Предимства на вакуумната запечатваща машина: вакуумно опаковане на храна у дома

Total
0
Shares

Вакуумното опаковане е начин за съхраняване на храна, при който въздухът се отстранява напълно от пластмасовата торбичка или контейнера, в който е поставена храната Ви. В миналото вакуумното опаковане е било популярно главно в големите вериги хранителни магазини за съхранение и транспортиране на храни с цел по-ефективното запазване на качеството им. В последните години тази практика се внедрява и в домакниството. Специални устройства, наречени вакуумни запечатващи машини, подпомагат този процес. Какво представлява вакуумното опаковане? Защо да използваме вакуумна запечатваща машина? Какви са предимствата на тези уреди? Тук ще ви представим 7 причини защо имате нужда от вакуумна запечатваща машина.

1. Запазване на качеството на храната за дълъг период от време

Във вакуум няма кислород, което означава, че няма окисление. Това позволява на храни като месо, риба, зеленчуци, плодове, млечни продукти и други да запазят качеството си 3-4 пъти повече време от указания на опаковката срок на годност.

Това обаче зависи главно от вида на храната. Например, месо или риба, съхранени във вакуум, могат да издържат около 4-5 дни, докато зърна кафе, съхранени по този начин, могат да издържат месеци. Препоръчва се да вакуумирате храната докато е още свежа за максимално дълго запазване на качеството.

Бактериите не могат да се развиват в отсъствието на кислород. Така съставките във вакуум запазват полезните си качества за дълго време, благодарение на липсата на кислород в опаковката, в която биват съхранени.

Както винаги, трябва да се спазва температурният режим за съхранение на храните. Въпреки че премахването на въздуха при вакуумирането удължава срока на годност, правилата за съхранение все пак трябва да се спазват.

2. Готвене със Су-вид

Вакуумната запечатваща машина е нужна и изключително много улеснява процеса на готвене при готвене тип Су-вид.

Тази техника е навлязла в домакинството през ресторантите и с появата на уреди за ивършването и улесняването ѝ тя става изключително популярна. Ястията, приготвени по тази технология, се отличават с изтънчен вкус и крехкост. Отличително за Су-вид технологията е именно фактът, че дори без подправки, готовото ястие придобива изключителен вкус, дължащ се на съставките, използвани при приготвянето му.

За готвене по метода Су-вид е необходимо да опаковате съставките в найлонов плик, да отстраните въздуха от плика с помощта на вакуумна запечатваща машина и да приготвите ястието във водаа с температура от 20 до 95°C.

3. Правилно замразяване

Опаковането във вакуум обаче не се използва само за съхранение в хладилника, а и за замразяване на продукти. Вакуумирането помага да се предотвратят “изгаряния” на повърхностите на продуктите при многократно замразяване. То също подпомага правилната кристализация на продуктите, предотвратявайки загуба на течности от замразения продукт. Замразени храни, съхранявани по този начин, запазват своите цвят и структура след размразяването им.

4. Вкус и аромат

Вакуумната опаковка предпазва съдаржанието ѝ от миризми и вода. Вакуумираната храна не губи текстурата и аромата си при съхранение на ниска температура, което прави процеса изклчително ефективен за продукти като кафе, чайове и подправки. Така, ако често купувате големи количества от тези продукти, можете да ги съхранявате на порции във фризера, за да осигурите дълготрайното запазване на качеството и аромата им.

Освен това, благодарение на това си предимство, тази технология се оказва изклчюително удобна за мариноването на месо. Просто поставете месото, подправките и маринатата във вакуумната торбичка, изпомпайте въздуха от плика и го запечатайте.

5. Сервиране на порции

Вакуумирането е чудесен начин не само за съхранение, но и за разделяне на различни ястия на порции. Например можете да нарежете зеленчуци предварително, да ги разделите на порции и да ги замръзите, за да са готови за използване, когато решите да готвите супи, яхнии и дори салати, без да се налага да отделяте допълнително време да нарязвате и отмервате съставките.

Когато готвите, просто изваждате запечатания плик, изсипвате съдържанието му в съответната тенджера или тиган и изчаквате, докато ястието стане готово. По този начин можете да планирате менюто си за цялата седмицата, което е изключително удобно, особено за тези, които желаят да спазват здравословен режим на хранене.

6. Оптимизиране на пространството за съхранение

Благодарение на премахването на въздуха, опакованите съставки заемат по-малко място от обикновено. Определените порции, приготвени и отделени предварително, оптимизират мястото в хладилника Ви. Редът и чистотата са допълнително предимство при използването на вакуумна запечатваща машина.

7. Домашно приготвена храна за вкъщи

Развиването на бактерии се случва изключително бързо в среда, богата на кислород, или такава с висока влажност. Опаковането на храна във вакуумен плик е изключително удобно, особено когато си носите обяд на работа, училище или дори пикник, тъй като при липсата на кислород бактериите не могат да се развиват и размножават, оставчйки храната Ви свежа и годна за консумация за дълъг период от време.

Как да изберем най-добрата вакуумна запечатваща машина

Всички вакуумни запечатващи машини имат обща конструкция. Това е компактно устройство, оборудвано с въздушна помпа и нагревателен елемент за запечатване на торбата.

По време на работа вакуумната помпа отстранява въздуха от контейнера или плика, в които са поставени продуктите, след което нагревателният елемент се включва за няколко секунди, запечатвайки торбата.

Разликата между моделите е в наличието на специални програми, които ви позволяват да работите по-прецизно с различни видове продукти, както и в дизайнерските характеристики на устройството.

Дори най-простата вакуумна запечатваща машина има не по-малко от два бутона – за вакуумиране и за запечатване на торбичката. По-иновативните модели имат специални режими, които съответстват на различни видове продукти. Какво друго може да прави вакуумната запечатваща машина?

Например някои вакуумни запечатващи машини имат допълнителни функции, които Ви позволяват да работите със специални вакуумни контейнери, бутилки, както и с торбички за многократна употреба, оборудвани със специален клапан.

Марката AENO предлага няколко модела вакуумни запечатващи машини: лесни за използване и с автоматични програми. Уредите вакуумират продукта в рамките на 10 секудни. В допълнение към вакуумирането и запечатването на храни, продуктите на марката AENO могат да запазят и вкуса на виното във вече отворена бутилка. Запечатването на бутилките се осигурява от включения в комплекта адаптер, с който можете да запазите остатъка от виното или други напитки свежи дори след отварянето им.

Важен фактор освен функционалността на уреда бива дизайнът. В това отношение можете да се насочите към марката AENO, чиито уреди се вписват в интериора на всяка кухня.

В днешно време изборът на вакуумна запечатваща машина не етруден. На пазара има много модели, които Ви позволяват лесно да изберете най-подходящото устройство от гледна точка на цена и качество. Основният принцип, който трябва да имате предвид при избора на вакуумна запечатваща машина, е следният: добре е да се насочите към многофункционално устройство, ако смятате да го използвате често.Запазаете качеството, вкуса и аромата на своита храна и вино с помощта на вакуумна запечатваща машина! Можете да получите повече информация за вакуумните запечатващи машини AENO на официалния уебсайт на следния линк: https://aeno.com/bg/category/kitchen/vacuum-sealer

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Какво е “Су-вид”

Основната тенденция в съвременната кухня е здравословното хранене. Съществуват все повече и повече различни начини за приготвяне на вкусна и здравословна храна. За предпочитане е готвенето без пържене и варене,…
View Post

Как работи блендерът за приготвяне на супа

Вкусната и сгряваща супа е най-доброто ястие за обяд през студените зимни дни. Можете да използвате съставките, които вече имате в хладилника си. В многообразието от рецепти можете да изберете…
View Post

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post