Ръководство за покупка на фурна: как да изберете добра фурна

Total
0
Shares

В съвременната кухня фурната е необходим готварски уред. Голямата фурна позволява невероятен набор от ястия. Можете да готвите домашна пица, пуйка или пиле, пай или бисквитки във фурната. На рафтовете на магазините и в каталозите на онлайн магазините има голямо разнообразие от фурни на различни марки.

Така че как да купите фурна? Какви видове фурни има и как се различават? Коя фурна да изберете за кухнята вкъщи? В тази статия ще намерите подробно ръководство за покупка на фурна.

Видове фурни

Както винаги, определете какъв вид фурна ви трябва преди да я купите, което може да не е толкова просто, колкото изглежда. Това може да бъде котлон, който комбинира котлон с фурна, вградена или отделна фурна. Контролният панел на фурната с необходимите функции обикновено е разположен на предната страна на фурната. Основната разлика между фурните е начинът, по който са свързани и загрявани: с помощта на електричество или газ. Има отделни и вградени фурни, в зависимост от типа на монтажа.

Електрически фурни срещу газови фурни

Електрическите фурни са по-модерни и технологични, безопасни за употреба, функционални и с възможност за различни режими на контрол. Газовите фурни са по-евтини и се считат за издръжливи, но имат само механични контроли и представят рискове от пожар и изтичане на газ. Какви са предимствата и недостатъците на тези видове фурни?

Електрически фурни
Първо, електрическите фурни са подходящи за апартаменти и къщи, където няма връзка с главния газов провод. Това е най-добрата опция за селски къщи или отделни стаи без правилно оборудвана кухня. Като правило, в основната конфигурация, електрическите фурни са оборудвани с термостат, който поддържа температурата на едно и също ниво. Има модели с таймер и предварително инсталирани програми. Обикновено вътре има няколко нива за поставяне на тава с ястия. Това позволява да се избере оптималното местоположение за всяко ястие. Храната се пържи и пече равномерно.

Газови фурни
Газовите фурни са подходящи за апартаменти и къщи, където има връзка с главния газов провод. Горелките се намират в долната част на фурната. Така ястията се загряват отдолу. Това може да доведе до неравномерно готвене и изгаряне на храната. Обикновено газовите фурни имат много ограничени функции за контрол: запалване и избор на интензивност на газа и топлинната поддръжка. Модерните модели имат допълнителна система за контрол на газа, която предотвратява изтичане на газ, когато пламъкът изгасне.

Плюсове срещу минуси

Електрическа фурнаГазова фурна
Плюсове+ Икономичност
(минимален клас на енергийна ефективност А)

+ Разширена функционалност
(таймер, различни опции за температура, предварително зададени програми)

+ Качество на готвене
(множество нагревателни елементи осигуряват по-добро качество на готвене)

+ Безопасност
(няма открит пламък и възможност за запалване; няма риск от изтичане на газ)
+ Ниска цена

+ Лесно за използване

+ Издръжливост
Минуси– Може да не работят при прекъсване на електрозахранването– Механичен контрол само

– Без допълнителни опции
(таймер, предварително зададени програми)

– Загряване само от долната страна и възможност за изгаряне на ястия

– Риск от изтичане на газ

– Опасност от пожар

Електрически фурни: видове и характеристики

Има два основни вида електрически фурни: стандартни и конвекционни.

Стандартните електрически типове фурни работят с излъчвана топлина, за да готвят ястия. Конвекционните електрически фурни работят с горещ въздух, който обгръща храната от всички страни, за да я приготви равномерно.

Като правило, конвекционните електрически фурни са по-скъпи от другите. Това е обосновано с по-доброто печене на готвените ястия, било то месо или други изделия.

Вградени фурни: видове и специфики

Предимството на вградените уреди е възможността да ги адаптирате към интериора. Моделите от този тип фурни се вграждат в кухненските мебели по дизайна им.

Вграден сингъл фурнаВградена двойна фурна
Вградената сингъл фурна е популярен и търсен модел на фурна. Такива домакински уреди могат да бъдат разположени адаптивно под плота или над него на ниво на очите. Това са доста компактни модели, но и с ограничен капацитет. Ако живеете самостоятелно или не готвите често, този модел е идеален за вграждане в интериора на кухнята.Вградената двойна фурна е перфектна за големи семейства или професионални готвачи, които приготвят много различни ястия. Двете секции на фурната позволяват да печете грил в горната част на фурната, докато готвите нещо друго в долната част на фурната. Този тип уред заема повече място, въпреки че е вграден в интериора. Също така, тази модел има увеличен капацитет.

Чеклист за избор на фурна

Правилният избор сред широката гама на фурните е наистина труден. Каква е разликата между фурни от един и същи тип? Как да изберете добра фурна? На какво да обърнете внимание при покупката на фурна? Какви характеристики и спецификации да следвате при избора на фурна?

Проверете и запомнете ръководството за покупка на електрическа фурна. Прочетете и запазете този чеклист на ключовите характеристики за избор на добра фурна!

Размери и капацитет
На пазара има различни размери на фурни. Широчината може да варира от 45 до 90 см, височината може да достигне до 110 см, дълбочината е от 35 до 70 см. Като правило, по-голямата фурна има по-голям капацитет. Например размерите на EO1 AENO Electric Oven са 38 х 53 х 30 см с капацитет от 30 литра, а пица с диаметър до 32 см се поставя вътре.

Трябва да се ръководите от вашия интериор и нуждите си при избора на фурна. Ако имате голямо семейство и често готвите във фурната, тогава е по-добре да потърсите устройство с увеличен капацитет. Ако живеете сам в студио в града и използвате фурната няколко пъти в месеца, можете да опитате да вместите най-малката фурна в интериора си.

Вид на грила
Електрическите фурни са оборудвани с един от двата типа грил: електрически или инфрачервен грил. Устройство с инфрачервен грил се загрява и изстива по-бързо, затова се смята за най-сигурен и икономичен.

Режим на загряване
Основните видове загряване, с които работят фурните: долно загряване, горно загряване, интензивно загряване, грил, конвекция.

EO1 AENO Electric Oven работи с 6 режима на загряване за най-добро готварско изживяване. Пълната гама от функции за загряване включва различни комбинации: горно загряване, долно загряване, горно и долно загряване, горно и долно загряване с конвекция, горно и долно загряване с грил, горно и долно загряване с конвекция и грил.

Съвременните модели, като EO1 AENO Electric Oven, осигуряват възможност за използване както на режим грил, така и на режим конвекция, в зависимост от нуждите. В режим грил можете да готвите вкусни и сочни рибни и пилешки филета, стекове без използване на мазнина. Режимът на конвекция чрез циркулацията на загрян въздух ще осигури равномерно изпичане от всички страни и вътре, без риска от изгаряне на ръбовете.

Клас на енергийна ефективност
Най-икономичните уреди са с класове A, A +, A ++. Консумацията на електроенергия ще зависи от модела.

Максимална температура
Различните ястия се готвят на различни температури, затова е важно да има широк диапазон от настройки. В среден ред температурният диапазон на модерните уреди може да бъде от 10 °C до 500 °C. Много месни ястия се готвят на температура от 180-220 °C. Поради това 220 градуса е минималното горно ограничение за възможната максимална температура. EO1 AENO електрическата фурна ви позволява да задавате температурата в диапазона от 38 °C до 230 °C. Това е достатъчно за удобно ползване у дома.

Функционален дизайн
Функционалният дизайн е важна опция при покупката. Има два типа врати на фурната: плъзгащи и разгъваеми. Вратата, която се плъзга, се счита за по-безопасна, тъй като намалява риска от изгаряния, но е по-удобно да се отваря налягане. Механизмът на вратата може да бъде насочен от долу нагоре или отгоре надолу.

Също е добре да обърнете внимание на плотовете за поставяне на тавата. По-удобно е да използвате тези, които се изваждат едновременно с тавата, като тази е здраво фиксирана, а дизайнът се движи много лесно.

Осветлението е важно. Най-добре е да изберете модел с висококачествено осветление. Това ще ви освободи от често гледане вътре във фурната. И ще ви позволи да не се отклонявате от правилната техника на готвене всеки път, когато отваряте вратата.

Например, моделът на AENO за фурна осигурява както подсветка на тъчскрина на контролната панела, така и вътрешно осветление.

Вид контрол
Механичният контрол е най-простият вид. Не предоставя предварително инсталирани програми. Като правило, това е въртящ се бутон (обратно-въртящ се) за запалване и избор на температура. Лесен е за употреба и устойчив на напрежения, но липсват допълнителни опции и възможност за детайлни потребителски настройки.

Електронният контрол, от друга страна, се характеризира с разнообразни режими, функции, опцията за задаване на точна температура и време. Може да бъде изпълнен като въртящи се бутони, бутони, цифров дисплей с показване на данни.

Контролът на допир, от гледна точка на функционалността, е подобен на електронния контрол. Има опции за задаване на температура, таймер, предварително зададени режими. Този вид фурна ви позволява да задавате всички тези параметри, използвайки тъч дисплея. Моделите без бутони осигуряват по-лесна грижа за кухненското устройство. Излишъкът на прах не се натрупва никъде, просто подрежете почистената повърхност.

EO1 AENO Electric Oven разполага с интуитивен тъч панел за управление. Потребителят може да избере режим на готвене или персонализирани настройки с няколко докосвания. Стилният подсветен дисплей показва избраната автоматична програма, температурата и времето на готвене.

Режими на работа
Има 2 основни типа програми за готвене: автоматични и персонализирани настройки.

Автоматичният режим опростява приготвянето на популярни ястия, като автоматично настройва параметрите. Броят на вариантите варира. Моделът на AENO овен има 8 вградени автоматични програми за готвене на различни видове храни: хляб, пай, пица, бисквити, стек, пиле, доказване и размразяване.

Режимът за настройки на потребителя изисква да настроите всички готварски условия самостоятелно, в зависимост от възможностите на модела на вашата фурна: температура, време, интензивност на топлинното захранване. При механичен контрол обикновено може да се зададе само температурата и типа на топлинното захранване. При електронен, сензорен и интелигентен тип контрол, резултатът може лесно да се запази в паметта на уреда. Тези настройки са бързи за активиране при следващото готвене.

Опцията за самоочистване
Някои напреднали модели на фурни имат потребителски приятен режим за самоочистване. За да го стартирате, просто изберете съответния режим. Този автоматичен цикъл почиства фурната с висока температура. Опцията за самоочистване улеснява поддръжката на кухненските уреди и освобождава потребителя от ръчно почистване.

Гаранция
Проверете продължителността на гаранционния период за избрания модел фурна. Той се различава в зависимост от производителя. Гаранцията се дава най-често за 1 година. Марката AENO предлага гаранционен период до 2 години (24 месеца) за всички категории продукти, включително и всички модели на фурни.

Научете повече за функциите на стилената и функционална AENO фурна в раздела Кухня.

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Наръчник за подаръци за Коледа и Нова година: Какво да подарите на родителите си за Коледа

Изберете полезни и интелигентни уреди за дома, за да изразите своите чувства на близките си. Вниманието и грижата са необходими не само по празниците, а всеки ден. Интелигентните уреди ще…
View Post

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post

Основни видове блендери

Блендерът е задължителен уред за приготвянето на голямо разнообразие от ястия през всеки сезон: от смутита през лятото до супа през зимата. Устройството ви позволява лесно да приготвяте тесто за…
View Post

Предимства на вакуумната запечатваща машина: вакуумно опаковане на храна у дома

Вакуумното опаковане е начин за съхраняване на храна, при който въздухът се отстранява напълно от пластмасовата торбичка или контейнера, в който е поставена храната Ви. В миналото вакуумното опаковане е…
View Post