Как работят инфрачервените отоплителни панели

Total
0
Shares

Инфрачервените отоплителни уреди се различават от другите видове отоплителни уреди по своите дизайн и икономичност. Обикновено инфрачервеният нагревател представлява свръхтънък отоплителен панел. Той може да бъде инсталиран на пода, стената или тавана. И така, как работят инфрачервените панелни нагреватели и как се затопля помещение с тях?

Екологичния и естествен начин на отопление

Инфрачервеното отопление е най-екологичният и естествен метод за отопление, подобен на слънчевата топлина. По този начин се нагряват предметите, а не въздухът в помещението.

Всички останали методи за отопление (централни отоплителни инсталации, маслени отоплителни уреди и др.) работят чрез конвекционно нагряване. Конвекцията се дължи на движението на въздушните маси, когато нагретият въздух се издига, а студеният въздух пада надолу към отоплителното устройство, като също получава топлина от него и след това се издига нагоре. По този начин въздушните маси циркулират в помещението.

В ежедневието обикновено е необходима комфортна температура на въздуха само в централната и долната третина на помещението. Инфрачервеният панел не затопля пространството на дома Ви, а предава топлина директно към предметите и повърхностите около уреда: подове, мебели. Топлината се предава от нагряваните предмети към въздуха по косвен път. Затоплянето на помещението започва отдолу, като веднага се осигурява комфортна температура в обитаваните части от апартамента.

Как работят инфрачервените панели? Принципът на инфрачервеното отопление се състои в това, че топлината се предава чрез вълни от устройството директно към по-студените предмети и повърхности, без да се губи топлина в пространството. Това е директен път на пренос на топлина. Много зависи от характеристиките на различните обекти да абсорбират топлината и да осигуряват по-нататъшното ѝ предаване. Повечето от материалите, използвани в помещенията (бетон, метали, вода), имат висока способност да поглъщат топлина и да я излъчват обратно в помещението, като по този начин се превръщат в източник на топлина.

Инфрачервеният нагревател разпространява топлина към обекти, които след това излчват топлина. По този начин въздухът се нагрява от конвективната енергия на тези нагрети обекти. Това позволява на потребителя на инфрачервен нагревател да консумира по-малко енергия и да усеща топлина по-бързо в сравнение с други методи на отопление, като например маслени и конвекционни нагреватели.

Инфрачервената технология за отопление осигурява максимална енергийна ефективност – 100%, без загуба на топлина.

IR дължина на вълната

Съществуват късовълнови и дълговълнови инфрачервени панели. Късовълновите се използват в големи предприятия. Те се характеризират с нагряване над 300 ºС.

В ежедневието, в жилищни сгради и офиси, по-често се използват инфрачервени панели, излъчващи дълги вълни. Тези вълни са “по-меки”, като осигуряват комфортна температура в жилищните помещения с ползи за здравето и благосъстоянието нз обитателите им.

Основни предимства на инфрачервените панели

1. Енергоспестяващ.

Ниското потребление на енергия се дължи на няколко причини. На първо място, при отоплението на въздуха няма енергийни загуби. Второ, инфрачервеното излъчване намалява общата температура на помещението с 3-5 ºС, което спестява до 25% енергия. Това означава, че температурата на въздуха се усеща средно с 5 градуса по-висока от тази, която показва термометърът. Това е ефект, дължащ се на нагряването на предметите и хората в помещението.

Освен това с интелигентните модели инфрачервени нагреватели може да се постигне икономия на електроенергията, като се следят статистиките и се създава работен график, регулиращ и поддържащ температурата на отопляването помещение. По този начин устройството работи само когато е необходимо и използва консумираната електроенергия със 100% ефективност.

Такъв модел интелигентен инфрачервен нагревател може да се намери например в продуктовото портфолио на марката AENO. Инфрачервената отоплителна технология и интелигентните опции на уреда могат да намалят разходите за електроенергия с до 50% с Premium Eco Smart Heater AENO.

2. Не изсушава въздуха.

Инфрачервените панели ви позволяват да поддържате естественото ниво на влажност в помещението. Това се постига чрез нежно нагряване, при което се загряват предметите, а не въздухът.

3. Не вдига прах.

Това е важно за страдащите от алергии, тъй като прахът обикновено съдържа частици, причиняващи алергени. Когато се движат активно във въздуха и при вдишване попадат в дихателните пътища, те влияят на благосъстоянието на човека.

4. Работи тихо и без шум.

Тихата работа ви позволява да инсталирате инфрачервени панели в спалнята си, без това да попречи на комфорта на съня Ви.

5. Положително въздействие върху благосъстоянието на човека.

Съществува мнение, че топлината, генерирана от инфрачервените нагреватели, помага на хората, страдащи от ставни заболявания, тъй като загрява човешкото тяло, в резултат на което възпалението и болката намаляват и впоследствие изчезват.

Инфрачервените (IR) лъчи стимулират и подобряват кръвообращението. Когато дълговълновите инфрачервени лъчи попаднат върху кожата, рецепторите ѝ се стимулират. Хипоталамусът реагира на лъчението и гладката мускулатура на съдовете се отпуска, в резултат на което те се разширяват.

Лесно инсталиране

Най-добре е инфрачервените отоплителни панели да се монтират по начин, който позволява потокът от инфрачервени вълни да не среща препятствия по пътя си. Най-доброто място за инсталиране е такова, на което няма мебели или декоративни елементи в близост.

Монтажът на панелите не е труден и не изисква специални умения. Съществуват няколко вида монтаж на инфрачервени панели:

– На пода на крачета или колелца

Това е класическият начин за инсталиране на инфрачервен нагревател, който е най-лесен и не изисква допълнителна инсталация.

– Вграждане във вътрешни ниши

За такъв монтаж обикновено се използват инфрачервени панели с дълга и тясна форма, които се монтират в долната част на стените (на границата с пода), под первазите на прозорците, в ниши и др.

– На стената

Обикновено се монтират в центъра на стената. В същото време могат да се използват не само в сухи помещения, но и в търговски помещения като складове, които са харасктерни с високата си влажност. IR панелите не се влияят от високата влажност на въздуха, могат да се поставят дори на открити тераси и др.

– На тавана

Монтира се на окачен таван. Това осигурява безпрепятствено движение на потоците инфрачервено лъчение и равномерното им разпределение на топлината.

Функционален дизайн

Инфрачервените панели са ултратънки и могат да се използват в зависимост от вида на монтаж, както и елементите, нужни за изпълняването му: крачета или колелца за подов монтаж, скоби за стенен монтаж и специални крепежни елементи за таванен монтаж.

Например Premium Eco Smart Heater AENO е изработен от екологично чист материал: закалено стъкло и фитинги от естествен алуминий. Моделът AENO се предлага в бял и черен цвят, за да подхожда на всеки интериор.

Заключение

Инфрачервените панели са модерна отоплителна система от ново поколение с икономично потребление на енергия и висока ефективност. Тя осигурява безопасно и удобно отопление на дома или офиса с минимални финансови разходи. Потребителят няма да се сблъска с никакви съществени недостатъци при инсталирането или използването на панелите, тъй като такива просто няма.

На пазара има богат избор от инфрачервени панели и всеки може да избере вариант според желанието и нуждите си. Най-универсалното решение може да бъде инфрачервен нагревател с няколко възможности за монтаж. Такъв интелигентен модел се предлага, например, от марката AENO. Интелигентното дистанционно управление прави използването му още по-удобно (особено при монтаж на стена или таван) – всички настройки могат да се извършват чрез мобилно приложение за смартфон: включване и изключване на отоплителя, задаване на температурата, създаване на работен график и много други. За да научите повече за Premium Eco Smart Heater AENO, моля, последвайте връзката: https://seasonal.aeno.com/bg/heater

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Изкуството да затопляте краката, а не главата си

Едно от най-често срещаните оплаквания от традиционните конвекторни отоплителни уреди е неприятното, нездравословно прегряване на главите ни, докато краката остават студени. Въздухът е топъл, но диванът, столът и леглото са…
View Post

Здраве и топлина без прах с отоплителните уреди AENO

Нека поговорим за истинското предизвикателство при отоплението на дома. Днес това е намирането на баланс между топлината, поддържането на свеж и влажен въздух и грижата за здравето на вашето семейство.…
View Post