Видове пречистватели на въздух

Total
0
Shares

Все повече хора по света се опитват да се грижат за здравето си: пият само филтрирана вода, спазват балансирана диета и спортуват. В същото време всички ние живеем в среда, в която всяка минута преминават множество замърсявания. Промишлени и битови отпадъчни води, твърди отпадъци, емисии във въздуха. Всички те променят околната среда към по-лошо и влияят на здравето ни. Респираторните заболявания редовно са сред основните причини за смърт на хората по света.

Можем да окажем ограничено въздействие върху боклука по улиците и в океана или върху въздуха в нашите градове. Но определено можем да проверяваме и регулираме микроклимата в домовете и работните си места и това, което дишаме там.

На помощ идват климатичните домакински уреди, които пречистват, овлажняват и климатизират въздуха или отопляват домовете ни.

Защо се нуждаете от пречиствател на въздуха

Въздухопречиствателят пречиства пространството в домашните и офисните помещения от прахови частици, мръсотия и бактерии, гъбични спори, неприятни миризми и тютюнев дим, както и от замърсения въздух, постъпващ при вентилация от улицата през прозорците.

Класификации

Съществуват много различни видове въздухоочистители според различните параметри: начин на инсталиране, допълнителни функции, видове пречистване на въздуха – различните технологии на почистване и филтриране.

  • Монтаж
    Въздухоочистителите са разработени във вид на подови и окачени устройства. Съществуват преносими компактни настолни модели. Индивидуалните устройства, специално предназначени за монтаж на таван, са предназначени главно за неутрализиране на летливи замърсители, като например тютюнев дим. Такива устройства не се справят добре с прах.
  • Допълнителни функции
    Някои модели имат функция не само за почистване, но и допълнителни опции, които подобряват качеството на въздуха: йонизация, овлажняване. Съществуват и модели, които могат да се управляват дистанционно – чрез инфрачервено дистанционно управление или чрез мобилно приложение на смартфон. Също така, за по-голямо удобство, някои пречистватели използват индикатори за режим на захранването, запрашеност, ниво на шума и изискване за смяна или почистване на филтрите.
  • Пречистващи технологии и филтри
    Това са основните категории въздухопречистватели, които зависят от техниките за пречистване на въздуха и използваните филтри:
    – HEPA
    – Адсорбент
    – UV
    – Йонизатори
    – Озонови генератори

Видове въздухопречистватели
според технология и филтър

Използваните филтри и техники за почистване оказват най-силно влияние върху ефикасността и качеството на устройството. В следващите редове ще намерите кратко ръководство за основните видове пречистватели на въздух.

  • HEPA пречистватели

Филтрите за пречистване на въздуха HEPA (High Efficiency Particulate Arresting) предлагат високоефективно отстраняване на замърсяващите частици. HEPA филтрите са основна характеристика в оборудването за пречистване на въздуха и често са крайният филтриращ компонент. Първоначално HEPA филтрите са създадени за вентилационни системи в клиники и други места с по-високи норми за чистота на въздуха. Тази техника е широко използвана в обществени зони, производства и жилищни помещения.

Основният принцип, на който се основава работата на HEPA филтрите, е, че праховите частици се отстраняват чрез движение на въздуха през филтъра с помощта на вентилатор. HEPA филтърът ефективно улавя над 99 % от фракциите с размер 0,3 µm (микрона), включително полени, гъбични спори, животински косми и пърхот, както и алергени от домашните прахови акари. Вследствие на това HEPA филтрите се използват както в прахосмукачките, така и в пречиствателите на въздух, като и двата вида филтри се препоръчват на хора, страдащи от алергии. Същевременно, тъй като повърхността на филтрите може да служи като удобна повърхност за микробите, производителите ги насищат и с определена химическа смес, която спира бактериите да изпълняват своите функции (не забравяйте да потвърдите дали това импрегниране се предлага в избрания от Вас филтър).

HEPA филтърът е сменяем елемент, който трябва да се почиства и подменя при замърсяване, като животът му обикновено е от 6 месеца до 5 години, в зависимост от степента на замърсяване на въздуха.

  • Модели с адсорбент

Адсорбционните въздушни филтри са проектирани за пречистване на въздуха в промишлени и специализирани помещения, които са обект на повишени изисквания за чистота на въздуха. Използват се в предприятия за производство на електронни компоненти и пречиствателни станции за отпадъчни води за отстраняване на замърсители и миризми.

Пречиствателят на въздух се предлага под формата на модули, пълни с химически компоненти от специален клас, които осигуряват ефективност на филтрацията през целия експлоатационен период. Можете да купите адсорбционни въздушни филтри с различен състав на модулите, които варират в зависимост от степента и вида на замърсяването, особеностите на технологичната процедура. Благодарение на модулното оформление и надеждното закрепване процесът на монтаж е значително опростен и улеснен, което елиминира използването на уплътнения и уплътнители.

Замърсителите и миризмите, които могат да присъстват в дома Ви, се улавят от адсорбционни модели, които често се произвеждат от активен въглен. Адсорбентите обикновено се използват в различни процедури за възстановяване на околната среда в резултат на способността им да действат като гъба за вредни съединения.

Вместо да се доверяват на механична работа, адсорбционните пречистватели използват вещества, известни като адсорбенти, които физически или химически привличат замърсяванията към своите повърхности.

Използвайки електростатичните взаимодействия между молекулите, физическата адсорбция привлича неполярни материали към неполярни адсорбенти и полярни съединения, като вода, към полярни адсорбенти. Всички компоненти се свързват химически с адсорбента по време на химическата адсорбция (хемисорбция). Химичната адсорбция често не може да бъде обърната, докато физичната адсорбция – може.

Когато въздухът преминава през устройството, нежеланите газове се абсорбират от порестия слой адсорбент, благодарение на което се получава свеж въздух без опасни газови замърсители.

  • UV пречистватели

Ултравиолетови въздухопречистватели позволяват не просто да се отстранят от въздуха прах, вълна, фрагменти от епидермиса, прахови акари и алергени, но и да се извърши бактерицидно третиране с помощта на ултравиолетова лампа. Преминавайки през камера с такова излъчване, въздухът се дезинфекцира. Бактериите, вирусите и гъбичките се унищожават. Такива бактерицидни пречистватели на въздуха често се търсят в клиниките. Такива модели често се купуват и за дезинфекция на въздуха в домакинствата, с цел защита от вирусни инфекции. Това представляваше особена тенденция по време на пандемията от коронавируси.

За да започне процедурата, въздухът първо се прекарва през UV пречиствателя. След това въздухът се подлага на въздействието на ултравиолетова лампа, която в UV устройствата обикновено излъчва UV-C лъчение. Чрез разрушаване на химическите връзки, които молекулите на ДНК са образували, UVGI (ултравиолетово бактерицидно облъчване) деактивира вирусите и унищожава бактериите и гъбичките.

Тези устройства ефективно се справят с всяко органично замърсяване, кати разгражда химичните му съединения. Концепцията на работа е сходна с тази на UV-дезинфекцията. Ултравиолетовите пречистватели могат да се включват в присъствието на хора, тъй като имат затворен корпус и лъчението не излиза навън.

  • Йонни пречистватели

В основата на работата на йонните въздухопречистватели е ефективността на създаването на йони от въздуха в зоната на електрическия разряд. Тези йони се придържат към въздушните фракции и ги презареждат. И тъй като в устройството има силно електростатично поле, тези частици се привличат към противоположно заредения електрод.

И двете устройства са известни като йонизатори – устройства, които усилват натрупването на отрицателни кислородни йони в пространството. Йонизацията на въздуха има благоприятен ефект върху човешкото благосъстояние.

Всъщност има два вида йонизиращи устройства: йонизатори и електростатични филтри (ESP).

Йонизаторите генерират йони, които представляват заредени фракции, които могат да бъдат положителни или отрицателни. Голям брой йонизатори използват техника, наречена коронен разряд, за генериране на отрицателни йони, които се добавят към фракциите, оставащи около пречиствателя. Потребителите могат бързо да почистят йонизиращите устройства, след като те са събрали суперфиции в цялата ви къща.

Подобни принципи се използват в електростатичните филтри (ESP), с изключение на това, че при тези устройства фракциите се отлагат първо вътре в пречиствателя върху положително заредени плочи, а не върху външни повърхности. Тъй като е по-просто да се управляват фракциите чрез почистване на панелите, а не на цялото помещение, ESP се използват по-често от йонизаторите.

  • Озонови генератори

Озонаторът е предназначен за почти пълно унищожаване на вредните микроорганизми. Оборудването стерилизира обстановката и най-често се използва в помещения със специално предназначение: например в медицински такива.

Озонът действа бързо – многократно по-бързо от другите методи за почистване. Премахва вредни метали като желязо, манган, които могат да се открият в големи количества във водата. Пречистването с озон осигурява пълна стерилизация на водата, като унищожава всички бактерии на 100% (в природата няма такива бактерии, които да са устойчиви на озона).

Генераторите на озон (понякога споменавани като озонови въздухоочистители или озонови въздухопречистватели) разделят кислородните молекули на два кислородни атома с помощта на коронен разряд или ултравиолетова светлина, където те след това се рекомбинират в трите кислородни молекули, които наричаме озон. Озонът е изключително реактивен, като често променя химическия състав на молекулите в непосредствена близост до него и се “отказва” от един кислороден атом.

Озонаторите изискват внимателна употреба и спазване на мерките за безопасност. След приключване на озонирането е необходимо помещенията да се проветряват в продължение на поне 40 минути, докато озонът се разгради напълно. След това въздухът в апартамента или къщата става напълно безопасен за хората и домашните любимци.

Най-добрият тип пречиствател на въздуха за дома

Когато избирате пречиствател на въздуха за жилищните помещения в дома си, можете да изберете най-надеждните модели с минимални рискове. Кой е най-добрият тип пречиствател на въздуха за Вас? Преповъчително е устройството да е оборудвано не само с един вид филтър, а с цяла филтрираща система: HEPA филтър за улавяне на големи фрагменти, въглероден филтър за неутрализиране на миризми, вграден UV филтър, скрит в корпуса, за премахване на невидими микроби и например йонизатор. Ако желаете, можете да изберете и напълно характерен модел “две в едно”: пречиствател на въздуха с функция овлажнител на въздуха.

Напомняне! По-голямата част от въздухопречиствателите са проектирани да работят непрекъснато при минимална мощност, като в този случай количеството на произвеждания от тях шум е малко.

Категорията стоки на климатичните домакински уреди AENO включва много модели с функциите за допълнително и безопасно пречистване на въздуха чрез UV лъчи и йонизация: https://aeno.com/bg/category/air-treatment/air-purifiers

Разгледайте по-внимателно интелигентните модели: те ще Ви помогнат да автоматизирате максимално процеса и да проследявате работата на устройството.

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Къде да поставите пречиствателя на въздух

Къде трябва да се постави пречиствателя на въздух Във въздуха в дома Ви могат да се съдържат множество вредни вещества. На първо място това са праховите частици PM2,5 и PM10.…
View Post

Защо ви е необходим пречиствател на въздух – какво прави пречиствателят на въздух и с какво е полезен

Ако сте попаднали на тази статия, значи се питате: каква е ползата от пречиствател на въздух и защо ми е нужен такъв? По-долу ще се опитаме да разберем, но първо,…
View Post