Proč potřebujete čističku vzduchu – k čemu čistička vzduchu slouží a jak je užitečná

Total
0
Shares

Pokud jste se dostali k tomuto článku, pak si kladete otázku: k čemu je čistička vzduchu a proč ji potřebuji? Níže se to pokusíme zjistit, ale nejprve, aby nedošlo k nedorozumění, definujeme, jaké druhy čističek vzduchu existují.

Typy čističek vzduchu

Čističky vzduchu lze klasifikovat mnoha způsoby. Nejčastěji se dělí do skupin podle použitých filtrů, ale my jsme se rozhodli pro dělení mnohem praktičtější z pohledu uživatele. Přístroje můžeme rozdělit na:

Čističky vzduchu pro smog
Čističky vzduchu s funkcí zvlhčování vzduchu
Čističky vzduchu pro alergiky
Čističky vzduchu s funkcí ionizace vzduchu – ionizátory vzduchu

Čistička vzduchu pro alergiky

Rýma, kýchání, zarudlé, zanícené oči a podráždění horních cest dýchacích. Jsou vám tyto příznaky povědomé? Pokud ano, pravděpodobně vy nebo někdo z vašich blízkých trpí alergií.

Inhalační alergie jsou stavy způsobené škodlivinami v ovzduší. Mezi nejčastější alergeny patří prach, pyl, zvířecí srst, roztoči a spory hub.

Jak se vypořádat s alergeny a na chvíli se zbavit příznaků? Tradičně by se z domácnosti měly odstranit všechny předměty, které mohou být zdrojem alergenů. Vyhněte se kobercům, záclonám a závěsům a často vysávejte (nejlépe s HEPA filtrem). Z moderních metod neutralizace alergenů je nejúčinnější používání čističky vzduchu s filtrem.

DŮLEŽITÉ: Při nákupu čističky vzduchu pro alergiky věnujte pozornost přítomnosti vestavěného HEPA filtru a délce provozu čističky vzduchu.

Smogový čistič vzduchu

Smog je jednou z nejnebezpečnějších forem znečištění ovzduší. Smog obsahuje mnoho nebezpečných látek, včetně částic PM2,5 a PM10. Tyto ultrajemné částice, jejichž velikost nepřesahuje 2,5, resp. 10 mikrometrů, jsou pro organismus velmi toxické. Jejich vdechování může způsobit mnoho onemocnění, včetně astmatu, srdeční arytmie, chronické bronchitidy, oběhových problémů, respiračního selhání, zpomalení růstu plodu a dokonce i mrtvice.

Špatná kvalita ovzduší je bohužel problém, který se týká téměř celé naší země. Podle studie zveřejněné agenturou Ipsos považuje téměř polovina Čechů znečištění ovzduší za mimořádně závažný problém životního prostředí. V celosvětovém měřítku se znečištění ovzduší řadí na druhé místo mezi globálními problémy.

Abychom se chránili před negativními účinky smogu, vyplatí se čistit vzduch kolem nás. Filtrační čističky rychle a bezpečně odstraňují škodlivé látky z místností. Vynikající absorpční vlastnosti filtrů (HEPA a uhlí) používaných v čističkách pomáhají dosáhnout téměř křišťálově čistého vzduchu. Účinnost filtrů-čističek dosahuje 99,97 % – což je nesporná výhoda čističky vzduchu.

Čistička vzduchu pro děti

Lidský mozek a imunitní systém se nejlépe formují v kvalitním prostředí bez znečištění. Imunitní systém malých dětí ještě není vyvinutý, proto je důležité zajistit správné podmínky pro jeho rozvoj. Děti, které dýchají znečištěný vzduch, jsou náchylnější k infekcím a hrozí jim onemocnění dýchacích cest, mozková hypoxie a alergie. Proto je mikroklima v místnosti, kde dítě tráví nejvíce času, tak důležité. Čistý vzduch je součástí správného vývoje těch nejmenších.

Na trhu je mnoho typů čističek vzduchu. Některé z nich, které jsou velmi tiché, mohou být speciálně navrženy pro dětské pokoje. Při výběru čističky vzduchu pro vaše dítě zkontrolujte, zda má funkci ionizace. Tato možnost pomáhá neutralizovat škodliviny, jako jsou viry, alergeny, plísně, spory hub a další velmi malé znečišťující látky.

Čištění vzduchu od cigaretového kouře

Je dobře známo, že cigaretový kouř je zdraví škodlivý. Nejen kouř, který kuřák vdechuje přímo do plic, ale také kouř, který kuřák vydechuje. Podle studií mohou pasivní kuřáci absorbovat až 4 000 látek obsažených v kouři. Nejméně 60 z nich jsou karcinogeny. Dalších 6, včetně nikotinu a oxidu uhelnatého, jsou sloučeniny, které negativně ovlivňují růst buněk. V roce 1993 zařadila americká Agentura pro ochranu životního prostředí tabákový kouř mezi nejnebezpečnější karcinogeny.

Proto je tak důležité odstranit je z životního prostředí. S cigaretovým kouřem si velmi účinně poradí čističky vzduchu vybavené filtry HEPA nebo filtry s dřevěným uhlím. Aktivní uhlí a HEPA mají výjimečné absorpční vlastnosti a účinně odstraňují ze vzduchu nejnebezpečnější látky, včetně těch, které se nacházejí v běžném kouři.

Čistička vzduchu se zvlhčovací funkcí

Pokud je vzduch, který dýcháme v domě nebo bytě, příliš suchý, může to způsobit řadu nepříjemných pocitů. Většinou ze strany dýchacího systému, ale také kožní problémy a suché sliznice. Nejlépe se člověk cítí v místnostech, kde se vlhkost vzduchu pohybuje mezi 40-60 %. Dostatečná vlhkost vzduchu je důležitá zejména během nemoci nebo při spánku.
Zvlhčování vzduchu je důležité zejména v zimě, kdy radiátory nebo krby zbavují vzduch vlhkosti. Dostatečná vlhkost vzduchu usnadňuje dýchání a zpříjemňuje spánek.

Vzduch můžeme zvlhčovat různými způsoby, od tradičních, jako je mokrý ručník položený na horký radiátor, přes přírodní, jako je obklopení rostlinami jako aloe, fíkusem nebo břečťanen, až po mechanické zvlhčovače. V závislosti na našich potřebách si můžeme pořídit parní, ultrazvukové a odpařovací zvlhčovače. Moderní technologie kombinují zvlhčovače se schopností čistit vzduch.

Čistička a zvlhčovač vzduchu se běžně označují jako 2v1. Dvě funkce ukryté v jednom zařízení mohou ušetřit místo a minimalizovat náklady na energii. Při jeho používání však nesmíte zapomenout pravidelně kontrolovat hladinu vody (u některých modelů). Ve většině případů lze funkci zvlhčování vypnout tlačítkem umístěným na displeji.

Je třeba si uvědomit, že nejen příliš nízká, ale i příliš vysoká vlhkost nám může škodit. Příliš vysoká vlhkost může přispět k rozvoji plísní a hub, které jsou zdraví nebezpečné.

Čistička vzduchu na zvířecí srst

Téměř každý, kdo má domácího mazlíčka, se potýká se stejným problémem – chlupy na podlaze, pohovkách, židlích a nábytku. Bohužel, chlupy jsou poměrně obtížně čistitelným materiálem. Ruční čištění je monotónní a časově náročné. I přes veškerou snahu se problém s poletujícími chlupy ve vzduchu rychle vrací. Pro majitele domácích zvířat je to poměrně nepříjemná součást každodenního života.

Účinným řešením může být čistička vzduchu. Předfiltr si poradí s chlupy tím, že zachytí částice o velikosti až 200 mikronů (0,2 mm), takže si dobře poradí i s většími nečistotami z domácnosti. Kryt přívodu znečištěného vzduchu účinně zachycuje vlasy, chlupy a odloupanou kůži, zatímco vestavěné filtry odstraňují nežádoucí pachy domácích zvířat.

Virová čistička vzduchu

Přítomnost bakterií a virů ve vzduchu je nevyhnutelná. Každý z nás se s nimi setkává každý den a nevědomky je přenáší. Částečky virů si do svých domovů přinášíme například na povrchu bund, nákupních síťovek nebo tašek. Zatímco v případě bakterií můžeme hovořit o dobrých a špatných bakteriích, viry patří pouze do druhé skupiny.

Viry jsou mikroskopické organismy, které se po vstupu do těla přichytí na zdravé buňky a způsobí jejich množení. Výsledkem je virová infekce. Ta je nebezpečná, protože je odolná vůči antibiotikům a lékům. Příznaky infekce lze zmírnit, ale samotný virus je třeba překonat individuálně.

Můžete se chránit před viry? Do jisté míry ano. Jedním ze způsobů, jak odstranit viry z prostředí, je použití čističek vzduchu. Nejúčinnější jsou v tomto případě čističky vzduchu se zabudovaným filtrem nejvyšší třídy HEPA H14. Účinnost filtrace třídy H14 je podle výzkumů 99,995 %, což znamená, že ze 100 000 částic, které se dostanou do filtru, jich na druhou stranu projde pouze 5.

V době celosvětové pandemie viru SARS-CoV-2 se mnozí z nás pravděpodobně ptají: může čistička vzduchu zachytit koronaviry? Teoreticky ano.

Například jedna částice koronaviru SARS-CoV-2 (který způsobuje akutní respirační infekční onemocnění COVID-19) dosahuje velikosti 0,12 až 0,16 mikrometru, zatímco filtry HEPA H14 mohou blokovat částice o velikosti 0,1 až 0,2 mikrometru. To znamená, že čističky vzduchu vybavené příslušnými filtry mohou zachytit viry SARS-CoV-2 ze vzduchu.

POZNÁMKA: Používání čističky vzduchu nezaručuje, že se nenakazíte virem SARS-CoV-2, ale může výrazně snížit riziko šíření viru v prostředí. V kombinaci s dodržováním doporučených preventivních opatření a určitých hygienických postupů můžete riziko nákazy výrazně snížit.

Čistička vzduchu proti roztočům

Typickými příznaky alergie na roztoče domácího prachu jsou dušnost, zarudnutí spojivek, rýma, kýchání, svědění nosu, chrapot nebo kašel, bolesti hlavy, slzení očí, zarudnutí kůže. Konkrétně se jedná o alergii na jeho trus.

Roztoči žijí na oblečení, nábytku a květinách. Žijí také v matracích, lůžkovinách a přikrývkách. Protože jsou okem neviditelní, je jejich kontrola často velmi obtížná. V 1 gramu prachu může žít až 100 000 roztočů!

Kromě obvyklých opatření v případě alergií, jako je časté větrání, každodenní úklid, nepřetápění místnosti a vyhýbání se kobercům, lze přijmout další opatření.

Moderní čističky vzduchu vybavené filtry HEPA účinně pohlcují roztoče a čistí vzduch téměř na 100 %. Čistý vzduch vyfukovaný čističkou je dokonalým lékem na vysilující příznaky alergie. Přehlížení alergie na roztoče představuje riziko vzniku průduškového astmatu.

Čistička vzduchu – vyplatí se?

Vzhledem k obrovskému množství čističek vzduchu je třeba mít na paměti, že se jedná o zařízení pro celoroční použití. Moderní modely čističek vzduchu nejen odstraňují škodliviny, ale také zvlhčují a ionizují vzduch, fungují jako klimatizace, pomáhají zbavit se alergenů a nepříjemných pachů a navíc plní preventivní funkci proti virům. Proto jsou tyto přístroje v každodenním životě mimořádně užitečné.

Čistý vzduch prospívá duševnímu i tělesnému zdraví. Pravidelné čištění může být lékem proti inhalačním alergiím, dýchacím potížím, vlasům poletujícím ve vzduchu a toxickým vlastnostem cigaretového kouře. S čističkou zbavíte svůj domov smogu, nepříjemných pachů, zplodin, bakterií, virů a plísní. Svému dítěti poskytnete vynikající prostředí pro psychický vývoj a odstraníte faktory, které způsobují alergie (například roztoče).

A pokud stále pochybujete, zda potřebujete čističku vzduchu?

Nebo hledáte poměrně univerzální zařízení pro mnoho účelů: podívejte se na naše čističky vzduchu:
https://aeno.com/cz/category/air-treatment

Naše čističky vzduchu jsou velmi všestranné!
Pomohou vám vyřešit téměř všechny výše uvedené problémy.

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like