Прахосмукачка робот срещу обикновена прахосмукачка: заменя ли прахосмукачката робот традиционния модел?

Total
0
Shares

Колко време сме готови да посветим на почистването? Ако не сте почитатели на почистването и предпочитате да отделяте време за работата или семейството си, а не за домакински уреди, тогава прахосмукачката робот е вашият идеален помощник за дома. Но може ли прахосмукачката робот да замени напълно обикновения модел прахосмукачка? Кое е по-добро от гледна точка на функционалност и качество на почистването: прахосмукачка робот или обикновена прахосмукачка?

Лесна за използване

Интелигентното почистване с график е ключовата характеристика на прахосмукачката робот. Потребителите могат да зададат график за почистване и в необходимото време роботът ще започне да работи, за да отстрани прахта, козината на домашните любимци и дребните отпадъци.

Прахосмукачките роботи са идеални за почистване на труднодостъпни места благодарение на компактния си размер, тъй като са достатъчно плоски, за да се поберат свободно и лесно под дивана или леглото.

Прахосмукачките роботи са интелигентни устройства, които могат да определят план за почистване на зададена площ и сами да намерят пътя до базаата за зареждане. След презареждане роботът продължава да почиства.

Разбира се, не е възможно да се гарантира, че Вашата прахосмукачка робот никога няма да се изгуби в апартамента, но като цяло производителите създават устройства с възможност да планират маршрути и да се движат в определените зони, като избягват препятствия. Докато при обикновената прахосмукачка съществува риск някой малък предмет да попадне вътре, то роботът, натъкнал се на такова препятствие, се обръща в друга посока или се изключва. В такъв случай всичко зависи от чувствителността на сензорите.

Например марката AENO използва технологията за дистанционно наблюдение Lidar за своите прахосмукачки роботи. С помощта на лазерен четец тя събира данни за пода, които се използват за 3D моделиране и картографиране на стаята. Интелигентното картографиране улавя паметта на всички обекти и прави почистването по-ефективно, като успешно заобикаля препятствията.

Промените в нивото на пода и праговете също не трябва да се превръщат в сериозна пречка за работата на прахосмукачката робот, като при избора на модел потребителят трябва да обърне внимание на максималната височина, необходима за преодоляване на устройството – марките обикновено информират за тази спецификация.

Настройката и използването на прахосмукачка робот също са сравнително интуитивни. Всеки производител се стреми да предлага собствено мобилно приложение за интелигентно управление. Приложението може да се използва за съставяне на график за почистване, стартиране на процеса всеки ден в определен час или стартиране на прахосмукачката робот от разстояние, ако внезапно решите да поканите гости вкъщи и трябва спешно да освежите дома си.

Работата с прахосмукачка робот е много по-удобна от изваждането на обикновена прахосмукачка от склада, размотаването на кабела, влаченето ѝ из къщата и търсенето на свободен контакт, тъй като действителната площ за почистване е ограничена от дължината на кабела. По-мобилен вариант е акумулаторната прахосмукачка, но тя също изисква време и усилия за ръчно почистване.

Между другото, прахосмукачката робот е и лесна за поддръжка. Интелигентното устройство обикновено разпознава кога контейнерът за прах е пълен и Ви напомня да го смените. При обикновената прахосмукачка подобна функция липсва – трябва Вие да следите състоянието ѝ.

Качество на почистването

Прахосмукачката робот ефективно събира сухи отпадъци, прах и косми от домашни любимци от пода. Качеството на почистването зависи от повърхността, която трябва да се почисти. Прахосмукачката робот работи най-добре върху равна повърхност. Обикновено не изпитва трудност да почисти от пресни, “незатъпкани” остатъци, дори от килим с къс косъм. Ако имате килим с дълъг косъм, то това ще бъде сериозно изпитание за устройството – по-добре е да не разчитате на робота за почистване на такива покрития, а да поверите тази задача на обикновена или безжична прахосмукачка, или дори да използвате парен моп, който може не само да почиства, но и да дезинфекцира влакната на килима, за да унищожи вредните микроби.

Прахосмукачките роботи не се ограничават само до сухо почистване, а могат да извършват и мокро такова. За да направите това, е необходимо да напълните резервоара с вода и да го поставите в устройството. Ако планирате да създадете график за такова почистване, то резервоарът ще трябва да се напълни предварително, така че прахосмукачката робот да започне работа по график. Също така, след като процесът приключи, ще трябва да изперете или смените микрофибърната кърпа, с която е избърсан подът. Вайно е да се спомене, че прахосмукачката робот извършва мокро почистване, което не бива да се бърка с измиване на подовата настилка. Съвременните устройства осигуряват няколко режима на разпръскване на вода, в зависимост от покритието и степента на замърсяване на повърхността. Това ви позволява да се съсредоточите предимно върху нуждите си и да направите почистването по-ефективно. Такова електронно управление на разпръскване на вода с избор на три режима (нисък, среден, висок), което осигурява избор на оптимален сценарий за почистване в зависимост от вида на подовата настилка и нивото на замърсяване, се предлага например в моделите на марката AENO.

Единственото нещо, с което прахосмукачката робот може би няма да ви помогне, е почистването на мебели. Когато почиствате дивани, килими и завеси, ще ви е необходима обикновена или акумулаторна прахосмукачка и евентуално парен моп.

Качеството на почистването зависи от текущото ниво на замърсяване. Ако е необходимо общо почистване, тогава ще бъде полезна миеща или вертикална акумулаторна прахосмукачка, а като опция – парен моп. Такова мащабно почистване обикновено се извършва рядко – няколко пъти годишно. Ако за Вас е важна постоянната чистота, тогава прахосмукачката робот е отлично решение.

Ниво на шума

Този компонент може да е особено важен за родители с деца. Прахосмукачката робот върши работата си, ако не в абсолютна тишина, то без излишен шум, дори ако моделът е с високо ниво на мощност. Например средното ниво на шума на обикновена прахосмукачка е 80 dB, което е сравнимо със звука на работещ двигател на мотоциклет с шумозаглушител. В същото време, дори при най-мощните роботи, тази стойност обикновено не надвишава 55-65 dB, т.е. не е по-силна от разговор на разстояние около един метър.

Съхранение

Обичайният проблем при обикновените прахосмукачки е големият им размер, затова е необходимо да се намери специално място за съхранението им. Ако изложението на апартамента Ви предвижда килер, това не е проблем. Но в едностаен апартамент, например, ще бъде много по-трудно да се съхранява такъв домакински уред. В това отношение компактната прахосмукачка робот е много по-удобна, защото не изисква много място.

Какво да изберете: обикновена прахосмукачка или прахосмукачка робот

Прахосмукачката робот е чудесен помощник в почистването: тя спестява време и енергия, поддържа къщата винаги чиста и значително намалява честотата на общото почистване.

Възможност за дистанционно управление, работа по удобен и предварително планиран график без Ваше участие – това са основните предимства на роботизираните домакински уреди. Интелигентните устройства са лесни за поддръжка и конфигуриране, без да има нужда да губите време и усилия.

Прахосмукачката робот може да бъде единственият помощник за почистване на дома или да бъде комбинирано с друго оборудване. Всичко зависи от индивидуалните Ви нужди и изисквания. Ако чистотата на къщата всеки ден е важна за Вас, тогава закупуването на прахосмукачка робот ще бъде логично решение.

Обикновената прахосмукачка с ръчен режим на почистване или по-мобилен модел на акумулаторната прахосмукачка са най-подходящи за тежко общо почистване, докато прахосмукачката робот е оптимална за леко ежедневно почистване без допълнителни усилия.

В гамата на марката за интелигентни технологии AENO ще откриете различни модели акумулаторни прахосмукачки и парни мопове за общо почистване, както и интелигентни прахосмукачки роботи за редовно поддържане на чистотата в дома. Можете да научите повече за уредите за почистване и да се запознаете с подробните им характеристики на следния линк: https://aeno.com/bg/category/home-and-clothing-care

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Колко често трябва да почиствате дома си

Чистотата в дома е ключът към комфортен и здравословен начин на живот. Тя, както и редът, са важни признаци на гостоприемство. Колко често трябва да почиствате къщата си, така че…
View Post

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post