Защо ви е необходим пречиствател на въздух – какво прави пречиствателят на въздух и с какво е полезен

Total
0
Shares

Ако сте попаднали на тази статия, значи се питате: каква е ползата от пречиствател на въздух и защо ми е нужен такъв? По-долу ще се опитаме да разберем, но първо, за да избегнем объркване, ще определим какви видове пречистватели на въздух има.

Видове пречистватели на въздух

Пречиствателите на въздух могат да бъдат класифицирани по много начини. Най-често те се групират според използваните филтри, но ние решихме да направим много по-практично разделение от гледна точка на потребителя. Можем да разделим устройствата на:

Пречистватели на въздух за смог
Пречистватели на въздух с функция за овлажняване
Пречистватели на въздух за хора с алергии
Пречистватели на въздух с функция за йонизиране на въздух – йонизатори на въздух

Пречиствател на въздух за страдащи от алергии

Хрема, кихане, зачервени и възпалени очи и дразнене в горните дихателни пътища. Познати ли са ви тези симптоми? Ако да, вероятно вие или ваш близък страдате от дихателни алергии.

Дихателните алергии са състояние, причинено от замърсители на въздух. Най-често срещаните алергени включват непоносимост към прах, полени, животински косми, акари и гъбични спори.

Как да се справите с алергените и да се освободите от симптомите за известно време? Традиционно всички предмети, които могат да бъдат източник на алергени, трябва да бъдат отстранени от дома. Избягвайте килими, завеси и пердета и почиствайте с прахосмукачка често (за предпочитане с HEPA филтър). Сред съвременните методи за неутрализиране на алергените най-ефективно е използването на пречиствател на въздух с филтър.

ВАЖНО: Когато купувате пречиствател на въздух за хора, страдащи от алергии, обърнете внимание на наличието на вграден HEPA филтър и на продължителността на работа на устройството.

Пречиствател на въздух за смог

Смогът е една от най-опасните форми на замърсяване на въздуха. Смогът съдържа много опасни вещества, включително прахови частици PM2,5 и PM10. Тези свръхфини частици, с размер съответно не повече от 2,5 и 10 микрометра, са много токсични за организма. Вдишването им може да причини много заболявания, включително астма, сърдечна аритмия, хроничен бронхит, проблеми с кръвообращението, дихателна недостатъчност, забавяне на растежа на плода и дори инсулт.

За съжаление лошото качество на въздуха е проблем, който засяга почти цялата страна. Според проучване, публикувано от Ipsos, почти половината от поляците смятат, че замърсяването на въздуха е изключително важен екологичен проблем. В световен мащаб замърсяването на въздуха се нарежда на второ място сред глобалните проблеми.

За да се предпазим от негативните ефекти на смога, е добре да почистваме въздуха около нас. Филтрите за почистване бързо и безопасно премахват вредните вещества от помещенията, в които живеем. Отличните абсорбиращи свойства на филтрите (HEPA и въглен), използвани в пречиствателите, помагат за постигането на почти кристално чист въздух. Ефективността на филтрите-пречистватели достига 99,97% – което е безспорно предимство на пречиствателя на въздух.

Пречиствател на въздух за деца

Човешкият мозък и имунната система се формират най-добре в добра, незамърсена среда. Имунната система на малките деца все още е неразвита, затова е важно да се осигурят подходящи условия за нейното развитие. Децата, които дишат мръсен въздух, са по-податливи на инфекции и са изложени на риск от респираторни заболявания, церебрална хипоксия и алергии. Ето защо микроклиматът в стаята, в която детето ви прекарва най-много време, е изключително важен. Чистият въздух е ключов за правилното развитие на малчуганите.

На пазара има много видове пречистватели на въздух. Някои от тях, които са много тихи, могат да бъдат специално проектирани за детски стаи. Когато избирате въздухопречиствател за детето си, проверете дали той има функция за йонизация. Тази опция помага да се неутрализират замърсители като вируси, алергени, плесени, гъбични спори и други микроскопични замърсители.

Почистване на въздух от цигарен дим

Добре известно е, че цигареният дим е вреден за здравето. Не само димът, вдишван директно в белите дробове от пушача, но и димът, издишван от пушача (наречен основен дим). Според проучвания пасивните пушачи могат да абсорбират до 4000 вещества в дима. Най-малко 60 от тях са канцерогени. Други 6, включително никотин и въглероден оксид, са съединения, които влияят отрицателно на клетъчния растеж. През 1993 г. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ включи тютюневия дим в списъка на най-опасните канцерогени.

Ето защо е толкова важно да го отстраним от околната среда. Цигареният дим се обработва много ефективно от пречиствателите на въздух, оборудвани с филтри HEPA или с въглен. Активният въглен и филтърът HEPA имат изключителни абсорбиращи свойства и ефективно премахват най-опасните вещества от въздухa, включително тези, които се съдържат в основния дим.

Пречиствател на въздух с овлажняваща функция

Ако въздухът, който дишаме в къщата или апартамента, е твърде сух, това може да предизвика редица неприятности – най-вече от страна на дихателната система, но също така може да предизвика и кожни проблеми и усещане за сухота в лигавицата. Човек се чувства най-добре в помещения, в които влажността на въздуха е между 40 и 60%. Подходящата влажност на въздуха е особено важна по време на боледуване или на сън.
Овлажняването на въздуха е особено важно през зимата, когато радиаторите или камините го лишават от влага. Подходящите нива на влажност улесняват дишането и правят съня по-комфортен.

Можем да овлажняваме въздуха по различни начини – от традиционните, като например мокра кърпа, поставена върху горещ радиатор, до естествените, като растения – алое, фикус или бръшлян, и механичните овлажнители. В зависимост от нуждите си можем да закупим парни, ултразвукови и изпарителни овлажнители. Съвременната технология съчетава овлажнителите с възможности за пречистване на въздуха.

Пречиствател с овлажнител обикновено се обозначава с названието “2 в 1”. Две функции, комбинирани в едно устройство, могат да спестят място и да намалят разходите за енергия. Когато го използвате обаче, не трябва да забравяте да проверявате редовно нивото на водата на устройството (при някои модели). В повечето случаи функцията за овлажняване може да бъде изключена посредством бутон, разположен на пречиствателя.

Нужно е да отбележим, че не само твърде ниската, но и твърде високата влажност може да бъде вредна за нас. Твърде високите нива на влажност могат да допринесат за развитието на плесени и гъбички, които са опасни за здравето.

Въздухопречиствател на животински косми

Почти всеки, който има домашен любимец, се бори с един и същ проблем – косми по пода, диваните, столовете и мебелите. За съжаление козината е доста труден материал за почистване. Ръчното почистване е монотонно и отнема много време. Въпреки всички наши усилия, проблемът с хвърчащите във въздуха косми не може да бъде разрешен напълно. За собствениците на домашни любимци това е доста неприятна част от ежедневието.

Пречиствателят на въздух може да бъде ефективно решение. Предфилтърът се справя с козината, като улавя частици с големина до 200 микрона (0,2 мм), така че се справя добре и с по-големи битови замърсители. Пречиствателят на мръсен въздух ефективно улавя козина, коса и ексфолирана кожа, а вградените филтри премахват нежеланите миризми на домашни любимци от дома Ви.

Вирусен пречиствател на въздух

Наличието на бактерии и вируси във въздух е неизбежно. Всеки от нас се сблъсква с тях ежедневно, несъзнателно пренасяйки ги чрез себе си. Внасяме вирусни частици в домовете си, например по повърхността на якетата, пликовете за пазаруване или чантите. Докато в случая с бактериите можем да говорим за добри и лоши бактерии, вирусите принадлежат само към втората класификация.

Вирусите са микроскопични организми, които, след като попаднат в организма, се прикрепят към здрави клетки и ги карат да се размножават. Резултатът е вирусна инфекция. Тя е опасна, защото е устойчива на антибиотици и лекарства. Симптомите на инфекцията могат да бъдат облекчени, но самият вирус трябва да бъде преодолян самостоятелно.

Можете ли да се предпазите от вируси? До известна степен да. Един от начините за отстраняване на вирусите от околната среда е използването на пречистватели на въздух. Най-ефективни в този случай са въздухопречиствателите с вграден филтър HEPA H14 от най-висок клас. Според изследванията ефективността на филтриране от клас H14 е 99,995%, което означава, че от 100 000 частици, които влизат във филтъра, само 5 успяват да преминат от другата страна.

В епохата на глобалната пандемия на вируса SARS-CoV-2 много от нас вероятно се питат: може ли пречиствател на въздух да улавя коронавируса? Теоретично, да.

Например единична частица от коронавирус SARS-CoV-2 (който причинява острото респираторно инфекциозно заболяване COVID-19) достига размер от 0,12 до 0,16 микрометра, докато филтрите HEPA H14 могат да блокират частици с размер между 0,1 и 0,2 микрометра. Това означава, че въздухопречиствателите, оборудвани с подходящи филтри, са в състояние да улавят вирусите на SARS-CoV-2 от въздух.

ЗАБЕЛЕЖКА: Използването на пречиствател на въздух не гарантира, че няма да се заразите с SARS-CoV-2, но може значително да намали риска от разпространение на вируса в околната среда. В съчетание с предприемането на препоръчаните предпазни мерки и спазването на определени хигиенни практики можете значително да намалите риска от заразяване с болестта.

Пречиствател на въздух от акари

Задухът, зачервяването на конюнктивите, хремата, кихането, сърбежът в носа, дрезгавината и кашлицата, главоболието, сълзенето на очите и зачервяването на кожата са типични симптоми на алергия към акари от домашен прах. По-конкретно, алергия към техните изпражнения.

Акарите живеят по дрехите, мебелите и цветята. Живеят и в матраци, легла и одеяла. Тъй като са невидими за окото, справянето с тях е изключително трудно. В 1 грам прах могат да живеят до 100 000 акари!

Освен обичайните мерки срещу алергии, като често проветряване, ежедневно почистване, недопускане на прегряване на помещението и избягване на килими, могат да се предприемат и допълнителни такива.

Съвременните пречистватели на въздух, оборудвани с HEPA филтри, ефективно абсорбират праховите акари, като пречистват въздуха почти на 100%. Чистият въздух, пропускан от пречиствателя, е перфектният антидот на изтощителните симптоми на алергия. Нетретирането на алергия към прахови акари е води до повишаване на риска от развитие на бронхиална астма.

Пречиствател на въздух – струва ли си?

Като се има предвид огромният брой приложения на пречиствателите на въздух, не бива да се забравя, че това е устройство за целогодишна употреба. Съвременните модели пречистватели не само отстраняват замърсителите, но също така овлажняват и йонизират въздух, действат като климатик, помагат да се отървете от алергените и неприятните миризми, а освен това изпълняват превантивна функция срещу вируси. Ето защо тези устройства са изключително полезни в ежедневието.

Пречистеният въздух е полезен както за психическото, така и за физическото здраве. Редовното почистване може да бъде противоотрова срещу инхалационни алергии, проблеми с дишането, хвърчащи във въздуха косми и токсичните свойства на цигарения дим. Чрез почистването ще избавите дома си от смога, неприятните миризми, бактериите, вирусите и гъбичките. Ще осигурите на детето си отлична среда за психологическо развитие и ще елиминирате факторите, които предизвикват алергии (например праховите акари).

И ако все още се съмнявате, имате ли нужда от пречиствател на въздух?

Или пък търсите универсално устройство, съдържащо повече функции: разгледайте нашите пречистватели на въздух:
https://aeno.com/bg/category/air-treatment

Нашите пречистватели на въздух са изключително универсални!
Те могат да ви помогнат да решите почти всички проблеми, изброени по-горе.

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Къде да поставите пречиствателя на въздух

Къде трябва да се постави пречиствателя на въздух Във въздуха в дома Ви могат да се съдържат множество вредни вещества. На първо място това са праховите частици PM2,5 и PM10.…
View Post

Как работи йонизатора на въздух – принцип на работа на йонизатора на въздуха

С нарастването на популярността на здравословния начин на живот, хората отделят все по-голямо внимание на комфортния микроклимат у дома и в офиса. Качеството на въздуха, който дишаме, е от особено…
View Post

Как работи пречиствателят на въздух: принцип на действие на пречиствателя на въздух

Как работи пречиствателят на въздух? Принцип на работа на пречиствателя на въздух е един. Въздухът, задвижван от вентилатора, преминава през система от филтри и пречистеният въздух се пропуска навън. В…
View Post