Jak čistit napařovače oděvů

Total
0
Shares

Napařovač snadno odstraňuje nečistoty a nepříjemné pachy a dodává oblečení svěžest. Tento přístroj může pomoci udržet naše oblečení v dobrém stavu a čistotě. Jak se můžeme o napařovač oděvů, jež funguje na vodu a hrozí riziko tvorby vodního kamene, starat a prodloužit jeho životnost?

Jak se starat o napařovač oděvů?

Do napařovačů se doporučuje používat filtrovanou nebo balenou vodu: prodlouží se tím životnost přístroje a zabrání se poškození oděvů. Voda s vysokým obsahem železa totiž může zanechat rezavé skvrny a zvýšená hladina soli a tvrdosti vody může poškodit černé oděvy. Po každém použití se doporučuje nádržku vyprázdnit, vyvětrat a vysušit. V takovém případě se vodní kámen dlouho neobjeví.

Co se týče údržby, někteří výrobci dodávají své napařovače se speciálními kazetami, které zachycují vodní kámen a které lze následně vyčistit. Za tímto účelem je například nutné takovou kazetu spustit do roztoku prostředku na bázi kyseliny citronové.

Jak vyčistit spodní část napařovace? Nejjednodušší je otřít ji směsí vody s octem nebo kyselinou citronovou. Octem nebo kyselinou citronovou můžete vyčistit také napařovač oděvů. Připravte si směs 250 ml vody a 50 ml octa nebo 1 čajovou lžičku kyseliny citronové.

Nalijte tuto směs do nádržky a zapněte přístroj, který bude tvořit páru, dokud nebude směs vypotřebována. Toto ošetření se nejlépe provádí ve větraném prostoru. Nevdechujte výpary octa!

5 nejlepších tipů pro žehlení oděvů pomocí napařovače

Jak čistit napařovače oděvů? Uživatel by měl při používání napařovače dbát na několik tipů, které zefektivní čištění a prodlouží životnost přístroje.

1. Používejte pouze čistou vodu, abyste zabránili vzniku skvrn a šmouh na oblečení.

2. Pohybujte hlavou napařovače téměř rovnoběžně s čištěným povrchem, aby nedošlo k poškození tkaniny.

3. Nastavte výkon páry podle typu tkaniny.

4. Pro snadné čištění použijte speciální stojan s ramínky na oblečení.

5. Po čištění zajistěte správné dosušení oděvů.

Klíčové kroky při žehlení oděvů pomocí napařovače

Chcete-li účinně vyžehlit své oblíbené kousky, aniž byste poškodili látku, postupujte krok za krokem podle těchto jednoduchých rad.

Napařovač umožňuje provádět tři úkony najednou: čištění, dezinfekci a žehlení. Pomocí jediného přístroje tak můžete dát do pořádku své oblečení. Osvěžte vzhled svých oblíbených oděvů během několika minut:

1. Připravte oblečení k čištění. Oděvy pověste na ramínka ve svislé poloze.

2. Do nádrže přístroje nalijte čistou vodu (nejlépe filtrovanou).

3. Zapněte přístroj a počkejte několik okamžiků, než se vytvoří pára.

4. Začněte. Chcete-li co nejrychleji vyčistit oblečení, musíte látku rukou mírně napnout, aby se povrch látky působením páry vyčistil i vyhladil.

5. Po skončení vypněte napařovač a nechte oblečení ještě několik minut viset a větrat na ramínku.

Jak funguje napařovač?

V nádrži se voda zahřátá k varu dostává pod vysokým tlakem na povrch v podobě proudu horké páry. Napařovač pomáhá zbavit se nečistot a zároveň ezinfikuje. Horká pára ničí patogenní bakterie a alergeny.

Navíc nevyžaduje použití dalších chemikálií a zajišťuje nejbezpečnější možné čištění oděvů. Parní čistič je tedy jedním z nejekonomičtějších a nejekologičtějších zařízení pro čištění oděvů i mimo ně.

Výhody čištění oděvů pomocí parní žehličky

Technika napařování oděvů má oproti jiným metodám praní nebo chemického čištění mnoho různých výhod.

1. Rychlé odstraňování nečistot

Oblečení bude vypadat skvěle během několika minut. Skvrny různého původu lze snadno odstranit ošetřením párou.

2. Dezinfekce

Patogenní mikroby a viry, které se mohou nacházet na oblečení, stejně jako roztoči, při ošetření horkou párou odumírají.

3. Jemné čištění

Tkanina se tak rychle neopotřebovává, pokud se často nepere. Napařování poskytuje jemnou péči o choulostivé tkaniny.

4. Odmaštění a vyrovnání povrchu tkaniny

Horká pára odstraňuje mastné části látky na oblečení, narovnává vlákna a dodává jim upravenější vzhled.

5. Čištění oděvů bez použití chemických látek

Jedná se o důležitý prostředek pro alergiky, osoby s citlivou pokožkou a při čištění dětského oblečení.

Co dalšího lze čistit parním čističem?

Kromě oděvů lze parní čistič použít k čištění podlah, stěn, nábytku, koberců, dětských hraček a dokonce, i když s větší opatrností, i k ošetření rostlin.

Jak vybrat napařovací žehličku

Existují dva typy napařovačů: vertikální s věšákem na oblečení a přenosné ruční modely. Nejpohodlnější a nejuniverzálnější možností jsou ruční napařovače. Moderní modely zařízení mohou mít řadu funkcí. Jaké funkce jsou skutečně důležité a na co se při výběru napařovače zaměřit? Jak tyto vlastnosti souvisejí s různými typy přístrojů?

Univerzální operace

Možnost nejen vertikálního, ale i horizontálního napařování je důležitá, když potřebujete pracovat nikoli se zavěšenými, ale s věcmi položenými na vodorovné ploše nebo vyčistit pohovku či koberec. Většinu napařovačů lze použít pro horizontální napařování, ale to byste si měli ověřit při nákupu. Univerzální modely napařovačů značky AENO lze podle potřeby používat vertikálně i horizontálně.

Nádrž na vodu a pracovní doba

Obecně se považuje za důležité, aby nádrž na vodu byla odnímatelná. Je to pohodlnější a jednodušší na používání. Provozní doba je obvykle určena vyčerpáním zásoby páry bez doplňování vody při minimálních otáčkách. Můžete odhadnout, kolik oděvů můžete během této doby zpracovat. Existují modely doslova pro jeden oděv (pracovní doba 10 minut), existují modely pro celou skříň.

Nádržka na vodu o objemu 250 ml umožňuje napařovat až 16 minut bez přidání vody. Takovou kapacitu má například jeden z modelů značky AENO.

Deska hlavy pařáku

Širší tryska hlavy napařovače proces urychluje, úzká tryska jej naopak zpomaluje. Optimální je tedy vybírat modely s průměrnou velikostí. Modely napařovačů značky AENO mají právě takovou vhodnou velikost trysky. Na tvaru trysky – oválné nebo špičaté – však příliš nezáleží. Zároveň je důležitá deska napařovací hlavice, protože na ní závisí univerzálnost přístroje a jeho schopnost nahradit doma žehličku.

Režimy a indikátory páry

Mnoho spotřebičů má indikátor připravenosti páry, což je užitečné: nebudete se snažit pracovat, když zařízení ještě není připraveno – to vám pomůže vyhnout se postříkání oděvů vodou. Značka AENO nabízí modely napařovačů s parním výkonem 35 g/min pro rychlé a účinné napařování. K dispozici jsou celkem 3 režimy pro nastavení přívodu páry: nízký, střední a silný.

Práce s párou:

Nebezpečné vs. Bezpečné

Napařovací žehlička ohřívá vodu a uvolňuje páru, ale je to bezpečné, nebo hrozí nebezpečí popálení horkou vodou nebo párou? Riziko popálení je zpravidla minimální, pokud dodržujete všechna doporučení a používáte přístroj k určenému účelu. Mnoho výrobců navíc nabízí různé způsoby použití: systém “drip-stop”, který zabraňuje vylévání vody, funkční design napařovače, při kterém je hlava napařovače daleko od rukojeti. To vše je třeba při nákupu zvážit.

Souhrn

Napařovací žehlička je tedy univerzálním pomocníkem při péči o oděvy. Můžete jej používat doma nebo si jej vzít s sebou na cesty a rychle dát do pořádku svůj šatník. Pro odborníky v módním průmyslu je napařovač nepostradatelným pracovním nástrojem, protože rychle upraví oblečení po vybalení a vyzkoušení v obchodě nebo před odchodem na přehlídkové molo. Pokud dbáte na svůj vzhled a záleží vám na upraveném oblečení, pak se napařovač oděvů stane vaším nejlepším pomocníkem. Takový přístroj se snadno používá, i když vyžaduje dodržování návodu a základních bezpečnostních pravidel.

Různé značky nabízejí modely napařovacích žehliček s nejširší škálou možností. Pokud potřebujete co nejuniverzálnější a nejpřenosnější model napařovače, doporučujeme věnovat pozornost manuálním kompaktním modelům. Uvolníte tak místo v domácnosti a svůj čas na praní, žehlení a uvedení oděvů do správného tvaru pomocí jediného přístroje. Značka domácích spotřebičů AENO nabízí několik modelů napařovačů, které se postarají o vaše oblečení. Podrobné specifikace přístrojů najdete na odkazu https://aeno.com/cz/category/home-and-clothing-care#handheld-garment-steamer

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *