Typy elektrických ohřívačů

Total
0
Shares

Výběr a nákup kvalitního domácího topení je třeba brát vážně. Pokud nehledáte rychlé řešení, které vám nafoukne účty za elektřinu, ale energeticky úspornou variantu, která v zimě spolehlivě poslouží jako dodatečný zdroj tepla v domě, raději si to předem promyslete.

Asi nejpohodlnějším řešením při výběru dodatečného zařízení pro teplo v obývacím pokoji nebo kanceláři je elektrický model. Ten nepotřebuje žádné stavební úpravy – stačí mu pouze zdroj energie. Jaký elektrický model si ale z mnoha druhů vybrat? Přečtěte si praktického průvodce o tom, jaké jsou typy elektrických ohřívačů.

Jaké existují varianty elektrických ohřívačů?

Domácí spotřebiče pro vytápění se dělí na různé typy pro vytápění domácností podle různých kritérií: technologie vytápění, způsob instalace, účel použití. Podívejme se na všechny možné varianty elektrického vytápění pro domácnost podle charakteristik:

  • Technologie vytápění

Nejběžnější klasifikace se dělí na typy podle způsobů a technologií tepla:

Ohřev vzduchu: k těmto zařízením lze přiřadit všechny modely ohřívačů s ventilátorem.

Kondenzační: tento typ se používá u olejových a kondenzačních radiátorů.

Infračervené záření: tato technologie ohřevu je typická pro infračervené modely, které mohou být vyrobeny ve formě lamp nebo ultratenkých panelů.

Kombinace kondenzačních a IR-záření: novější generace topných zařízení využívají tento způsob přenosu tepla, který spočívá v ohřívání věcí v místnosti prostřednictvím záření, které pak vyzařuje teplo do vzduchu, jenž teplo přirozeně přenáší.

  • Způsoby instalace

Všechny typy ohřívačů, bez ohledu na způsob vytápění, mohou mít různé způsoby instalace a být podlahové, nástěnné, stolní a stropní. Lze mezi nimi nalézt přenosné snadno přemístitelné modely nebo modely trvale upevněné.

  • Specifika použití

Velmi důležité je místo, kde bude zařízení používáno: jeho účel a plocha. Pro otevřený prostor v kancelářích je vhodný infračervený model se směrovým ohřevem nebo ohřívač s ventilátorem, jako doplňkové elektrické vytápění pro dům nebo městský byt s ústředním topením – model infračerveného panelu ze skla nebo keramiky a pro venkovský dům může být požadována kombinace několika jednotek najednou.

Různé typy elektrických modelů
podle technologie vytápění

Nejvýznamnějším znakem, kterým se typy ohřívačů liší, je technologie ohřevu. Pojďme si o ní povědět podrobněji!

Ohřívač s ventilátorem
Ohřívač s ventilátorem je nejjednodušší a nejlevnější typ topného zařízení. Tento model v podstatě kombinuje topné těleso a ventilátor umístěný v plastovém nebo kovovém pouzdře. Ventilátor vytváří proud vzduchu, který se při průchodu kolem topných prvků ohřívá a rovnoměrně rozptyluje po celém prostoru. Jedná se o lehké a kompaktní zařízení, které rychle rozvádí teplý vzduch po celé místnosti. Výkon tohoto modelu však nemusí stačit na vytopení velké místnosti, je lepší jej použít jako doplněk k jinému topení nebo pokud potřebujete vytopit malý prostor. Toto zařízení spaluje vzduch a jeho provoz může být doprovázen nepříjemným zápachem spáleniny. K tomu dochází, když se domácí prach dostane do kontaktu s topným tělesem, které není nijak uzavřeno.

Ventilátorová topidla se dělí do dvou velkých skupin podle typu elektrického topného tělesa, může se jednat o spirálu nebo keramické desky. Keramické ventilátorové ohřívače jsou pohodlnější a bezpečnější, vyznačují se relativně nízkou teplotou pracovního prvku, která zabraňuje příliš aktivnímu “spalování” kyslíku a zvyšuje jejich životnost.

Olejový ohřívač
Olejový ohřívač se vzhledem a principem činnosti podobá baterii ústředního topení, jen uvnitř není voda, ale olej a elektrický prvek, který jej ohřívá. Olej ohřívá těleso radiátoru a následně okolní vzduch. Na radiátoru není žádné odkryté topné těleso, takže se nic nestane, když na něj spadnou noviny nebo deka. Olejový chladič nespaluje kyslík, takže jej lze dlouhodobě používat v místnosti, kde jsou lidé. Pokročilé olejové radiátory jsou vybaveny termostaty, které umožňují nastavit intenzitu ohřevu a zabránit přehřátí zařízení, některé modely mají programovatelné časovače, LCD indikátory. Je třeba mít na paměti, že olejový radiátor není zrovna nejmobilnější zařízení a může být náročné jej přenášet z jedné místnosti do druhé nebo jej skladovat na léto.

Konvekční ohřívače
Jeho provoz je založen na principu konvekce a teplo se rozptyluje v důsledku pohybu vzduchové hmoty. Těleso konvektoru je vyrobeno tak, aby studený vzduch vstupoval spodními otvory, přicházel do kontaktu s topným tělesem a poté se ohříval, než vyjde horními otvory. Prostor se ohřívá rychle a rovnoměrně, protože teplý vzduch se pohybuje cíleně. Vyhřátí místnosti pomocí konvektoru trvá jen několik minut a pomocí termostatu zabudovaného v konvektoru můžete přesně zvolit požadovanou úroveň teploty, která bude udržována neustále, po celou dobu provozu konvektoru. Elektrický konvektor je zpravidla poměrně lehký nástěnný model, od tradičního olejového topidla se liší tvarem, který se více hodí do interiéru, a nepříliš masivními rozměry. Lze jej instalovat jak na podlahu, tak na jakoukoli svislou plochu v místnosti: montážní rám se zavěsí pomocí šroubů a konvektor se na něj položí.

Infrazářiče
V klasickém infračerveném modelu se jako topný prvek používají speciální lampy, které hoří ve spektru nepozorovatelném lidskýma očima a vyzařují velké množství tepla. Infračervené modely často vyžadují odbornou instalaci, obvykle se upevňují na stěny nebo stropy. Při správné instalaci mohou ušetřit až 70 % elektrické energie (a tím i peníze na účtech za elektřinu) ve srovnání s jinými typy topidel v domácnostech.

Infrazářič ve skutečnosti neohřívá okolní prostor, ale věci, na které je namířen. Vyzařuje tepelnou energii (podobně jako slunce), která je absorbována okolními povrchy (podlahou, stěnami, nábytkem atd.). Tepelné záření, stejně jako běžné světlo, není pohlcováno vzduchem, takže veškerá energie z infračerveného modelu se beze ztrát dostane k ohřívaným povrchům a lidem. Zároveň může být průměrná teplota v místnosti i o 2-3 stupně nižší než optimální, ale díky přímé absorpci energie z infračerveného modelu se osoba v oblasti působení ohřívače bude cítit příjemně.

Moderní modely jsou často vytvořeny ve formě keramických nebo tvrzených skleněných infračervených panelů, což je činí nejvhodnějšími pro obytné interiéry.

Mikotermické ohřívače
Jedná se o topné zařízení nejnovější generace. Funguje na základě směsi infračervených vln (80 %) a konvekce (až 20 %). Primárního ohřevu je dosaženo působením infračervených paprsků, které ohřívají okolní povrchy včetně stěn.

Hlavní výhodou mikotermických modelů je nízká teplota ohřevu těla. Díky tomu mohou zařízení bezpečně používat rodiny s malými dětmi, aniž by se musely obávat o jejich bezpečnost.

Přístroj se skládá z desky s pláštěm ze slídy, uvnitř které je topné těleso. Slída je přírodní materiál s charakteristickými vlastnostmi, díky nimž se tento minerál používá jako prvotřídní tepelný a elektrický izolační materiál. Slída se často používá v mnoha elektrických přístrojích jako elektrický izolant.

U mikotermického modelu slída zcela pokrývá panel. Díky tomu se teplota těla topného zařízení nepřehřívá, a i když se náhodou dotknete pracovního zařízení, je téměř nemožné se popálit nebo dostat elektrický šok.

Vítězné řešení Red Dot
pro vaši optimální volbu

Jaký je nejlepší typ elektrického ohřívače? Věnujte pozornost hodnocení, recenzím a oceněním za topnou techniku získaným v uplynulé sezóně a vyberte si ten nejmodernější model.

Můžete se seznámit s pokročilým superúsporným topením AENO Premium Eco Smart, které dvakrát získalo ocenění Red Dot za design výrobku. Kombinuje infračervenou a kondenzační technologii vytápění s dálkovým ovládáním a sledováním spotřeby energie prostřednictvím mobilní aplikace. Pracuje bez hluku a prachu, naprosto bezpečně pro alergiky. Zařízení je vybaveno senzory pádu a přehřátí a v případě nehody se jednoduše vypne. Pořiďte si doma pohodlné a šetrné vytápění a ušetřete na účtech za elektřinu!

Důležité si zapamatovat! Každý typ má svůj doporučený objem místnosti pro plné vytápění a také typickou spotřebu elektrické energie v závislosti na výkonu. Čím vyšší je příkon, tím větší plochu místnosti může daný model vytápět.

Kondenzační radiátory mají obvykle spotřebu energie 750 W, 1000 W, 1500 W, 2000 W a možná i více, protože ohřev vzduchu vyžaduje hodně energie. U ventilátorových ohřívačů je spotřeba 1500-2000 W za hodinu, jsou také neúčinné. U olejových jsou hranice spotřeby energie také 1000-2000 W za hodinu, ale protože se olej zahřívá pomalu, pomalu tedy uvolňují teplo, což má pozitivní vliv na úroveň účinnosti. Nejvyšší účinnost mají infračervené modely, protože neztrácejí teplo ohříváním prázdného vzduchu – ale přímo předmětů, takže jejich spotřeba energie není vyšší než 500 W za hodinu.

Upozornění! Jedná se pouze o přibližné informace a je nutné si ujasnit výkon jednotlivých modelů, různé modely stejného typu vytápění mohou mít různou spotřebu energie.

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like