Какво можете да сготвите на електрическата скара

Total
0
Shares

Как да готвите за себе си и за семейството си с много вкус и разнообразие, като се придържате към идеята за здравословно хранене, но да не прекарвате цял ден край печката? Съвременните домакински уреди за кухнята правят този процес възможно най-бърз и лесен. Електрическата скара е модерен домакински уред в нашите кухни. Този удобен, сравнително компактен и лесен за използване уред спестява време за готвене, като същевременно постига отлични резултати. Продуктите, приготвени на електрическа скара, запазват основните микроелементи и витамини и остават сочни. Те са чудесни за диетична храна. Такива ястия са по-леки, защото не се изисква масло за пържене или се използва в минимални количества.

Панелите с незалепващо покритие ще предпазят храната от изгаряне или залепване, а тавата за събиране на мазнини ще направи процеса по-удобен и ще осигури чистота в кухнята. Топлината се подава директно към работната оребрена повърхност на електрическата скара, където трябва да се поставят съставките. Най-често за основата се използват неръждаема стомана и керамика. Работната повърхност може да достигне 270°C – 400°C. Загряването до желаната температура за готвене е бързо, отнема от 2 до 5 минути.

Най-удобни са двустранните модели, при които продуктите са фиксирани и се готвят едновременно от две страни – например от марката AENO. Устройствата се отварят на 180⁰, което ви позволява да готвите или два пъти повече храна едновременно върху две работни повърхности, или два пъти по-бързо, като готвите храната от двете страни едновременно. Топлоизолацията на корпуса ще предотврати изгаряне при работа при максималните нива на нагряване. Освен това електрическите скари AENO имат функция за автоматично изключване в случай на прегряване.

Разнообразието от ястия, които могат да бъдат приготвени на електрическа скара, спестяват усилия, но в същото време Ви позволяват да ядете вкусна и здравословна храна всеки ден. Средното време за готвене с такова оборудване в кухнята е около 15-20 минути.

И така, какво можете да приготвяте на електрическата скара?

Месо и пържоли

Първото нещо, което ви идва наум, когато става дума за печене на скара, е месото. Каквото предпочитате: говеждо, свинско, агнешко, пилешко или пуешко – всичко ще бъде сочно и ароматно. Месото ще има златиста коричка, а вътрешността му ще остане напълно сочна и без холестерол.

Вкусна пържола като в ресторант у дома в кухнята само за 10 минути? С електрическата скара подобно ястие става реалност. Разбира се, ако желаете, месото може да бъде предварително мариновано с помощта на подправки. Но можете да се насладите и на естествения му вкус, като просто вземете пържолата и я поставите върху нагорещената работна повърхност на електрическия грил. Необходимо е само да настроите температурата и таймера. След изпичането можете да оставите месото да престои във фолио за няколко минути.

Между другото, ако имате интелигентна електрическа скара, тогава всичко е още по-просто: устройството самостоятелно ще ви каже необходимия температурен режим и времето за готвене, определяйки дебелината и броя на парчетата.

Освен пържоли и филета на електрическа скара можете да приготвяте и пилешки крилца и бутчета, както и, разбира се, питки за бургери. Рецептата зависи от Вас!

Риба и морски дарове

Рибата се приготвя на електрическа скара още по-лесно и бързо от месото. Има една малка тънкост – по-добре е да изберете мазна риба с доста плътни месни влакна, например сьомга. Това ще гарантира сочността на ястието. Ако възнамерявате да изпържите по-малко мазна разновидност – риба тон, хек или щука, тогава е по-добре да използвате допълнителна марината или масло.

Подготовката на рибата за печене на скара не се различава от обичайното: трябва да почистите рибата от вътрешностите и люспите, да я изплакнете с вода и да я натриете със сол и подправки по желание. Ако не става въпрос за пържола или филе, а за цяла риба, можете да направите по няколко разреза от всяка страна за да постигнете равномерно изпичане. Приготвянето на рибата на скарата отнема от 7 до 20 минути.

Можете да печете на скара и морски дарове: скариди, калмари, сепии, миди и малки октоподи. Ако са замразени, трябва първо да се размразят. Времето за приготвяне на морските дарове на електрическа скара е около 5 минути.

Зеленчуци, гъби и плодове

Зеленчуците могат да се приготвят като основно вегетарианско леко ястие или гарнитура. Особено вкусни и полезни са тиквичките, патладжаните, чушките, доматите, царевицата, аспержите, броколите и сладките картофи. По-добре е да избирате твърди зеленчуци, които не съдържат твърде много вода, за предпочитане месести и пресни. Трябва да бъдат нарязани на не много дебели парчета, овкусени със сол и черен пипер на вкус. След правилно изпичане на скара зеленчуците остават сочни и хрупкави отвътре и запазват максимално хранителната си стойност.

Всерки собственик на електрическа скара може да приготвя дори десерти от плодове на своя уред – може да изпече ябълки, круши или ананаси.

Тези ястия се приготвят за около 5-7 минути.

Бургери и сандвичи

Електрическите скари могат да се използват и за сандвичи. Просто вземете няколко филийки хляб, пита или хлебчета за хамбургери и ги изпечете на грил. Основата ще придобие златиста коричка с характерен отпечатък от скарата, както сме свикнали в заведенията за улично хранене.

Като пълнеж можете да използвате всеки продукт по Ваш вкус: сирене, зеленчуци, колбаси, шунка. Времето за приготвяне е минимално – нужна е една минута върху нагорещената повърхност на електрическата скара и Вашият сандвич ще бъде готов.

Ценителите на френската кухня могат да приготвят Камамбер и да го поднесат с крутони на скара. Просто намажете сиренето и нарязаната багета с малко олио, поставете ги върху повърхността на грила и затворете капака. Voila, изчакайте няколко минути и сервирайте предястието на масата с любимия си сос.

Това далеч не е изчерпателно меню на това, което може да се приготви на електрическата скара, но може би са най-често срещаните и популярни опции. Въпреки това подобно оборудване в кухнята предоставя широки възможности за кулинарни експерименти. Например, на електрическия грил можете да печете пици и различни сладкиши, както и да правите палачинки, чийзкейкове и гофрети.

Домашната електрическа скара ще се превърне в надежден помощник в кухнята, осигурявайки разнообразни, вкусни и здравословни ястия всеки ден. За да научите повече за възможностите на електрическите грилове AENO и да изберете най-подходящия модел, моля, последвайте следната връзка.

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Какво е “Су-вид”

Основната тенденция в съвременната кухня е здравословното хранене. Съществуват все повече и повече различни начини за приготвяне на вкусна и здравословна храна. За предпочитане е готвенето без пържене и варене,…
View Post

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post