Kam umístit čističku vzduchu

Total
0
Shares

Kde by měla být umístěna čistička vzduchu

V ovzduší vašeho domova se může nacházet řada škodlivých látek. Především se jedná o pevné částice PM2,5 a PM10. Ty větší (PM10) snadno pronikají do horních cest dýchacích. Ty menší jsou ještě nebezpečnější, protože se přes plicní sklípky mohou dostat do krevního oběhu a způsobit poškození dalších orgánů. Někdy přispívají ke vzniku rakoviny nebo vysokého krevního tlaku. V domácím ovzduší se také často vyskytují bakterie, viry a spory hub, stejně jako pyl a prach. Ty často způsobují alergické reakce a také přispívají ke zhoršení vašeho zdraví. Z tohoto důvodu se vyplatí pořídit si kvalitní čističku vzduchu.

Kam umístit čističku vzduchu?

Prvním pravidlem správného čištění vzduchu je, aby se vzduch dostal do zařízení. Proto musí mít vámi vybraný přístroj účinné ventilátory, které zajistí dostatečnou cirkulaci vzduchu v místnosti.

Je však třeba věnovat pozornost nejen ploše, ale také kubatuře místnosti – například pokoje ve starších bytech jsou velmi vysoké a obsahují více vzduchu vyžadujícího čištění (navzdory stejné ploše jako například pokoj v panelovém domě).

Pokud chcete čistit vzduch v místnosti nebo v celém bytě, je důležité vybrat správnou čističku vzduchu, protože středně účinný přístroj nebude schopen vyčistit vzduch v prostorném obývacím pokoji. Z tohoto důvodu by mělo být zařízení vždy přizpůsobeno rozměrům prostoru, ze kterého má odstranit škodliviny. Výrobci tyto informace poskytují v technických listech výrobku.

Kam umístit čističku vzduchu v místnosti?

Čistička pracuje nejefektivněji v uzavřených místnostech, které nejsou například propojeny s otevřenou chodbou. Je také vhodné věnovat pozornost tomu, zda větší nábytek a jiné rozměrné prvky nebudou omezovat cirkulaci vzduchu. Přístroj bude pracovat nejúčinněji, pokud jej umístíte do centrální části místnosti a v malé vzdálenosti k oknům, protože především jimi pronikají nečistoty dovnitř.

Pokud chcete přístroj používat v ložnici, je nejlepší umístit čističku vzduchu mezi okno a postel. Doporučujeme však mírně pootevřít dveře do předsíně, aby se nezvýšila koncentrace oxidu uhličitého v místnosti (ve vydechovaném vzduchu je 4 % CO2).

Pokud žijete ve větším městě, jste více vystaveni škodlivým látkám v ovzduší, proto byste měli o to více zvážit koupi čističky. Doporučujeme ji umístit v místnostech, kde právě pobýváte. Z tohoto důvodu může zařízení stát přes den v obývacím pokoji, zatímco v noci v ložnici.

Nezapomeňte na výšku umístění čističky. Odborníci doporučují umístit přístroj na podlahu, protože právě u země je vyšší koncentrace škodlivin. Postavení na polici může výrazně snížit účinnost filtrace.

Důležitou otázkou je také to, kam čističku vzduchu neumisťovat. Odborníci se shodují, že by se neměla používat v místnostech s vysokou vlhkostí. Především vlhkost může přispívat k poruchám. Za druhé mohou uhlíkové filtry v přístrojích pracovat méně efektivně.

Pokud často vaříte, je dobré vědět, že čištění vzduchu ve vaší domácnosti může eliminovat zápach. V takové situaci je vhodné umístit přístroj do blízkosti kuchyně. Zápach po vaření bude rychle odstraněn a vy si budete poté užívat čistý vzduch.

Důležité je dbát na správnou cirkulaci vzduchu, proto připomínáme, že umístění čističky závisí také na přítomnosti šikmin nebo výklenků (pokud se místnost nachází v podkroví), které mohou výše zmíněnou cirkulaci omezit.

Připomínáme, že čištění vzduchu v bytě může být neúčinné při otevřených oknech, protože jimi se do domu dostanou škodliviny a vyčištěný vzduch může “uniknout” do jiných místností, kde se právě nenacházíme.

Účinné čištění vzduchu v místnosti – kupte si dobré zařízení

Profesionální zařízení může zajistit účinné čištění vzduchu v bytě, a to i v tom, který nemá ideální uspořádání. Na druhou stranu zdánlivě kvalitní čističky nebudou účinné ani v ideálním uspořádání bytu. V našem obchodě najdete celou řadu modelů, které se liší individuálními funkcemi a výkonem. Pokud potřebujete s výběrem pomoci, neváhejte se obrátit na naše specialisty.

Vyberte si model čističky vzduchu: https://aeno.com/cz/category/air-treatment

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like