Jak často byste měli uklízet

Total
0
Shares

Čistota v místnosti je klíčem k pohodlnému životu a zdravému životnímu stylu. Čistota a pořádek v domě jsou důležitými znaky pohostinnosti. Znamená to, že jste vždy připraveni přivítat hosty. Jak často byste měli doma uklízet, aby bylo vždy čisto, ale bez zbytečné námahy? Jaká frekvence a intenzita úklidu se doporučuje pro byty, domy a chaty? Závisí to na účelu místností? Jak často byste měli hloubkově uklízet svůj dům? Jaké typy úklidu existují a jak se liší?

Odpověď na otázku, jak často je třeba domov uklízet, je skutečně individuální: záleží na typu a intenzitě znečištění. Pro udržení čistoty by se mělo něco provádět každý den, jiným postačí jednou za měsíc.

Denně

Rutina, kterou v domácnosti provádíme každý den. Každodenní úklid v podobě drobných úkonů šetří čas při větších úklidech. Podívejte se na svůj kontrolní seznam pro každodenní úklid:

1. Kuchyně: mytí nádobí a čištění povrchů

Po každém jídle je třeba umýt nádobí. Hromadění špinavého nádobí v kuchyni má za přímý důsledek množení patogenních bakterií, střevní infekce a výskyt nepříjemného zápachu.

Po vaření je také nutné vyčistit povrchy. Vzhledem k tomu, že dřez přebírá všechny zbytky jídla a špinavé nádobí, je třeba mu věnovat pozornost každý den.

2. Koupelna: osobní hygiena

Povrchy v koupelně velmi rychle ztrácejí na atraktivitě kvůli vlasům nebo kosmetice. Doporučuje se udržovat věci na svých místech a odstraňovat zbytky kosmetiky nebo vlasů. K udržení čistoty postačí pravidelné oplachování sprchy, vany nebo umyvadla po každém použití.

3. Ložnice a šatník: všechny věci na svém místě

Každý den si ukliďte pokoj. Denní rutina zahrnuje stlaní postele, ukládání věcí na svá místa v šatně atd.

Týdenní

Pro týdenní úklid je lepší naplánovat zvláštní čas a samostatný den. Úklid provádějte pravidelně:

1. Zbavte se prachu

Je nutné otřít prach ze všech povrchů. Je důležité nezapomenout na nábytek, domácí spotřebiče a zrcadla. Stačí je otřít, aby byly zbaveny prachu a skvrn.

2. Čištění podlah

Toto čištění se doporučuje provádět alespoň jednou týdně. Může se jednat o suché nebo mokré čištění. Pokud se prach hromadí rychleji nebo rádi chodíte bosí, pak můžete vysávat 2-3krát týdně. Pokud používáte robotický vysavač, můžete jej zapnout každý den pro udržovací úklid. Můžete si vybrat například některý z modelů robotického vysavače značky AENO a naprogramovat si plán úklidu a užívat si čistoty.

3. Ložnice: výměna ložního prádla

I když ložní prádlo vypadá dobře, je vhodné ho jednou týdně vyměnit, aby se předešlo kožním onemocněním.

4. Kuchyně: kontrola potravin

Zkontrolujte potraviny v chladničce: datum spotřeby a stav potravin. Pokud začal proces rozkladu zkaženého výrobku, může to způsobit otravu nebo nepříjemný zápach.

5. Koupelna: od praní prádla po čištění povrchů

Můžete si naplánovat týdenní praní prádla a oděvů, stejně jako důkladný úklid a dezinfekci všech povrchů v koupelně. Vzhledem k vysoké vlhkosti hrozí riziko vzniku plísní a hub, proto je třeba věnovat pozornost stěnám, obkladům a dalším povrchům a důkladně je vyčistit. Předejít vzniku plísní může pomoci parní čištění, například pomocí parního mopu značky AENO.

Měsíční

Měsíčně bychom měli provádět určité úkony k udržení čistoty. Jaké jsou tedy tyto domácí práce?

1. Čištění záclon a žaluzií

Záclony, rolety a žaluzie shromažďují velké množství prachu, který kazí vzduch a je nebezpečný pro pohodu lidí a alergiků. Praní záclon je zdlouhavé a časově náročné. K čištění záclon a žaluzií se nejlépe hodí parní mop – takové modely jsou v sortimentu značky AENO. Přístroj je vhodný pro čištění záclon ve svislé poloze bez jejich sundávání, což šetří čas a námahu. Pára zároveň bezpečně a spolehlivě zničí mikroby a bakterie.

2. Čištění vodovodních rozvodů

Je nutné pravidelně čistit vodovodní potrubí v koupelně a v kuchyni: kohoutky a trubky musí být v řádném stavu. Předejděte také vzniku vápenatých usazenin.

3. Čištění kuchyňských spotřebičů: sporáku, trouby, digestoře

Na kuchyňských plochách a uvnitř kuchyňských spotřebičů se během vaření aktivně usazuje tuk, prach a nečistoty. Čím pravidelněji budete uklízet, tím snazší to bude.

Roční

Jedná se o důkladný úklid všech prostor, kontrolu kvality všech věcí a jejich stavu. Takový důkladný úklid lze provést jednou za půl roku nebo za rok. Každý má samozřejmě svůj vlastní seznam úkolů pro každoroční úklid. Obecný kontrolní seznam povinných prací, který se doporučuje zařadit, se skládá z následujících bodů:

1. Čištění pohovek, křesel, matrací, přikrývek a polštářů

Roztoči, bakterie, prach – s těmi je třeba se vypořádat vysáváním nebo praním a sušením. Nejvhodnější je použít bezdrátový vysavač nebo parní mop. Přenosné modely najdete mezi přístroji AENO. Vysavač vám pomůže vypořádat se s prachem, zatímco parní mop zajistí dezinfekci párou bez chemických látek a poskytne ochranu proti roztočům.

2. Čištění stěn, stropů a oken

To je důležité zejména pro “špinavé” prostory (chodby) a místnosti s vysokou vlhkostí – kuchyně a koupelny. Pokud jsou stěny, strop nebo podlaha pokryty dlaždicemi, je třeba důkladně vyčistit a zpracovat všechny spáry, aby se v nich nemohly tvořit plísně. Tomu pomůže i napařování při vysokých teplotách, které lze provést parním mopem AEHO.

3. Mokré čištění všech povrchů

Pokud se můžete rozhodnout pro suché nebo mokré čištění každý měsíc, pak je nutné každoroční mokré čištění.

Čištění podle potřeby

Důležitý typ čištění. Důkladnost úklidu závisí na intenzitě znečištění a konkrétním úkolu: příprava na příchod hostů nebo úklid po večírku. Může jít jak o mytí nádobí a utírání prachu, tak o mokrý úklid.

Co potřebujete k čištění?

Moderní domácí spotřebiče mohou proces čištění výrazně usnadnit. Úklid je nejúčinnější, pokud se k němu používají správné metody. Pro každodenní úklid a udržování čistoty je vhodný robotický vysavač, pro měsíční – akumulátorový vysavač, který dokáže vyčistit různé povrchy, a pro každoroční čištění a dezinfekci záclon, postelí a čalouněného nábytku, svrchního oblečení ve skříni je ideální parní mop.

V sortimentu značky AENO je široce zastoupena řada moderních domácích čisticích prostředků: https://aeno.com/cz/category/home-and-clothing-care

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like