Колко често трябва да перете килимите си

Total
0
Shares

Мръсният килим разваля външния вид на помещението и е вреден за здравето. Лекарите алерголози препоръчват редовно почистване на килимите в дома и офиса. Праховите акари и други алергени, невидими за хората, често се крият в килима, затова почиствайте и перете килимите си редовно и навреме, за да изглеждат по-добре и да са по-безопасни. Но колко често всъщност трябва да почиствате своя килим?

Как да изберете между мокро и сухо почистване на килима си? Колко често трябва да перете килима си, за да издържи възможно най-дълго? Честотата на почистване на килими зависи от няколко фактора.

Местоположение

Местоположението е много важно за определяне на потенциалната скорост и степен на замърсяване на килима, а оттам и на честотата на почистването му.

  • Килим във Вашия дом или офис?

Килимът в дома или офиса има различни предназначения и брой хора, които минават през него. Това до голяма степен определя и честотата на почистване. Например светъл килим в магазин или офис, по който хората ходят непрекъснато, оставяйки отпечатъци от стъпки и мръсотия, трябва да се почиства по-често. Килимът в дома или в зони, по които рядко се ходи, може да се почиства по-рядко.

Офис
Перфектната чистота в офиса създава положително впечатление у посетителите. Грижата за служителите и клиентите изисква комфортни условия за работа в стилно и подредено помещение. Освен това редовното почистване на килимите определено удължава живота им. Колко често трябва да почиствате килима в офиса? Честотата на почистване зависи от много фактори.

На първо място, трябва да анализирате използването на килима. Ако имате малък офис, в който повечето служители ходят със обувки, които носят само и единствено в офиса, а посетители идват рядко, тогава е достатъчно да почиствате с прахосмукачка няколко пъти седмично. Ако имате постоянен трафик в офиса, с много посетители и клиенти, тогава почистването е необходимо да се извършва всеки ден.

Във всеки случай се старайте да перете килима поне веднъж на 2-3 месеца (в допълнение към редовното изчистване с прахосмукачка, разбира се).

В дома
Килимите в дома ви трябва да се почистват често, но колко точно? В един апартамент обикновено е достатъчно да правите това веднъж седмично. Но ако имате деца или домашни любимци, тогава може да Ви се наложи да го правите по-често. Децата и домашните любимци обичат да играят върху килимите. Затова редовното почистване на килими е инвестиция в здравето на всички членове на семейството.

Характеристики на килима

Характеристиките на килима влияят върху това колко е замърсен и дали трябва да се пере. За да се определи времето за почистване, е необходимо да се вземат предвид косъмът и цветът на килима.

  • Какъв е цветът на килима?

Цветът на килима е най-очевидният показател за определяне на необходимостта от почистване. Бежовото е много популярен в интериора, защото този цвят прави помещението визуално по-леко и по-просторно. И най-малкото петно ще изпъква на фона на килим със светъл цвят, съответно те изискват повече грижа и по-често почистване. Килимите с тъмни цветове прикриват замърсяванията между влакната, затова защо да почиствате килима, ако той изобщо не изглежда мръсен? Това обаче е опасна заблуда, тъй като между влакната се събират много бактерии, микроби, прах и мръсни частици. Ето защо, дори ако килимът ви изглежда чудесно, трябва да го перете поне веднъж на шест месеца.

  • Какъв е косъмът на килима?

Килимите с къс косъм трябва да се почистват по-често, но почистването е и по-лесно. Прахосмукачка робот може да се справи с почистването на такъв тип покритие. В края на краищата вътре се набиват и натрупват по-малко замърсявания, отколкото сред килимите с висок косъм. Килимите с висок косъм и висока плътност могат да изглеждат чисти, но изискват дълбоко и внимателно измиване веднъж на няколко месеца, тъй като такива влакна събират и задържат много прах и мръсотия.

  • От какъв материал е килимът?

Килимите от вискоза, лен или коприна не могат да се перат в домашни условия, но могат да се почистват с пароструйка у дома или в професионални условия.

Условия за използване

Поддържането на чистотата на килима зависи от условията на използването му: интензивност, “трафик”, игра на деца и домашни любимци върху него и др.

  • Какъв е “трафика” по килима?

Колкото повече хора стъпват върху килима, толкова по-замърсен става той, съответно толкова по-често трябва да се пере. Например килимът в спалнята на дете трябва да се почиства веднъж седмично с прахосмукачка, веднъж месечно с парен моп и да се пере на всеки 3-6 месеца. Килимът в спалнята Ви може да се почиства с прахосмукачка на всеки 2-3 седмици. Няколко пъти годишно използвайте парен моп за дълбоко почистване. За да поддържате ежедневна чистота за килими с къс косъм, можете да използвате прахосмукачка робот няколко пъти седмично. Килимът в стаята за гости, където никой не живее ежедневно, може да се почиства на всеки шест месеца.

  • Имате ли деца и домашни любимци?

В къща, в която има домашни любимци, килимите трябва да се почистват много по-често. Домашните любимци линеят и пускат косми, слюнка или дори частици от изпражнения и урина, останали по козината и кожата им. Ако животното Ви се разхожда навън, може да остави и следи от мръсни лапи, мръсотия и прах върху килима, затова се налага почистване на килима поне веднъж седмично.

Ако в къщата има деца и домашни любимци, килимите се нуждаят от ежедневно и седмично редовно почистване, както и от дълбоко пoчистване веднъж на 2-3 месеца. Децата често обичат да играят на пода, а килимите имат способността да натрупват бактерии и вредни вещества между влакната си. Редовното почистване е предпоставка за грижа за здравето на децата.

  • Има ли в къщата член на семейството с алергии?

Ако в къщата живее човек, склонен към алергични реакции, почистването на килимите трябва да се извършва редовно, приблизително веднъж месечно. В края на краищата влакната на килима събират прах и алергени, които могат да влошат състоянието на страдащите от алергии.

  • Имал ли е някой вирус или инфекция наскоро?

Препоръчва се дълбоко почистване на килима, след като някой от членовете на семейството се е разболял от вирусна респираторна инфекция. Това е важно, за да се отървете от вирусите и бактериите, както и от алергените, които са се натрупали между власинките на килима. Парният моп работи чудесно за тази цел. Устройството третира повърхностите с гореща пара, за да премахне вредните бактерии, праховите акари и алергените. Такъв модел присъства например в продуктовото портфолио на марката AENO.

  • Има ли в дома ви пушачи?

Ако някой пуши редовно в помещение с килим, е необходимо да се извършва дълбоко почистване на килима на всеки 3-6 месеца. Вредните частици от тютюневия дим остават във влакната на килима и могат да бъдат повторно излъчени във въздуха в помещението от натиска върху килима при ходене. Това замърсява въздуха и е вредно за здравето, ако такъв въздух се вдишва често. Дълбокото почистване на килими премахва тези токсични вещества и миризми.

  • Носите ли обувки вкъщи?

Ако се прибирате отвън и не сменяте обувките си вкъщи, килимът Ви трябва да се почиства често. Чрез външните обувки можете да внесете мръсотия, прах и алергени.

Мокро или сухо почистване

Малките килими обикновено са предназначени за банята: те могат да се перат, без притеснения относно промяна във външния им вид. Препоръчва се това да се прави веднъж седмично.

Химическото чистене е най-безопасният вид грижа за килима, който предпазва влакната му от увреждане и удължава живота му. Въпреки това трябва да се извършва и дълбоко почистване, за да се дезинфекцира покритието.

Важно е да се помни, че колкото по-дълги са влакната и по-голяма е плътността, толкова повече вода се задържа във влакната на килима. Това е опасно поради възможността за поява на мухъл и плесен, което прави мокрото почистване лоша идея за извършване в домашни условия. Но ако планирате да извършите дълбоко почистване и да изперете килима, тогава трябва да се уверите, че той е добре изсушен след почистването.

Колко често трябва да пера килима си? Вкъщи се препоръчва старателно прахосмукиране и почистване с парочистачка на големи килими. Прането като опция оставете само за малки килими пред входа на дома или в банята или за килими от тъкани без власинки, като го извършвайте веднъж седмично. Килимите във всекидневната могат да минават през мокро почистване веднъж на 6-12 месеца.

У дома дълбокото почистване на влакната на килима и дезинфекцията от бактерии и прахови акари е по-удобно с парочистачка. Повърхността и косъмът се дезинфекцират с високотемпературна пара. Освен това това е по-деликатен вид почистване, тъй като не се използват агресивни химикали по време на извършването му.

Пестете време и енергия
като използвате приспособления за почистване

Почистването на килими ще бъде много по-бързо, по-лесно и по-ефективно, ако използвате съвременни високотехнологични приспособления за почистване: прахосмукачки роботи, безжични прахосмукачки и парочистачки. Това ще ви позволи да избегнете трудоемкия процес на чистене, спестявайки Ви много време и нерви. Освен това можете да сте сигурни в положителния резултат.

За да поддържате килима чист, можете да използвате прахосмукачка робот ежедневно или 2-3 пъти седмично. Не забравяйте, че този метод е ефективен главно за килими с нисък косъм. Така значително ще удължите времето преди да има нужда да се извършва дълбокото почистване на килима.

Ако не използвате прахосмукачка робот, трябва да чистите с прахосмукачка поне веднъж седмично. За тази цел можете да използвате безжична или обикновена прахосмукачка.

Но колко често трябва да почиствам дълбоко килима си? Веднъж месечно, ако имате деца или домашни любимци, или на всеки няколко месеца. За целта можете да използвате парочистачка, например марка AENO, или да го поверите на професионална почистваща фирма. Това е необходимо, за да се поддържа здравословен микроклимат, да се отстранят вредните бактерии, алергените и праховите акари от влакната на килима. Това почистване се препоръчва да се извършва поне веднъж на всеки 6 месеца.

Изборът на високотехнологични приспособления за почистване е икономично и ефективно решение за поддържане на чисти килими в дома или офиса. Научете повече за устройствата AENO в раздела “Приспособления за почистване”.

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Струва ли си да си купите прахосмукачка робот – плюсовете и минусите на прахосмукачките роботи в апартамента

Струва ли си да си купите прахосмукачка робот Прахосмукачка робот – струва ли си да я купите? Предимствата и недостатъците на прахосмукачките роботи. Решихме да проучим този въпрос въз основа…
View Post

Наръчник за подаръци за Коледа и Нова година: Какво да подарите на родителите си за Коледа

Изберете полезни и интелигентни уреди за дома, за да изразите своите чувства на близките си. Вниманието и грижата са необходими не само по празниците, а всеки ден. Интелигентните уреди ще…
View Post

Коя акумулаторна прахосмукачка да изберете?

Акумулаторната прахосмукачка е част от удобното оборудване за почистване. Тя е компактна и преносима, не ограничава зоната на почистване от дължината на кабела и близостта на електрическия контакт в помещението.…
View Post

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post