Jak vybrat elektrický gril – na co se zaměřit při výběru grilu

Total
0
Shares

Jídlo připravené na elektrickém grilu je chutné, rozmanité a zdravé a jeho příprava nezabere mnoho času. Na trhu se objevuje stále více různých modelů, protože poptávka po této kategorii roste. Každá značka domácích spotřebičů se snaží nabízet cenově dostupné i prémiové modely. Jaký elektrický gril si tedy vybrat? Jaké jsou důležité prvky a čemu věnovat zvláštní pozornost při porovnávání různých možností? Jak vybrat elektrický gril, aby se stal spolehlivým pomocníkem v kuchyni po celý rok? Můžete důvěřovat populárním hodnocením či recenzím, nebo můžete vzít za základ seznam s hlavními body pro hodnocení a samostatně porovnat nabídky na trhu, abyste si mohli vybrat.

Typ grilu

Kontaktní gril se skládá z jednostranného nebo oboustranného panelu s topným tělesem, které je umístěno pod plochou, na níž jsou přímo položeny nebo do ní zabudovány produkty určené k přípravě pokrmů. Tyto grily mohou být jednostranně otevřené a jednostranně nebo oboustranně uzavřené pracovní desky.

Otevřený elektrický gril má pouze jednu vyhřívanou pracovní plochu. Zároveň jeho plocha obvykle umožňuje připravovat mnoho věcí najednou, ale to také určuje poměrně objemné rozměry. Vzhledem k velikosti se tento typ grilu nemusí vejít do každého interiéru a prostoru. Pokud má kuchyň skromné rozměry, je lepší přemýšlet o alternativním modelu. Kromě toho se jídlo na takovém grilu připravuje pomaleji, protože ho musíte obracet. Nevýhodou tohoto typu zařízení je, že v procesu přípravy tučného masa, ryb nebo zeleniny se mohou na povrchu kuchyně objevit stříkance. To lze snadno eliminovat použitím skleněného krytu: na jídlo uvidíte a zjistíte stupeň jejich připravenosti, zatímco nábytek a stěny budou chráněny před případnými mastnými cákanci, sazemi apod. Mimochodem, pokud je k dispozici poklice, rozšiřují se také možnosti vaření, protože je možné nejen smažit, ale také dusit jídlo.

Uzavřený gril funguje jako lis, suroviny jsou “přichyceny” a připravují se z obou stran, ovšem za cenu toho, že topná tělesa jsou umístěna nahoře i dole. To umožňuje výrazně urychlit proces přípravy pokrmů a ušetřit čas. Uzavřený steakový gril je ideální: maso je uzavřeno z obou stran, čímž zůstává šťavnaté, takže pokrm je díky této technologii nejen rychleji připraven, ale také chutnější. Z moderního oboustranného grilu se snadno stane jednostranný, pokud se desky dají otevřít o 180⁰. Tuto možnost mají například modely AENO.

Oboustranný gril lze navíc použít jako troubu, pokud horní kryt upevníte v pohodlném úhlu od 40⁰. Je tak vhodné připravovat horké sendviče nebo pizzu. V tomto smyslu můžeme říci, že vnitřní gril je funkčnější a univerzálnější pro přípravu většího množství různých pokrmů.

Výkon a teplota ohřevu

Důležitou vlastností, na které závisí provoz elektrického grilu, je jeho výkon. Na trhu jsou jak superúsporné, ale málo výkonné modely s příkonem 700-800 W, tak s příkonem 4400 W. Optimálním řešením je gril s příkonem okolo 2000 W. Menší hodnoty tohoto parametru již ovlivní rychlost zahřívání a v důsledku toho i přípravu pokrmů. Na modelech s nízkým výkonem můžete bez problémů připravit jakoukoli zeleninu, ale nejsou zcela vhodné pro maso. Výkonnější grily spotřebují více elektrické energie. Elektrický gril s příkonem 2000 W vám pomůže připravit jídlo rychle a bez dalších výdajů za elektřinu. Teplotní režim je klíčovým faktorem při přípravě mnoha pokrmů, proto byste při výběru elektrického grilu neměli ztrácet tak důležitý prvek, jako je provozní teplota. Můžete se zaměřit na rozsah od minimálních 150-190 °C až po maximální ohřev 230-240 °C. Tato úroveň obvykle postačuje k přípravě široké škály grilovaných pokrmů.

Panel pro vaření

Při výběru domácího elektrického grilu je třeba věnovat zvláštní pozornost roštu, na kterém se jídlo připravuje. Je zde několik hledisek: materiál, tvar a funkčnost. Je skvělé, pokud je rošt odnímatelný – gril se tak po přípravě pokrmů mnohem snadněji čistí. Mimochodem, nejčastěji lze takové desky mýt i v myčce nádobí. Pokud jsou rošty stacionární, je důležité při jejich čištění dodržovat bezpečnostní opatření, protože oplachování ve vodě nebude fungovat. Důležité však je, že to nemá vliv na proces a kvalitu přípravy, pouze na pohodlí při péči o zařízení.

Jakákoli varianta roštu elektrického grilu bude mít nepřilnavý povrch, takže můžete vařit bez oleje. Smíšené panely jsou vyrobeny z kovu: hliníku nebo slitiny.

Některé z nich rozšiřují možnosti: oboustranné rošty. To znamená, že k vaření lze použít obě strany. Tuto možnost najdete u značky AENO, kde jsou vyjímatelné desky oboustranné, přičemž každá strana je jinak tvarovaná. Žebrovaná strana je ideální pro přípravu steaků, ryb, mořských plodů, zeleniny, ale i sendvičů a toastů s charakteristickými grilovacími proužky. Rovná zadní plocha umožňuje připravovat jiný typ pokrmů: palačinky a lívance, míchaná vajíčka a omelety.

Důležitým bodem panelu pro vaření je jeho velikost: celková plocha a hmotnost. Ta má vliv na to, jak se zařízení vejde do interiéru a jak je manipulovatelné či přenositelné. Čím je panel těžší, tím lépe udržuje teplo, a tím méně tepla se tedy ztrácí. Tím se minimalizuje možná nestabilita teploty a odchylky od režimu potřebného pro přípravu konkrétního pokrmu.

Kompletní sada a další příslušenství

Standardní sada s elektrickým grilem obsahuje odkapávací misku. Obvykle se jedná o vestavěnou odnímatelnou konstrukci. Do této misky odtéká tuk, který se tvoří při pečení. Je to praktické a nezbytné příslušenství, pokud nechcete po přípravě večeře umývat celou kuchyň. Přebytečná tekutina vytéká do stejného tácu, takže se pokrm neudělá dušený nebo spíše vařený než smažený.

Někdy se spolu s hlavní pracovní plochou, pokud je odnímatelná, dodávají i další prvky – například pečicí plech. Jeho výměnou za běžný panel získáte nejen gril, ale téměř plnohodnotnou troubu, která dále rozšiřuje kulinářskou nabídku pokrmů. S takovou kompletní sadou je možné v grilu připravovat nákypy, tvarohové koláče a dokonce i pečivo. Také odnímatelné plochy pro přípravu vaflí mohou dodatečně přejít do grilu.

Varianta “tři v jednom” může být pro nováčky záchranou, když je úkolem vybavit kuchyň co nejlépe s minimem vybavení. V ostatních případech je lepší soustředit se na funkci grilování a smažení potravin, takže vestavěný zásobník na tuk bude stačit.

Typ ovládání: manuální vs. elektronické

Elektromechanické ovládání je obvykle reprezentováno otočnými knoflíky – regulátory teploty a času: požadovanou úroveň ohřevu pro smažení a časování si musíte nastavit sami, na základě receptu pokrmu a na základě vlastních kulinářských zkušeností. Jedná se o klasický typ ručního ovládání, poměrně intuitivní, ale s rozvojem technologií rychle zastarávající. Na manuální režim je třeba si zvyknout. Někdy musíte projít metodou pokusů a omylů a zkažených jídel, abyste našli nejlepší kombinaci ohřevu a doby vaření pro každý pokrm.

Elektronické ovládání výrazně zjednodušuje proces. U těchto modelů je obvykle k dispozici displej, na kterém jsou zobrazena všechna nastavení. To umožňuje co nejpřesněji nastavit teplotu ohřevu a u některých oboustranných modelů můžete nastavit různé ukazatele zvlášť pro horní a spodní desku. Displej může být senzorový nebo nesenzorový. Pokud není k dispozici funkce dotykového displeje, pak se na ovládacím panelu vedle displeje nachází blok tlačítek pro nastavení.

Elektronicky řízené grily mají často sadu automatických režimů pro snadnou přípravu různých druhů pokrmů: kuřecího masa, sendvičů, hamburgerů, klobás, ryb a samozřejmě steaků. Některé moderní modely dokonce dokážou samy připravit požadovaný steak. Taková chytrá zařízení mají senzor, který určuje tloušťku masa, a také časový senzor. Přístroj tedy sám určí, kdy je steak hotový – stav procesu uvidíte na elektronickém panelu. To platí nejen pro smažení masa, ale i pro další produkty, pro které jsou k dispozici samostatné automatické režimy.

Mnoho výrobců nabízí několik variant grilů s různými typy ovládání v jedné kategorii výrobků, aby si kupující mohl vybrat model, který vyhovuje jeho vkusu a rozpočtu.

Multifunkčnost je hlavním požadavkem, který kupující vyžaduje u moderního grilu při jeho výběru do domu. Důležité je, aby vaření bylo příjemné a nezabralo mnoho času, možnosti přípravy nejrůznějších pokrmů byly široké a samotná údržba a péče o přístroj jednoduchá. Nejlepší je zaměřit se na vlastní preference a na to, jaké potraviny nejčastěji připravujete a kolik: maso, zeleninu nebo vše dohromady.

Plánujete přístroj používat jako alternativu k troubě pro přípravu na první pohled ne zcela tradičních pokrmů na grilu – například pečení? V takovém případě je třeba věnovat pozornost balení a dalšímu příslušenství, které je buď již součástí sady, nebo je lze dokoupit.

Pokud máte náročný život a hledáte možnosti, jak se rychle a správně každý den najíst pro sebe a svou rodinu s maximální sadou možností, pak je lepší zvolit elektrický gril uzavřeného typu s chytrou elektronikou. Pak se nemusíte trápit s recepty a nastavením – přístroj sám určí čas a bude sledovat stav připravenosti podle typu pokrmu a produktu. Tato funkce vám umožní odpoutat se od každodenní rutiny v kuchyni a ponechat si jen příjemné povinnosti, abyste se mohli rozhodnout, jakým kulinářským mistrovským dílem potěšíte sebe a svou rodinu nebo přátele.

Je obtížné vybrat si gril pro vaši domácnost v existující široké nabídce, proto je užitečné vzít v úvahu navrhovaný seznam s vlastnostmi, kterým je třeba věnovat pozornost, abyste se mohli rozhodnout, který elektrický gril je pro vás nejlepší z hlediska poměru ceny a kvality. Mezi elektrickými grily značky AENO je například k dispozici jak varianta elektromechanického grilu s manuálním ovládáním, tak model s moderním dotykovým ovládacím panelem, světelnou indikací a několika automatickými režimy. Více informací o modelech značky AENO a výběr toho nejvhodnějšího můžete získat zde.

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like

Co je sous-vide

Hlavním trendem moderní kuchyně je zdravá výživa. Existuje stále více různých způsobů, jak připravit chutné a zdravé jídlo. Výhodnější je vaření bez smažení, například v páře nebo ve vakuu. Jednou…
View Post

Hlavní typy mixérů

Mixér je nezbytným pomocníkem při přípravě nejrůznějších pokrmů v každém ročním období: od letních koktejlů po zimní polévky. Přístroj umožňuje snadnou přípravu těsta na pečivo, mletého masa, bramborové kaše a…
View Post