Колко често трябва да почиствате дома си

Total
0
Shares

Чистотата в дома е ключът към комфортен и здравословен начин на живот. Тя, както и редът, са важни признаци на гостоприемство. Колко често трябва да почиствате къщата си, така че тя да е винаги изрядна, но без да полагате излишни усилия? Каква честота и интензивност на почистването се препоръчва за апартаменти, квартири и къщи? Зависи ли това от предназначението на стаите? Колко често трябва извършвате дълбоко почистване на дома си? Какви видове почистване има и по какво се различават?

Отговорът на въпроса колко често трябва да почиствате дома си е наистина индивидуален: той зависи от вида и интензивността на замърсяването. Някои хора трябва да поддържат дома си ежедневно, а за други е достатъчно да чистят веднъж в месеца.

Ежедневно

Тези домакински дейности се извършват ежедневно с цел запазване на чистотата на дома и улеснение при извършване на по-дълбоко почистване. Можете да използвате следния списък, за да извършвате подобен вид почистване по възможно най-ефективния начин:

1. Кухня: миене на съдове и почистване на повърхности

Съдовете трябва да се мият след всяко хранене. Натрупването на мръсни съдове в кухнята пряко води до размножаване на патогенни бактерии, чревни инфекции и поява на неприятни миризми.

Необходимо е също така да почиствате повърхностите след готвене. Тъй като всичко изброено минава през мивката, тя има нужда от специално внимание всеки ден.

2. Баня: лична хигиена

Повърхностите в банята много бързо губят привлекателността си заради косата, козметиката или пастата за зъби. Препоръчително е да държите нещата на местата им и редовно да изплаквате душа, ваната или умивалника след всяка употреба, за да пазите чистота в банята.

3. Спалня и гардероб: всички вещи на мястото си

Почиствайте стаята си всеки ден. Ежедневната рутина включва оправяне на леглото, поставяне на вещите и дрехите по местата им, в гардероба и т.н.

Седмично

За седмичното почистване е добре да се определи отделен ден. Извършвайте го редовно:

1. Отървете се от праха

Необходимо е да избършете праха от всички повърхности. Важно е да не забравяте за мебелите, домакинските уреди и огледалата.

2. Почистване на подове

Препоръчва се това почистване да се извършва поне веднъж седмично. То може да бъде сухо или мокро почистване. Ако боклукът се натрупва по-бързо или обичате да ходите боси, тогава можете да почиствате с прахосмукачка 2-3 пъти седмично. Ако използвате прахосмукачка-робот, можете да я включвате всеки ден, за да поддържате чистотата в дома. Можете да изберете например един от моделите прахосмукачки-роботи на марката AEHO, за да програмирате графика за работа и да се наслаждавате на чистотата.

3. Спалня: смяна на спалното бельо

Дори спалното бельо да изглежда добре, струва си да го сменяте веднъж седмично, за да избегнете кожни заболявания.

4. Кухня: проверка на продукти

Проверявайте храната в хладилника си: срока на годност и състоянието на храната. Ако процесът на разлагане на разваления продукт е започнал, той може да причини отравяне или неприятни миризми.

5. Баня: от пране на дрехи до почистване на повърхности

Можете да планирате ежеседмично изпиране на дрехите, както и цялостно почистване и дезинфекция на всички повърхности в банята. Поради високата влажност съществува риск от поява на гъбички и мухъл, затова стените, плочките и другите повърхности изискват внимание и цялостно почистване. Почистването с пара може да помогне за предотвратяване на появата на мухъл, като например използването на парен моп на марката AENO.

Месечно

Някои задължение трябва да бъдат извършвани ежемесечно – кои са те?

1. Почистване на завеси и щори

Завесите и щорите събират много прах, който понижава качеството на въздуха и е опасен за здравето на хората, особено за тези, страдащи от алергии. Прането на пердета е досадно и отнема много време. Парният моп е най-подходящ за почистване на завеси и щори – такива модели има в асортимента на марката AENO. Уредът е удобен за почистване на завеси във вертикално положение, без да ги сваляте, което спестява време и усилия. В същото време парата безопасно и надеждно унищожава микробите.

2. Почистване на водопроводните тръби

Необходимо е редовно да почиствате водопроводната инсталация в банята и в кухнята: крановете и тръбите трябва да са в добро състояние. Не бива да се допуска появата на варовикови отлагания.

3. Почистване на кухненски уреди: печки, фурни, абсорбатори

По време на готвене по повърхностите в кухнята, както и във вътрешността на кухненските уреди, активно се събират мазнини, прах и мръсотия. Колкото по-редовно почиствате, толкова по-лесно ще Ви бъде.

Годишно

Това е цялостно почистване на всички помещения, като се проверява качеството на всички вещи и тяхното състояние. Такова цялостно почистване може да се извършва на всеки шест месеца или на година. Можете да използвате следния списък, за да извършвате подобен вид почистване по възможно най-ефективния начин:

1. Почистване на дивани, фотьойли, матраци, одеяла и възглавници

Aкари, микроби, прах – с тях трябва да се справите с помощта на прахосмукачка или пране и сушене. Най-удобно е да използвате безжична прахосмукачка или парен моп. Преносимите модели могат да се намерят сред устройствата на марката AENO. Прахосмукачката ще ви помогне да се справите с праха, докато парният моп ще осигури дезинфекция без химикали и защита срещу прахови акари.

2. Почистване на стени, тавани и прозорци

Това е особено важно за силно замърсени помещения и помещения с висока влажност – кухни и бани. Ако стените, таванът или подът са покрити с плочки, всички фуги трябва да бъдат добре почистени и обработени, за да не може да се образува мухъл в тях. За това ще помогне и високотемпературното изпаряване, което може да се извърши с помощта парен моп AENO.

3. Мокро почистване на всички повърхности

Ако ежемесечно не извършвате мокро почистване, то ежегодно е задължително да го правите.

Почистване при необходимост

Това е изключително важен вид почистване. Дълбочината на почистването зависи от интензивността на замърсяването и от конкретната задача: подготовка за пристигането на гости или почистване след парти. Това може да включва както миене на съдове и почистване на прах, така и мокро почистване.

Какво ви е необходимо за извършване на ефективно почистване?

Съвременните домакински уреди могат значително да улеснят процеса на почистване. Почистването е най-ефективно, ако се използват правилните методи за него. За ежедневно почистване и поддържане на чистотата е подходяща прахосмукачка-робот, за месечно – акумулаторна прахосмукачка, която може да почиства различни повърхности, а за ежегодно почистване и дезинфекция на завеси, легла и друга мека мебел, както и на връхни дрехи е идеален парният моп.

Продуктовата линия от съвременни уреди за почистване на дома е широко представена в асортимента на марката AENO: https://aeno.com/bg/category/home-and-clothing-care

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Коя акумулаторна прахосмукачка да изберете?

Акумулаторната прахосмукачка е част от удобното оборудване за почистване. Тя е компактна и преносима, не ограничава зоната на почистване от дължината на кабела и близостта на електрическия контакт в помещението.…
View Post

Струва ли си да си купите прахосмукачка робот – плюсовете и минусите на прахосмукачките роботи в апартамента

Струва ли си да си купите прахосмукачка робот Прахосмукачка робот – струва ли си да я купите? Предимствата и недостатъците на прахосмукачките роботи. Решихме да проучим този въпрос въз основа…
View Post

Наръчник за подаръци за Коледа и Нова година: Какво да подарите на родителите си за Коледа

Изберете полезни и интелигентни уреди за дома, за да изразите своите чувства на близките си. Вниманието и грижата са необходими не само по празниците, а всеки ден. Интелигентните уреди ще…
View Post