Къде да поставите пречиствателя на въздух | AENO

Total
0
Shares

Къде трябва да се постави пречиствателят на въздух?

Въздуха в дома ви може да съдържа множество вредни вещества. На първо място това са праховите частици PM2,5 и PM10. По-големите от тях (PM10) лесно навлизат в горните дихателни пътища. Докато по-малките са още по-опасни, защото могат да навлязат в кръвообращението през алвеолите и да причинят увреждане на различни други органи. Понякога те допринасят за развитието на рак или високо кръвно налягане. Бактерии, вируси и гъбични спори, както и цветен прашец и прах, също често се срещат във въздуха в дома. Те често предизвикват алергични реакции и също допринасят за влошаване на здравето ви. Поради тази причина си струва да си купите добър пречиствател на въздуха.

Къде да поставим пречиствателя на въздух?

Първото правило за правилно пречистване на въздуха е въздухът да достига до устройството. Ето защо избраният от вас уред трябва да има ефективни вентилатори, които да осигурят подходяща циркулация на въздуха в помещението.

Трябва обаче да обърнете внимание не само на квадратурата, но и на кубатурата на помещението – например стаите в административни сгради са много високи и съдържат повече въздух, изискващ пречистване (въпреки същата квадратура като например стая в жилищен блок).

Ако искате да пречистите въздуха в една стая или в цял апартамент, е важно да изберете правилния пречиствател на въздух, защото едно средно ефективно устройство няма да може да пречисти въздуха в просторна всекидневна. Поради тази причина оборудването винаги трябва да бъде съобразено с размерите на помещението, от което трябва да отстрани замърсителите. Производителите с удоволствие предоставят такава информация в информационните брошури на продуктите.

Къде да поставите пречиствателя на въздуха в стаята си?

Пречиствателят работи най-ефективно в затворени помещения, например такива, които не са свързани с открит коридор. Заслужава си да се обърне внимание и на това дали по-големите мебели и други едрогабаритни елементи няма да ограничат циркулацията на въздуха. Устройството ще работи най-ефективно, ако го поставите в централната част на помещението и на близко разстояние от прозорците, тъй като през тях основно прониква мръсотия.

Ако искате да използвате устройството в спалнята, най-добре е да поставите пречиствателя за въздух между прозореца и леглото. Въпреки това е препоръчително леко да открехнете вратата към коридора, за да не се повиши концентрацията на въглероден диоксид в стаята (в издишания въздух има 4% CO2).

Ако живеете в по-голям град, сте изложени в по-голяма степен на вредните вещества във въздуха, така че още повече трябва да обмислите закупуването на пречиствател. Препоръчително е да го поставите в помещенията, в които пребивавате в момента. По тази причина през деня пречиствателя може да стои във всекидневната, а през нощта – в спалнята.

Не забравяйте за височината на позицията на пречиствателя. Специалистите препоръчват поставянето на устройството на пода, тъй като именно в близост до земята има по-висока концентрация на замърсители. Поставянето му на рафт може значително да намали ефективността на филтриране.

Важен въпрос е и къде да не поставяте пречиствателя на въздуха. Експертите са единодушни, че той не трябва да се използва в помещения с висока влажност. На първо място, влагата може да допринесе за неправилно функциониране. Второ, въглеродните филтри в устройствата могат да работят по-неефективно.

Ако готвите много, струва си да знаете, че пречистването на въздуха в дома ви може да премахне миризмите. В такава ситуация е препоръчително да поставите устройството в близост до кухнята. Миризмата след готвене ще бъде бързо отстранена, а вие ще се радвате на чист въздух, докато работите.

Грижата за правилната циркулация на въздуха е важна, затова ви напомняме, че поставянето на пречиствателя зависи и от наличието на скосявания или ниши (ако помещението е на тавана), които могат да намалят гореспоменатата циркулация.

Напомняме ви, че пречистването на въздуха в апартамента може да бъде неефективно при отворени прозорци, защото през тях замърсителите ще навлязат в къщата, а пречистеният въздух може да “избяга” в други помещения, в които не се намираме в момента.

Ефективно пречистване на въздуха в стаята – купете си добро устройство

Едно професионално устройство може да осигури ефективно пречистване на въздуха в апартамента, дори и в този, който не е идеално устроен. От друга страна, пречиствателите със съмнително качество няма да бъдат ефективни дори при идеалното разположение на апартамента. В нашия магазин можете да намерите разнообразни модели, различаващи се по индивидуални характеристики и ефективност. Ако имате нужда от помощ при избора си, не се колебайте да се свържете с нашите специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Как работи пречиствателят на въздух: принцип на действие на пречиствателя на въздух | AENO

Как работи пречиствателят на въздух Принципът на действие на пречиствателя на въздух – е един. Въздухът, приведен в движение от вентилатора, преминава през система от филтри и пречистеният въздух се…
View Post

Защо ви е необходим пречиствател на въздуха – какво прави пречиствателят на въздуха и с какво е полезен | AENO

Ако сте попаднали на тази статия, значи се питате: каква е ползата от пречиствателя на въздуха и защо ми е нужен такъв? По-долу ще се опитаме да отговорим на тези…
View Post