Vyplatí se koupit robotický vysavač – výhody a nevýhody robotických vysavačů v bytě

Total
0
Shares

Vyplatí se koupit robotický vysavač?

Robotický vysavač – vyplatí se ho koupit? Výhody a nevýhody robotických vysavačů. Rozhodli jsme se tuto otázku prostudovat na základě vlastních zkušeností a níže si můžete přečíst výsledky. Pomůže vám to udělat chytré rozhodnutí! A nejprve si rozebereme výhody a nevýhody a také to, proč potřebujete robotický vysavač.

Výhody robotického vysavače

Nejdůležitější klady:
Neunavíte se, neztrácíte svůj drahocenný čas a věnujete se jiným činnostem. Zatímco váš robotický vysavač pracuje, sbírá prach a další nečistoty, můžete například venčit psa, sledovat oblíbený televizní pořad, sedět u počítače nebo pít pivo s přáteli.

Vysávání zmizí z vašeho seznamu domácích prací. Krásné, že? Zvlášť když je vše podpořeno dobrou mobilní aplikací. Díky ní si můžete nastavit plán úklidu nebo ho ovládat na dálku. Nemusíte být doma, abyste robotický vysavač spustili. Test AENO RC2 mi umožnil si vyzkoušet jednu z nejlepších a uživatelsky nejpřívětivějších aplikací pro robotické vysavače.

Řada lidí je k tomuto typu zařízení skeptická a tvrdí, že přesnost úklidu není srovnatelná s výkonnými klasickými vysavači. Něco pravdy na tom je, nebudeme vás klamat, ale věnujte pozornost jednomu detailu.

Robotickému vysavači trvá úklid obvykle déle než ručnímu vysavači s klasickým sáčkem. I když je sací výkon slabší, vynahradí delší dobu úklidu. Naproti tomu do řad robotických vysavačů postupně přibývají zařízení, která účinně sbírají prach z podlahy v čím dál kratším čase.

Robotické vysavače nepoškrábou podlahu. Jsou navrženy tak, aby podlahu nijak nepoškodily. V tomto ohledu jsou lepší než tradiční modely.
Pokud máte obavy z nutnosti složitého ovládání takového vysavače, nemusíte se ničeho obávat. Robotické vysavače se obvykle ovládají na dálku – prostřednictvím speciální aplikace. Další řešení – malý dálkový ovladač nebo fyzická tlačítka na těle. Hodně záleží na funkčnosti konkrétního modelu, ale výrobci se snaží, aby se tato zařízení používala co nejsnadněji.

Robotické vysavače obvykle pracují tiše. Když porovnám takové zařízení s tradičním modelem, vidím velký rozdíl. Myslím, že každý občas slyší některého ze sousedů vysávat. Hluk, který vzniká při provozu, je problémem klasických konstrukcí, ale zde takový problém není: hluk je dobře tlumený a rovnoměrný.

Špičkový model by měl být schopen účinně vysávat všechny povrchy, zejména tvrdé podlahy (parkety, laminát, dlažba, obklady) a vytírat. Pokud si koupíte vysavač nízké kvality, nemusí si poradit s měkkými povrchy, především s koberci a předložkami. To je jedna z vlastností, která může být výhodou i nevýhodou v závislosti na třídě vysavače s pojezdem. Test vysavače AENO RC1 mi ukázal, že silně znečištěný koberec se spoustou vlasů a dokonce i ležícími mincemi není vždy překážkou. Tato účinnost však vyžaduje na autonomního robota hodně peněz.

Toto zařízení je relativně malé a lehké. S jeho umístěním nebo skladováním vysavače nejsou žádné problémy. Můj vysavač se sáčkem stále leží v rohu jedné z místností, protože ho nemám kam uložit. I nabíjecí stanice robotů jsou stále menší a menší a pro jednotku není problém vyjet na rampu takové základny.

V obchodech najdete i robotické vysavače pro speciální úkoly. Existují zařízení určené speciálně pro majitele domácích mazlíčků nebo alergiky. Ještě častější jsou robotické mopy nebo hybridní zařízení 2v1, která kombinují více způsobů použití. Čištění podlah nefunguje vždy dokonale, i když výrobci přicházejí s kombinacemi. Pro osvěžení podlahy to ale zcela postačí.

Jak vidíte, výhod je poměrně dost a mnohé z nich jsou jedinečnými vlastnostmi robotických vysavačů. Ta hovoří ve prospěch nákupu robotického vysavače, ale přejděme k nevýhodám.

Nevýhody robotického vysavače

Jak jsme již řekli, hodně záleží na konkrétním modelu. Některé vysávací roboty, zejména ty levné, nejsou příliš důkladné, často se v místnosti neorientují, vyhýbají se určitým oblastem, blokují je malé překážky, narážejí do nábytku nebo se nedostanou na koberec. A když už na něj vjede, nedokáže efektivně vysávat na náročnějším povrchu.

Další nespornou nevýhodou je cena. Nejjednodušší robotické vysavače stojí mezi 2000 až 3000 Kč, ale málokdy mohou ve větší míře nahradit klasický vysavač (a to i na malé ploše). Jsou to spíše pomůcky než plnohodnotné vysavače. Koupě modelu s větším potenciálem bohužel obvykle vyžaduje značnou investici, a to i více než 9000 až 16000 Kč.

Samozřejmě, že robotické vysavače jsou bezkabelové. A to také vede k určitým problémům. Nejde jen o omezenou dobu provozu, ale především o výdrž baterie. I u značkových zařízení se může časem zhoršovat a zhoršovat, až se nakonec stane vyměnitelnou. Vím o případech bezplatné výměny baterie (po 2 letech), ale to je zatím vzácné.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že takový vysavač zvládne vše sám. Ano, jakmile vysavač začne vysávat, často nevyžaduje žádnou pomoc uživatele. Než ale začne vysávat, je vhodné mu práci usnadnit, například schovat kabely. To vyžaduje čas a úsilí.

Typy robotických vysavačů

Existují pouze tři základní typy robotických vysavačů. Navenek jsou si podobné, ale z hlediska funkčnosti se mírně liší.
Typy robotických vysavačů:
1) Robotické vysavače pro suché vysávání.
2) Mycí robotické vysavače.
3) Robotické vysavače pro smíšený úklid.

Vyplatí se koupit robotický vysavač – konečný verdikt

Na otázku, zda je robotický vysavač nezbytný (v domě nebo malém bytě), odpovídáme takto: jednoznačně! Uklízí sám, čímž šetří váš čas a námahu. Pracuje tiše, obvykle má snadno použitelnou aplikaci a může vám poskytnout další funkce. Navíc zabírá velmi málo místa.

Jednoznačná odpověď na otázku, zda koupit robotický vysavač, však závisí především na: ploše místnosti, uspořádání místnosti, na tom, co je na podlaze, a také na vašich požadavcích. Čím hustěji je prostor zařízený, tím obtížnější bude mít robot práci.

Kromě toho při výběru záleží na třídě zařízení. Jeden vysavač bude na nic, zatímco jiný se ukáže jako nejlepší investice za poslední roky.

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like