Robotický vysavač vs. běžný vysavač: nahradí robotický vysavač tradiční model?

Total
0
Shares

Kolik času jsme ochotni věnovat úklidu? Pokud nejste příznivci úklidu a raději věnujete čas práci nebo rodině než domácím spotřebičům, pak je robotický vysavač ideálním pomocníkem do domácnosti. Může však robotický vysavač zcela nahradit běžný model vysavače? Co je lepší z hlediska funkčnosti a kvality úklidu: robotický vysavač, nebo běžný vysavač?

Snadné použití

Klíčovou funkcí robotického vysavače je inteligentní úklid s plánem. Uživatelé si mohou nastavit plán úklidu a v požadovaný čas se robot vydá na cestu, aby odstranil prach, zvířecí chlupy a drobný odpad.

Robotické vysavače jsou ideální pro úklid těžko přístupných míst, protože mají kompaktní rozměry a jsou dostatečně ploché, aby se snadno a volně vešly pod pohovku nebo postel.

Robotické vysavače jsou chytrá zařízení, která si sama určí plán úklidu a sama najdou cestu k nabíjecí základně. Po dobití bude robot pokračovat v úklidu.

Samozřejmě nelze zaručit, že se váš robotický vysavač v bytě nikdy neztratí, ale obecně platí, že výrobci vytvářejí zařízení s možností plánovat trasy a pohybovat se v určených oblastech, přičemž se vyhýbají překážkám. Zatímco u běžného vysavače existuje riziko, že se v něm najde nějaký drobný předmět, pak robot, který na takovou překážku narazí, se buď otočí na druhou stranu, nebo se vypne. V takovém případě vše závisí na citlivosti senzorů.

Například značka AENO používá u svých robotických vysavačů technologii dálkového snímání “lidar”. Pomocí laserové čtečky shromažďuje údaje o podlaze, které se používají pro 3D modely a mapy objektů pro úklid. Inteligentní mapování zachycuje paměť všech objektů a zefektivňuje úklid tím, že úspěšně obchází překážky.

Změny úrovně podlahy a prahy by se také neměly stát vážnou překážkou pro provoz robotického vysavače, uživatel by měl při výběru modelu věnovat pozornost maximální výšce potřebné k překonání zařízení – značky o této specifikaci obvykle informují.

Nastavení a používání robotického vysavače je také poměrně intuitivní. Každý výrobce se snaží nabízet vlastní mobilní aplikaci pro chytré ovládání. Pomocí aplikace lze sestavit plán úklidu a spouštět jej každý den v určitý čas nebo spustit robotický vysavač na dálku, pokud se náhle rozhodnete pozvat domů hosty a potřebujete narychlo uklidit.

Ovládání robotického vysavače je mnohem pohodlnější než vytahování běžného vysavače z úložného prostoru, odvíjení kabelu, tahání po domě a hledání volné zásuvky, protože skutečná plocha úklidu je omezena délkou kabelu. Mobilnější variantou je bezdrátový vysavač, ale i ten vyžaduje čas a úsilí pro ruční úklid.

Mimochodem, robotický vysavač se také snadno udržuje. Chytré zařízení obvykle rozpozná, kdy je nádoba na prach plná, a připomene vám, abyste ji vyměnili. U běžného vysavače takový trik fungovat nebude – budete muset sledovat jeho stav.

Kvalita čištění

Robotický vysavač účinně sbírá z podlahy suché nečistoty, prach a chlupy domácích mazlíčků. Kvalita úklidu závisí na čištěném povrchu. Robotický vysavač nejlépe funguje na rovném povrchu. Běžně nebude obtížné vyčistit od čerstvých, “nevyšlapaných” nečistot ani koberec s krátkým vlasem. Pokud máte koberec s vysokým vlasem, pak to bude pro zařízení vážná zkouška, je lepší se na robota při čištění takových povlaků nespoléhat. Je lepší svěřit tento úkol běžnému vysavači nebo akumulátorovému vysavači, případně použít i parní mop, který dokáže nejen vyčistit, ale také dezinfikovat vlákna koberce a zničit tak škodlivé zárodky.

Robotické vysavače se neomezují pouze na suché čištění, ale zvládnou i mokré čištění. K tomu je nutné naplnit nádrž vodou a umístit ji do zařízení. Pokud plánujete vytvořit plán takového úklidu, pak bude třeba nádobu naplnit předem, aby se robotický vysavač spustil podle plánu. Po dokončení procesu bude také nutné vyprat nebo vyměnit utěrku z mikrovlákna, kterou se podlaha vytírala. Klíčovým poznatkem je, že robotický vysavač bude provádět mokré čištění a nesmí se zaměňovat s mytím podlah. Moderní zařízení poskytují několik režimů přívodu vody, které lze zvolit v závislosti na povrchu a míře znečištění. Díky tomu se můžete soustředit především na své potřeby a zefektivnit úklid. Takové elektronické ovládání přívodu vody s volbou tří režimů (nízký, střední, vysoký), které zajišťuje výběr optimálního scénáře čištění v závislosti na typu podlahové krytiny a míře znečištění, je k dispozici například u modelů značky AENO.

Jediné, s čím vám robotický vysavač nepomůže, je úklid nábytku. Při čištění pohovek, koberců a záclon budete potřebovat běžný nebo stojanový akumulátorový vysavač a případně parní mop.

Kvalita čištění závisí na aktuálním stupni znečištění. Pokud je vyžadován generální úklid, pak se bude hodit mycí nebo vertikální akumulátorový vysavač, případně parní mop. Takto rozsáhlé čištění se obvykle provádí zřídka, doslova několikrát do roka. Pokud je důležitá neustálá čistota, pak je robotický vysavač vynikajícím řešením pro každý den. S jeho zavedením bude domácnost rozhodně čistší.

Hladina hluku

Tato možnost může být důležitá zejména pro rodiče s dětmi. Robotický vysavač odvede svou práci když ne v absolutním tichu, tak bez zbytečného hluku, i když má model vysoký výkon. Například průměrná hlučnost běžného vysavače je 80 dB, což je srovnatelné se zvukem motoru motocyklu běžícího s tlumičem. Přitom ani u nejvýkonnějších robotů není tato hodnota obvykle vyšší než 55-65 dB, tedy ne hlasitější než hovor na vzdálenost asi jednoho metru.

Úložiště

Obvyklým problémem běžných vysavačů jsou jejich velké rozměry, pro které je nutné najít speciální úložný prostor. . Pokud dispozice vašeho bytu počítá s komorou, pak to není problém. Ale například v garsonce bude umístění takového domácího spotřebiče mnohem obtížnější. V tomto ohledu je mnohem výhodnější kompaktní robotický vysavač, protože nevyžaduje mnoho místa.

Co si vybrat: běžný vysavač nebo robotický vysavač

Robotický vysavač je skvělým pomocníkem při úklidu: šetří čas a energii, udržuje dům stále čistý a výrazně snižuje četnost generálního úklidu.

Možnost dálkového ovládání, provoz podle pohodlného a předem naplánovaného harmonogramu bez vaší účasti – to jsou hlavní výhody robotických domácích spotřebičů. Chytrá zařízení se snadno udržují a konfigurují, aniž byste museli plýtvat svým časem a úsilím.

Robotický vysavač může být jediným pomocníkem při úklidu domácnosti, nebo může fungovat společně s dalšími zařízeními. Vše záleží na individuálních potřebách a požadavcích. Pokud je pro vás důležitá každodenní čistota domácnosti, pak bude pořízení robotického vysavače logickým rozhodnutím.

Běžný vysavač s manuálním režimem čištění nebo mobilnější model akumulátorového vysavače je nejlepší pro náročný generální úklid, zatímco robotický vysavač je optimální pro lehký každodenní úklid bez větší námahy.

V sortimentu značky AENO smart technology najdete modely stojanových akumulátorových vysavačů a parních mopů pro běžný úklid i chytré robotické vysavače pro pravidelnou údržbu čistoty v domácnosti. Více informací o úklidových spotřebičích a seznámení s podrobnými vlastnostmi najdete na odkazu: https://aeno.com/cz/category/home-and-clothing-care

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like