Струва ли си да си купите прахосмукачка-робот – плюсовете и минусите на прахосмукачките-роботи в апартамента | AENO

Total
0
Shares

Струва ли си да си купите прахосмукачка робот

Прахосмукачка-робот – струва ли си да я купите? Предимства и недостатъци на прахосмукачките роботи. Решихме да проучим този въпрос въз основа на собствения си опит, а по-долу можете да прочетете резултатите от анализа. Той ще ви помогне да вземете разумно решение! И първо, нека разнищим плюсовете и минусите, както и защо се нуждаете от прахосмукачка-робот.

Предимства на прахосмукачката-робот

Най-важните плюсове:
Не се изморявате, не губите ценното си време и се занимавате с други неща. Докато прахосмукачката-робот работи, събирайки прах, боклук и други замърсявания, можете да разхождате кучето, да гледате любимото си телевизионно предаване, да седнете на компютъра, да пиете бира с приятели или да правите каквото друго ви харесва. .

Почистването ще изчезне от списъка ви с домакински задължения. Прекрасно, нали? Особено ако всичко това е подкрепено от добро мобилно приложение. То ви позволява да зададете график за почистване или да го контролирате от разстояние. Не е необходимо да сте вкъщи, за да стартирате прахосмукачката-робот. Тестът на AENO RC2 ми позволи да изпитам едно от най-добрите и най-удобни за ползване приложения за прахосмукачки-роботи.

Доста хора са скептично настроени към този тип оборудване, като твърдят, че точността на почистване не е сравнима с мощните класически прахосмукачки. В това има известна доза истина, няма да ви заблуждаваме, но обърнете внимание на една подробност.

Почистването с прахосмукачка робот обикновено отнема повече време, отколкото с ръчна прахосмукачка с традиционна торбичка. Дори и всмукателната мощност да е по-слаба, тя компенсира по-дългото време за почистване. За разлика от тях, в класациите на прахосмукачките роботи са включени устройства, които ефективно събират прах от пода дори без дълго задвижване.

Роботизираните прахосмукачки не надраскват подовете. Те са проектирани така, че по никакъв начин не увреждат пода. В това отношение те превъзхождат традиционните модели.

Ако се притеснявате от необходимостта от сложно управление на такава модерна прахосмукачка, не трябва да се страхувате от нищо. Роботизираните прахосмукачки обикновено се управляват дистанционно – чрез специално приложение. Друго решение – малко дистанционно управление или физически бутони на корпуса. Много зависи от функционалността на конкретния модел, но производителите се стремят да направят тези устройства възможно най-лесни за използване.

Роботизираните прахосмукачки обикновено работят безшумно. Сравнявайки такова устройство с традиционен модел, виждам много голяма разлика. Мисля, че всеки понякога чува някой от съседите да чисти с прахосмукачка. Шумът, който се появява по време на работа, е проблем на класическите конструкции, но тук няма такъв проблем: шумът е добре заглушен и равномерен.

Моделът от висок клас трябва да може ефективно да прахосмуче всички повърхности, особено твърдите подове (паркет, ламинат, плочки, теракот) и да извършва мокрото почистване. Ако купите прахосмукачка с ниско качество, тя може да не се справи с меките повърхности, най-вече с килимите и мокетите. Това е една от характеристиките, която може да бъде както предимство, така и недостатък, в зависимост от класа на прахосмукачката. Тестът на AENO RC1 ми показа, че силно замърсен килим с много косми и дори монети, лежащи върху него, не винаги е пречка. Тази ефективност обаче изисква много пари за един автономен робот.

Това устройство е сравнително малко и леко. Няма проблеми с неговото разположение или със съхранението на прахосмукачката. Моята прахосмукачка с торбичка все още стои в ъгъла на една от стаите, защото няма къде да я съхранявам. Дори станциите за зареждане на роботи стават все по-малки и не е трудно за устройството да се качи на рампата на такава база.

В магазините ще намерите и роботизирани почистващи машини за специални задачи. Има продукти, специално предназначени за собственици на домашни любимци или за хора с алергии. Още по-разпространени са роботизираните мопове или хибридните устройства 2 в 1, които съчетават множество приложения. Почистването на подове невинаги работи перфектно, въпреки че производителите измислят комбинации. За освежаване на пода тя е напълно достатъчна, което е допълнителен плюс.

Както виждате, има доста предимства, а много от тях са уникални характеристики на роботите за почистване. Това говори в полза на закупуването на прахосмукачка робот, но. нека преминем към недостатъците.

Недостатъци на прахосмукачката-робот

Както казахме, много неща зависят от конкретния модел. Някои прахосмукачки роботи, особено евтините, не почистват много задълбочена, често се губят в стаята, избягват определени зони, блокират срещу малки препятствия, блъскат се в мебели или не стигат до килима. А когато все пак се приземят върху него, те не успяват да прахосмучат ефективно върху по-взискателната повърхност.

По-безспорен недостатък е цената. Най-простите прахосмукачки-роботи струват между 90 и 120 USD, но рядко могат да заменят традиционната прахосмукачка в голяма степен (дори на малка площ). Те приличат повече на джаджи, отколкото на пълноценни прахосмукачки. За съжаление, закупуването на модел с по-голям потенциал обикновено изисква значителна инвестиция, дори повече от 400 до 700 USD.

Разбира се, прахосмукачките-роботи са безжични прахосмукачки. А това също води до определени проблеми. Става въпрос не само за ограниченото време за работа, но преди всичко за живота на батерията. Дори при марковото оборудване тя може да става все по-лоша с течение на времето, докато накрая стане за смяна. Знам за случаи на безплатна подмяна на батерията (след 2 години), но това все още е рядкост.

Много хора погрешно предполагат, че такава прахосмукачка ще се справи с всичко сама. Да, след като прахосмукачката започне да прахосмуче, тя често не се нуждае от помощ от страна на потребителя. Но преди да започне да прахосмуче, си струва да улесните работата ѝ, например да подредите кабелите в стаята. Това изисква време и усилия.

Видове прахосмукачки-роботи

Съществуват само три основни типа прахосмукачки-роботи. Външно те си приличат, но по отношение на функционалността са малко по-различни.
Видове прахосмукачки-роботи:
1) Роботи прахосмукачки за сухо почистване.
2) Прахосмукачки роботи за миене.
3) Прахосмукачки-роботи за смесено почистване.

Заслужава ли си да си купите прахосмукачка робот – окончателната присъда

На въпроса: необходима ли е прахосмукачка-робот (в къща или малък апартамент), ние отговаряме така: да, разбира се! Тя се почиства сама, като ви спестява време и усилия. Работи тихо, обикновено има лесно за използване приложение и може да ви предостави допълнителни функции (като почистване). Освен това заема много малко място.

Еднозначният отговор на въпроса дали да си купите прахосмукачка-робот обаче зависи главно от: площта на помещението, разположението на стаята, какво има на пода, както и от вашите изисквания. Колкото по-гъсто е обзаведена площта, толкова по-трудно ще работи роботът.

Освен това при избора – от значение е класът на оборудването. Една прахосмукачка ще ви разочарова, докато друга ще се окаже най-добрата инвестиция, която сте правили през последните години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *