Къде да поставите пречиствателя на въздух

Total
0
Shares

Къде трябва да се постави пречиствателя на въздух

Във въздуха в дома Ви могат да се съдържат множество вредни вещества. На първо място това са праховите частици PM2,5 и PM10. По-големите от тях (PM10) лесно навлизат в горните дихателни пътища. Докато по-малките са още по-опасни, защото могат да навлязат в кръвообращението през алвеолите и да причинят увреждане на различни други органи. Понякога те допринасят за развитието на рак или високо кръвно налягане. Бактериите, вирусите и гъбичните спори, както и цветният прашец също често се срещат във въздуха в дома. Те често предизвикват алергични реакции и също допринасят за влошаване на здравето Ви. Поради тази причина си струва да си купите добър пречиствател на въздух.

Къде да поставим пречиствателя на въздух?

Първото правило за правилно пречистване на въздуха е въздухът да достига до устройството. Ето защо избраният от Вас уред трябва да има ефективни вентилатори, които да осигурят подходяща циркулация на въздуха в помещението.

Трябва обаче да обърнете внимание не само на квадратурата, но и на кубатурата на помещението – например стаите в жилищни сгради са много високи и съдържат повече въздух, който се нуждае от пречистване.

Ако искате да пречистите въздуха в една стая или в цял апартамент, е важно да изберете правилния пречиствател на въздух, защото едно средно ефективно устройство няма да може да пречисти въздуха в просторна всекидневна. Поради тази причина оборудването винаги трябва да бъде съобразено с размерите на помещението, от което трябва да отстранят замърсителите. Производителите обиновено предоставят такава информация в информационните листове на продуктите.

Къде да поставите пречиствателя на въздух в стаята си?

Пречиствателят работи най-ефективно в затворени помещения. Заслужава си да се обърне внимание и на това дали по-големите мебели няма да ограничат циркулацията на въздуха. Устройството ще работи най-ефективно, ако го поставите в централната част на помещението и на близко разстояние до прозорците, тъй като през тях основно прониква мръсотия.

Ако искате да използвате устройството в спалнята, най-добре е да поставите пречиствателя на въздух между прозореца и леглото. Въпреки това е препоръчително леко да отворите вратата към коридора, за да не се повиши концентрацията на въглероден диоксид в стаята (в издишания въздух има 4% CO2).

Ако живеете в по-голям град, сте изложени на повече вредни вещества във въздуха, така че е добре да обмислите закупуването на пречиствател. Препоръчително е да го поставите в помещенията, в които пребивавате в момента. По тази причина през деня оборудването може да стои във всекидневната, а през нощта – в спалнята.

Не забравяйте за височината на позицията на пречиствателя. Специалистите препоръчват поставянето на устройството на пода, тъй като именно в близост до земята има по-висока концентрация на замърсители. Поставянето му на рафт може значително да намали ефективността на филтриране.

Важен въпрос е и къде да не поставяте пречиствателя на въздух. Експертите са единодушни, че той не трябва да се използва в помещения с висока влажност, тъй като влагата може да попречи на правилното му функциониране. От друга страна, ефективността на работата на въглеродните филтри в устройствата също може да намалее.

Ако готвите често, е добре да знаете, че пречиствателя на въздух може да премахва и миризми. В такава ситуация е препоръчително да поставите устройството в близост до кухнята. Миризмата след готвене ще бъде отстранена бързо, а Вие ще се радвате на чист въздух, докато работите.

Грижата за правилната циркулация на въздуха е важна, затова ви напомняме, че поставянето на пречиствателя зависи и от наличието на скосявания или ниши (ако помещението е таванско), които могат да намалят гореспоменатата циркулация.

Напомняме ви, че пречистването на въздуха в апартамента може да бъде неефективно при отворени прозорци, тъй като през тях замърсителите навлизат в къщата, а пречистеният въздух има възможност да се разнесе в останалите помещения.

Ефективно пречистване на въздуха в стаята – купете качествено устройство

Едно качествено устройство може да осигури ефективното пречистване на въздуха в апартамента – дори и в този, който не е идеално устроен. От друга страна, пречиствателите със съмнително качество няма да бъдат ефективни дори в идеалното разположение на апартамента. В нашия магазин можете да намерите разнообразни модели, различаващи се по индивидуални характеристики и ефективност. Ако имате нужда от помощ при избора си, не се колебайте да се свържете с нашите специалисти.

Изберете модела си на въздухопречиствател: https://aeno.com/bg/category/air-treatment

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Разликата между овлажнител и пречиствател на въздуха

Въздухът, който дишаме, е излкючително важен, но рядко му обръщаме внимание, тъй като сме заети с използването на своите електронни устройства. Иронията в това е, че именно тези устройства са…
View Post

Как работи йонизатора на въздух – принцип на работа на йонизатора на въздуха

С нарастването на популярността на здравословния начин на живот, хората отделят все по-голямо внимание на комфортния микроклимат у дома и в офиса. Качеството на въздуха, който дишаме, е от особено…
View Post

Защо ви е необходим пречиствател на въздух – какво прави пречиствателят на въздух и с какво е полезен

Ако сте попаднали на тази статия, значи се питате: каква е ползата от пречиствател на въздух и защо ми е нужен такъв? По-долу ще се опитаме да разберем, но първо,…
View Post