Как да изберем кухненска везна: видове везни за храна

Total
0
Shares

Основната функция на кухненската везна е да измерва теглото на храната. Това е необходимо за приготвянето на ястия по рецепти. Прецизното измерване на съставките за печива е от решаващо значение. Това е общ инструмент, който се използва от всички – от начинаещи до елитни готвачи.
Кухненските везни са широко достъпни на пазара като задължителни пособия за готвене. Така в магазините се предлагат много и различни модели, вариращи от най-елементарни и достъпни до усъвършенствани с интелигентни функции, които претендират да са почти като личен диетолог!

Кои са предлаганите модели? Какви са предимствата и причините за използването на този инструмент в кухнята? На какво трябва да обърнете внимание при избора на модел? Какви функции може да пропуснете и имате ли нужда от интелигентен модел с отчитане на калории? Нека разгледаме всички тези точки в тази статия!

Видове везни за храна

Вижте какви видове везни за храна има на разположение за избор и покупка.

  • Традиционни механични везни

Най-опростената и основна машина за претегляне е тази. Този тип кухненски уреди често включват платформа и чиния или купа, които се използват за претегляне. В специалната купа или върху чинията се поставя специфична стрелка, която показва масата на продукта.

Традиционните механични модели са лесни за използване и издръжливи, но не толкова прецизни. Те са ограничени до измерване в грамове и килограми, а между измерванията нямат метод за запаметяване на резултата.

  • Електронни везни

Електронните видове везни използват сензори за определяне на теглото. Масата на даден продукт може лесно да се прочете от екрана на дисплея, а сензорите генерират стойности, които са по-точни от тези на традиционните везни.

Тези видове кухненски везни определят поотделно порциите, както и компонентите на лични ястия и рецепти. Електронните везни обикновено се калибрират с точност до 0,1 грама и могат да претеглят до 5 кг.

Освен това някои цифрови модели разполагат с функция за нулиране. Този метод може да бъде полезен, когато претегляте различни елементи в един и същи съд или контейнер.

  • Висящи везни

В търговските обекти могат да се претеглят различни стоки с помощта на кухненски висящи везни. Предимството на тези инструменти е, че носят по-голямо тегло от типичните механични модели и не изискват цялата повърхност на продукта да се допира до машината, което е полезно за претегляне на различни артикули.

Тези модели освобождават място, а някои от тях дори се предлагат с допълнителни функции като таймери и тежести за кутии (пакети).

  • Модел с голям капацитет

Типичната домашна кухненска везна има максимален капацитет на тегло до 5 кг. Въпреки това моделът с голям капацитет може да бъде полезен кухненски инструмент за професионалисти, които често пекат или приготвят храна за големи групи хора в ресторанти.

Тези видове везни за храна са идеални за измерване на по-големи количества продукти, тъй като обикновено имат капацитет от около 10 кг.

  • Джобна везна в грамове

Джобната везна за грамове е преносим инструмент, изработен от леки материали. Най-голямото тегло, което може да се постави на тази везна, обикновено е 5000 грама. Освен това тя включва лесен за разчитане LCD дисплей и обикновено се захранва с 2 батерии ААА.

  • Интелигентни везни

Интелигентната везна е усъвършенстван кухненски уред, създаден за опростяване и подобряване на точността при планиране на здравословно хранене или просто на ежедневно хранене. Везната се свързва чрез мобилно приложение към смартфона, което позволява на потребителите да добавят продуктите, които ще използват.

Програмата определя хранителните данни на рецептата, включително количеството калории, липиди, протеини и въглехидрати. Тя също така дава препоръки за размера на порциите и предлага здравословни варианти на висококалорични компоненти и храни с високо съдържание на мазнини.

Този иновативен кухненски уред поддържа връзка със смартфон, таблет и лаптоп, за да следи напредъка на потребителя с течение на времето.

Интелигентните модели анализират много показатели – например кухненската везна KS1S AENO проследява 25 параметъра.

  • Нестандартни модели

Съществуват нестандартни везни под формата на лъжици, чаши и купички. Това са съвременни цифрови модели с доста висока точност. Тази форма на устройството е удобна за работа с течни продукти и ще бъде полезна на готвачите и любителите готвачи като допълнителен, но не и основен инструмент.

Как да изберем

Най-разпространеният тип в съвременните кухни е цифровият модел. Можете да избирате от следните продуктови линии, като се фокусирате върху очаквания капацитет на претегляните продукти и необходимите функции: памет, отделно претегляне чрез нулиране и интелигентни опции за контрол на храните.

  • Функции

Можете да започнете с предвидените задачи при избора на модел. Дали той е подходящ за кафене или за кухнята у дома? Имате ли нужда от допълнителни функции или просто се интересувате от теглото? Нуждаете ли се от функцията за запаметяване? Желаете ли да следите калорийното и хранителното съдържание на храната, която консумирате? Преди да вземете решение, задайте си тези въпроси и процесът ще бъде много по-прост за Вас. Преносимите електронни везни са отлични, ако Ви е необходимо само да претегляте правилно компонентите за рецепти; ако обаче искате да следите и компонентите и калориите, трябва да се насочите към интелигентни модели.

  • Ограничение на теглото

Всеки модел е предназначен да поддържа определена максимална маса. Изключително важно е да вземете предвид изискванията си, когато избирате моделите: дали са за готвене у дома точно по рецепта, или са за ресторант, където се изисква често претегляне на голям обем? Трябва да се има предвид дали възнамерявате да претегляте предимно: брашно за торти, палачинки за четирима души или месо за голяма група приятели на барбекю. Компактните джобни везни са идеални за използване у дома без необходимост от допълнителни функции, а везните с голям обем могат да бъдат полезни в кухни на ресторанти. Можете да изберете и универсален модел; KS1S AENO например има капацитет 8 кг и интелигентни функции.

  • Качество на материалите

При избора на модели трябва да се вземе предвид материалът. На първо място, той трябва да е възможно най-безопасен, тъй като влиза в близък контакт с храната. На второ място, видът на използвания материал определя простотата на почистване на повърхността.

Везните често са съставени от стъкло, пластмаса, метал/неръждаема стомана или от комбинация от тези материали. Устройствата с дървени компоненти са рядкост; тези везни изглеждат зашеметяващо и своеобразно и на пръв поглед е трудно да се различат от обикновена дъска за рязане.

Един от най-популярните материали е закаленото стъкло, което е подходящо за контакт с храни и позволява да се претеглят както стоки със стайна температура, така и горещи или студени храни. Такъв модел може да се намери в серията AENO.

  • Специални опции

Специалните функции, които улесняват процеса и увеличават ефективността, са сред най-търсените функции.

– Последователно претегляне
Можете да комбинирате и претегляте всички компоненти в един контейнер, като използвате функцията за последователно претегляне. При месене на тесто например можете да добавите съответното количество захар в купата, да занулите и да добавите брашно в съответствие с инструкциите и т.н.

– Отчитане на калориите
Можете да поддържате форма, като използвате инструмента за броене на калории. Основната идея на работата му е проста: поставяте предмета върху везната, въвеждате името му от базата на устройството и получавате информация за количеството калории, които той съдържа. В по-сложните модели можете да броите и въглехидратите с помощта на брояч на хлебни единици. За хората с диабет тази опция е изключително полезна.

– Измерване на обема на течностите
Измерването на обема на течност е функция, която самостоятелно преобразува теглото в обем, като използва математическа формула. Определено е полезна за любителите на палачинки!

– LED, сензорен екран
Наличието на дисплей, светодиодна индикация, управление чрез докосване или бутон, връзка чрез мобилно приложение със смартфон са „модерна тенденция“, която помага да се улесни спазването на здравословен хранителен режим.

– Превключващи се единици за маса
Опцията за избор на единици е практична, тъй като в различните рецепти може да се изискват грамажи, килограми или паунди и унции. Съвременните модели предоставят възможност за промяна на мерните единици, така че да не се налага да губите време в опити да преведете една мярка в друга.

– Отчет за хранителните стойности всеки ден
Моделът KS1S AENO предоставя тази възможност. Везната осигурява задълбочен анализ на калорийния прием, съотношението на макронутриентите и приема на витамини и минерали, като следи за хранителната стойност на всяко хранене. Отчетът може да бъде видян от потребителите, за да се установят проблеми като преяждане или хранителни дефицити.

– Специални режими
Някои модели могат да се отличават с уникални характеристики. Например везните AENO предлагат режим за кафе, който точно измерва количеството кафе и вода, необходими за идеално приготвяне на кафето. Пропорциите се предлагат въз основа на личните вкусове и навици. При всяка техника за приготвяне на кафе, функцията на таймера следи времето за приготвяне за най-добър вкус и аромат.

Вашият най-добър избор

Как да изберем кухненска везна? Първо определете очакванията си и едва след това изберете вида на уреда. Електронната везна е задължителна част от кухненския асортимент. Интелигентните везни осигуряват вълнуваща разширена функционалност. Можете да се запознаете с интелигентния модел AENO на следния линк: https://aeno.com/bg/product/kitchen-scale-ks1s

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Как да изберем електрическа скара – какво да търсим при избора на скара

Храната, приготвена на електрическа скара, е вкусна, разнообразна и здравословна, а приготвянето ѝ не отнема много време. На пазара се появяват все повече и повече различни модели, защото търсенето на…
View Post

Как работи блендерът за приготвяне на супа

Вкусната и сгряваща супа е най-доброто ястие за обяд през студените зимни дни. Можете да използвате съставките, които вече имате в хладилника си. В многообразието от рецепти можете да изберете…
View Post