Typy čističek vzduchu

Total
0
Shares

Stále více lidí na světě se snaží pečovat o své zdraví: pijí pouze filtrovanou vodu, dodržují vyváženou stravu a výživu a sportují. Zároveň všichni žijeme v prostředí, do kterého každou minutu vstupuje velké množství znečištění. Průmyslové a domácí odpadní vody, pevný odpad, doprava, emise do ovzduší. To vše mění životní prostředí k horšímu a ovlivňuje naše zdraví. Nemoci dýchacích cest patří pravidelně mezi hlavní příčiny úmrtí lidí na celém světě.

Na odpadky na ulicích a v oceánu nebo na ovzduší v našich městech můžeme mít jen omezený vliv. Rozhodně však můžeme kontrolovat a regulovat mikroklima v našich domovech a pracovních prostorách a to, co v nich dýcháme.

Na pomoc přicházejí klimatické domácí spotřebiče, které čistí, zvlhčují a upravují vzduch nebo vytápějí naše domovy.

Proč potřebujete čističku vzduchu

Čistička vzduchu čistí prostor v domácích a kancelářských prostorách od prachových částic, nečistot a bakterií, spor plísní, nepříjemných pachů a tabákového kouře a také od znečištěného vzduchu přicházejícího při větrání z ulice okny.

Klasifikace

Existuje mnoho různých typů čističek vzduchu podle různých parametrů: způsob instalace, doplňkové funkce, typy čištění vzduchu s různými čisticími a filtračními technologiemi.

  • Instalace
    Čističky vzduchu jsou konstruovány ve formě podlahových a závěsných zařízení. Existují přenosné kompaktní stolní modely. Jednotlivé jednotky speciálně určené k montáži na strop jsou určeny především k neutralizaci těkavých škodlivin, jako je tabákový kouř. Taková zařízení si dobře neporadí s domácím prachem.
  • Další funkce
    Některé modely mají funkci nejen čištění, ale také další možnosti, které zlepšují kvalitu vzduchu: ionizace, zvlhčování. Existují také modely, které lze ovládat na dálku, a to buď pomocí infračerveného dálkového ovládání, nebo mobilní aplikace v chytrém telefonu. Některé čističky také pro větší pohodlí používají indikátory režimu výkonu, prašnosti, úrovně hluku a požadavku na výměnu nebo čištění filtrů.
  • Technologie čištění a filtry
    Jedná se o nejvyšší kategorie čističek vzduchu, které se odvíjejí od technik čištění vzduchu a použitých filtrů:
    – HEPA
    – Adsorbent
    – UV ZÁŘENÍ
    – Ionizátory
    – Generátory ozonu

Typy čističek vzduchu
podle technologie a filtru

Použité filtry a techniky čištění mají největší vliv na účinnost a vlastnosti zařízení. Přečtěte si stručného průvodce hlavními typy čističek vzduchu.

  • Čističky HEPA

Filtry HEPA (High Efficiency Particulate Arresting – vysoce účinné zachycování částic) zajišťují vysoce účinné odstraňování nečistot. Filtry HEPA jsou obecným prvkem zařízení na čištění vzduchu a často představují konečnou filtrační součást. Filtry HEPA byly původně vytvořeny pro ventilační systémy na klinikách a v jiných místech s vyššími normami na čistotu vzduchu. Tato technika se hojně využívá ve veřejných prostorách, manufakturách a obytných místnostech.

Základní princip, na kterém HEPA filtry fungují, spočívá v tom, že prachové frakce jsou odstraňovány pohybem vzduchu přes filtr pomocí ventilátoru. HEPA filtr účinně zachytí více než 99 % frakcí o velikosti 0,3 µm (mikronů), včetně pylu, spor plísní, zvířecích chlupů a srsti a alergenů z roztočů domácího prachu. V důsledku toho se HEPA filtry využívají jak ve vysavačích, tak v čističkách vzduchu, přičemž obojí se doporučuje těm, kteří trpí alergiemi. Protože však povrch filtrů může sloužit jako vhodný povrch pro zárodky, výrobci je také napouštějí určitou chemickou směsí, která bakteriím brání v plnění jejich úkolů (nezapomeňte si ověřit, zda tuto impregnaci nabízí vámi vybraný filtr).

HEPA filtr je vyměnitelný prvek, který je třeba čistit a vyměňovat podle toho, jak se zanáší, jeho životnost se obvykle pohybuje od 6 měsíců do 5 let podle stupně znečištění vzduchu.

  • Adsorpční modely

Adsorpční vzduchové filtry jsou konstruovány pro čištění vzduchu v průmyslových a specializovaných prostorách, na které jsou kladeny zvýšené požadavky. Používají se v provozech na výrobu elektronických součástek a v čistírnách odpadních vod k odstranění znečišťujících látek a zápachu.

Čistící zařízení se dodávají ve formě modulů naplněných chemickými složkami speciální třídy, které zajišťují účinnost filtrace po celou dobu životnosti. Koupit lze adsorpční vzduchové filtry s různým složením modulů, které se liší v závislosti na stupni a typu znečištění, vlastnostech technologického postupu. Díky modulárnímu uspořádání a spolehlivému upevnění je proces instalace výrazně zjednodušen a usnadněn, což eliminuje použití těsnění a tmelů.

Znečišťující látky a pachy, které se mohou vyskytovat v domácnosti, zachycují modely s adsorbentem, který se často vyrábí z aktivního uhlí. Adsorbenty se běžně používají při různých postupech sanace životního prostředí v důsledku jejich schopnosti působit jako houba pro škodlivé sloučeniny.

Namísto důvěry v mechanický provoz používají adsorpční čističky látky známé jako adsorbenty, které fyzikálně nebo chemicky přitahují nečistoty ke svému povrchu.

Fyzikální adsorpce využívá elektrostatických interakcí mezi molekulami a přitahuje nepolární materiály k nepolárním adsorbentům a polární sloučeniny, jako je voda, k polárním adsorbentům. Při chemické adsorpci (chemisorpci) jsou všechny složky chemicky vázány na adsorbent. Chemickou adsorpci často nelze obrátit, zatímco fyzikální adsorpci ano.

Při proudění vzduchu přes zařízení jsou nežádoucí plyny absorbovány porézní vrstvou adsorpčního činidla, čímž vzniká čerstvý vzduch bez nebezpečných plynných kontaminantů.

  • UV čističky

UV čističky vzduchu – umožňují nejen odstranit ze vzduchu prach, vlnu, úlomky kůže, roztoče a mnoho alergenů, ale také provést baktericidní ošetření pomocí ultrafialové lampy. Prouděním přes komoru s tímto zářením se vzduch dezinfikuje. Bakterie, viry a plísně jsou zničeny. Takové baktericidní čističky vzduchu jsou často žádané na klinikách. Takové modely se také často pořizují pro dezinfekci vzduchu v domácnostech za účelem ochrany před virovými infekcemi. To byl zvláštní trend během pandemie koronavirů.

Pro zahájení postupu se vzduch nejprve prochází UV čističkami. Poté je vzduch vystaven UV lampě, která v UV zařízeních obvykle vyzařuje UV-C záření. Ničením chemických vazeb, které vytvořily molekuly DNA, UVGI (ultrafialové germicidní záření) inaktivuje viry a ničí bakterie a plísně.

Tato zařízení si účinně poradí s jakýmkoli organickým znečištěním, rozkládají chemické sloučeniny. Koncepce fungování je podobná UV dezinfekci. Ultrafialové čističky však mohou být zapnuty v přítomnosti lidí, protože mají uzavřenou skříň a záření nevychází ven.

  • Iontové čističky

Základem fungování iontových čističek vzduchu je účinnost tvorby iontů ze vzduchu v zóně elektrického výboje. Tyto ionty ulpívají na vzdušných frakcích a znovu je nabíjejí. A protože uvnitř zařízení je silné elektrostatické pole, jsou tyto částice přitahovány k opačně nabité elektrodě.

Obě pomůcky jsou známé jako ionizátory – zařízení, která získávají konsolidaci záporných iontů kyslíku v prostoru. Je dokázáno, že ionizace vzduchu má příznivý vliv na pohodu člověka.

Ve skutečnosti existují dva typy iontových zařízení: ionizátory a elektrostatické odlučovače (ESP).

Ionizátory vytvářejí ionty, což jsou nabité frakce, které mohou být kladné nebo záporné. Velký počet ionizátorů používá techniku zvanou koronový výboj ke generování záporných iontů, které se přidávají k frakcím zůstávajícím v čističce.

Podobné principy jsou využívány v elektrostatických odlučovačích (ESP), s tím rozdílem, že v těchto zařízeních se frakce usazují nejprve uvnitř čističky na kladně nabitých deskách než na vnějších površích. Protože je jednodušší spravovat frakce čištěním desek než celé místnosti, používají se ESP častěji než ionizátory.

  • Generátory ozonu

Ozonizátor je určen k téměř úplnému zničení škodlivých mikroorganismů. Zařízení sterilizuje prostředí a nejčastěji se používá v místnostech pro speciální účely: například ve zdravotnictví.

Ozon působí rychle, mnohonásobně rychleji než jiné metody čištění. Odstraňuje škodlivé kovy, jako je železo, mangan, které se ve velkém množství vyskytují ve vodě. Čištění ozonem zajišťuje úplnou sterilizaci vody, ničí všechny bakterie na 100 % (v přírodě neexistují takové bakterie, které by byly vůči ozonu odolné).

Generátory ozonu (někdy zmiňované jako ozonové čističky vzduchu) rozdělují molekuly kyslíku na dva atomy kyslíku pomocí korónového výboje nebo UV záření, kde se pak rekombinují do tří molekul kyslíku, které označujeme jako ozon. Ozon je extrémně reaktivní, často mění chemické složení molekul ve svém bezprostředním okolí a “vzdává se” jednoho atomu kyslíku.

Ozonizátory vyžadují opatrnější a pečlivější používání v souladu s bezpečnostními opatřeními. Po dokončení ozonizace je nutné prostory větrat nejméně 40 minut, dokud se ozon zcela nerozloží. Poté se vzduch v bytě nebo domě stane zcela bezpečným pro lidi i domácí zvířata.

Nejlepší typ čističky vzduchu pro domácnost

Při výběru čističky vzduchu pro obytné prostory ve vašem domě byste měli zvolit nejspolehlivější modely s minimem rizik. Jaký typ čističky vzduchu je pro vás nejlepší? Není špatné, pokud je přístroj vybaven nejen jedním typem filtru, ale celým filtračním systémem: HEPA filtrem pro zachycení velkých úlomků, uhlíkovým filtrem pro neutralizaci zápachu, vestavěným UV filtrem ukrytým uvnitř pouzdra pro eliminaci neviditelných mikrobů a například ionizátorem. Pokud si přejete, můžete si vybrat i zcela charakteristický model dva v jednom: čističku vzduchu s funkcí zvlhčovače vzduchu.

Připomínáme! Větší část čističek vzduchu je konstruována tak, aby fungovala nepřetržitě při minimálním výkonu, v tomto případě bude množství jejich produkce hluku skromné.

Kategorie zboží klimatizačních domácích spotřebičů AENO zahrnuje mnoho modelů spolu s funkcemi extra bezpečného čištění vzduchu UV zářením a ionizací: https://aeno.com/cz/category/air-treatment/air-purifiers

Podívejte se blíže na chytré modely: pomohou maximálně automatizovat proces a sledovat provoz zařízení.

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like