Výhody ústních sprch

Total
0
Shares

Ústní sprcha je skvělým doplňkovým nástrojem pro osobní hygienu a zdraví ústní dutiny. Používání ústní sprchy posílí váš zubní arzenál, a přejdete tak vzniku zubního kazu. Pravidelné používání ústní sprchy je základním pravidlem k zubnímu zdraví. Vysoká účinnost je podmíněna přítomností široké škály jednotlivých trysek, několika provozních programů a možností dávkování speciálních roztoků pro ještě důkladnější čištění.

Ústní dutina je ideálním prostředím pro vznik a růst mikrobiálního biofilmu. Zubní plak, typ bakteriálního biofilmu, je tvořen různými bakteriemi, které se nacházejí na povrchu zubů a měkkých tkáních dásní, jazyka a vnitřní straně tváří úst, a přispívá k řadě zubních onemocnění. Pro záchranu zdraví ústní dutiny je třeba biofilm zubního plaku odstranit. Nejběžnější způsoby odstraňování plaku jsou čištění zubů kartáčkem a zubní nití. Dalším způsobem je ústní irigace.

Zatímco čištění zubů praktikuje většina lidí běžně a pravidelně, ústní sprcha je využívána méně často a ne vždy správně. Přitom využívá šikovné metody, které zvyšují úroveň čištění mezizubních prostor.

Ústní srpcha je metoda, která dokáže účinně odstranit zubní plak a snadno se používá. Mnoho užitečných informací o těchto zařízeních, jejich použití a možnostech naleznete v článku “Co je ústní sprcha”.

Pojďme nyní zjistit, k čemu přesně je ústní sprcha užitečná? Jaké jsou výhody čištění zubů pomocí této speciální pomůcky?

Výhody použití

Ústní sprcha je dobře snášena lidmi s cukrovkou a zubními implantáty, stejně jako pacienty s ortodontickými aparáty.

  • Šetrné čištění při prevenci a léčbě parodontózy

Opatření pro prevenci a léčbu parodontózy se obvykle zaměřují na odstranění subgingiválního plaku, aby se obnovila zdravá ústní flóra. Léčebné postupy zahrnují leštění kořenů, odstraňování zubního kamene a lokální nebo systémové antibiotické režimy určené k usmrcení mikrobů a stimulaci obnovy flóry. Lidé s parodontálním onemocněním mohou mít potíže s používáním zubní nitě kvůli úbytku kosti a souvisejícím strukturálním problémům. V tomto případě je nutná šetrnější metoda a pomoci může ústní sprcha, která díky své schopnosti pronikne hluboko do kapsy a zničit bakterie.

Ústní irigace dodává vodní roztok k výplachu prostřednictvím pulzujících vodních výtoků. Tento způsob čištění má potenciál pomoci udržet redukci bakterií dosaženou při lékařských zákrocích, jako je například leštění kořenů.

Kromě toho může volba této metody čištění ústní dutiny v průběhu podpůrných parodontologických zákroků snížit krvácení a zánět. Je třeba také poznamenat, že účinnost lze zvýšit přidáním antimikrobiálních látek, které se běžně používají při udržovací parodontální terapii.

  • Přijatelné pro uživatele s ortodontickými aparáty

Lidé s nasazenými ortodontickými aparáty čelí mnoha výzvám při postupu odstraňování plaku. Tyto zubní doplňky zachycují kousky jídla, čímž potenciálně zvyšují množství zárodků v ústech.

Zároveň je použití zubní nitě k čištění úzkých průchodů mezi zuby často nemožné kvůli konstrukčním vlastnostem ortodontických aparátů. V této situaci je nejvhodnější volbou ústní sprcha se specializovaným ortodontickým nástavcem, který se používá po manuálním čištění zubů.

  • Pohodlné pro diabetiky

Lidé s diagnostikovanou cukrovkou jsou potenciálně ohroženi vznikem parodontálního onemocnění. To platí zejména pro osoby, které nemají pravidelně sledovanou hladinu glukózy. Ústní sprcha je podpůrným opatřením pro šetrné čištění zubů s cílem snížit množství zubního plaku a rozvoj nebo zhoršení zubních onemocnění.

  • Doporučeno pro osoby se zubními implantáty

Pro úspěšné zavedení zubních implantátů je nutné zachovat a udržovat všechny tkáně ústní dutiny zdravé. Riziko v přežití implantátů se kriticky zvyšuje, když se nahromadí biofilm a způsobí zánět měkkých tkání v okolí implantátů. Pro zubní kartáček a zubní nit může být obtížné manévrovat kolem zubních náhrad nesených implantáty. Ústní sprcha se speciální měkkou gumovou špičkou zároveň umožňuje účinné a šetrné čištění ústní dutiny, které zabraňuje hromadění a množení bakterií.

Základní výhody

Používání ústnní sprchy má také základní pozitivní účinky na osobní hygienu a spokojenou ústní dutinu:

  • Bezpečnost;
  • Důkladné čištění zubů, dásní a jazyka;
  • Zamezení vzniku zubního kamene;
  • Masáž dásní vysokou akupresurou;
  • Prevence a minimalizace zánětu dásní, parodontózy a zánětlivých onemocnění dutiny ústní;
  • Udržování zdraví zubů obecně;
  • Prodloužení životnosti implantátů, korunek;
  • Pomoc při prevenci zubního kazu;
  • Možnost volby různých režimů;
  • Použití roztoků s ohledem na individuální potřeby ústní dutiny.

Tipy ústních sprch

Ošetření ústní dutiny pulzujícími vodními tryskami je prospěšné v různých situacích. A pokud uškodí, pak pouze v případě nesprávného použití přístroje v rozporu s pravidly používání. Přečtěte si krátký seznam rad, které vám pomohou eliminovat chyby při používání ústní sprchy:

  • Ústa si ústní sprchou čistěte maximálně 2krát denně.
  • Před použitím si přečtěte návod k použití a neporušujte bezpečnostní opatření.
  • Nestříkejte vodu pod vysokým tlakem.
  • Nepoužívejte ústní sprchu, pokud existují kontraindikace.
  • Nepoužívejte přístroj s hlavicemi, které nejsou vaše, a ty vaše pravidelně vyměňujte.
  • Určitě používejte zubní kartáček, nelze jej nahradit ústní sprchou.
  • O doporučeném režimu péče o ústní dutinu se poraďte se svým zubním lékařem.

Bezpečnostní opatření při používání ústní sprchy

Při všech výhodách je důležité mít na paměti, že existují situace, kdy byste se měli ústní sprše vyhnout nebo ji používat s opatrností. Kontraindikace pro použití ústní sprchy jsou následující:

  • Srdeční infarkt, mrtvice;
  • Přítomnost kardiostimulátoru;
  • Kuperóza se ztenčením stěn cév;
  • Poranění sliznice nebo novotvary v dutině ústní;
  • Nedávné operace dásní, extrakce zubů a první dny po instalaci ortodontického aparátu.

Akutní parodontální onemocnění a chronické krvácení dásní vyžadující pauzu nebo použití ústní sprchy s opatrností pod dohledem lékaře.

Pokud dásně silně krvácejí, je použití ústní sprchy zakázáno. Nejprve je třeba provést léčbu a vyčkat na zlepšení, minimalizovat krvácení a teprve poté jej začít používat.

Je důležité si uvědomit, že kvůli riziku poškození mléčných zubů děti do 6 let ústní sprchu nepotřebují.

Krátký návod k použití

Abyste dosáhli požadovaného výsledku, je důležité dodržovat řadu pravidel:

  • Voda v přístroji by měla být teplá. To je důležité pro komfort ústní dutiny. Pokud systém naplníte studenou vodou, může to vést ke křečím cév, vzniku drobných zánětů a zvýšení stupně citlivosti zubů.
  • Dbejte na správné držení ústní sprchy – tryska by měla svírat s povrchem zubů nebo dásní úhel 90˚. Ústní sprchu je nutné držet správně, aby nedošlo k poškození skloviny.
  • Začněte používat pomůcku s minimálním tlakem, aby nedošlo k poranění a dásně se postupně přizpůsobily. To je nutné pro začátek, abyste si na působení přístroje zvykli. Je také třeba zmínit, že zpočátku se při používání mechanické ústní sprchy může vyskytnout nepohodlí. To je normální, protože zuby a dásně se musí přizpůsobit účinkům ústní sprchy.
  • Důsledně zvyšujte tlak na 600-700 kPa. Tato úroveň tlaku je dostatečná k zajištění terapeutického účinku.

Návod krok za krokem:

1. Naplňte nádržku tekutinou, nainstalujte ji na základnu a upevněte;

2. Nainstalujte vhodnou trysku;

3. Nastavte minimální tlak;

4. Umístěte trysku do ústní dutiny a lehce přitlačte rty;

5. Zapněte zařízení;

6. Nastavte optimální úroveň výkonu;

7. Ošetřete zuby v ústech. Začněte u předních zubů, postupně se přesuňte směrem ke žvýkací oblasti a věnujte větší pozornost mezizubním prostorům;

8. Ošetřete jazyk.

Jak čistit rovnátka nebo jiné zubní doplňky?
Je třeba začít se vzdálenými zuby, čistit každý držák zvlášť, zámky a prvky systému, které těsně přiléhají ke sklovině. Poté přejděte k čištění mezer mezi zuby a dásněmi.

Jak dlouho trvá čištění úst ústní sprchou?
Standardní čištění trvá obvykle asi 2 minuty. V případě použití speciálních trysek může procedura trvat až 5 minut.

Výsledky správného používání ústní sprchy

Pravidelným a správným používáním ústní sprchy k čištění ústní dutiny v rámci každodenní rutiny dosáhnete následujících výsledků:

  • Odstranění co největšího množství plaku, včetně těžko přístupných míst ústní dutiny, protože pulzující proud vody si účinně poradí se zbytky jídla v mezizubních prostorech, kde je zubní kartáček bezmocný.
  • Jemná masáž dásní, která snižuje riziko onemocnění, zánětu dásní a ústní sliznice.
  • Šetrné čištění bez poškození dásní. Na rozdíl od zubní nitě voda nezanechává škrábance, ranky ani praskliny.
  • Odstranění zbytků jídla a plaku v kapsách dásní. Je užitečné pro prevenci parodontózy.
  • Pomoc při péči o zubní doplňky: rovnátka, korunky, můstky, implantáty. Proud vody umožňuje důkladně a jemně vyčistit všechna těžko dostupná místa.
  • Odstranění zápachu z úst způsobeného zubním plakem na zubech a jazyku, se kterým si ústní sprcha poradí lépe než zubní kartáček.

Jak o ústní sprchu pečovat a jak ji skladovat

Jako s každou pomůckou je třeba i s ústní sprchou zacházet opatrně, aby se prodloužila její životnost. Nebude to vyžadovat zvláštní úsilí a při jasném a stručném návodu se z toho stane téměř jednoduchý úkon, který zachová atraktivní vzhled a výkonnost přístroje po dlouhou dobu. Pomocí jednoduchého kontrolního postupu můžete ústní sprchu snadno vyčistit doma.

Pravidla pro péči a skladování

  • Ústní sprchu skladujte na suchém místě. Při skladování ve vlhké místnosti se na ústní sprše vytvoří plíseň. Abyste tomu zabránili, přístroj důkladně otřete. Pokud se plíseň přece jen objeví, otřete všechna přístupná místa měkkým hadříkem nebo houbou s antibakteriálním roztokem (například chlorhexidinem).
  • K čištění vnějšího pouzdra nepoužívejte abrazivní prostředky (sůl, sodu, drátěnku) ani alkoholové roztoky.
  • Nenaplňujte nádrž tvrdou vodou. Zanechává plak a usazeniny v těch částech konstrukce, které nelze umýt. Takové usazeniny postupně snižují výkon přístroje a nakonec vedou k jeho poruše.
  • Po použití roztoků ústní sprchu opláchněte.
  • Pokud berete přístroj na cesty v chladném období, odstraňte z něj zbytky vody. Chcete-li to provést, zapněte ústní sprchu a ujistěte se, že z něj zbývající tekutina zcela vytekla, a poté jej vysušte. V opačném případě může tekutina zmrznout a přístroj se rozbít.

Kontrola:
Jak vyčistit ústní sprchu

1. Odpojte nádržku, otočte ji a propláchněte ventil pod silným proudem vody.

2. Otřete nádržku a vnější pouzdro měkkým hadříkem nebo houbou.

3. K čištění vnitřních struktur použijte speciální čisticí prostředek. Ten nejen odstraní nečistoty, ale také zabrání tvorbě vodního kamene a usazenin.

4. Před sestavením spotřebiče osušte všechny jeho části.

5. Přístroj sestavte.

Shrnutí

Ústní sprcha pomáhá snižovat zánět dásní a onemocnění parodontu a má zvláštní zdravotní přínos pro pacienty s cukrovkou a zubními implantáty a také pro nositele ortodontických pomůcek. Ústní sprchy jsou tedy funkčním doplňkem rituálů čištění zubů. Tato metoda umožňuje, aby čisticí procedura nebyla traumatická, proniká do parodontálních kapes, kde se obvykle začíná hromadit plak. Ústní sprcha je alternativou čištění zubní nití, kterou lze využít jako doplněk k čištění zubů. Ústní sprcha pomáhá snižovat zánět dásní a parodontální onemocnění a má zvláštní zdravotní přínos pro pacienty s cukrovkou a zubními implantáty, stejně jako pro nositele ortodontických pomůcek.

O typech těchto zařízení a jejich funkcích se dočtete v článku “Jak vybrat ústní sprchu: průvodce nákupem”.

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like