Как да изберем електрическа скара – какво да търсим при избора на скара

Total
0
Shares

Храната, приготвена на електрическа скара, е вкусна, разнообразна и здравословна, а приготвянето ѝ не отнема много време. На пазара се появяват все повече и повече различни модели, защото търсенето на тази категория расте. Всяка марка домакински уреди се стреми да предлага достъпни и първокласни модели. И така, коя електрическа скара да изберете? Кои са важните нюанси и на какво да обърнете специално внимание, когато сравнявате различните варианти? Как да изберем електрическа скара, така че тя да се превърне в надежден помощник в кухнята през цялата година? Можете да се доверите на популярна оценка или рецензия, а можете да вземете за основа контролен списък с основните точки за оценка и самостоятелно да сравните предложенията на пазара, за да направите своя избор.

Вид на грила

Контактният грил се състои от едностранен или двустранен панел с нагревателен елемент, който се намира непосредствено под повърхността, върху която продуктите за готвене се поставят директно или се вграждат в нея. Такива грилове могат да бъдат едностранно отворени и затворени с едностранен или двустранен работен панел.

Отворената електрическа скара има само една нагряваща се работна повърхност. В същото време площта ѝ обикновено позволява да приготвяте много неща наведнъж, но това определя и доста обемни размери. Поради размерите си този тип грил може да не се побере във всеки интериор и пространство. Ако кухнята е със скромна квадратура, тогава е по-добре да помислите за алтернативен модел. Освен това храната се приготвя на такъв грил по-бавно, тъй като трябва да я обръщате. Недостатъкът на този тип устройство е, че в процеса на готвене на мазно месо, риба или зеленчуци, по повърхностите на кухнята могат да се появят пръски. Това лесно се елиминира със стъклен капак: можете да виждате продуктите и да определяте степента на тяхната готовност, а мебелите и стените ще бъдат защитени от евентуални мазни пръски, сажди и др. Между другото, ако има капак, възможностите за готвене също се разширяват, защото става възможно не само да се пържи, но и да се задушава храна.

Затворената скара работи като преса, като съставките се “притискат” и се готвят от двете страни, за сметка на наличието на нагревателни елементи отгоре и отдолу. Това ви позволява значително да ускорите процеса на готвене и да спестите време. Затвореният грил за пържоли е идеален: месото е запечатано от двете страни, запазвайки го сочно, така че ястието се приготвя не само по-бързо, но и по-вкусно благодарение на тази технология. Модерният двустранен грил може лесно да се превърне в едностранен, ако панелите могат да се отварят на 180⁰. Моделите на AENO, например, разполагат с тази опция.

Освен това двустранният грил може да се използва като фурна, като се фиксира горният капак под удобен ъгъл от 40⁰. Това е толкова удобно за приготвяне на топли сандвичи, канапета и пици. В този смисъл можем да кажем, че вътрешният грил е по-функционален и универсален за приготвяне на по-голям брой различни ястия.

Мощност и температура на нагряване

Мощността е важна характеристика, от която зависи работата на електрическата скара. На пазара се предлагат както супер икономични, но с ниска мощност модели – 700-800 W, така и с мощност 4400 W. Оптималното решение е грил с мощност около 2000 W. По-малките стойности на този параметър вече ще се отразят на скоростта на нагряване и в резултат на това на готвенето. На моделите с ниска мощност можете да готвите всякакви зеленчуци без проблеми, но те не са съвсем подходящи за месо. По-мощните грилове консумират повече електроенергия. Електрически грил с мощност 2000 W ще ви помогне да приготвите храната бързо и без да харчите допълнително електричество. Температурният режим е ключов фактор за приготвянето на много ястия, затова не бива да изпускате такъв важен момент при избора на електрически грил като работната температура. Можете да се съсредоточите върху диапазона от минималната 150-190 °C до максималната температура на нагряване от 230-240 °C. Това ниво обикновено е достатъчно за приготвяне на голямо разнообразие от ястия на грил.

Панелът за готвене

При избора на домашна електрическа скара трябва да се обърне специално внимание на работната повърхност, върху която се приготвя храната. Тук има няколко съображения: материал, форма и функционалност. Чудесно е, ако работният панел е подвижен – така е много по-лесно да почистите грила след готвене. Между другото, най-често такива плочи могат да се мият дори в съдомиялна машина. Ако работните повърхности са неподвижни, тогава е важно да се спазват мерките за безопасност при почистването им, защото изплакването им във вода няма да свърши работа. Но, което е важно, това не се отразява на процеса и качеството на приготвяне, а само на комфорта при грижата за оборудването.

Всеки вариант за работната повърхност на електрическата скара ще има незалепващо покритие, така че ще можете да готвите без масло. Смесените панели са изработени от метал: алуминий или сплав.

Някои от тях разширяват възможностите: двустранни работни повърхности. Това означава, че и двете страни могат да се използват за готвене. Тази опция може да се намери при марката AENO, където подвижните панели са двустранни, като всяка страна е оформена по различен начин. Оребрената страна е идеална за готвене на пържоли, риба, морски дарове, зеленчуци, както и за сандвичи и сандвичи с характерни грил ленти. Плоската задна повърхност ви позволява да се наслаждавате на различен тип храна: палачинки, бъркани яйца и омлети.

Важен момент от панела за готвене е неговият размер: обща квадратура и тегло. То оказва влияние върху начина, по който устройството се вписва в интериора и мобилността при пътуване. Колкото по-тежък е панелът, толкова по-добре запазва топлината и съответно толкова по-малко топлина се губи. По този начин се свеждат до минимум възможните температурни нестабилности и отклонения от режима, необходим за приготвянето на дадено ястие.

Пълен комплект и допълнителни аксесоари

Стандартният комплект с електрическата скара включва тава за оттичане на водата. Обикновено това е вградена подвижна конструкция. Мазнината, която се образува по време на готвенето, се стича в тази тава. Тя е удобна и е задължителен аксесоар, ако не искате да миете цялата кухня след приготвянето на вечерята. Излишната течност изтича в същата тава, за да не се окаже, че ястието е задушено или сварено, а не изпържено.

Понякога заедно с основната работна повърхност, когато тя е подвижна, се доставят и допълнителни елементи – например лист за печене. Заменяйки го с обикновен панел, получавате не просто грил, а почти пълноценна фурна, което допълнително разширява кулинарния спектър на предлаганите ястия. С такъв пълен комплект става възможно да се приготвят запеканки, чийзкейкове и дори сладкиши в грила. Също така, подвижните повърхности за приготвяне на гофрети могат допълнително да се поставят в грила.

Опцията “три в едно” може да се окаже спасителна за начинаещите, когато задачата е да се оборудва кухнята възможно най-добре с минимум оборудване. В други случаи е по-добре да се съсредоточите върху функцията за печене на скара и пържене на храна, така че наличната в храната мазнина да бъде достатъчна.

Тип управление: ръчно срещу електронно

Електромеханичното управление обикновено е представено от въртящи се копчета – регулатори на температурата и времето: трябва сами да зададете необходимото ниво на нагряване за печене и времето, въз основа на рецептата на ястието и на базата на собствения си кулинарен опит. Това е класически тип ръчно управление, доста интуитивен, но бързо остаряващ с развитието на технологиите. Ръчният режим изисква известно време за свикване. Понякога се налага да преминете през метода на пробите и грешките и развалената храна, за да откриете най-добрата комбинация от нагряване и време за готвене за всяко ястие.

Електронното управление значително опростява този процес. Обикновено в такива модели има дисплей, на който са посочени всички настройки. Това ви позволява да зададете най-точно температурата на нагряване, а при някои двустранни модели можете да зададете различни индикатори поотделно за горния и долния панел. Дисплеят може да бъде сензорен или не. Ако функцията на сензорния екран не е предвидена, тогава на контролния панел до екрана има блок от бутони за настройки.

Често гриловете с електронно управление имат набор от автоматични режими за лесно приготвяне на различни видове ястия: пиле, сандвичи, бургери, наденички, риба и, разбира се, пържоли. Някои съвременни модели могат дори сами да приготвят желаната пържола. Такива интелигентни устройства разполагат със сензор, който определя дебелината на месото, както и със сензор за време. Така устройството само определя кога пържолата е готова – ще видите състоянието на процеса на електронния панел. Това се отнася не само за печенето на месо, но и за други продукти, за които са предвидени отделни автоматични режими.

Много производители предлагат няколко варианта за грилове с различни видове управление в една продуктова категория, така че купувачът да може да избере модел, който отговаря на неговия вкус и бюджет.

Многофункционалността е основното изискване, което купувачът поставя към съвременната скара, когато я избира за дома. Важно е готвенето да е приятно и да не отнема много време, възможностите за приготвяне на разнообразни ястия да са широки, а поддръжката и грижата за самото устройство да са лесни. Най-добре е да се съсредоточите върху собствените си предпочитания и върху това какви храни най-често приготвяте и по колко: месо, зеленчуци или всичко заедно.

Планирате ли да използвате устройството като алтернатива на фурната за приготвяне на, на пръв поглед, ястия, които не са съвсем традиционни за грил – например печене? В този случай трябва да обърнете внимание на опаковката и допълнителните аксесоари, които или вече са включени в комплекта, или могат да бъдат закупени допълнително.

Ако имате натоварен живот, така че търсите варианти за бързо и правилно хранене всеки ден за себе си и семейството си с максимален набор от възможности, тогава е по-добре да изберете електрическа скара от затворен тип с интелигентна електроника. Тогава няма да се налага да се занимавате с рецептата и настройките – устройството само ще определи времето и ще проследи състоянието на готовност според вида на ястието и продукта. Тази функция ви позволява да се откъснете от ежедневната рутина в кухнята, оставяйки ви само приятни задължения, за да решите какъв кулинарен шедьовър да зарадвате себе си и семейството или приятелите си.

Трудно е да се избере грил за дома в съществуващата широка гама, затова е полезно да вземете предвид предложения списък с характеристиките, на които трябва да обърнете внимание, за да решите кой електрически грил е най-подходящ за вас от гледна точка на съотношението цена-качество. Сред електрическите грилове на марката AENO например има както вариант на електромеханичен грил с ръчно управление, така и модел с модерен сензорен контролен панел, светлинна индикация и няколко автоматични режима. Можете да получите повече информация за моделите на марката AENO и да изберете най-подходящия от тях тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post

Ръководство за покупка на фурна: как да изберете добра фурна

В съвременната кухня фурната е необходим готварски уред. Голямата фурна позволява невероятен набор от ястия. Можете да готвите домашна пица, пуйка или пиле, пай или бисквитки във фурната. На рафтовете…
View Post

Основни типове блендери I AENO

Блендерът е задължителен за приготвяне на разнообразни ястия през всеки сезон: от смутита през лятото до супа през зимата. Устройството ви позволява лесно да приготвяте тесто за сладкиши, кайма, картофено…
View Post