Tipuri de convectoare electrice

Total
0
Shares

Alegerea și achiziționarea unui convector electric de calitate pentru locuință trebuie luate în serios. Dacă nu căutați o soluție instantanee care să vă umfle facturile la electricitate, ci o opțiune eficientă din punct de vedere energetic care să servească în mod fiabil ca sursă suplimentară de căldură în casă pe timp de iarnă, ar fi bine să vă gândiți în avans.

Poate cea mai convenabilă și evidentă soluție atunci când alegeți un dispozitiv suplimentar pentru căldură într-o cameră de zi sau într-un birou este un model electric. Acesta nu necesită modificări constructive – este suficientă doar o sursă de alimentare. Dar ce model electric să alegeți din numeroasele varietăți? Vezi un ghid util despre ce tipuri de aparate electrice de încălzire sunt și ține-le minte!

Ce variante de convectoare electrice există?

Dispozitivele de uz casnic pentru încălzire sunt împărțite în diferite tipuri de căldură în funcție de diferite criterii: tehnologia de încălzire, modul de instalare, scopul utilizării. Să ne uităm la toate opțiunile posibile de încălzire electrică pentru casă în funcție de caracteristici:

  • Tehnologia de încălzire

Cea mai comună clasificare este împărțită în tipuri în funcție de metodele și tehnologiile de răspândire a căldurii:

Încălzirea aerului: toate modelele de aparate de încălzire cu ventilator pot fi atribuite unor astfel de dispozitive.

Convecție: acest tip de transmitere este utilizat în radiatoarele cu ulei și cu convecție.

Radiație IR: această tehnologie de încălzire este tipică pentru modelele cu infraroșu, care pot fi produse sub formă de lămpi sau panouri ultra-subțiri.

Combinație de convecție și radiație IR: generațiile mai noi de dispozitive de încălzire utilizează această metodă de transmitere a căldurii, care implică încălzirea obiectelor din cameră prin radiație, care apoi emite căldură în aer, care transportă în mod natural căldura.

  • Metode de instalare

Toate tipurile de aparate de încălzire, indiferent de metoda de încălzire, pot avea diferite metode de instalare și pot fi de podea, perete, masă și tavan. Printre acestea, pot fi găsite modele portabile ușor de mutat sau cele fixate permanent.

  • Particularități de utilizare

Locul în care va fi utilizat dispozitivul este foarte important: scopul și zona sa. Un model cu infraroșu cu căldură direcțională sau un aparat de încălzire cu ventilator este potrivit pentru spații deschise în birouri, ca o căldură electrică suplimentară pentru casă sau un apartament de oraș cu sistem de încălzire centrală – un model de panou cu infraroșu din sticlă sau ceramică, iar pentru o casă de țară poate fi necesar un amestec de mai multe unități simultan.

„Diferite tipuri de modele electrice
în funcție de tehnologia de încălzire”

Cea mai importantă caracteristică prin care diferă tipurile de aparate de încălzire este tehnologia de încălzire. Să vorbim despre aceasta mai în detaliu!

Aparat de încălzire cu ventilator
Un aparat de încălzire cu ventilator este cel mai simplu și mai ieftin tip de dispozitiv de încălzire. Modelul combină în esență un element de încălzire și un ventilator plasate într-o carcasă din plastic sau metal. Un flux de aer este produs de ventilator și, pe măsură ce trece pe lângă componentele de încălzire, este încălzit și răspândit uniform în tot spațiul. Acesta este un dispozitiv ușor și compact care distribuie rapid aerul cald în întreaga cameră. Dar puterea acestui model poate să nu fie suficientă pentru a încălzi o cameră mare, este mai bine să îl folosiți în plus față de un alt încălzitor sau dacă trebuie să încălziți un spațiu mic. Acest dispozitiv arde aerul și funcționarea sa poate fi însoțită de un miros neplăcut de arsură. Acest lucru se întâmplă atunci când praful menajer intră în contact cu un element de încălzire care nu este închis în niciun fel.

Aparatele de încălzire cu ventilator sunt împărțite în două grupuri mari în funcție de tipul de element de încălzire electrică, acesta poate fi o spirală sau plăci ceramice. Ventilatoarele ceramice sunt mai practice și mai sigure, se disting printr-o temperatură relativ scăzută a elementului de lucru, ceea ce împiedică „arderea” prea activă a oxigenului și crește durata lor de viață.

Aparat de încălzire cu ulei
În ceea ce privește aspectul și principiul de funcționare, un radiator cu ulei este similar cu o baterie de încălzire centrală, numai că în interior nu se află apă, ci ulei și un element electric care îl încălzește. Uleiul încălzește carcasa radiatorului, iar apoi aerul din jur. Pe radiator nu există niciun element de încălzire expus, astfel încât nu se va întâmpla nimic rău dacă un ziar sau o pătură cade pe el. Radiatorul cu ulei nu arde oxigen, astfel încât poate fi utilizat pentru o perioadă lungă de timp într-o cameră în care se află oameni. Radiatoarele cu ulei avansate sunt echipate cu termostate care vă permit să reglați intensitatea încălzirii și să preveniți supraîncălzirea dispozitivului, unele modele au cronometre programabile, indicatori LCD. Trebuie avut în vedere faptul că un radiator cu ulei nu este cel mai mobil dispozitiv și poate fi o provocare să îl mutați dintr-o cameră în alta sau să îl depozitați pentru perioada de vară.

Aparate de încălzire prin convecție
Funcționarea sa se bazează pe principiul convecției, iar căldura este dispersată ca urmare a mișcării masei de aer. Corpul convectorului este făcut astfel încât să permită aerului rece să intre prin orificiile sale inferioare, să intre în contact cu elementul de încălzire și apoi să fie încălzit înainte de a ieși prin orificiile superioare. Spațiul se încălzește rapid și uniform deoarece aerul cald este deplasat în mod direcționat. Încălzirea camerei cu ajutorul unui convector durează doar câteva minute, iar cu ajutorul termostatului încorporat în convector, puteți selecta cu precizie nivelul de temperatură dorit, care va fi menținut constant, pe toată durata funcționării convectorului. De regulă, un convector electric este un model destul de ușor, montat pe perete, se deosebește de un aparat tradițional de încălzire cu ulei printr-o formă care se încadrează mai mult în interior și dimensiuni nu prea masive. Acesta poate fi instalat atât pe podea, cât și pe orice suprafață verticală a camerei: cadrul de montare este agățat cu șuruburi, iar convectorul este pus pe el.

Aparate de încălzire cu infraroșu
Într-un model clasic cu infraroșu, sunt utilizate lămpi speciale ca element de încălzire, care ard într-un spectru neobservabil de ochii umani și emit o cantitate mare de căldură. Modelele cu infraroșu necesită adesea o instalare profesională, fiind de obicei fixate pe pereți sau tavane. Atunci când sunt instalate corespunzător, acestea pot economisi până la 70% din energia electrică (și, prin urmare, bani la factura de electricitate) în comparație cu alte tipuri de aparate de încălzire din locuințe.

Un aparat de încălzire cu infraroșu nu încălzește de fapt spațiul din jur, ci lucrurile spre care este îndreptat. Acesta radiază energie termică (ca soarele), care este absorbită de suprafețele din jur (podea, pereți, mobilier etc.). Radiația termică, la fel ca lumina obișnuită, nu este absorbită de aer, astfel încât toată energia din modelul cu infraroșu ajunge fără pierderi la suprafețele încălzite și la oameni. În același timp, temperatura medie din cameră poate fi chiar și cu 2-3 grade sub cea optimă, dar datorită absorbției directe a energiei din modelul cu infraroșu, o persoană aflată în zona de acțiune a convectorului electric cu infraroșu se va simți confortabil.

Modelele moderne sunt adesea create sub formă de panouri infraroșii din ceramică sau sticlă securizată, ceea ce le face cele mai potrivite pentru interioarele rezidențiale.

Aparate de încălzire micatermice
Acestea sunt dispozitive de încălzit de ultimă generație. Acesta funcționează pe baza unui amestec de unde infraroșii (80%) și convecție (până la 20%). Încălzirea principală este realizată prin expunerea la raze infraroșii, care încălzesc suprafețele din jur, inclusiv pereții.

Principalul avantaj al modelelor micatermice este temperatura scăzută de încălzire a corpului. Datorită acestui fapt, familiile cu copii mici pot utiliza în siguranță dispozitivul fără a se teme pentru siguranța lor.

Dispozitivul constă dintr-o placă cu un înveliș de mică, în interiorul căreia se află un element de încălzire. Mica este un material natural cu proprietăți caracteristice datorită cărora mineralul este utilizat ca material izolant termic și electric de primă clasă. Mica este adesea utilizată în multe aparate electrice ca izolator electric.

Într-un model micatermic, mica acoperă complet panoul. Datorită acestui fapt, temperatura corpului echipamentului de încălzire nu se supraîncălzește și, chiar dacă atingeți accidental un dispozitiv în funcțiune, este aproape imposibil să obțineți o arsură sau un șoc electric.

Soluție câștigătoare Red Dot
pentru alegerea dvs. optimă

Care este cel mai bun tip de încălzitor electric? Acordați atenție evaluărilor juriului, recenziilor și premiilor pentru tehnologia de încălzire primite în ultimul sezon pentru a alege cel mai modern model.

Puteți lua în considerare convectorul electric avansat super-economic AENO Premium Eco Smart, care a câștigat de două ori Red Dot pentru designul produsului. Acesta combină tehnologia de încălzire prin infraroșu și convecție cu controlul de la distanță și urmărirea consumului de energie prin intermediul unei aplicații mobile. Funcționează fără zgomot și praf, absolut sigur pentru cei care suferă de alergii. Dispozitivul este echipat cu senzori de cădere și supraîncălzire și se va opri pur și simplu în cazul unui incident. Beneficiați de încălzire confortabilă și delicată acasă și economisiți la facturile de energie electrică!

Important de reținut! Fiecare tip are propriul volum de cameră recomandat pentru încălzirea completă, precum și consumul tipic de energie electrică în funcție de putere. Cu cât puterea este mai mare, cu atât mai mare este suprafața camerei pe care un anumit model o poate încălzi.

Radiatoarele cu convecție au de obicei un consum de energie de 750 W, 1000 W, 1500 W, 2000 W și poate chiar mai mult, deoarece încălzirea aerului necesită multă energie. Pentru aeroterme, consumul este de 1500-2000 W pe oră, acestea fiind de asemenea ineficiente. Pentru ulei, limitele consumului de energie sunt, de asemenea, de la 1000 la 2000 W pe oră, dar în ciuda faptului că uleiul se încălzește lent, acestea eliberează încet căldura, ceea ce are un efect pozitiv asupra nivelului de eficiență. Cea mai mare eficiență o au modelele cu infraroșu, deoarece acestea nu pierd căldură prin încălzirea aerului gol – ci direct a obiectelor, astfel încât consumul lor de energie nu depășește 500 W pe oră.

Disclaimer! Acestea sunt doar informații aproximative și este necesar să se clarifice puterea fiecărui model, diferite modele ale aceluiași tip de încălzire pot avea un consum de energie diferit.

Doriți să cumpărați acest produs?

Consultați lista comercianților din țara dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like