Výhody vakuovačky: vakuové balení potravin v domácnosti

Total
0
Shares

Vakuové balení je způsob skladování potravin, při kterém je z plastového sáčku nebo nádoby na potraviny zcela odstraněn vzduch. V minulosti bylo vakuové balení oblíbené pro skladování a přepravu potravin v supermarketech a u výrobců potravin, aby se lépe zachovala jejich kvalita. Trendem posledních několika let je vakuové balení potravin v domácnosti. Tomuto procesu napomáhají speciální přístroje zvané vakuovačky. Co je vakuové balení? Proč používat vakuovou svářečku? Jaké jsou výhody vakuových balicích strojů? Podívejte se na 7 hlavních důvodů, proč vakuově balit potraviny doma.

1. Dlouhodobá úspora kvality potravin

Ve vakuu není kyslík, což znamená, že nedochází k oxidaci. Trvanlivost chlazeného masa, ryb, zeleniny, ovoce, sýrů, ale i bylinek, hub a zrnkové kávy se ve vakuovém balení může oproti jiným způsobům skladování potravin prodloužit 3-4krát.

Záleží na typu potraviny. Například vakuově balené chlazené maso nebo ryby se skladují 4-5 dní, a ne jeden den jako obvykle bez takového obalu, kávová zrna – měsíce. Pro dlouhodobé skladování se doporučuje vakuovat čerstvé potraviny.

Bakterie nemohou růst bez přítomnosti kyslíku. Odstraněním vzduchu z obalu se bakteriím doslova “zablokuje kyslík”. Složky ve vakuu si tak po dlouhou dobu zachovávají své užitné vlastnosti.

Jako vždy je třeba dodržovat teplotní režim skladování potravin. Odstranění vzduchu při vakuování sice prodlužuje dobu trvanlivosti, ale i tak je třeba dodržovat pravidla skladování.

2. Vaření metodou Sous vide

Vakuová svářečka je nepostradatelná pro zákazníky, kteří při dlouhodobém vaření vakuovaných produktů při nízkých teplotách dávají přednost technice sous vide.

Tato technika se do domácích kuchyní dostala z restaurací a s příchodem speciálních zařízení na trh se stává stále oblíbenější. Pokrmy připravené touto technologií se vyznačují vynikající chutí a křehkostí. Důležité je, že mohou být zcela neslané, dokonce i masové, ale hotové jídlo bude stále chutné.

Při vaření metodou sous vide je třeba suroviny zabalit do plastového sáčku a odstranit z nich vzduch pomocí vakuového těsnění. V dalším kroku se přísady vaří ve vodě při teplotě 20 až 95 °C.

3. Správné zmrazení

Vakuově zabalte nejen to, co je uloženo v chladničce, ale také to, co je určeno k zamrazení. Vakuování pomáhá zabránit “spálení” povrchu výrobků (například steaků z masa nebo ryb) při opakovaném zmrazování. Umožňuje také uživatelům správně projít fází krystalizace bez ztráty šťávy, kdy krystalky ledu vytvořené ve výrobcích při teplotě -2-4 °C porušují strukturu. Uzavřené potraviny uložené ve vakuových obalech v mrazničce si po rozmrazení zachovávají svou strukturu a barvu.

4. Chuť a vůně

Vakuové balení chrání před pachy, vodou. Vakuované potraviny neztrácejí strukturu při skladování při nízkých teplotách. Aroma je důvodem, proč mnoho lidí vakuově uzavírá kávu, čaj a koření. To je výhodné, pokud kupujete kávu nebo čaj v ekonomických velkých baleních: kilogram čaje nebudete moci skladovat ve velkém sáčku, který se neustále otevírá a zavírá, výhodnější je uspořádat ho do 100 gramových sáčků.

Také díky zachování chutí a vůní se v těchto zařízeních rychle marinuje maso. Stačí vložit maso, koření a marinádu do vakuového sáčku, odčerpat vzduch a uzavřít jej – maso bude marinované během několika minut.

5. Porcování

Vakuování je skvělý způsob nejen skladování, ale také servírování potravin v porcích a sadách pro přípravu různých pokrmů. Například po nákupu můžete strávit nějaký čas krájením zeleniny na polévku, dušenou zeleninu, salát, nádivku nebo přílohu, přípravou steaků na pečení, vše naaranžovat do vakuovacích sáčků a netrávit čas přípravou jídla před vařením.

Když potřebujete něco uvařit, stačí otevřít vakuový obal, přidat ingredience na pánev, do pomalého hrnce nebo na gril, zapnout a po chvíli máte hotový pokrm. Uživatelé si tak mohou naplánovat jídelníček na celý týden, což je velmi pohodlné a doporučované pro ty, kteří chtějí pravidelně dodržovat zdravou stravu.

6. Optimalizace úložného prostoru

Díky odstranění vzduchu zabírá obal s výrobkem méně místa. Obaly a kontejnery zcela zabírají veškerý prostor, který je k dispozici. Přesné porce připravené předem optimalizují prostor v chladničce. Pořádek a čistota jsou další výhodou používání vakuové svářečky.

7. Domácí jídlo s sebou

Bakteriální procesy ve výrobcích probíhají velmi rychle, pokud je povrch v kontaktu s kyslíkem nebo je v sáčku s vysokou vlhkostí uvnitř. Nedostatek vzduchu tomu zabraňuje, takže si můžete bezpečně vzít svačinu ve vakuovém balení. Balení potravin do obalu, který odstraňuje kyslík, se hodí, když si berete jídlo s sebou na piknik nebo si chcete vzít něco k snědku v práci.

Jak vybrat nejlepší vakuovou svářečku

Všechny vakuové svářečky mají společnou konstrukci. Jedná se o kompaktní zařízení vybavené vzduchovou pumpou a topným tělesem pro utěsnění sáčku.

Během provozu vakuová pumpa odstraní vzduch z boxu, v němž je umístěn okraj sáčku, a poté se na několik sekund zapne topné těleso, které vytvoří na sáčku šev a utěsní jej.

Rozdíl mezi modely je v přítomnosti speciálních programů, které umožňují přesnější práci s různými typy výrobků, a také v konstrukčních vlastnostech zařízení.

I ta nejjednodušší vakuová svářečka má dvě tlačítka – pro vypouštění vzduchu a pro uzavření sáčku. Pokročilejší modely mají speciální režimy pro různé typy výrobků. Co ještě dokáže vakuová svářečka?

Některé vakuové svářečky mají například další funkce, které umožňují práci se speciálními vakuovými nádobami, vakuovými uzávěry lahví a také opakovaně použitelnými sáčky vybavenými speciálním ventilem.

Značka AENO nabízí hned několik modelů vakuových svářeček: jednodušší zařízení i ty s automatickými programy. Přístroje vyrobí vakuové balení během několika okamžiků. Mimochodem, kromě odstranění vzduchu z nádob pomocí některého z modelů AENO můžete zachovat chuť vína v otevřené láhvi. Uzavření lahví zajišťuje přiložená hadice s adaptérem, s níž můžete zbytek vína nebo jiného nápoje v lahvi udržet čerstvý.

Pro moderní zákazníky je důležitá nejen funkčnost, ale také stylový design. V tomto ohledu si můžete být jisti i značkou AENO. Díky designu se vakuovačky AENO stanou stylovým doplňkem každé kuchyně.

Výběr vakuové svářečky dnes není nijak zvlášť obtížný. Na trhu je mnoho modelů, které vám umožní snadno si vybrat nejvhodnější zařízení z hlediska ceny a kvality. Hlavní zásada, kterou je třeba mít při výběru vakuové svářečky na paměti, je poměrně jednoduchá: čím častěji plánujete přístroj používat, tím více byste měli uvažovat o multifunkčních modelech. Prodlužte uchování chuti a vůně potravin a vína ve své domácnosti pomocí vakuové svářečky! Více informací o vakuových svářečkách AENO získáte na oficiálních webových stránkách pod odkazem: https://aeno.com/cz/category/kitchen#vacuum-sealer

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like