Jak často byste měli čistit koberce

Total
0
Shares

Špinavý koberec kazí vzhled místnosti a škodí zdraví. Doporučuje se pravidelné čištění koberců v domácnostech a kancelářích. Uvnitř vlasu se často skrývají roztoči a další alergeny, které člověk nevidí. Koberce pravidelně a včas čistěte a perte, aby vypadaly lépe a byly bezpečnější. Jak často by se tedy měl koberec čistit?

Jak se rozhodnout mezi mokrým a suchým čištěním koberce? Jak často byste měli koberec prát, aby déle vydržel? Četnost čištění koberců zpravidla závisí na několika faktorech.

Umístění

Umístění je velmi důležité pro určení potenciální míry a úrovně znečištění koberce, a tedy i frekvence jeho čištění.

  • Koberec u vás doma nebo v kanceláři?

Koberec v domě nebo kanceláři má různé využití a je různě využíván. To do značné míry určuje četnost čištění. Například světlý koberec v obchodě nebo kanceláři, po kterém lidé chodí nepřetržitě a zanechávají na něm stopy a nečistoty, je třeba čistit častěji. Koberec v domácnosti nebo v prostorách, po kterých se chodí jen zřídka, lze čistit méně často.

Kancelář
Dokonalá čistota v kanceláři vytváří pozitivní dojem na návštěvníky. Péče o zaměstnance a klienty vyžaduje pohodlné pracovní podmínky ve stylové a uklizené místnosti. Pravidelné čištění koberců navíc rozhodně prodlužuje jejich životnost. Jak často byste měli čistit kancelářský koberec? Četnost čištění závisí na mnoha faktorech.

Nejprve je třeba analyzovat používání koberce. Pokud máte malou kancelář, kde většina zaměstnanců chodí v přezůvkách a návštěvy chodí jen zřídka, pak stačí vysávat několikrát týdně. Pokud máte v kanceláři stálý provoz, mnoho návštěvníků, dodavatelů, klientů, pak bude úklid nutný každý den.

V každém případě se snažte koberec vyprat alespoň jednou za 2-3 měsíce (samozřejmě kromě pravidelného vysávání).

Domov
Koberce v domácnosti je třeba pravidelně čistit. To je jasné, ale jak často byste měli doma koberce vysávat? V bytě to obvykle stačí jednou týdně. Pokud však máte děti nebo domácí mazlíčky, je třeba to dělat častěji. Děti a domácí zvířata si na kobercích rády hrají. Proto je pravidelné čištění koberců investicí do zdraví všech členů rodiny.

Vlastnosti koberce

Vlastnosti koberce ovlivňují jeho znečištění a nutnost praní. Pro určení doby čištění je nutné vzít v úvahu vlas a barvu koberce.

  • Jakou barvu koberce?

Barva koberce je nejzřetelnějším ukazatelem pro určení potřeby čištění. Béžová barva je v interiérech velmi oblíbená, protože díky této barvě je místnost opticky světlejší a prostornější. Světlý koberec okamžitě zvýrazní sebemenší skvrnu nebo znečištění. Světlý koberec budete čistit mnohem častěji. Koberce tmavých barev maskují nečistoty mezi vlákny. Proč tedy čistit koberec, když nevypadá špinavý? To je nebezpečný klam. Ve vlasu se shromažďuje velké množství bakterií a mikrobů, prachu a částeček nečistot. Proto, i když váš koberec vypadá skvěle, je třeba ho alespoň jednou za půl roku vyprat.

  • Jaký je vlas koberce?

Koberce s nízkým vlasem bude třeba čistit častěji, ale čištění bude snadné. Čištění takového typu povlaku zvládne robotický vysavač. Koneckonců je v něm napěchováno a nahromaděno méně znečištění než mezi koberci s vysokým hustým vlasem. Vysoké hromady mohou vypadat čistě, ale vyžadují hloubkové mytí. Taková vlákna uvnitř shromažďují velké množství prachu a nečistot.

  • Z jakého materiálu je koberec?

Viskózové, lněné nebo hedvábné koberce nelze prát v domácích pračkách, ale lze je doma čistit párou nebo prát profesionálně.

Podmínky použití

Udržování čistoty koberce závisí na podmínkách jeho používání: intenzitě, pohybu nohou na něm, hraní dětí a domácích zvířat.

  • Jaký je provoz na koberci?

Čím více se na koberci šlape, tím je špinavější. Tím častěji je třeba jej prát. Například koberec v dětském pokoji by se měl čistit jednou týdně vysavačem, jednou za měsíc parním mopem a jednou za 3-6 měsíců hloubkovým praním. Koberec v ložnici lze vysávat každé 2-3 týdny. Několikrát ročně použijte k hloubkovému čištění parní mop. Pro udržení každodenní čistoty koberců s nízkým vlasem můžete několikrát týdně použít robotický vysavač. Koberec v pokoji pro hosty, kde nikdo pravidelně nepobývá, můžete čistit jednou za půl roku.

  • Jsou zde děti a domácí zvířata?

V domě, kde jsou domácí zvířata, je třeba koberce čistit mnohem častěji. Domácí zvířata línají a vylučují chlupy, sliny nebo dokonce částečky výkalů a moči, které zůstaly na jejich srsti a kůži. Pokud vaše zvíře chodí na procházku, mohou na koberci zůstat také stopy špinavých tlapek. Čištění koberce je tak nutné alespoň jednou týdně.

Pokud jsou v domě děti a domácí zvířata, je třeba koberce pravidelně čistit denně a jednou za 2 až 3 měsíce provést hloubkové praní. Děti si často raději hrají na podlaze. Zároveň mají koberce schopnost hromadit mezi vlasem bakterie a škodlivé látky. Pravidelné čištění je nezbytným předpokladem péče o zdraví dětí.

  • Je v domě někdo z rodiny alergik?

Pokud v domě žije osoba se sklonem k alergickým reakcím, mělo by se čištění koberců provádět pravidelně, přibližně jednou za měsíc. Vlákna a vlas koberce totiž shromažďují prach a alergeny, které mohou zhoršit stav alergiků.

  • Měl někdo v poslední době nějaký virus nebo infekci?

Po onemocnění virovou infekcí dýchacích cest v rodině se doporučuje koberec důkladně vyprat. Je to důležité, abyste se zbavili virů a bakterií a alergenů, které se nahromadily mezi vlasem koberce. K tomu se skvěle hodí parní mop. Přístroj ošetřuje povrchy horkou párou, která odstraňuje škodlivé bakterie, roztoče a alergeny. Takový model se nachází například v portfoliu výrobků značky AENO.

  • Máte v domě kuřáky?

Pokud někdo pravidelně kouří v místnosti s kobercem, je nutné provádět hloubkové čištění koberce každých 3-6 měsíců. Škodlivé částice tabákového kouře zůstávají uvnitř vláken koberce a mohou být tlakem na vlas koberce při chůzi znovu vylučovány do vzduchu v místnosti. To znečišťuje ovzduší a při častém vdechování takového vzduchu je zdraví škodlivé. Plánované hloubkové praní koberců tyto toxické látky a pachy odstraňuje.

  • Nosíte doma boty uvnitř?

Pokud se vracíte domů zvenku a doma se nepřezouváte, je třeba koberec často čistit. Na venkovní obuvi si můžete přinést nečistoty, prach a alergeny.

Mokré vs. suché čištění

Malé koberce jsou obvykle určeny do koupelny: ty lze prát bez větších obav o jejich vzhled. Doporučuje se to dělat jednou týdně.

Chemické čištění je nejbezpečnějším typem péče o koberce, který chrání jejich vlákna a životnost. Hloubkové čištění by se však mělo používat i k dezinfekci povlaku.

Je důležité si uvědomit, že čím vyšší je vlas a hustota, tím více vody se ve vláknech koberce zadržuje. To je nebezpečné z důvodu vzniku plísní a hniloby. Mokré čištění proto není pro domácnost tím nejlepším nápadem. Pokud však plánujete provést hloubkové čištění a koberec vyprat, musíte se ujistit, že je po čištění dobře vysušen.

Jak často mám prát koberec? V domácnosti se doporučuje důkladné vysávání a napařování velkých koberců. Pro malé koberce před vchodem nebo v koupelně nebo pro textilní koberce bez žmolků zvolte praní pouze jednou týdně. Koberce v obývacím pokoji lze čistit mokrou cestou jednou za 6-12 měsíců.

Hloubkové čištění vláken koberce a dezinfekce od bakterií a roztočů je v domácnosti pohodlnější pomocí parního mopu. Povrch a vlas jsou dezinfikovány párou o vysoké teplotě. Kromě toho se jedná o jemnější typ čištění než kartáčování domácími chemikáliemi.

Úspora času a energie
používáním čistících přístrojů

Čištění koberců bude mnohem rychlejší, jednodušší a účinnější, pokud budete používat moderní high-tech čisticí přístroje: robotické vysavače, akumulátorové vysavače a parní mopy. Díky tomu se vyhnete zdlouhavému procesu a ušetříte si spoustu času i nervů. Navíc si můžete být jisti pozitivním výsledkem.

Robotický vysavač můžete používat denně nebo 2-3krát týdně, abyste udrželi koberec čistý. Nezapomeňte, že tato metoda bude účinná pro koberce s nízkým vlasem. Výrazně tak prodloužíte dobu do hloubkového praní koberce.

Pokud nepoužíváte robotický vysavač, měli byste vysávat alespoň jednou týdně. K tomu můžete použít bezdrátový nebo běžný vysavač.

Ale jak často bych měl svůj koberec hloubkově čistit? Hloubkové čištění koberce se doporučuje provádět jednou za měsíc (pokud máte děti a domácí zvířata) nebo jednou za několik měsíců v ostatních případech. K tomu můžete použít parní mop, například značky AENO, nebo jej svěřit profesionální čisticí službě. Je to nezbytné pro udržení zdravého mikroklimatu, aby se z vlasu odstranily škodlivé bakterie, alergeny a roztoči. Toto čištění se doporučuje provádět alespoň jednou za 6 měsíců.

Výběr špičkových čisticích přístrojů je ekonomickým a účinným řešením pro udržení čistých koberců ve vaší domácnosti nebo kanceláři. Více informací o zařízeních AENO najdete v části “Domácnost”.

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like