Видове електрически нагреватели

Total
0
Shares

Изборът и покупката на качествен домашен отоплителен уред трябва да бъдат взети на сериозно. Ако не търсите мигновено решение, което да увеличи сметките ви за електроенергия, а енергийно ефективен вариант, който надеждно ще служи като допълнителен източник на топлина в къщата през зимата, то по-добре помислете за това предварително.

Може би най-удобното и очевидно решение при избора на допълнително устройство за отопление в дневната или офиса е електрическият модел. При него не са необходими конструктивни промени – достатъчен е само източник на захранване. Но кой електрически модел да изберете от многото разновидности? Запознайте се с този удобен наръчник за това какви са видовете електрически нагреватели преди да вземете своето решение!

Какви разновидности на електрическите нагреватели има?

Домакинските уреди за отопление се разделят на различни видове отоплителни уреди за дома според различни критерии: технология на отопление, начин на инсталиране, цел на използване. Нека разгледаме всички възможни варианти на електрическо отопление за дома по характеристики:

  • Технология на отопление

Най-разпространената класификация е разделена на видове според методите и технологиите на разпространение на топлината:

Въздушно отопление: всички модели отоплителни уреди с вентилатор могат да бъдат отнесени към тези устройства.

Конвекция: този тип предаване се използва при маслените и конвекционните радиатори.

Инфрачервено излъчване: тази технология на нагряване е характерна за моделите с инфрачервени лъчи, които се предлагат под формата на лампи или ултратънки панели.

Комбинация от конвекция и инфрачервено излъчване: в по-новите поколения отоплителни уреди се използва този метод на предаване на топлина, при който нещата в помещението се нагряват чрез излъчване, което след това отделя топлина във въздуха, който естествено пренася топлината.

  • Методи за монтаж

Всички видове отоплителни уреди, независимо от метода на отопление, могат да имат различни методи на монтаж и да бъдат подови, стенни, настолни и таванни. Сред тях могат да се намерят преносими, лесни за преместване модели или трайно фиксирани такива.

  • Специфики на използване

Мястото, на което ще се използва устройството, е много важно: неговото предназначение и площ. За открити пространства в офиси е подходящ инфрачервен модел с насочена топлина или вентилаторен нагревател, като допълнителна електрическа топлина за къща или градски апартамент с централна отоплителна система – модел на инфрачервен панел, изработен от стъкло или керамика, а за извънградска къща може да е необходима комбинация от няколко уреда наведнъж.

Различни видове електрически модели
според технологията на отопление

Най-съществената характеристика, по която се различават видовете отоплителни уреди, е технологията на загряване. Нека да поговорим за нея по-подробно!

Нагревател с вентилатор
Вентилаторният нагревател е най-простият и най-евтиният тип отоплително устройство. Моделът по същество съчетава нагревателен елемент и вентилатор, поставени в пластмасов или метален корпус. Вентилаторът създава въздушна струя, която, преминавайки покрай нагревателните елементи, се нагрява и се разпространява равномерно в пространството. Това е леко и компактно устройство, което бързо разпределя топлия въздух в цялото помещение. Но мощността на този модел може да не е достатъчна за отопление на голямо помещение, по-добре е да го използвате в допълнение към друг отоплителен уред или да отоплявате малко пространство. Това устройство “изгаря” въздуха и работата му може да бъде придружена от неприятна миризма на изгоряло. Това се случва, когато домашният прах влезе в контакт с нагревателния елемент, който не бива затворен по никакъв начин.

Вентилаторните нагреватели се разделят на две големи групи според вида на електрическия нагревателен елемент – той може да бъде спирала или керамични плочи. Керамичните вентилаторни нагреватели са по-удобни и безопасни, те се отличават със сравнително ниска температура на работния елемент, което предотвратява твърде активното “изгаряне” на кислород и увеличава експлоатационния им живот.

Маслен нагревател
Масленият нагревател по външен вид и принцип на действие е подобен централното отопление, само че вътре има не вода, а масло и електрически елемент, който го нагрява. Маслото нагрява корпуса на радиатора, а след това и околния въздух. На радиатора няма открит нагревателен елемент, така че нищо лошо няма да се случи, ако върху него падне вестник или одеяло. Масленият радиатор не изгаря кислород, така че може да се използва дълго време в помещение, в което има хора. Усъвършенстваните маслени радиатори са оборудвани с термостати, които ви позволяват да регулирате интензивността на отопление и да предотвратите прегряването на устройството, някои модели имат програмируеми таймери и LCD индикатори. Трябва да имаte предвид, че масленият радиатор не е най-мобилното устройство и може да се окаже предизвикателство да го преместите от една стая в друга или да го съхранявате за лятото.

Конвекционни нагреватели
Работата му се основава на принципа на конвекцията, като топлината се разпръсква в резултат на движението на въздушната маса. Корпусът на конвектора е направен така, че да позволява на студения въздух да влиза през долните му отвори, да влиза в контакт с нагревателния елемент и след това да се нагрява, преди да излезе през горните отвори. Пространството се загрява бързо и равномерно, тъй като топлият въздух се движи целенасочено. Затоплянето на помещението с помощта на конвектор отнема само няколко минути, а с помощта на вградения в конвектора термостат можете точно да изберете желаното ниво на температурата, което ще се поддържа постоянно, през цялото време на работа на конвектора. Обикновено електрическият конвектор е сравнително лек модел за монтаж на стена, той се различава от традиционния маслен нагревател по формата, която се вписва по-добре в интериора, и не твърде масивните размери. Той може да се постави както на пода, така и да се монтира на всяка вертикална повърхност в помещението: монтажната рамка се окачва с винтове, а конвекторът се поставя върху нея.

Инфрачервени нагреватели
В класическия инфрачервен модел като нагревателен елемент се използват специални лампи, които горят в незабележим за човешките очи спектър и излъчват голямо количество топлина. Инфрачервените модели често изискват професионален монтаж, като обикновено се закрепват към стени или тавани. Когато са правилно инсталирани, те могат да спестят до 70% от електроенергията (и следователно пари от сметката Ви за ток) в сравнение с други видове отоплителни уреди в домовете.

Инфрачервеният нагревател всъщност не нагрява пространството наоколо, а нещата, към които е насочен. Той излъчва топлинна енергия (подобно на слънцето), която се абсорбира от околните повърхности (под, стени, мебели и др.). Топлинното излъчване, подобно на обикновената светлина, не се поглъща от въздуха, така че цялата енергия от инфрачервения модел достига до нагряваните повърхности и хората без загуби. В същото време средната температура в помещението може да бъде дори с 2-3 градуса по-ниска от оптималната, но благодарение на прякото поглъщане на енергията от инфрачервения модел, човек в зоната на действие на отоплителя ще се чувства комфортно.

Съвременните модели често са създадени под формата на инфрачервени панели от керамика или закалено стъкло, което ги прави най-подходящи за жилищния интериор.

Микатермични нагреватели
Това е отоплително устройство от последно поколение. То функционира на базата на комбинация от инфрачервени вълни (80%) и конвекция (до 20%). Основното нагряване се осъществява чрез излагане на инфрачервени лъчи, които нагряват повърхностите наоколо, включително стените.

Основното предимство на микротермичните модели е ниската температура на загряване на тялото. Благодарение на това семействата с малки деца могат спокойно да използват устройството, без да се страхуват за тяхната безопасност.

Устройството се състои от плоча с обвивка от слюда, в която има нагревателен елемент. Слюдата е естествен материал с характерни свойства, благодарение на които минералът се използва като първокласен топло- и електроизолационен материал. Слюдата често се използва в много електрически уреди като електрически изолатор.

При микатермичния модел слюдата покрива изцяло панела. Благодарение на това, ако случайно докоснете работещото устройство, е почти невъзможно да получите изгаряне или токов удар.

Решение, спечелило наградата Red Dot
за Вашия оптимален избор

Кой е най-добрият тип електрически нагревател? Обърнете внимание на оценките на журито, както и на отзивите и наградите за отоплителна техника, получени през изминалия сезон, за да изберете най-съвременния модел.

Можете да се запознаете с усъвършенствания супер икономичен отоплителен уред AENO Premium Eco Smart, който два пъти е печелил Red Dot за продуктов дизайн. Той съчетава инфрачервена и конвекционна технология за отопление с дистанционно управление и проследяване на потреблението на енергия чрез мобилно приложение. Работи без шум и прах, абсолютно безопасен за страдащите от алергии. Устройството е оборудвано със сензори за падане и прегряване и в случай на инцидент устройството ще се изключи. Осигурете си комфортно и щадящо отопление у дома и спестете от сметките си за електроенергия!

Важно е да запомните! Всеки тип има свой препоръчителен обем на помещението за пълно отопление, както и типична консумация на електроенергия в зависимост от мощността. Колкото по-висока е мощността, толкова по-голяма е площта на помещението, която даден модел може да отоплява.

Конвекционните радиатори обикновено имат консумация на енергия от 750 W, 1000 W, 1500 W, 2000 W, а може и повече, тъй като въздушното отопление изисква много енергия. При вентилаторните отоплителни уреди консумацията е 1500-2000 W на час, като те също са неефективни. При маслените радиатори границите на потреблението на енергия също са от 1000 до 2000 W на час, но въпреки факта, че маслото се нагрява бавно, те бавно отделят топлина, което има положителен ефект върху нивото на ефективност. Най-висока е ефективността при инфрачервените модели, защото те не губят топлина чрез затопляне на празен въздух – а директно на предмети, така че консумацията им на енергия е не повече от 500 W на час.

Внимание! Това е само приблизителна информация и е необходимо да се уточни мощността на всеки модел, тъй като различните модели от един и същи вид отопление могат да имат различна консумация на енергия.

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Нагреватели AENO: Уютен комфорт за нашите космати приятели

Зимните вечери са идеални за срещи със семейството, което несъмнено включва не само роднините ни, но и скъпите ни домашни любимци. Това е моментът, в който да им отделим допълнително…
View Post

Здраве и топлина без прах с отоплителните уреди AENO

Нека поговорим за истинското предизвикателство при отоплението на дома. Днес това е намирането на баланс между топлината, поддържането на свеж и влажен въздух и грижата за здравето на вашето семейство.…
View Post

С пускането на най-новия модел AENO дава ново определение на комфорта и удобния за потребителя дизайн в областта на домашното отопление: AENO Premium Eco Smart LED Heater

AENO, водеща марка в областта на домакинските уреди, разшири продуктовата си линия от интелигентно отоплително оборудване с обявяването на дългоочакваното пускане на най-новия си модел: AENO Premium Eco Smart LED…
View Post

Изкуството да затопляте краката, а не главата си

Едно от най-често срещаните оплаквания от традиционните конвекторни отоплителни уреди е неприятното, нездравословно прегряване на главите ни, докато краката остават студени. Въздухът е топъл, но диванът, столът и леглото са…
View Post