Jak fungují infračervené topné panely

Total
0
Shares

Infrazářiče se od ostatních typů topných zařízení liší stylovým vzhledem a úsporou energie. Infrazářič je obvykle ultratenký topný panel. Může být instalován buď na podlahu nebo namontován na stěnu či strop. Jak tedy infračervené panelové ohřívače fungují a jak se jimi místnost vyhřívá?

Ekologický a přírodní způsob vytápění

Infračervené vytápění je nejekologičtější a nejpřirozenější způsob vytápění, který se podobá slunečnímu teplu. Tímto způsobem se ohřívají předměty, nikoliv vzduch v místnosti.

Všechny ostatní způsoby vytápění (baterie ústředního topení, olejová topidla atd.) fungují na principu konvekčního ohřevu vzduchových hmot. Ke konvekci dochází v důsledku pohybu vzduchových hmot, kdy ohřátý vzduch stoupá vzhůru a studený (dosud neohřátý) vzduch padá dolů k topnému zařízení, přijímá od něj teplo a stoupá vzhůru. Tímto způsobem cirkulují vzduchové masy v místnosti.

V každodenním životě je obvykle zapotřebí příjemná teplota vzduchu pouze ve střední a dolní třetině místnosti. Infračervený panel nevyhřívá okolní prostor, toto zařízení přenáší teplo přímo na předměty a povrchy: podlahy, nábytek. Teplo se z ohřívaných předmětů přenáší do vzduchu nepřímo. Vytápění prostoru začíná zespodu a okamžitě zajišťuje příjemnou teplotu v místech, kde jsou obyvatelé nejaktivnější a nejvíce přítomni.

Jak infračervené panely fungují? Princip infračerveného vytápění spočívá v tom, že teplo se přenáší ve vlnách ze zařízení přímo na chladnější věci a povrchy, aniž by docházelo ke ztrátám tepla v prázdném prostoru. Jedná se o přímou cestu přenosu tepla. Hodně záleží na vlastnostech různých věcí absorbovat teplo a zajistit jeho další přenos. Většina materiálů používaných v interiéru (beton, kovy, voda) má vysokou schopnost absorbovat teplo a vyzařovat ho zpět do místnosti, čímž se stává zdrojem tepla.

Infrazářič rozvádí teplo na předměty, které pak teplo předávají. Vzduch se tak ohřívá konvekční energií těchto ohřátých předmětů. Díky tomu uživatel infrazářiče spotřebuje méně energie a rychleji pocítí teplo ve srovnání s jinými způsoby vytápění, jako jsou olejové a konvekční ohřívače.

Infračervená technologie vytápění zajišťuje maximální energetickou účinnost – 100 %, bez tepelných ztrát.

IR vlnová délka

Existují krátkovlnné a dlouhovlnné infračervené panely. Krátkovlnné se používají ve velkých podnicích. Vyznačují se ohřevem nad 300 ºC.

V běžném životě, v obytných místnostech a kancelářích, se častěji používají infračervené panely vyzařující dlouhé vlny. Takové vlny jsou “měkčí” a zajišťují příjemnou teplotu v obytných místnostech s přínosem pro zdraví a pohodu.

Hlavní výhody infračervených panelů

1. Úspora energie.

Nízká spotřeba energie je způsobena několika důvody. Zaprvé nedochází ke ztrátám energie při ohřevu vzduchu. Za druhé, infračervené záření snižuje celkovou teplotu prostoru o 3-5 ºC, což šetří až 25 % energie. To znamená, že teplota vzduchu je citelně vyšší v průměru o 5 stupňů než ta, kterou ukazuje teploměr. To je efekt ohřevu předmětů a osob v místnosti.

Kromě toho lze s inteligentními modely infrazářičů dosáhnout úspory elektrické energie a peněz sledováním statistik a vytvořením pracovního plánu, regulací a udržováním teploty vytápění. Zařízení tak pracuje pouze tehdy, když je to potřeba, a spotřebovanou elektřinu využívá se 100% účinností.

Takový model chytrého infrazářiče najdete například v portfoliu výrobků značky AENO. Díky technologii infračerveného vytápění a chytrým možnostem lze s chytrým ohřívačem AENO Premium Eco snížit náklady na elektrickou energii až o 50 %.

2. Nevysušuje a vzduch a nespaluje kyslík.

Infračervené panely umožňují udržovat přirozenou úroveň vlhkosti v místnosti. To je zajištěno jemným ohřevem, který ohřívá předměty, nikoliv vzduch.

3. Nevíří prach, protože nedochází ke konvekci.

To je důležité pro alergiky, protože prach obvykle obsahuje prvky alergenů. Když se aktivně pohybují ve vzduchu a při vdechování se dostávají do dýchacích cest, ovlivňují pohodu člověka.

4. Pracuje tiše a bez hluku.

Tichý provoz umožňuje instalaci infračervených panelů v ložnici pro pohodlný spánek.

5. Pozitivní dopad na pohodu člověka.

Existuje názor, že teplo generované infrazářiči pomáhá lidem trpícím kloubními onemocněními. Dobře zahřívá lidské tělo, v důsledku čehož se snižují a mizí záněty a bolesti.

Infračervené (IR) paprsky stimulují a zlepšují krevní oběh. Když dlouhovlnné infračervené paprsky dopadají na kůži, stimulují její receptory. Reaguje na to hypothalamus, hladké svaly cév se uvolní, v důsledku čehož se rozšíří.

Snadná instalace

Infračervené topné panely je nejlepší instalovat tak, aby proud infračervených vln nenarážel na překážky v cestě. Nejvhodnějším místem pro instalaci je takové, kde se v blízkosti nenachází nábytek nebo dekorační předměty.

Instalace panelů zpravidla není obtížná a nevyžaduje zvláštní dovednosti. Existuje několik typů instalace infračervených panelů:

Na podlaze na nožičkách nebo kolečkách

Jedná se o klasický způsob instalace infrazářiče, který je nejjednodušší a nevyžaduje další instalaci.

– Zapuštění do vnitřních výklenků

Pro takovou instalaci se obvykle používají infračervené panely dlouhého úzkého tvaru, které se montují ve spodní části stěn (na hranici s podlahou), pod okenními parapety, ve výklencích apod.

– Na stěně

Obvykle se instalují do středu stěny. Zároveň je lze použít nejen v obytných místnostech, ale i v komerčních prostorách, jako jsou sklady – a to i při vysoké vlhkosti. IR panely se nebojí vysoké vlhkosti vzduchu, lze je umístit i na otevřené terasy apod.

– Na stropě

Montáž na podhledový systém. Tím je zajištěn nerušený pohyb proudů infračerveného záření a rovnoměrné rozložení tepla.

Funkční design

Infračervené panely jsou velmi tenké a lze je použít v závislosti na typu montáže s různými možnostmi montáže: nožičky pro montáž na podlahu, držáky pro montáž na stěnu a speciální upevňovací prvky pro montáž na strop.

Například topení Premium Eco Smart Heater AENO je vyrobeno z ekologicky šetrného materiálu: tvrzeného skla, nohou a kování z přírodního hliníku. Model AENO je k dispozici v bílé a černé barvě, aby se hodil do každého interiéru.

Souhrn

Infračervené panely jsou moderním topným systémem nové generace s úspornou spotřebou energie a vysokou účinností. Zajišťují bezpečné a pohodlné vytápění domu nebo kanceláře s minimálními finančními náklady. Uživatel se při instalaci nebo používání panelů nesetká s žádnými výraznými nevýhodami, protože jednoduše neexistují.

Na trhu je široký výběr infračervených panelů a každý si může vybrat variantu podle svých požadavků a potřeb. Nejuniverzálnějším řešením může být infrazářič s několika možnostmi montáže. Takový chytrý model nabízí například značka AENO. Díky chytrému dálkovému ovládání je používání ještě pohodlnější (zejména při montáži na stěnu nebo strop) – veškerá nastavení lze provádět v mobilní aplikaci v chytrém telefonu: zapnout a vypnout ohřívač, nastavit teplotu a vytvořit pracovní plán a mnoho dalšího. Chcete-li se dozvědět více informací o chytrém ohřívači Premium Eco AENO, přejděte na odkaz: https://seasonal.aeno.com/cs/heater/

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like

Zdravotní přínosy infrazářičů

Moderní technologie si uvědomuje výhody infračervených ohřívačů. Kromě toho, že jsou infračervené vlny bezpečné, nacházejí uplatnění v lékařství při terapii a ozdravných procedurách. Teplo se generuje pomocí infračervené technologie, podobně…
View Post

Společnost AENO uvádí na trh nejnovější model, který nově definuje komfort a uživatelsky přívětivý design v oblasti vytápění domácností: AENO Premium Eco Smart LED Heater

Společnost AENO, přední značka v oblasti domácích spotřebičů, rozšířila svou produktovou řadu chytrých topných zařízení oznámením velmi očekávaného uvedení svého nejnovějšího modelu: AENO Premium Eco Smart LED Heater. Tento průkopnický…
View Post