Průvodce nákupem trouby: jak vybrat dobrou troubu

Total
0
Shares

V moderní kuchyni je trouba nezbytným kuchyňským spotřebičem, která umožňuje přípravu široké škály jídel. V troubě můžete upéct domácí pizzu, výpečky nebo kuře, buchtu nebo sušenky. V obchodech a u online prodejců je široký výběr trub různých značek.

Jak tedy koupit troubu? Jaké druhy trub existují a jak se liší? Kterou troubu vybrat do běžné domácí kuchyně? V tomto článku naleznete komplexního průvodce nákupem trouby.

Druhy trub

Před nákupem je třeba určit typ trouby, kterou potřebujete, což nemusí být tak jednoduché, jak se zdá. Může to být sporák, který kombinuje varnou desku s troubou, vestavěný nebo samostatně stojící. Ovládací panel s potřebnými funkcemi je obvykle umístěn na přední straně trouby. Hlavním rozdílem mezi troubami je způsob připojení a ohřevu: elektrický nebo plynový. V závislosti na typu instalace existují samostatné a vestavěné trouby.

Elektrické versus plynové trouby

Elektrické trouby jsou modernější a technologicky vyspělejší, bezpečné při používání a s možností různých režimů ovládání. Plynové trouby jsou levnější a považují se za odolnější, ale mají pouze mechanické ovládání a přinášejí rizika požáru a úniku plynu. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto typů trub?

Elektrické trouby
Zejména pro byty a domy, kde není přípojka na zemní plyn, jsou vhodné elektrické trouby. Jsou i nejlepší volbou pro chaty nebo oddělené místnosti bez řádně vybavené kuchyně. Obvykle jsou v základní konfiguraci elektrické trouby vybaveny termostatem, který udržuje teplotu na stejné úrovni. Existují modely s časovačem a přednastavenými programy. Obvykle vnitřek trouby nabízí několik úrovní pro umístění pekáčů s jídlem a to vám zajistí rovnoměrné smažení či pečení jídla.

Plynové trouby
Do bytů a domů disponujících přípojkou na zemní plyn, jsou vhodné plynové trouby. Hořáky jsou umístěny na dně trouby, jídlo se tak ohřívá zespodu, což může způsobit nevyrovnané vaření a spálení jídla. Obvykle mají plynové trouby velmi omezenou funkčnost ovládání: zapalování a výběr intenzity plynu a dodávky tepla. Modernější modely mají další kontrolní systém plynu, který zabraňuje úniku plynu, když plamen zhasne.

Výhody a Nevýhody

Elektrická troubaPlynová trouba
Výhody+ Úspora energie
(minimální energetická účinnost třídy A)

+ Pokročilé funkce
(časovač, nastavení teploty, přednastavené programy)

+ Kvalita vaření
(několik topných elementů zajišťuje lepší kvalitu vaření)

+ Bezpečnost
(bez otevřeného plamene a bez úniku plynu)
+ Nízká cena

+ Snadné použití

+ Odolnost
Nevýhody– Může selhat v případě výpadku proudu.– Pouze mechanické ovládání

– Žádné další možnosti
(časovač, přednastavené programy)

– Ohřev pouze zespodu a možnost spálení jídla

– Riziko úniku plynu

– Riziko požáru

Elektrické trouby: druhy a vlastnosti

Existují dva hlavní druhy elektrických trub: standardní a konvekční.

Standardní elektrické trouby fungují s pomocí vypouštěného tepla. Konvekční elektrické trouby fungují s pomocí ohřátého vzduchu, který obklopuje jídlo ze všech stran, aby se připravilo rovnoměrně.

Obvykle jsou elektrické konvekční trouby dražší než ostatní druhy trub. To je odůvodněno lepším pečením jídel, ať už se jedná o maso nebo pečivo.

Vestavné trouby: druhy a specifikace

Výhodou vestavných spotřebičů je schopnost nevyčnívat z interiéru. Modely tohoto typu trub jsou díky svému designu vestavěny do kuchyňského nábytku.

Vestavná jednokapacitní troubaVestavná dvoukapacitní trouba
Vestavná jednokapacitní trouba je populárním a vyhledávaným modelem trouby. Tento domácí spotřebič lze adaptivně umístit pod pracovní desku nebo nad ní do úrovně očí. Jedná se o poměrně kompaktní modely, avšak s omezenou kapacitou. Pokud žijete sami nebo nevaříte často, je tento model ideální k zapojení do interiéru kuchyně.Vestavná dvoukapacitní trouba je ideální pro velké rodiny nebo profesionální kuchaře, kteří připravují větší množství jídel. Dvě oddělení umožňují grilování v horní troubě a zároveň vaření v dolní troubě. Tento typ zařízení zabírá více místa, i když je vestavěn do interiéru. Tento model má také zvýšenou kapacitu.

Check-list pro výběr trouby

Vybrat správnou troubu z široké škály na trhu je opravdu obtížné. Jaký je rozdíl mezi troubami stejného typu? Jak vybrat dobrou troubu? Na co se zaměřit při výběru trouby? Na jaké charakteristiky a specifikace se zaměřit při výběru trouby?

Přečtěte si a inspirujte se průvodcem výběru elektrické trouby, kde vám může pomoct hlavně kontrolní seznam klíčových funkcí pro výběr dobré trouby!

Rozměry a kapacita
Na trhu jsou k dispozici různé velikosti trub. Šířka se může lišit od 45 do 90 cm, výška může dosáhnout 110 cm, hloubka je 35-70 cm. Obecně platí, že čím větší je trouba, tím větší je kapacita trouby. Například rozměry EO1 AENO elektrické trouby jsou 38 x 53 x 30 cm s kapacitou 30 litrů, do které se vejde i pizza s průměrem až 32 cm.

Při výběru trouby se řiďte interiérem a svými potřebami. Pokud máte velkou rodinu a často pečete v troubě, je lepší hledat zařízení s větší kapacitou. Pokud žijete sami v bytě ve městě a troubu používáte jen několikrát do měsíce, můžete zkusit umístit do interiéru menší troubu.

Typ mřížky
Elektrické trouby jsou vybaveny jedním ze dvou typů mřížek: elektrickou nebo infračervenou mřížkou. Zařízení s infračervenou mřížkou se rychleji ohřívá a ochlazuje, proto se považuje za nejbezpečnější a nejekonomičtější.

Režim ohřevu
Hlavní typy ohřevu, se kterými trouby pracují: horní ohřev, dolní ohřev, horní a dolní ohřev, gril, konvekce.

Elektrická trouba AENO EO1 pracuje se 6 režimy ohřevu pro nejlepší kuchařský zážitek. Soubor zahrnuje různé kombinace: horní ohřev, dolní ohřev, horní a dolní ohřev, horní a dolní ohřev s konvekcí, horní a dolní ohřev s grilem, horní a dolní ohřev s konvekcí a grilem.

Moderní modely, jako je AENO EO1, umožňují použití grilovacího a konvekčního režimu v závislosti na potřebě. V režimu grilu můžete připravit šťavnaté ryby a kuřecí filé nebo steaky bez použití oleje. Režim konvekce prostřednictvím cirkulace ohřátého vzduchu zajistí rovnoměrné pečení ze všech stran bez spálených okrajů.

Energetická třída
Nejekonomičtější zařízení mají energetickou třídu A, A+ a A++. Spotřeba energie bude záviset na vašem modelu.

Maximální teplota
Různá jídla se vaří při různých teplotách, je tedy důležité mít široký rozsah nastavení. Průměrný rozsah teplot moderních zařízení se může pohybovat od 10 °C do 500 °C. Mnoho masových jídel se vaří při teplotě 180-220 °C. AENO EO1 vám umožňuje nastavit teplotu v rozsahu od 38 °C do 230 °C. To je dostatečné nastavení pro běžné domácí vaření.

Funkční design
Důležitou volbou při nákupu je i funkční design. Existují dva typy dvířek: posuvné a skládací. Posuvná dvířka jsou považovány za bezpečnější, protože snižují riziko popálení, ale používáních skládacích je pohodlnější. Mechanismus sklopných dveří může být nastaven zdola nahoru nebo shora dolů.

Za pozornost také stojí kolejnice pro instalaci plechu. Je pohodlnější používat taková, která se současně s plechem vysunou, zatímco jsou pevně upevněna a snadno se pohybují.

Osvětlení je důležité. Nejlepší je zvolit model se silným světlem. To vás osvobodí od častého koukání do trouby a tím nenarušení procesu pečení pokaždé, když otevřete dveře.

Například model trouby AENO poskytuje jak podsvícení dotykového displeje ovládacího panelu, tak osvětlení uvnitř.

Typ ovládání
Mechanické ovládání je základním typem, který nenabízí předinstalované programy. Obvykle se jedná o otočný knoflík pro zapnutí a výběr teploty. Je snadno ovladatelný a odolný vůči výkyvům napětí, ale chybí mu další možnosti a možnost podrobného nastavení uživatelem.

Naopak elektronické ovládání je charakterizováno širokou škálou režimů, funkcí a možností nastavení přesné teploty a času. Může být implementováno jako otočné knoflíky, tlačítka nebo digitální displej s datovým zobrazením.

Dotykové ovládání je z hlediska funkcionality podobné elektronickému typu ovládání. Existují možnosti nastavení teploty, časovače a přednastavených režimů. Tento typ trouby umožňuje nastavit všechny tyto parametry pomocí dotykového displeje. Modely bez tlačítek zajišťují snadnější péči o kuchyňský přístroj. Nadměrný prach se nikde nehromadí, stačí jen povrch otřít vlhkým ubrouskem.

Elektrická trouba AENO EO1 má intuitivní ovládání díky dotykového panelu. Uživatel může jednoduše vybrat speciální režim nebo nastavit dle sebe pouhými několika dotyky. Stylový podsvícený displej zobrazuje vybraný automatický program, teplotu a dobu vaření.

Režimy provozu
Existují 2 hlavní typy programů vaření: automatické a vlastní nastavení.

Automatický režim zjednodušuje přípravu oblíbených jídel: automaticky nastavuje parametry. Počet možností se liší. Model trouby AENO má 8 předinstalovaných automatických programů pro vaření různých druhů jídla: chleba, koláče, pizzy, sušenky, steaky, kuře, kynutí a rozmrazování.

Režim vlastního nastavení vyžaduje nastavení všech podmínek samostatně v závislosti na možnostech vašeho modelu trouby: teplota, čas, intenzita dodávky tepla. U mechanického ovládání lze obvykle nastavit pouze teplotu a typ dodávky tepla. S elektronickým, dotykovým a chytrým typem ovládání lze výsledek snadno uložit do paměti trouby. Tyto nastavení lze rychle aktivovat při příštím vaření.

Možnost samočisticího režimu
Některé pokročilé modely trub mají uživatelsky přívětivý samočisticí režim. Stačí vybrat příslušný režim a cyklus se spustí automaticky a vysokou teplotou vyčistí troubu. Možnost samočištění usnadňuje údržbu kuchyňských spotřebičů a osvobozuje uživatele od manuálního čištění.

Více informací o vlastnostech stylové a funkční trouby AENO najdete v sekci Kuchyně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like