Основни видове блендери

Total
0
Shares

Блендерът е задължителен уред за приготвянето на голямо разнообразие от ястия през всеки сезон: от смутита през лятото до супа през зимата. Устройството ви позволява лесно да приготвяте тесто за сладкиши, кайма и дори картофено пюре. Той може напълно да замени пълноценния кухненски робот, благодарение на големия брой различни остриета и допълнителни аксесоари. От една страна, няма да изненадате никого с блендер в кухнята. Но при цялата привидна простота на операциите, често не е ясно на какво да се обърне внимание при покупка.

Различните марки предлагат разнообразни блендери с най-различна механика, функционалност и дизайн. И така, какви видове блендери има? Какви са предимствата на различните модели? Кой блендер е най-подходящ за желаните функции или за работа с конкретни продукти?

Потопяеми блендери и блендерите с кана имат различен дизайн. И двата имат своите естетически и функционални предимства. Друг начин за класифициране е да се направи разграничение между персонални блендери и комбинирани модели.

Потопияеми блендери

Потопяемият блендер е най-компактният вид модел. Устройството се нарича още ръчен или пръчков блендер. Приспособлението се състои от дълго рамо с мотор отвътре и бутони за управление отвън. Към тази основа е прикрепена потапящата част с остриета в края.

Този тип устройства могат да се продават със или без буркан. Накрайниците на блендера могат да бъдат за нарязване, разбиване или смесване на съставки. Стандартният комплект включва: дръжка, накрайник за разбиване и S-образен накрайник, наподобяващ кука.

Корпусът на потопяемия миксер може да бъде от пластмаса или стомана. Остриетата обикновено са изработени от неръждаема стомана, но има и пластмасови приставки с метални остриета. Бурканът за потапяне, ако е част от комплекта, обикновено е изработен от пластмаса или стъкло.

Този тип блендер е подходящ за приготвяне на пюрета и смутита, за месене на тесто и за приготвяне на млечни шейкове. Това е най-мобилният модел, тъй като можете да го използвате в почти всеки съд. Но ако готвите без капак, пръските от ястието могат да се разпръснат из цялата кухня.

Имайте предвид, че по време на работа това устройство трябва да се държи постоянно в ръка. Но в случай на дълга непрекъсната работа на устройството, потребителят не бива да се притеснява – много марки са предвидили защита на двигателя срещу прегряване, така че устройството може да издържи на всички обявени от производителя скорости.

Между другото, броят на скоростите, на които може да работи един потопяем миксер, е важна характеристика на устройството. Те могат да бъдат от 2 до 20. Основното правило тук е: колкото повече, толкова по-добре. Изборът между различни диапазони на скоростта дава повече възможности при приготвянето на различни ястия с различна текстура, защото за месене на тесто, разбиване на сметана или приготвяне на крем са нужни различни скорости на рабиване.

Освен това някои модели поддържат “турбо” режим , служещ за увеличаване на скоростта при нужда. Този режим е важен за получаване на възможно най-хомогенната консистенция.

Блендер с кана

Блендерът с кана, познат още като блендер със стойка и блендер за плот, представлява буркан, поставен върху основа, в която се намират двигателя и контролния панел. Този тип устройство е подходящо за приготвяне на смутита, шейкове, тесто за палачинки, бебешки храни, пюрета и супи. При достатъчна мощност той може да разбива и лед.

Контейнерът на този блендер винаги е с капак, което решава проблема с пръските.

Устройството от този тип се монтира върху хоризонталната повърхност на кухненската маса. Потребителят не трябва да държи нищо в ръцете си и да го контролира постоянно. Достатъчно е да постави продуктите в каната, да затвори капачката и да натисне бутона “Старт” на устройството. Можете да се отпуснете, докато блендерът работи, и да правите нещо друго.

Някои съвременни модели имат предварително програмирани настройки с фиксирано време и скорост, в зависимост от продуктите за готвене: пюре, смути или тесто. Например марката AENO предлага модели с различен брой автоматични предварително програмирани режими за всеки вид продукт и текстура: мляко, супа, смути, зеленчуци и др. Освен това блендерите AENO позволяват не само да смилате, но и да приготвяте различни ястия, както в обикновена тенджера, като използвате режима на готвене. Трябва само да поставите продуктите в каната, да изберете програмата, която желаете, да натиснете бутона “Старт” и да изчакате, докато всичко е готово. Панелът за управление е разположен на сензорния екран, който е интуитивен – цифровият дисплей показва цялата необходима информация: температура, време за готвене и избрания режим. Друга удобна опция, която предлага марката AENO, е таймерът за отложен старт: за да го използвате, поставете продуктите в каната, изберете програмата и задайте времето, за което искате да отложите началото на работата.

Минималната мощност за нормална работа на подобен блендер е от 600 W. От друга страна, само по-мощните модели могат да се похвалят със способността си да разбиват лед – от 750 W. В този случай е необходимо посочване на тази опция от марката. За такива цели могат да бъдат предвидени допълнителни конструктивни характеристики на устройствата. Така например блендерите AENO с мощност 800 W имат и специални накрайници, които служат за разбиване на лед. Това ви позволява да зареждате замразени плодове в буркана, което значително спестява време за готвене.

Ако блендерът с кана има достатъчна мощност и висококачествени ножове с висока скорост на въртене, тогава това устройство може да се справи и със задачата да нарязва на месо. Моделите на марката AENO с 8 ножа от неръждаема стомана и скорост на въртене до 28 000 об/мин определено са в състояние да го направят.

Важна, макар и не особено очевидна, характеристика на блендерите с кана е безопасността. Това може да е важно, ако имате деца. Ножовете на блендера се намират вътре, на самото дъно на буркана, и е изключително трудно случайно да се стигне до тях по време на работа.

В случай на прегряване на двигателя, марките са предвидили защитна опция за автоматично изключване на устройството. Освен това, например, блендерът на марката AENO се самоизключва, ако е изваден от основата и когато капакът е отворен.

Материалът, от който е направен бурканът, също е от значение – той може да бъде пластмасов или стъклен. Разбира се, стъклените буркани са по-екологични, по-издръжливи и по-безопасни от пластмасовите. Топлоустойчивото стъкло не отделя вредни вещества по време на готвене.

Формата на каната улеснява изсипването на готовите смеси от блендера в съдове за сервиране. По-малко известна тънкост е, че основен критерий за избор на подобен блендер е именно обемът на каната, който може да е различен за различните модели. Колкото по-голям е той, толкова е по-удобен. Средно обемът на каната е около 1,2 – 1,4 литра. При блендерите с кана на марката AENO обемът на стъклената купа е 1,75 литра, което ви позволява бързо да приготвяте храна дори за голямо семейство.

Освен това редица марки предлагат отделен режим на самопочистване в своите модели. След като използвате блендера, трябва да налеете вода в каната, да добавите малко почистващ препарат, да изберете режима за самопочистване и да го стартирате. Блендерите AENO също имат внедрена тази функция.

Комбинирани модели

Комбинираните модели имат всички шансове да заместят мощния кухненски робот по отношение на функционалността. Основната характеристика на тези устройства е комбинацията от функциите на потопяемия блендер и блендерът с кана. Комплектът включва потопяем блендер с комплект ножове и остриета, съд, както и допълнителни аксесоари: накрайници за разбиване, за тесто и други. Също така комплектът може да включва “шейкър” – чаша върху работна основа с мотор, както при блендерът с кана.

Съществуват и специфични видове блендери: блендери за сок, блендери на пара и блендери за супа. Тези уреди се различават по това, че освен да смилат, те могат да приготвят специфични ястия.

Персонален блендер

Персоналният блендер е компактен. Той може да бъде потопяем блендер с чаша, нещо подобно на шейкър или миниатюрен блендер с кана. Това устройство приготвя по 1-2 порции наведнъж. Чашата обикновено има капак, който е изключително мобилен. Удобен е за приготвяне на храна за спорт и за бизнес пътувания.

Какъв тип блвндер да изберете

Как да направите добър избор сред разнообразието от блендери на пазара? Важно е да обърнете внимание на Вашите нужди и изисквания: какво планирате да готвите? Нуждаете ли се от допълнителни функции и автоматични режими? Видът на блендера трябва да се избере въз основа на функционалността, която се изисква от устройството.

Ако устройството е избрано само като по-усъвършенстван заместител на миксера, тогава потапяемия блендер е достатъчен. Съвсем друга е ситуацията, ако планирате често да приготвяте кайма – нужен ви е блендер с отделна купа и възможност за избор на различни ножове, които да инсталирате вътре и които ще се справят добре със задачата. В същото време не забравяйте да вземете предвид, че цената на устройството зависи от неговата мощност и броя на приставките и ножовете. Както беше споменато по-горе, по-голямата мощност е полезна за обработката на месо, твърди зеленчуци или ядки. Определете видовете остриета, от които се нуждаете, според вида на ястията: за моркови ви е необходимо ренде, за приготвяне на салати – възможност за нарязване на кубчета.

Най-добрият вариант за приготвяне на смутита, йогурти, зърнени храни и супи е блендер с кана. Ако разгледаме мощните модели с висока скорост на въртене на ножовете, то установяваме, че те се справят и с нарязването на месо на кайма. Ако се опитвате да водите здравословен начин на живот и да поддържате правилно хранене, а високата активност означава много за вас, за да сте успешни на работа и у дома, най-добрият вариант е блендер с кана с допълнителни опции. Това ви позволява бързо да приготвяте овесена каша или супа: едно устройство ще смели съставките и ще ги сготви. Просто поставяте продуктите в каната, избирате режима и продължавате да се занимавате с работата си, без да отделяте дълго време с рутинни дейности. А ако всичко изброено е важно за Вас, тогава е по-добре да обърнете внимание на моделите с опции за режим на готвене, като AENO. Можете да научите повече за възможностите на блендерите с марка AENO на следния линк: https://aeno.com/bg/category/kitchen/blenders

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Какво още можете да приготвите в уреда за супа

Съвременните многофункционални кухненски уреди правят готвенето по-лесно, по-бързо и по-забавно. Най-ефикасни са уредите, които правят възможно приготвянето на различни ястия за разнообразно меню всеки ден. Едно от тези многофункционални устройства…
View Post

Какво е “Су-вид”

Основната тенденция в съвременната кухня е здравословното хранене. Съществуват все повече и повече различни начини за приготвяне на вкусна и здравословна храна. За предпочитане е готвенето без пържене и варене,…
View Post

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post

Предимства на вакуумната запечатваща машина: вакуумно опаковане на храна у дома

Вакуумното опаковане е начин за съхраняване на храна, при който въздухът се отстранява напълно от пластмасовата торбичка или контейнера, в който е поставена храната Ви. В миналото вакуумното опаковане е…
View Post