Коя акумулаторна прахосмукачка да изберете?

Total
0
Shares

Акумулаторната прахосмукачка е част от удобното оборудване за почистване. Тя е компактна и преносима, не ограничава зоната на почистване от дължината на кабела и близостта на електрическия контакт в помещението. С нея почистването става по-приятно. Целият Ви дом ще бъде безупречно чист, благодарение на нейната мобилност. Компактната ръчна прахосмукачка може да се използва за почистване на мебели или труднодостъпни места, всички видове подови настилки, прах на тавана и други. Можете да я използвате дори за почистване на интериора на автомобила си.

Изглежда, че това е перфектният уред за почистване. Но веднага у нас възникват няколко въпроса. Колко време може да работи без нужда от презареждане? Достатъчна ли е мощността на такова компактно устройство за извършване на качествено почистване? Коя е най-добрата акумулаторна прахосмукачка?

На какво да обърнете внимание, когато избирате безжична прахосмукачка? Да се доверите на мненията на експерти относно оборудването за текущата година? Има няколко критерия, които ще Ви помогнат самостоятелно да разберете тънкостите на вертикалните прахосмукачки и да направите най-добрата възможна покупка.

Живот на батерията / Време на работа без презареждане

Безжичните модели имат ограничено време на работа, което зависи от капацитета на батерията. Най-често животът на батерията бива около 30 минути в нормален режим. Това е достатъчно за почистване на средностатистическия двустаен апартамент. Безжичните прахосмукачки на марката AENO работят до 45 минути без презареждане.

На пазара можете да намерите и модели, които издържат 75 минути или дори имат резервна батерия, която можете да смените, без да спирате процеса. Не всеки се нуждае от такива устройства; препоръчително е да ги обмислите например за къща с голяма квадратура. За двустаен или тристаен апартамент е достатъчен модел, който осигурява 30-45 минути живот на батерията.

За пълното зареждане на батерията на акумулаторната прахосмукачка са необходими около 3-4 часа. Такива модели обикновено се съхраняват в зарядната база, така че зареждането се извършва докато не използвате устройството – обикновено не е необходимо да правите нищо специално, за да я заредите.

Ефективност и мощност на почистването

Качеството на почистването зависи от вида на почистваната повърхност и мощността на засмукване. Акумулаторната прахосмукачка е чудесна за почистване на плоски настилки, килими с нисък косъм или тапицерия. Ако искате да изчистите силно замърсен килим с висок косъм, трябва да обърнете внимание на мощността на конкретния модел. Много марки предлагат различни варианти за оборудване.

Например марката AENO предлага модели с мощност на засмукване от 35 W (12 000 Pa) до 110 W (28 000 Pa). При най-мощния модел почистването на килим с всякаква дължина на косъма не е проблем.

Важно е да се прави разлика между два различни параметъра относно мощността: консумацията на енергия и всмукателната мощност. Когато избирате прахосмукачка за висококачествено почистване, трябва да обърнете внимание на мощността на всмукване.

Размери

Основното предимство на акумулаторните прахосмукачки е тяхната компактност и мобилност. Дизайнът е насочен към удобството при движение с устройството в стаята. Обикновено е лесно да се управлява акумулаторната прахосмукачка дори с една ръка. Но, разбира се, всичко зависи от теглото на прахосмукачката. Обикновено то е от 1,5 до 4,5 кг. По-тежките модели са неудобни за дълги почиствания, тъй като изморяват ръцете Ви по-бързо. Оптималното тегло на акумулаторните прахосмукачки е 1,4 кг, каквито са и прахосмукачките на марка AENO. Това значително улеснява почистването на дома Ви.

Обем на резервоара за прах

Колкото по-компактна е прахосмукачката, толкова по-малък е обемът на резервоара за прах. Най-често акумулаторните модели имат резервоар за събиране на прах с вместимост 0,5 литра. Обикновено този обем е достатъчен за 1-2 почиствания. Това е сравнително стандартен параметър и от значение е не капацитетът, а лекотата на почистване на самия контейнер. Производителите препоръчват контейнерът да се изпразва от замърсявания след всяко почистване. Ако резервоарът за прах е проектиран удобно и потребителят може, без да го докосва, да го изпразни директно в кофата за боклук – това бива допълнителна точка в полза на закупуването на точно такъв модел.

Филтрираща система

Моделите с батерии обикновено използват предмоторен филтър от пяна, въглероден, електростатичен или HEPA филтър.

  • Предмоторният филтър от пяна улавя големи отпадъци: косми от домашни любимци и коса.
  • Въглеродният филтър помага за неутрализиране на неприятните миризми.
  • Електростатичният се отнася до вида на финото почистване. Той улавя финия прах, като ефективността му е от 80 % до 99 %. Но такъв филтър изисква честа подмяна.
  • HEPA филтърът улавя най-малките прахови частици, като при клас HEPA 12 и нагоре се задържат 99,5% от най-малките частици. HEPA филтърът е изключително издръжлив: можете да го сменяте на всеки 2-3 месеца или на всеки шест месеца, ако има възможност да бъде измит.

Моделите на акумулаторните прахосмукачки AENO са оборудвани с високоефективни модулни йонообменни филтри (MIF), които можете да се почистите самостоятелно. Просто изплаквате филтъра и го оставяте да изсъхне.

Аксесоари

Безжичната прахосмукачка обикновено се предлага с няколко накрайника: техният брой и предназначение зависят от модела и марката. Има накрайници за килими, гъвкави накрайници за тесни пространства, турбо четки и четки за тапицерия, накрайници за търкане, ъглови накрайници и дори накрайници с осветление. Например марката AENO предлага кръгла четка, електрическа турбочетка и светещ накрайник за най-ефективно почистване.

Нуждата от конкретни видове четки и дюзи се определя от вашите нужди и изисквания. Купувачът може да избере основния модел и едва след това да закупи самостоятелно допълнителни дюзи или веднага да се съсредоточи върху общата конфигурация.

Характеристики на модела

Полезно е да се запознаете с характеристиките на моделите. Устройството може да работи в различни режими, има подсветка или вертикална стойка за съхранение, сензори и индикатори за нивото на зареждане. Някои характеристики може да са важни за Вас.

Например, акумулаторните прахосмукачки AENO имат зарядно устройство за монтаж на стена. То решава два проблема едновременно: спестява място и улеснява зареждането по време на съхранение. Освен това един от моделите AENO е оборудван с анимиран индикатор, който показва нивото на зареждане и режима на работа. При различните акумулаторни прахосмукачки AENO броят на работните режими също е различен. Те могат да бъдат два или три.

Необичайна функция при един от моделите акумулаторни прахосмукачки на AENO е системата за предотвратяване на заплитане на косми в четката на прситавката. Това значително улеснява почистването на уреда след използване.

Изборът на модел на акумулаторна прахосмукачка зависи от много фактори: квадратурата на къщата, необходимите допълнителни функции и цената. На пазара има възможност за закупуване както на евтин, така и на по-висококачествен модел.

За да получите информация за акумулаторните прахосмукачки на марката AENO или друго оборудване за почистване и да изберете най-подходящия модел, моля, последвайте връзката: https://aeno.com/bg/category/home-and-clothing-care

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Колко често трябва да перете килимите си

Мръсният килим разваля външния вид на помещението и е вреден за здравето. Лекарите алерголози препоръчват редовно почистване на килимите в дома и офиса. Праховите акари и други алергени, невидими за…
View Post

Струва ли си да си купите прахосмукачка робот – плюсовете и минусите на прахосмукачките роботи в апартамента

Струва ли си да си купите прахосмукачка робот Прахосмукачка робот – струва ли си да я купите? Предимствата и недостатъците на прахосмукачките роботи. Решихме да проучим този въпрос въз основа…
View Post

Прахосмукачка робот срещу обикновена прахосмукачка: заменя ли прахосмукачката робот традиционния модел?

Колко време сме готови да посветим на почистването? Ако не сте почитатели на почистването и предпочитате да отделяте време за работата или семейството си, а не за домакински уреди, тогава…
View Post