îl respirăm în casă sau în apartament este prea uscat, acesta poate provoca o serie de senzații neplăcute. Mai ales din partea sistemului respirator, dar și probleme ale pielii și mucoase uscate. O persoană se simte cel mai bine în încăperile în care umiditatea este cuprinsă între 40-60%. Umiditatea adecvată a aerului este deosebit de importantă mai ales în timpul bolii sau în timpul somnului.
Umidificarea aerului este importantă mai ales iarna, când radiatoarele sau șemineele privează aerul de umiditate. Un nivel adecvat de umiditate facilitează respirația și face ca somnul să fie mai confortabil.

Putem umidifica aerul într-o varietate de moduri, de la cele tradiționale, cum ar fi un prosop umed așezat pe un calorifer fierbinte, la cele naturale, cum ar fi plantele înconjurate de aloe, ficus sau iederă, și umidificatoare mecanice. În funcție de nevoile noastre, putem achiziționa umidificatoare cu aburi, cu ultrasunete și evaporative. Tehnologia modernă combină umidificatoarele cu capacități de purificare a aerului.

Un purificator și un umidificator este denumit în mod obișnuit “2 în 1”. Două funcții incluse într-un singur dispozitiv pot economisi spațiu și pot minimiza costurile de energie. Cu toate acestea, atunci când îl utilizați, trebuie să vă amintiți să verificați periodic nivelul apei (la unele modele). În majoritatea cazurilor, funcția de umidificare poate fi oprită cu ajutorul unui buton situat pe ecran.

Merită să ne amintim că nu numai umiditatea prea scăzută, ci și cea prea ridicată poate fi dăunătoare pentru noi. Un nivel prea ridicat de umiditate poate contribui la dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor, care sunt periculoase pentru sănătate.

Filtru de aer din păr de animale

Aproape toți cei care au un animal de companie se confruntă cu aceeași problemă – păr pe podea, canapele, scaune și mobilier. Din păcate, părul este un material destul de dificil de curățat. Curățarea manuală este monotonă și consumatoare de timp. În ciuda eforturilor noastre, problema părului care zboară în aer revine rapid. Pentru proprietarii de animale de companie, aceasta este o parte destul de neplăcută a vieții de zi cu zi.

Un purificator de aer poate fi o soluție eficientă. Pre-filtrul se ocupă de păr prin preluarea particulelor de până la 200 microni (0,2 mm), astfel încât tratează bine și contaminanții casnici mai mari. Capacul de admisie a aerului murdar prinde eficient părul, firul de păr și pielea exfoliată, în timp ce filtrele încorporate elimină mirosurile nedorite ale animalelor de companie.

Virus purificator de aer

Prezența bacteriilor și a virușilor în aer este inevitabilă. Fiecare dintre noi se întâlnește cu ele în fiecare zi, purtându-le cu el fără să știe. Aducem particule de virus în casele noastre, de exemplu, pe suprafețele jachetelor, plasele de cumpărături sau gențile noastre. În timp ce în cazul bacteriilor putem vorbi despre bacterii bune și bacterii rele, virușii aparțin doar celui de-al doilea grup.

Virușii sunt organisme microscopice care, după ce pătrund în organism, se atașează de celulele sănătoase, determinându-le să se înmulțească. Rezultatul este o infecție virală. Aceasta este periculoasă, deoarece este rezistentă la antibiotice și medicamente. Simptomele infecției pot fi ameliorate, dar virusul în sine trebuie învins individual.

Vă puteți proteja de viruși? Într-o oarecare măsură, da. O modalitate de a elimina virușii din mediul înconjurător este utilizarea purificatoarelor de aer. Cele mai eficiente în acest caz sunt purificatoarele de aer cu un filtru HEPA H14 de clasă superioară. Eficiența de filtrare a clasei H14, conform cercetărilor, este de 99,995%, ceea ce înseamnă că din 100.000 de particule care intră în filtru, doar 5 reușesc să treacă pe partea cealaltă.

În această epocă a pandemiei globale a virusului SARS-CoV-2, mulți dintre noi se întreabă probabil: poate un purificator de aer să capteze coronavirusurile? Teoretic, da.

De exemplu, o singură particulă a coronavirusului SARS-CoV-2 (care provoacă boala infecțioasă respiratorie acută COVID-19) are o dimensiune de 0,12 până la 0,16 micrometri, în timp ce filtrele HEPA H14 pot bloca particule între 0,1 și 0,2 micrometri. Acest lucru înseamnă că purificatoarele de aer echipate cu filtrele corespunzătoare sunt capabile să rețină din aer virusurile SARS-CoV-2.

NOTĂ: Utilizarea unui purificator de aer nu garantează că nu veți contracta SARS-CoV-2, dar poate reduce semnificativ riscul de răspândire a virusului în mediul înconjurător. În combinație cu luarea măsurilor de precauție recomandate și cu respectarea anumitor practici de igienă, puteți reduce semnificativ riscul de a contracta boala.

Purificator de aer de la acarieni

Respirația îngreunată, roșeața conjunctivală, nasul care curge, strănut, mâncărimi nazale, răgușeală sau tuse, dureri de cap, ochi înlăcrimați, înroșirea pielii, sunt simptome tipice ale alergiei la acarienii din praful de casă. Mai exact, o alergie la excrementele acestuia.

Acarienii trăiesc pe haine, mobilă și flori. De asemenea, trăiesc în saltele, lenjerie de pat și pături. Deoarece sunt invizibili cu ochiul liber, controlul lor este adesea foarte dificil. Până la 100.000 de acarieni pot trăi în 1 gram de praf!

Pe lângă măsurile obișnuite în caz de alergii, cum ar fi aerisirea frecventă, curățenia zilnică, neîncălzirea camerei și evitarea covoarelor, pot fi luate măsuri suplimentare.

Purificatoarele de aer moderne echipate cu filtre HEPA absorb eficient acarienii de praf, purificând aerul aproape 100%. Aerul curat suflat de purificator este antidotul perfect pentru simptomele alergiilor. Nereacționând la alergiile la acarieni reprezintă un risc de a dezvolta astm bronșic.

Purificatorul de aer – merită?

Având în vedere numărul mare de aplicații pentru purificatoarele de aer, merită să ne amintim că este un dispozitiv pentru utilizare pe tot parcursul anului. Modelele moderne de purificatoare nu numai că elimină poluanții, dar, de asemenea, umidifică și ionizează aerul, acționează ca un aparat de aer condiționat, ajută la eliminarea alergenilor și a mirosurilor neplăcute și, în plus, îndeplinesc o funcție preventivă împotriva virușilor. Prin urmare, aceste dispozitive sunt extrem de utile în viața de zi cu zi.

Aerul purificat este bun atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică. Curățarea regulată poate fi un antidot împotriva alergiilor prin inhalare, a problemelor respiratorii, a părului care zboară în aer și a proprietăților toxice ale fumului de țigară. Cu ajutorul unui aparat de curățare, vă veți scăpa casa de smog, mirosuri neplăcute, gaze fugitive, bacterii, viruși și ciuperci. Îi veți oferi copilului dumneavoastră un mediu excelent pentru dezvoltarea psihologică și veți elimina factorii care provoacă alergii (cum ar fi acarienii din praf).

Și dacă încă aveți dubii, aveți nevoie de un purificator de aer?

Sau căutați un dispozitiv destul de versatil, pentru mai multe scopuri: aruncați o privire la purificatoarele noastre de aer:
https://aeno.com/ro/category/air-treatment

Purificatoarele noastre de aer sunt foarte versatile!
Acestea vă pot ajuta să rezolvați aproape toate problemele enumerate mai sus.

Doriți să cumpărați acest produs?

Consultați lista comercianților din țara dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like