Как да почиствате уреда за гладене на дрехи

Total
0
Shares

С уреда за гладене на дрехи лесно се премахват замърсяванията и неприятните миризми от дрехите Ви, придавайки им свежест. Но как да се грижим за него и да удължим живота му, имайки предвид, че той работи с вода и има риск от образуване на котлен камък?

Как да се грижите за уреда си за гладене на дрехи?

В уреда се препоръчва да се използва филтрирана или бутилирана вода: това ще удължи живота на устройството и ще предотврати повреждането на дрехите, тъй като високо съдържание на желязо във водата може да остави петна от ръжда, а повишеното ниво на сол и твърдост на водата може да навреди на черните дрехи. След всяка употреба се препоръчва да изпразвате резервоара и да го почиствате и подсушавате внимателно. Така ще предотвратите появата на котлен камък в устройството.

Що се отнася до поддръжката, някои производители снабдяват своите уреди за гладене на дрехи със специални касети против котлен камък, които могат да бъдат почистени.

Как се почиства дъното на уреда за гладене на дрехи? Най-лесният начин е да го избършете с кърпа, напоена със смес от вода с оцет или лимонена киселина. Пригответе сместа по следния начин: за всеки 50 мл оцет или всяка 1 чаена лъжичка лимонена киселина са необходими 250 мл вода.

Изсипете сместа в резервоара и включете устройството, като подавате пара до пълно изчерпване на течността. Препоръчва се да извършвате тази процедура на прветриво място. Не вдишвайте изпаренията на сместа!

Топ 5 съвета за почистване на дрехи с уред за гладене на дрехи

Как да почиствате уреда за гладене на дрехи? Потребителят трябва да вземе предвид няколко правила, за да осигури по-ефективно почистване на уреда и респективно да удължи живота му.

1. Използвайте само бутилирана или филтрирана вода, за да избегнете появата на петна по дрехите си.

2. Дръжте главата на уреда почти успоредно на обработваната повърхност, за да предотвратите повреждане на тъканта на дрехата.

3. Регулирайте силата на парата според вида на тъканта.

4. Поставете обработваната дреха на закачалка за да улесните обработката.

5. След обрабитката осигурете вентилация на дрехите.

Основни стъпки за използване на уреда за гладене на дрехи

За да почистите ефективно любимите си дрехи, без случайно да повредите тъканта, следвайте следните стъпки.

С уреда за гладене на дрехи можете да вършите три неща едновременно: почистване, дезинфекция и гладене. По този начин можете бързо да освежите дрехите си само за няколко минути с помощта на едно устройство.

1. Подгответе дрехата, като я поставите вертикално върху закачалка.

2. Добавете чиста вода (за предпочитане филтрирана) в резервоара на устройството.

3. Включете уреда и изчакайте няколко минути да загрее.

4. Започнете процеса, като за да почистите дрехите възможно най-бързо и ефективно, трябва леко да разтегнете плата с ръка, така че повърхността на тъканта да бъде едновременно почистена и изгладена под действието на парата.

5. След като приключите работа, изключете уреда и оставете дрехите да се проветряват на закачалката още няколко минути.

Как работи уреда за гладене на дрехи?

В резервоара на уреда, загрятата до кипене вода излиза на повърхността под формата на струя гореща пара, като помага да почистите и дезинфекцирате дрехите си. Горещата пара убива патогенните бактерии и алергените.

Освен това устройството не изисква използването на допълнителни химикали, което осигурява възможно най-безопасно почистване на тъканта, което го прави едно от най-икономичните и екологични устройства за почистване на дрехи.

Предимства на използването на дрехи с уред за гладене на дрехи

Уредът за гладене на дрехи има много и различни предимства в сравнение с други методи за пране, гладене или химическо чистене.

1. Бързо отстраняване на мръсотията

Дрехите Ви ще изглеждат като нови само за няколко минути. Обработаката с пара може да се справи с различни по големина и вид петна.

2. Дезинфекция

Патогенните микроби и вируси по дрехите, както и праховите акари, загиват при обработка с гореща пара.

3. Деликатно почистване

Честото пране на дрехите е препоставка за бързото им износване. При парната обработка такъв проблем няма, тъй като тя се грижи за деликатната и внимателна обработка на тъканта, предотратявайки нейното захабяване.

4. Почистване на мазни петна и изглаждане на тъканта

Горещата пара премахва мазните петна от тъканта на дрехите, изправя влакната и придава по-свеж и поддържан вид на облекото Ви.

5. Почистване на дрехи без използването на химикали

Това е важна подробност за хората, страдащи от алергии, за тези с чувствителна кожа, както и за обработката на детски дрехи.

Какво още може да се почиства с уреда за гладене на дрехи?

Освен за дрехи, уредът може да се използва и за почистване и дезинфекция на подове, стени, мебели, килими, детски играчки и дори за третиране на растения.

Как да изберем уред за гладене на дрехи за дома

Съществуват два вида уреда за гладене на дрехи: вертикални модели със стойка за дрехи и преносими ръчни модели. Най-удобният и универсален вариант определено биват ръчните модели, поради своята големина и функционалност. Тъй като съвременните модели устройства разполагат с разнообразни функции, кои функции са наистина важни и на какво трябва да се обърне особено внимание при избора на уред за гладене на дрехи за дома?

Универсалност

Възможността не само за вертикално, но и хоризонтално гладене е важна, ако желете да използвате уреда за почистване и дезинфекция на предмети като дивани и килими. Повечето подобни уреди имат функция за хоризонтално почистване, но е добре да обърнете специално внимание на този компонент преди закупуването на избрания от Вас уред. Универсалните модели уреди за гладене на дрехи на марката AENO могат да се използват както вертикално, така и хоризонтално, в зависимост от необходимостта.

Обем и функции на резервоара за вода и време за работа

Важно е да обърнете внимание на възможността на резервоара за вода да се отстранява, тъй като това улеснява неговата поддръжка. Времето за работа обикновено се определя от изчерпаното количество вода без доливане при минимална скорост на устройството. Има модели с времетраене, достатъчно само за една дреха, и такива за цял гардероб.

Резервоарът за вода с вместимост 250 мл Ви позволява да използвате устройството до 16 минути без нужда от доливане на вода. Такава вместимост има например един от моделите на марката AENO.

Накрайник и плоча на уреда за гладене на дрехи

По-широкият накрайник ускорява процеса значително, поради голямата работна площ на устройството, затова е оптимално да се избират модели със среден размер. Моделите на марката AENO имат точно такъв удобен размер на накрайника. Формата – овална или заострена – от друга страна, няма голямо значение относно ефективността на уреда. Наличието на плоча на накрайника на уреда за гладене на дрехи обаче е важно, защото от това зависи универсалността на устройството и способността му да замени обикновената ютия у дома.

Режими и индикатори

Много уреди имат индикатор за готовност за работа на устройството, което е изключително полезно: така сте сигурни, че уредът е готов за използване, което предотвратява случайното изливане на вода върху дрехите и ръцете Ви. Марката AENO предлага модели с производителност на парата 35 г/мин, което осигурява бързото и ефективно загряване на уреда. Те имат общо 3 режима за регулиране на парата: слаб, среден и мощен.

Работа с пара:

Опасно или безопасно

Уредът за гладене на дрехи нагрява вода и отделя пара, но безопасно ли е това и има ли риск от изгаряне при използването му? По принцип рискът от изгаряне е минимален, ако спазвате всички препоръки и използвате устройството по предназначение. Освен това много производители обезопасяват уредите допълнително чрез поставяне на система, която предотвратява изливането на вода преди пълното загряване на уреда, и имплементацията на функционален дизайн на устройството, при който накрайника се намира далеч от дръжката. Всичко това трябва да се вземе предвид при покупката на уред за гладене на дрехи за дома.

Заключение

Уредът за гладене е универсален помощник в грижата за дрехите Ви. Можете да го използвате у дома или да го вземете със себе си по време на пътуване, за да поддържате дрехите си свежи в добър вид. Ако външния Ви вид и грижата за дрехите Ви са важни за Вас, то уреда за гладене на дрехи несъмнено ще се превърне в най-добрия Ви помощник. Такова устройство е изключително лесно и безопасно за използване, въпреки изискванията за спазване на инструкциите за безопасност.

Различните марки предлагат модели с широк набор от възможности. Ако се нуждаете от най-универсалния и компактен уред за гладене на дрехи, препоръчваме Ви да обърнете внимание на ръчните модели, тъй като те не заемат много място и Ви спестяват време от пране и гладене. Марката за домакински уреди AENO предлага няколко модела уреди за гладене на дрехи, които могат ефикасно да се грижат за външния вид на Вашите дрехи. Намерете подробни спецификации на устройствата на следния линк: https://aeno.com/bg/category/home-and-clothing-care/handheld-garment-steamer

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *