Струва ли си да си купите прахосмукачка робот – плюсовете и минусите на прахосмукачките роботи в апартамента

Total
0
Shares

Струва ли си да си купите прахосмукачка робот

Прахосмукачка робот – струва ли си да я купите? Предимствата и недостатъците на прахосмукачките роботи. Решихме да проучим този въпрос въз основа на собствения си опит. По-долу можете да прочетете резултатите от нашия анализ, които ще ви помогнат да вземете информирано решение. Нека разгледаме плюсовете и минусите, както и защо се нуждаете от прахосмукачка робот.

Предимства на прахосмукачката робот

Най-важните плюсове:
Не се уморявате и не губите ценното си време. Докато прахосмукачката робот работи, събирайки прах, боклуци и други замърсявания, можете да разхождате кучето, да гледате любимото си телевизионно предаване, да седнете пред компютъра, да пиете бира с приятели или да правите каквото друго ви харесва.

Почистването ще изчезне от списъка Ви с домакински задължения. Прекрасно, нали? Особено ако всичко това е подкрепено с ефективно мобилно приложение за управление на уреда. То ви позволява да зададете график за почистване или да контролирате прахосмукачката робот от разстояние. Не е необходимо да сте вкъщи, за да го стартирате. Тестът на AENO RC2 ми позволи да изпитам едно от най-добрите и удобни за ползване приложения в тази сфера.

Доста хора са скептично настроени към този вид оборудване, като твърдят, че прецизността на почистване не е сравнима с тази на мощните класически прахосмукачки. В това има известна доза истина, но обърнете внимание на следната подробност.

Почистването с прахосмукачка робот обикновено отнема повече време, отколкото с традиционна прахосмукачка. Дори ако силата на засмукване е по-слаба, тя бива компенсирана от по-дългото времетраене на почистването. От друга страна, в класациите на прахосмукачките роботи са включени и устройства, които ефективно събират прах от пода без да се налага да работят твърде дълго време.

Прахосмукачките роботи не драскат подовата настилка. Те са проектирани така, че да не увреждат пода по никакъв начин. В това отношение те превъзхождат традиционните модели.
Ако се притеснявате от необходимостта от сложно управление на такава модерна прахосмукачка, недейте – прахосмукачките роботи обикновено се управляват дистанционно – чрез специално приложение. Друго вид управление бива такова чрез малко дистанционно или чрез физически бутони на корпуса на прахосмукачката. Много зависи от функционалността на конкретния модел, но производителите се стремят да направят тези устройства възможно най-лесни за използване.

Прахосмукачките роботи обикновено работят безшумно. Сравнявайки такова устройство с традиционен модел, виждам много голяма разлика. Мисля, че на всеки му се е случвало да чува някой от съседите си да чисти с прахосмукачка. Шумът по време на работа е основен проблем на класическите прахосмукачки, но при прахосмукачките роботи такъв проблем няма: шумът е добре заглушен и равномерен.

Моделите от висок клас трябва да могат ефективно да почистват всички повърхности, особено твърдите подови настилки (паркет, ламинат, плочки, теракот) и да умее да извършва добро мокро почистване. Ако купите прахосмукачка с ниско качество, тя може да не е достатъчно мощна, за да се справи с меки повърхности като килими и мокети. Това е една от характеристиките, която може да бъде както предимство, така и недостатък, в зависимост от класа на прахосмукачката робот. Тестът на AENO RC1 ми показа, че силно замърсен килим невинаги бива пречка за подобно устройство. Тази ефективност обаче се дължи на класа на прахосмукачката и съответно на нейната цена.

Това оборудване е сравнително малко и леко. Няма проблем относно разположението или съхранението му. Моята традиционна прахосмукачка все още стои в ъгъла на една от стаите, защото няма къде да я съхранявам. Дори станциите за зареждане на прахосмукачките роботи стават все по-малки, за да улсенят съхранението им.

В магазините ще намерите и роборти прахосмукачки за конкретни цели. Има продукти, специално предназначени за собственици на домашни любимци или за хора с алергии. Още по-разпространени са роботизираните мопове или хибридните устройства 2 в 1, които съчетават множество приложения. Почистването на подове невинаги бива перфектно, въпреки че производителите измислят и интегрират различни видове функции в уредите си. За освежаване и поддъжане на чистотата на пода тя е напълно достатъчна, което определено е допълнителен плюс.

Както можете да видите, прахосмукачките роботи имат доста предимства и много от тях са уникални характеристики на този тип уреди. Това говори само в полза на закупуването на прахосмукачка робот, но нека преминем и към техните недостатъци.

Недостатъци на прахосмукачката робот

Както казахме, много неща зависят от конкретния модел. Някои прахосмукачки роботи, особено евтините, не са разработени на достатъчно високо ниво, често се губят в стаята, избягват определени зони, блокират пред малки препятствия, блъскат се в мебели или не стигат до килима, а когато все пак се качат върху него, не успяват да изчистят ефективно по-взискателната повърхност.

Неоспорим недостатък определено е цената. Най-евтините прахосмукачки роботи струват между 90 и 120 долара, но рядко могат да заменят традиционната прахосмукачканапълно (дори на малка площ). Те по-скоро служат за освежаване на дома, отколкото за цялостно почистване. За съжаление, закупуването на модел с по-голям потенциал обикновено изисква значителна инвестиция – 400 до 700 долара.

Прахосмукачкате роботи са безжични и това също си има своите минуси – не само ограниченото време за работа, но преди всичко животът на батерията. Дори при висок клас оборудване той става все по-къс с течение на времето, до момента, в който се наложи смяна на батерията. Знам за случаи, в които е извършена безплатна подмяна на батерията (след 2 години), но това явление все още е рядкост.

Много хора погрешно смятат, че такава прахосмукачка ще свърши всичко сама. Да, след като прахосмукачката започне да работи, тя рядко се нуждае от помощ от страна на потребителя. Но преди да започне да чисти, си струва да улесните работата ѝ, като например да освободите пода от излишни предмети. Това изисква време и усилия.

Видове прахосмукачки роботи

Съществуват само три основни типа прахосмукачки роботи. Външно те си приличат, но по отношение на функционалността малко се различават.
Видове прахосмукачки роботи:
1) Роботи прахосмукачки за сухо почистване.
2) Прахосмукачки роботи за мокро почистване.
3) Прахосмукачки роботи за комбинирано почистване.

Заслужава ли си да си купите прахосмукачка робот – заключение

На въпроса дали е необходима прахосмукачка робот (в къща или малък апартамент) отговаряме така: със сигурност! Тя почиства сама, като ви спестява време и усилия. Работи тихо, обикновено има лесно за използване приложение и може да поддържа и да ви предостави допълнителни функции. Освен това заема много малко място.

Еднозначният отговор на въпроса дали да си купите прахосмукачка робот обаче зависи основно от: площта на помещението, разположението на стаята, какво има на пода, както и от вашите изисквания. Колкото по-гъсто е обзаведена площта, толкова по-трудно ще се настрои и ще работи роботът.

Освен това при избора – класът на оборудването е от значение. Една прахосмукачка би била некачествена, докато друга ще се окаже най-добрата инвестиция, която сте правили от години.

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post

Колко често трябва да перете килимите си

Мръсният килим разваля външния вид на помещението и е вреден за здравето. Лекарите алерголози препоръчват редовно почистване на килимите в дома и офиса. Праховите акари и други алергени, невидими за…
View Post

Колко често трябва да почиствате дома си

Чистотата в дома е ключът към комфортен и здравословен начин на живот. Тя, както и редът, са важни признаци на гостоприемство. Колко често трябва да почиствате къщата си, така че…
View Post