Co dalšího můžete připravit v polévkovaru

Total
0
Shares

Moderní multifunkční kuchyňské přístroje usnadňují, urychlují a zpříjemňují vaření. Nejlepší variantou je, když vám jeden přístroj pomůže připravit různé pokrmy pro každodenní pestrý jídelníček. Jedním z takových univerzálních zařízení je polévkovar.

Polévkovar obecně výrazně usnadňuje vaření, a to nejen vaření polévek.

Co všechno můžete dělat v polévkovaru? Moderní modely těchto mixérů jsou ideální pro přípravu pokrmů s různou strukturou: kaší, obilovin, pyré nebo krémů. Stačí do polévkovaru přidat ingredience, nastavit režim vaření a během přípravy pokrmu se věnovat čemukoliv jinému.

Použití univerzálního polévkovaru je jednoduché. Tento přístroj vám ušetří čas, pokud budete znát všechny jeho funkce. Co dalšího tedy můžete v polévkovaru uvařit?

Hlavní náplní práce polévkovaru je samozřejmě příprava polévky. Mnoho lidí používá tyto přístroje také k přípravě dětské nebo dietní stravy: kaší a tekutých pyré. Ve skutečnosti jsou možnosti mixérů a polévkovarů mnohem širší. Kromě polévkových pyré dokážou připravit kompletní každodenní menu k snídani, obědu i večeři.

Všimněte si, že polévkové mixéry vaří vše stejným způsobem jako běžné modely mixérů. V polévkovém mixéru můžete připravovat zeleninu, maso, ryby nebo filé, omáčky, obiloviny, sójové a ořechové mléko, bramborovou kaši nebo horkou čokoládu, pudink, ovocné nápoje a kompoty, koktejly, palačinkové těsto a dokonce i zmrzlinu.

Pokud máte moderní model mixéru pro přípravu polévky, které jsou prezentovány v produktové řadě AENO, pak stačí přidat všechny ingredience do mísy a vybrat vhodný automatický program.

Snídaně
Polévkovar vám pomůže připravit pestrou škálu pokrmů k snídani. V polévkovaru si můžete připravit koktejly, kaše nebo těsto na palačinky.

Palačinkové těsto
Příprava palačinkového těsta v mixéru je velmi pohodlná, protože vyžaduje méně nádobí a méně času jeho mytím. Těsto můžete také přidávat na pánev přímo ze džbánu.

IngredienceVaření krok za krokem
750 ml mléka1. Do džbánu přidejte vodu, mléko a poté ostatní ingredience.
250 ml vody2. Mixujte při nízkých otáčkách. A poté nechte 15 minut odstát.
3 (velká) vejce3. Palačinky připravujte tak, že těsto ze džbánu nalijete přímo do pánve nebo palačinkovače.
5 polévkových lžic mouky
2 polévkové lžíce cukru
Špetka soli
2 polévkové lžíce oleje

Ovesná kaše
Z obyčejné kaše se po uvaření v polévkovaru může stát výjimečný pokrm. S tak vyspělým kuchyňským přístrojem, jako je mixér na výrobu polévky, můžete vždy experimentovat s recepty. Do obyčejné ovesné kaše můžete přidat oblíbené bobulovité ovoce, banán a ořechy podle chuti.

IngredienceVaření krok za krokem
Ovesné vločky (na 2 porce) 1 hrnek1. Přidejte ingredience do džbánu.
Banán 1 kus2. Z několika přednastavených programů vyberte požadovaný režim “Kaše”. Tuto možnost mají uživatelé polévkových mixérů AENO.
Vlašské ořechy (nebo jiné) 1/4 hrnku3. Vyčkejte na dokončení programu.
Voda 1 hrnek
Med (podle chuti) 2 čajové lžičky

Oběd
Mezi obědovými pokrmy, které lze připravit pomocí polévkového mixéru, si můžete vybrat z mnoha možností: polévkové pyré, mleté maso a různé omáčky. Pokud vás trápí otázka: lze v polévkovaru vařit maso? Odpověď: zcela jistě ano. A zároveň to můžete udělat velmi rozmanitým způsobem.

Masové kotlety lze zcela uvařit v mixéru a polévkovaru. Nejprve je třeba maso a přísady nasekat v režimu “Mlýnek”, poté zformovat kotlety, spustit je do džbánu a vařit v režimu “Pára”. Maso lze také vařit v páře samostatně.

To platí prakticky pro všechny produkty, včetně kuřecího masa a ryb. Mohu dát kuřecí maso do polévkovaru? Samozřejmě, stejně jako ostatní suroviny s předem nakrájenými kousky.

Houbové pyré
Pokud si uvaříte polévkové pyré v multiblendu a polévkovaru, nebudete mít problém s hromadou špinavého nádobí. K vaření potřebujete pouze polévkový mixér.

IngredienceVaření krok za krokem
Žampiony 10 kusů1. Přísady nakrájejte a vložte do džbánu. Přidejte smetanu, koření a vodu.
Brambory 4 kusy2. Nádobu uzavřete víkem, zapněte mixér a nastavte režim “Polévkové pyré” nebo “Hustá polévka”.
Cibule 1 kus3. Počkejte, až se polévka dovaří.
Smetana 200 ml
Koření

Večeře
K večeři, jako večerní jídlo, můžete připravit něco lehkého. Například paštiky, humus s přesnídávkou, zeleninu v páře nebo rybu. To vše lze také snadno a rychle uvařit v polévkovari.

Hummus
Hummus je pyré z cizrny ochucené olivovým nebo sezamovým olejem s přídavkem různého koření. Hummus se vyrábí z velké žluté cizrny. Cizrna je velmi tvrdá, proto se doporučuje ji předem na několik hodin namočit a povařit.

IngredienceVaření krok za krokem
Tahini1. Cizrnu nasypte do džbánu, nasekejte a uvařte v polévkovém hrnci.
Sezam 200 g2. Do džbánu přidejte koření, česnek, citronovou šťávu a olej.
Olivový nebo sezamový olej 4-5 polévkových lžic3. Smíchejte v přístroji na pastu.
Cizrna 400 g
Sezamová pasta (tahini) 4-5 polévkových lžic
Česnek 1-2 stroužky
Citronová šťáva
Koření (paprika, kmín, koriandr, mletý černý pepř, sůl)
Olivový olej 7 polévkových lžic

Zelenina vařená v páře

Pomocí polévkovaru můžete vařit různé druhy zeleniny vařené v páře se zachováním užitečných minerálů a vitamínů. Jak na to? Smíte do polévkovaru vložit syrovou zeleninu? Je to jednoduché, zachyťte univerzální recept a měňte ho podle svých surovin. Syrovou zeleninu byste měli nakrájet a vložit do džbánu a poté zvolit vhodný program.

IngredienceVaření krok za krokem
Zelenina1. Zeleninu omyjte a nakrájejte na středně velké kousky.
Voda2. Zeleninu vložte do džbánu a zalijte vodou.
3. Zapněte režim “vaření v páře”.

V režimu “Pára” můžete dusit také maso. Všechny tyto pokrmy budou dietně připraveny. Jídlo bude měkké a křehké a vy nebudete trávit příliš mnoho času přípravou zdravého dietního menu.

Dezert
Obecně platí, že v polévkovaru lze vařit pouze hlavní jídlo. Tak to ale není. Moderní přístroje vám pomohou připravit také marmeládu, krémy na dorty a zákusky, sladké ovocné pyré, a dokonce i zmrzlinu.

Citronový tvaroh
Citronový tvaroh je všestrannou sladkou ingrediencí. Lze ho použít do dortů a moučníků. Může se jíst jako sladká marmeláda s toasty.

IngredienceVaření krok za krokem
Citrony 4 ks1. Citrony omyjte, nakrájejte na 4 části a rozemelte v míse přístroje.
Vejce 4 ks2. Přidejte vejce, rozšlehejte. Přidejte cukr, vyšlehejte.
Cukr 250 g3. Přidejte máslo. Vše vyšlehejte a zahřejte v míse.
Máslo 50 g

Ovocné pyré
Ovocné pyré z polévkovaru je oproti kupovanému levnější a zdravější a to převážně díky vlastnímu výběru surovin. Prohlédněte si recept na jablečné pyré, následně můžete jablka nahradit jiným ovocem dle vlastního výběru.

IngredienceVaření krok za krokem
Jablka oloupaná 500 g1. Jablka oloupejte, nakrájejte a vložte do džbánu.
Voda 200 g2. Přidejte vodu. Rozmělněte při 1-2 rychlostech. Vařte při 100 °C asi 5-7 minut.
Smetana 33% 100 g3. V případě potřeby přidejte cukr. Přidejte smetanu. Znovu rozmixujte do hladka.
Cukr podle chuti (nepovinné)

Zmrzlina
Co dělat, když nemáte speciální přístroj na výrobu zmrzliny, ale opravdu si chcete tento dezert připravit doma? Lze zmrzlinu připravit v polévkovaru? Samozřejmě! Podívejte se a uložte si jednoduchý recept na přírodní zmrzlinu. Bobule můžete nahradit banánem nebo jiným ovocem podle vlastního výběru.

IngredienceVaření krok za krokem
Jogurt 300 ml1. Přidejte ingredience do mixéru.
Bobule 1 hrnek2. V míse je rozmělněte a rozmixujte dohladka.
3. Vložte do formy a vložte do mrazničky.
*na 4 porce

Sójové mléko
Pro lidi s intolerancí na laktózu nebo vegany je ideální a levnou možností příprava sójového mléka doma. Tento proces je sice pracnější a časově náročnější, ale to je dáno nutností předem namočit sójové boby na několik hodin do vody.

IngredienceVaření krok za krokem
Sójové boby 150 g1. Sójové boby propláchněte a předem namočte na 6 hodin do vody.
Voda 1100 ml2. Slijte vodu, vyjměte sójové boby a přendejte je do nádoby mixéru. Přidejte vodu.
3. Stiskněte tlačítko Start, vyberte režim “Sójové mléko” a klikněte na něj.
4. Po uvaření směs vylijte z mixéru a pečlivě přeceďte přes filtr nebo jemné síto. Výsledkem scezení bude sójové mléko.

V režimu “Sójové mléko” můžete vařit i mandlové mléko. Přidejte do konvice běžné mléko a mandle a zvolte program “Sójové mléko”.

Zde najdete e-knihu receptů s různými pokrmy, které lze připravit v polévkovém mixéru. Určitě vám to pomůže zpestřit domácí jídelníček.

Jak používat

Moderní modely mixérů a polévkovarů mají všestranné funkce a kombinují schopnosti dvou zařízení v jednom. Zařízení jsou schopna ohřát obsah mísy až na 100 stupňů a udržet teplotu, při které se jídlo vaří.

Tyto spotřebiče mají několik automatických programů vaření: sekání, příprava běžné polévky s kousky, kaše, ořechového mléka nebo polévkového pyré. V mnoha případech se v závislosti na pokrmech mixér během vaření pravidelně zapíná: tepelná úprava a mletí nebo mixování probíhají paralelně.

Zařízení se skládá z několika funkčních prvků:
– džbán na přidávání ingrediencí s víkem nahoře;
– nože na mletí přísad;
– základny s displejem, ovládacími tlačítky, topným tělesem a napájecím kabelem.

Základní pravidla ovládání mixéru jsou jednoduchá a intuitivní.

Pokud potřebujete produkt pouze rozemlít, přístroj se používá jako běžný mixér, k čemu slouží:
– Přísady nakrájejte na středně velké kousky;
– Přidejte všechny přísady do džbánu;
– Stiskněte tlačítko napájení a rozemelte na požadovanou konzistenci.

V případě potřeby se používá zařízení pro vaření a dušení v páře. Může pracovat podle několika přednastavených programů v rozsahu teplot od 40 do 100 stupňů. Obvykle je konvice vybavena přídavným otvorem, kterým lze přímo během vaření vkládat další komponenty.

Celková doba vaření je v průměru až 100 minut, tedy něco málo přes 1,5 hodiny. To je zcela dostačující pro téměř jakoukoli polévku, včetně masa. Přístroj se v podstatě používá jako mixér, který uvaří kaši na polévku. Komponenty lze rozdrtit ihned, v průběhu nebo na konci vaření.

Při vaření nebo dušení v páře je tedy třeba postupovat takto:
– Zvolte si recept a připravte si potřebné ingredience;
– Přísady nakrájejte, přidejte do džbánu a zalijte vodou;
– Zvolte a zapněte požadovaný režim. Servírujte pokrmu!

O tom, jak polévkovar funguje, si můžete přečíst v jiném článku Jak funguje polévkovar.

Péče o zařízení

Džbán se velmi snadno čistí. Hlavní část procesu zvládne sám, stačí pouze nalít trochu vody se saponátem a zapnout jej na střední rychlost. Poté stačí sklenici opláchnout a je to. A některé modely, například modely AENO, mají dokonce samostatný samočisticí program.

Proč jej potřebujete

Moderní mixéry a polévkovary jsou nejlepším přítelem pro vaši kuchyni a zdravý aktivní životní styl. Stačí do mixéru vložit suroviny, zalít je vodou a zvolit program pro jejich přípravu! Není třeba nic míchat, není třeba hlídat, aby se jídlo nepřipálilo, není třeba kontrolovat stupeň připravenosti pokrmu – chytrý přístroj to vše udělá za vás!

Takové zařízení šetří čas a energii jak při vaření, tak při úklidu po vaření, protože používáte méně hrnců a pánví! A k rozmělnění ingrediencí i k jejich uvaření potřebujete pouze jeden přístroj – mixér a polévkovar.

Více informací o mixérech a polévkovarech značky AENO a jejich schopnostech najdete na tomto odkazu: https://aeno.com/cz/category/kitchen#Blenders

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like

Hlavní typy mixérů

Mixér je nezbytným pomocníkem při přípravě nejrůznějších pokrmů v každém ročním období: od letních koktejlů po zimní polévky. Přístroj umožňuje snadnou přípravu těsta na pečivo, mletého masa, bramborové kaše a…
View Post