Jak vybrat kuchyňskou váhu: typy vah

Total
0
Shares

Hlavní funkcí kuchyňských vah je měření hmotnosti potravin. Ta je nutná pro přípravu pokrmů podle receptů. Přesné odměřování ingrediencí na pečení je klíčové. Jedná se o běžný nástroj, který používají všichni, od začátečníků až po elitní kuchaře.
Kuchyňské váhy jsou na trhu široce dostupné jako nezbytné nástroje pro vaření. V obchodech je tak k dispozici mnoho různých modelů, od těch nejzákladnějších a cenově dostupných až po sofistikované s inteligentními funkcemi, které o sobě tvrdí, že jsou téměř jako osobní výživový poradce!

Jaké modely jsou k dispozici? Jaké jsou výhody a důvody pro používání tohoto přístroje v kuchyni? Na co byste se měli při výběru modelu zaměřit? Jaké funkce můžete vynechat a potřebujete chytrý model s počítáním kalorií? Pojďme se o všech těchto bodech dozvědět více v tomto článku!

Typy vah na potraviny

Podívejte se, jaké typy potravinářských vah si můžete vybrat a zakoupit.

  • Tradiční mechanické váhy

Nejjednodušší základní váhou je tato váha. Tento typ těchto kuchyňských nástrojů často obsahuje plošinu a desku nebo misku, které slouží k vážení. Ve speciální misce nebo na talíři je umístěna specifická šipka, která udává hmotnost výrobku.

Tradiční mechanické modely jsou jednoduché na používání a odolné, nicméně občas se mohou vyskytnout problémy s přesností. Jsou omezeny na měření v gramech a kilogramech a mezi měřeními nemají žádnou metodu, jak si zapamatovat výsledek.

  • Elektronické váhy

Elektronické typy vah (neboli digitální typ) využívají ke zjišťování hmotnosti snímače. Hmotnost výrobku lze snadno odečíst z obrazovky displeje a senzory generují hodnoty, které jsou přesnější než hodnoty z tradičních nástrojů.

Tyto typy kuchyňských vah zjišťují porce pro osobní pokrmy i složky pro recepty zvlášť. Elektronické váhy jsou obvykle kalibrovány s přesností na 0,1 gramu a zvládnou vážit až 5 kg.

Některé digitální modely mají navíc funkci tárování, která se vrací na nulu. Při vážení různých položek v jedné misce nebo nádobě může být tato metoda užitečná.

  • Závěsné váhy

V komerčních kuchyních lze vážit různé zboží pomocí kuchyňských závěsných vah. Výhodou těchto nástrojů je, že unesou větší hmotnost než typické mechanické modely a nemusí se dotýkat celé plochy výrobku, což je užitečné pro vážení různých položek, zejména těch, které se vyskytují na veletrzích.

Tyto verze uvolňují prostor a některé jsou dokonce vybaveny dalšími funkcemi, jako jsou časovače a vážení krabic (balení).

  • Velkokapacitní model

Typická domácí kuchyňská váha má maximální váživost 5 kg. Velkokapacitní model však může být užitečným kuchyňským nástrojem pro profesionály, kteří často pečou nebo připravují pro velké množství lidí v restauracích.

Tyto typy vah na potraviny jsou ideální pro měření většího množství produktů, protože mají obvykle kapacitu kolem 10 kg.

  • Kapesní váha na gramy

Kapesní gramová váha je přenosný nástroj, který je vyroben z lehkých materiálů. Nejvyšší hmotnost, kterou lze na tuto váhu umístit, je obvykle 5 000 gramů. Navíc obsahuje snadno čitelný LCD displej a obvykle vyžaduje 2 kusy baterií AAA.

  • Chytré váhy

Chytrá váha je pokročilá kuchyňská pomůcka vytvořená pro zjednodušení a zpřesnění plánování zdravého jídla nebo jen každodenního stravování. Váha se připojuje k mobilní aplikaci v chytrém telefonu, která uživatelům umožňuje přidávat produkty, které bude člověk používat.

Program pak určí nutriční údaje receptu, včetně množství kalorií, lipidů, bílkovin a sacharidů. Poskytuje také doporučení ohledně velikosti porcí a nabízí zdravé varianty k vysoce kalorickým složkám a tučným potravinám.

Tato inovativní kuchyňská pomůcka podporuje připojení k chytrému telefonu, tabletu a notebooku, aby bylo možné sledovat pokrok uživatele v průběhu času.

Chytré modely analyzují mnoho ukazatelů – například kuchyňská váha KS1S AENO sleduje 25 parametrů.

  • Nestandardní modely

Existují nestandardní váhy v podobě lžic, šálků a misek. Jedná se o moderní digitální modely s poměrně vysokou přesností. Tato forma zařízení je vhodná pro práci s tekutými produkty a bude užitečná pro kuchaře a amatérské kuchaře jako doplňkový, ale ne hlavní nástroj.

Jak si vybrat

Nejběžnějším typem v moderních kuchyních je digitální model. Můžete si vybrat z následujících produktových řad se zaměřením na předpokládanou kapacitu vážených výrobků a potřebné funkce: paměť, samostatné tárování a inteligentní možnosti kontroly potravin.

  • Funkce

Při výběru modelu můžete začít zamýšlenými úkoly. Patří do kavárny nebo do domácí kuchyně? Vyžadujete nadstandardní funkce, nebo vás zajímá pouze vážení? Vyžadujete paměťovou funkci? Chcete sledovat kalorický a nutriční obsah konzumovaných potravin? Než se rozhodnete, položte si tyto otázky a proces pro vás bude mnohem jednodušší. Přenosné elektronické váhy jsou vynikající, pokud potřebujete pouze správně zvážit složky pro recepty; pokud však chcete také sledovat složky a kalorie, měli byste se poohlédnout po chytrých modelech.

  • Hmotnostní limit

Každý model je určen pro určitý maximální hmotnostní limit. Při výběru modelů je zásadní zvážit vaše požadavky: jsou určeny pro domácí vaření přesně podle receptu, nebo pro restauraci, kde je vyžadováno časté vážení velkých objemů? Je třeba vzít v úvahu, že hodláte vážit především: mouku na koláč, palačinky pro čtyři osoby nebo maso pro velkou skupinu přátel při grilování. Kompaktní kapesní váhy-váhy jsou ideální pro použití v domácnosti bez potřeby dalších funkcí a velké objemové váhy mohou být užitečné v restaurační kuchyni. Můžete si také vybrat univerzální model; například KS1S AENO má kapacitu 8 kg a chytré funkce.

  • Kvalita materiálů

Při výběru modelů je třeba zohlednit materiál. Především by měl být co nejbezpečnější, protože přichází do těsného kontaktu s potravinami. Za druhé, typ použitého materiálu určuje jednoduchost čištění povrchu.

Váhy se často skládají ze skla, plastu, kovu/nerezové oceli nebo ze směsi těchto materiálů. Přístroje s dřevěnými komponenty jsou neobvyklé; tyto váhy působí ohromujícím a zvláštním dojmem a na první pohled je těžké je odlišit od běžného prkénka na krájení.

Jedním z nejoblíbenějších materiálů je tvrzené sklo, které je vhodné pro styk s potravinami a umožňuje vážit jak zboží o pokojové teplotě, tak horké nebo studené potraviny. Takový model lze nalézt v řadě AENO.

  • Speciální možnosti

Mezi nejvyhledávanější funkce patří speciální funkce, které usnadňují proces a zvyšují užitečnost.

– Sekvenční vážení
Pomocí funkce sekvenčního vážení můžete kombinovat a vážit všechny komponenty v jedné nádobě. Například při hnětení těsta můžete do mísy přidat příslušné množství cukru a teprve poté začít od nuly a přidávat mouku podle návodu atd.

– Počítání kalorií
Pomocí nástroje pro počítání kalorií se můžete udržovat ve formě. Základní myšlenka jeho fungování je jednoduchá: položte položku na váhu, zadejte její název ze základny přístroje a zobrazí se množství kalorií, které obsahuje. U sofistikovanějších modelů můžete také počítat sacharidy pomocí počítadla chlebových jednotek. Pro lidi s cukrovkou je tato možnost velmi užitečná.

– Měření objemu tekutin
Měření objemu kapaliny je funkce, která samostatně převádí hmotnost na objem pomocí matematického vzorce. Rozhodně užitečné pro milovníky palačinek!

– LED dioda, dotykový displej
Přítomnost displeje, LED-indikace, dotykového nebo tlačítkového ovládání, propojení s aplikací je “moderním trendem”, který pomáhá usnadnit dodržování zdravé výživy.

– Přepínatelné jednotky hmotnosti
Možnost volby jednotek je praktická, protože různé recepty mohou vyžadovat gramy, kilogramy nebo libry a unce. Moderní modely nabízejí možnost změny hmotnostních jednotek, takže nemusíte ztrácet čas převáděním jedné míry na jinou.

– Výživový přehled každý den
Tuto možnost nabízí chytrý model KS1S AENO. Důkladnou analýzu spotřeby kalorií, poměru makroživin a příjmu vitamínů a minerálů poskytuje váha, která sleduje nutriční hodnotu každého jídla. Zprávu si mohou uživatelé prohlédnout a zjistit tak problémy, jako je přejídání nebo nutriční nedostatky.

– Speciální režimy
Některé modely mohou být vybaveny některými jedinečnými vlastnostmi. Například váhy AENO nabízejí kávový režim, který přesně změří množství kávy a vody potřebné pro ideální přípravu. Proporce jsou navrhovány na základě osobních chutí a zvyklostí. Při jakékoli technice přípravy, jako je french press nebo překapávaná káva, funkce časovače sleduje dobu přípravy pro dosažení nejlepší chuti a aroma.

Vaše nejlepší volba

Jak vybrat kuchyňskou váhu? Nejprve se rozhodněte pro svá očekávání a teprve poté zvolte typ přístroje. Elektronická váha je nezbytnou součástí kuchyňské výbavy. Chytré váhy poskytují zajímavé rozšířené funkce. S chytrým modelem AENO se můžete seznámit na odkazu: https://aeno.com/cz/product/kitchen-scale-ks1s

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like

Co je sous-vide

Hlavním trendem moderní kuchyně je zdravá výživa. Existuje stále více různých způsobů, jak připravit chutné a zdravé jídlo. Výhodnější je vaření bez smažení, například v páře nebo ve vakuu. Jednou…
View Post