Co vařit na elektrickém grilu

Total
0
Shares

Jak vařit pro sebe a svou rodinu chutně a rozmanitě, dodržovat myšlenku zdravé stravy, ale nestrávit u plotny celý den? Moderní domácí spotřebiče do kuchyně vám tento proces maximálně usnadní a urychlí. Elektrický gril je módním domácím spotřebičem v našich kuchyních. Tento šikovný, poměrně kompaktní a snadno použitelný přístroj šetří čas při vaření a zároveň dosahuje skvělých výsledků. Produkty připravené na elektrickém grilu si zachovávají důležité stopové prvky a vitamíny a zůstávají šťavnaté. Skvěle se hodí pro dietní potraviny. Takové pokrmy jsou lehčí, protože olej na smažení je potřeba v minimálním množství nebo vůbec.

Panely s nepřilnavou povrchovou úpravou zabrání připalování nebo přichycení pokrmů a zásobník na sběr tuku zpříjemní proces a zajistí čistotu v kuchyni. Teplo je přiváděno přímo na pracovní vlnitou plochu elektrického grilu, kam by měly být umístěny suroviny. Nejčastěji se pro základnu používá nerezová ocel a keramika. Pracovní plocha může dosahovat teploty 270 °C až 400 °C. Zahřátí na požadovanou teplotu pro přípravu pokrmů je rychlé, trvá 2 až 5 minut.

Nejpohodlnější jsou oboustranné modely, kde jsou potraviny upevněny a vaří se ze dvou stran najednou – například od značky AENO. Tyto přístroje se plně otevírají až na 180⁰, což umožňuje buď vařit dvakrát více jídla najednou na dvou pracovních plochách, nebo dvakrát rychleji nebo smažit jídlo z obou stran najednou. Tepelná izolace pouzdra zabrání popálení při práci na maximální úrovni ohřevu. Elektrické grily AENO mají také funkci automatického vypnutí v případě přehřátí.

Různé pokrmy, které lze rychle připravit na elektrickém grilu, šetří čas, ale zároveň vám umožní jíst chutné a zdravé jídlo každý den. Průměrná doba “vaření” s takovým zařízením v kuchyni bude 15-20 minut.

Co tedy můžete připravovat na elektrickém grilu?

Maso a steaky

Když se řekne grilování, první, co vás napadne, je maso. Ať už preferujete hovězí, vepřové, jehněčí, kuřecí nebo krůtí maso, vše bude šťavnaté a voňavé. Maso bude mít zlatavou kůrku, zatímco uvnitř zůstane šťavnaté a se sníženým obsahem cholesterolu.

Chcete si připravit lahodný steak jako z restaurace u vás doma v kuchyni a to za pouhých 10 minut? S elektrickým grilem je takový pokrm skutečností. V případě potřeby lze samozřejmě maso předem marinovat pomocí koření. Přirozenou chuť si však můžete vychutnat i tak, že steak jednoduše vezmete a položíte na vyhřátou pracovní plochu elektrického grilu. Stačí pouze nastavit požadovanou teplotu a časovač. Po opečení můžete maso nechat několik minut odpočívat ve fólii.

Mimochodem, pokud máte “chytrý” elektrický gril, pak je vše ještě jednodušší: zařízení vám samostatně sdělí požadovaný teplotní režim a dobu přípravy, určí tloušťku a počet kusů.

Kromě steaků a řízků můžete na elektrickém grilu připravovat také kuřecí křídla, stehna, paličky a samozřejmě také hamburgerové placky. Volba je jen na vás!

Ryby a mořské plody

Ryby se na elektrickém grilu připravují ještě snadněji a rychleji než maso. Existuje malá nuance – je lepší vybírat tučné ryby s poměrně hustými masovými vlákny, například steak z lososa. To zajistí šťavnatost pokrmu. Pokud plánujete smažit méně tučný druh – tuňáka, nebo ještě více – platýse, štikozubce nebo okouna, pak je lepší použít další marinádu nebo olej.

Příprava ryb na grilování se nijak neliší od obvyklého způsobu: ryby je třeba očistit od vnitřností a šupin, opláchnout vodou a potřít solí a kořením podle potřeby. Pokud se nejedná o steak nebo filet, ale o celou rybu, jako je dorado nebo mořský okoun, můžete na každé straně udělat řezy pro rovnoměrné opečení. Příprava ryby na grilu trvá 7 až 20 minut.

Grilovat můžete také mořské plody: krevety, chobotnice, sépie, mušle, vongole, malé chobotničky, hřebenatky. Pokud jsou škeble zmražené, je třeba je nejprve rozmrazit. Doba přípravy mořských plodů na elektrickém grilu je 5 minut.

Zelenina, houby a ovoce

Zeleninu lze připravit jako hlavní vegetariánské lehké jídlo nebo přílohu. Zvláště chutné jsou cukety, lilek, papriky, rajčata, kukuřice, chřest, brokolice, sladké brambory. Je lepší vybírat pevnou zeleninu, která neobsahuje příliš mnoho vody, masitou a čerstvou. Měly by být nakrájené na nepříliš silné kousky, podle chuti osolené a opepřené. Vhodné jsou žampiony i lesní houby. Po správném ugrilování zůstane jakákoli zelenina uvnitř šťavnatá a křupavá, čemuž se říká “al dente”, a zachová si také maximum mikroživin a vitaminů.

Majitel elektrického grilu může zvážit také přípravu zajímavých dezertů z ovoce: například pečených jablek, hrušek nebo ananasu.

Takové pokrmy jsou připraveny přibližně za 5-7 minut.

Burgery a sendviče

Elektrické grily lze použít také k přípravě teplých sendvičů. Stačí vzít několik plátků chleba nebo toastů, pita chleba nebo hamburgerové housky a grilovat. Základ získá zlatavou kůrku s charakteristickým otiskem roštu, jak jsme zvyklí ze stánků.

Jako náplň můžete použít jakýkoli výrobek podle své chuti: sýr, zeleninu, salám, šunku. Doba přípravy bude minimální – jedna minuta na rozpálené ploše elektrického grilu a teplý sendvič bude hotový.

Znalci francouzské kuchyně mohou Camembert připravit a podávat s grilovanými krutony. Stačí sýr a nakrájenou bagetu potřít trochou oleje, položit na grilovací plochu a zavřít víko. Voila, počkejte několik minut a předkrm podávejte na stůl s oblíbenou omáčkou.

Toto zdaleka není veškerá nabídka toho, co lze v elektrickém grilu dělat, ale snad nejběžnější a nejoblíbenější možnosti. Takové zařízení v kuchyni však poskytuje dostatek příležitostí ke kulinářským experimentům. Na elektrickém grilu můžete například péct pizzu a různé placky, ale také připravovat palačinky, tvarohové koláče a vafle.

Domácí elektrický gril se stane spolehlivým pomocníkem v kuchyni, který vám každý den připraví pestrá, chutná a zdravá jídla. Chcete-li se dozvědět více o možnostech elektrických grilů AENO a vybrat si nejvhodnější model, přejděte na tento odkaz.

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like

Hlavní typy mixérů

Mixér je nezbytným pomocníkem při přípravě nejrůznějších pokrmů v každém ročním období: od letních koktejlů po zimní polévky. Přístroj umožňuje snadnou přípravu těsta na pečivo, mletého masa, bramborové kaše a…
View Post